FORTUNA:LIGA - souhrn 6. kola: Slavia si znovu zastřílela

30.08.2022, 19:26, aktualizováno 31.08.2022, 21:53
Komentáře a souhrny
Sedmnáct gólů nastřílela Slavia za poslední tři ligové zápasy, tentokrát si smlsla na Teplicích. Šlágr kola vyzněl pro Plzeň, Viktoria doma nedala šanci Slovácku. Sparta znovu nepřesvědčila a navzdory početní převaze může být ráda, že si z Jablonce odváží bod za remízu 1:1. Pardubice odjíždí ze Zlína bez bodu, takže minimálně do víkendu zůstanou na dně tabulky.

Slavia Praha - FK Teplice 6:0

31.08.2022 20:00

Góly: 21. Ondřej Lingr, 24. Stanislav Tecl, 50. Stanislav Tecl, 60. Taras Kačaraba, 64. Moses Usor, 86. Lukáš Provod

Domácí zápasy Slavie, to je v poslední době pro příznivce jedna radost za druhou. Po sedmi gólech do sítě Pardubic si tentokrát sešívaní zastříleli proti Teplicím, jimž nasázeli branek šest. Dvě vstřelil Tecl, další přidali Lingr, Kačaraba, Usor a Provod.

Jindřich Trpišovský provedl oproti víkendovému utkání celou řadu změn, ať už vynucených, či nikoliv. Před Mandousem ve stoperské dvojici nastoupili Santos s Kačarabou, kraje obrany obstarávali Schranz s Davidem Juráskem. Nalevo hrál před posledním zmíněným jeho jmenovec Matěj, vpravo pak Nigerijec Usor. Střed pole utvořili Ševčík, Holeš a Lingr, na hrotu vyběhl ve skvělé formě hrající Tecl.

Hosté vsadili na rozestavení se třemi obránci, jimiž byli Dramé, Chaloupek a Hybš, přičemž záda jim kryl Mucha. Ve středu zálohy dostali důvěru Mareček, Jukl a Urbanec, na krajích hřiště operovali Kodad s Křišťanem. Útočné duo utvořili Čerepkai a Žák.

Domácí vstoupili do zápasu aktivně a už po deseti minutách zajímavě vypálil Matěj Jurásek, jehož střela skončila na tyči. Následně se do šance po rohovém kopu dostal i Tecl, jenže jeho pokus byl zablokován. Tlak ale pokračoval a v jednadvacáté minutě se červenobílí dočkali zasloužené odměny. Ševčíkův centr si našel na přední tyči Ondřej Lingr, jenž jej hlavou uklidil za gólmanova záda.

Jen o pár okamžiků později už bylo vedení dvojnásobné, to když po dalším rohu získal míč Matěj Jurásek, jehož povedenou střelu ještě tečoval Stanislav Tecl. V následujících minutách se činil hostující gólman Mucha. Ten nejprve zneškodnil ve velké příležitosti Lingra, následně znemožnil skórování i mladšímu z Jurásků. Ještě před přestávkou znovu rozvlnil síť Lingr, avšak radost mu zhatil praporek pomezního.

Třetí trefa tak přišla až chvíli po přestávce, kdy se Holešův centr dostal až ke Stanislavu Teclovi, který jej snadno dopravil za bezmocného brankáře. Po hodině hry bylo pro skláře ještě hůře, další Holešův vysoký balón skončil na hlavě Tarase Kačaraby a i ten dokázal zacílit přesně. Aby toho nebylo málo, udělal si z teplické obrany legraci Moses Usor. Zidanovkou obešel bránícího hráče a následně přesnou ranou na zadní tyč završil "bůra".

Šestý a poslední gól si Slavia nechala až na závěrečné minuty - a vše vypadalo naprosto jednoduše. Při souhře střídajících mužů si Lukáš Provod narazil o Filu, načež statická obrana i gólman Mucha jen přihlíželi, kterak tento středopolař lehce uklidil balón k tyči.

Slavia tak pátou výhrou v řadě udržela první místo v tabulce, ačkoliv ji může po své dohrávce předehnat Plzeň. Teplice jsou naopak až na třinácté pozici s pěti body.

Více informací k zápasu

FK Mladá Boleslav - FC Hradec Králové 1:2

31.08.2022 17:30

Góly: 55. Milan Škoda (pen.) - 42. Daniel Vašulín, 72. Vojtěch Smrž

Čerstvý odchod Adama Vlkanovy do Plzně fotbalisty Hradce Králové nijak nepoznamenal, jelikož si v zápase vloženého šestého kola Fortuna ligy poradili s Mladou Boleslaví v poměru 2:1. V Lokotrans Areně, kterou hosté sami moc dobře znají, se vítěznou trefou prezentoval v 72. minutě Vojtěch Smrž, pro kterého to byl premiérový gól v hradeckém dresu. Velkou měrou mu k této brance pomohl i domácí brankář Martin Polaček, jenž jeho střelu trestuhodně propustil za svá záda.

Mladá Boleslav si v posledním kole smlsla v Ďolíčku na Pardubicích 3:0 a srazila vaz trenérovi Jiřímu Krejčímu. Zároveň si zapsala první vítězství v lize a motivace jí tak rozhodně nechyběla ani proti úhlavnímu rivalovi Východočechů z Hradce Králové. Ten ovšem letos dokázal navázat na dobré výkony z nováčkovské sezony a po dvou výhrách v řadě nad Bohemkou a Olomoucí mu v tabulce patřila pátá příčka.

Zpočátku duelu byl vidět především domácí kapitán Marek Matějovský, jenž své spoluhráče neúnavně hledal dlouhými nákopy. Středočeši si následně první příležitost vypracovali ve 14. minutě, kdy pár centimetrů vedle levé tyče pálil David Pech. Přestože byla Mladá Boleslav po většinu úvodního dějství fotbalovější, tak to byli Votroci, kteří se krátce před pauzou radovali z vedoucího gólu. Filip Kubala ustál důležitý souboj ve středu hřiště a krásně vysunul Daniela Vašulína, pro kterého už nebyl žádný problém v souboji jeden na jednoho překonat brankáře.

Deset minut po začátku druhého poločasu se domácím po faulu na Daniela Marečka naskytla možnost zahrávat pokutový kop, jehož exekuce se ujal Milan Škoda. Zkušený útočník penaltu mazácky proměnil a připsal si tak už čtvrtý letošní zásah. Svěřencům Pavla Hoftycha dodala vyrovnávací trefa energii a začalo jich být plné hřiště. V 69. minutě sklepával Ubong Ekpai míč pro Lukáše Maška, ten se však po včasném zákroku Jakuba Klímy k zakončení nakonec neprobojoval. O tři minuty později přišel zlom, kdy Smrž napřáhl z uctivé vzdálenosti na Polačkovu bránu. Mladoboleslavský gólman ovšem předvedl velmi nejistý zákrok a balon si za svá záda v podstatě srazil sám. Pojistit výhru mohl pro Východočechy ještě Jakub Rada, avšak z přímého kopu rozezvonil jen břevno. Na výsledku nezměnila nic už ani červená karta pro Erika Prekopa ze samotného závěru.

Votroci se tak udrželi na vítězné vlně a získali pro sebe už třetí utkání v řadě. V příštím kole nastoupí 4. září od 16 hodin doma proti Baníku, Boleslav se představí o den dříve ve stejný čas v Budějovicích.

Více informací k zápasu

Baník Ostrava - Zbrojovka Brno 1:2

31.08.2022 17:30

Góly: 60. Daniel Smékal - 83. Jakub Řezníček, 90. Adam Fousek

Skvělý vstup do sezony prožívá Zbrojovka. Ta si připsala už třetí vítězství v pátém zápase na hřišti Baníku, jenž se naopak trápí. Tentokrát sice vedl po Smékalově trefě, avšak Řezníček s Fouskem dokázali v samotném závěru otočit.

Pavel Vrba poslal do zápasu velmi mladou sestavu podpořenou zkušeným gólmanem Laštůvkou. Před ním nastoupili stopeři Pojezný s Takácsem, na krajích obrany operovali Sanneh a Šehić. Zálohu utvořili Jaroň, Boula, Kaloč a Buchta, v útoku dostali důvěru Klíma s Tijanim.

Zbrojovka v honbě za dalšími body nastoupila v obranné formaci Hrabina, Šural, Endl a Divíšek, jimž kryl záda Šiman. Uprostřed pole se představili Blecha, Souček a Ševčík, na krajích zálohy pak Falta s Granečným. Osamoceným útočníkem se stal Hladík.

První poločas určitě nepatřil mezi ty nejatraktivnější. V jeho šestadvacáté minutě dokázali Jihomoravané odcentrovat do vápna na Blechu, jeho voleji však scházela potřebná přesnost. Následná Faltova individuální akce vedla k technickému pokusu, jenž se stal snadným soustem pro Laštůvku.

I po přestávce Brno kousalo, konkrétně Hladíkova rána skončila v boční síti. Jako první ovšem udeřili Slezané. Střídající Daniel Smékal se dostal ke Kuzmanovićově centru a prudkou hlavičkou poslal balón do sítě. Bleskově mohlo být srovnáno, kdyby Ševčík svou ránu usměrnil o pár centimetrů lépe.

Neuspěl ani po sedmdesáti minutách hry Řezníček, který hlavičkoval těsně vedle brankové konstrukce. Právě Jakub Řezníček ale zhruba deset minut před koncem přeci jen srovnal. Nalevo dostal velký prostor, který využil k prudké střele na zadní tyč, proti níž se Laštůvka natahoval marně.

Tentýž hráč nedlouho poté rozvlnil síť znovu, jenže kvůli ofsajdu nemohla být trefa uznána. To však nemuselo Zbrojovku dlouho mrzet, neboť Řezníček v samotném závěru základní hrací doby prodloužil dlouhý balón na Adama Fouska, jenž ranou zpoza vápna otočil skóre ve prospěch Zbrojovky.

Výsledkem 1:2 utkání i skončilo a Brno se tak drží v první šestce, zato Baník je až dvanáctý.

Více informací k zápasu

Viktoria Plzeň - 1. FC Slovácko 3:0

31.08.2022 17:30

Góly: 1. Jan Kopic, 45+2. Pavel Bucha, 70. Jhon Mosquera

Zvítězit s jiným než jednobrankovým náskokem? I to Plzeň umí. Teprve podruhé v sezoně a vůbec poprvé v ligovém ročníku 2022/23 přemohla Viktoria protivníka jiným výsledkem než 2:1 nebo 1:0. Slovácku dokonce vsítila tři branky, sama přitom neinkasovala ani jednou.

Západočeši tak se silným mužstvem z Uherského Hradišti neměli tolik starostí, jak se možná před duelem očekávala. Snadnému průběhu z pohledu Plzeňských značně pomohla brzká vedoucí branka: Reinberk přišel o balón, načež útok domácích táhl Vlkanova. Čerstvá posila z Hradce Králové přihrála Kopicovi, ten přehodil vybíhajícího gólmana Moravanů Nguyena a již ve čtyřicáté sekundě utkání upravil na 1:0.

V následujících minutách převzalo iniciativu Slovácko, avšak až na střelu Kohúta zpoza vápna se jen horko těžko dostávalo do zakončení. Viktoria trpělivě vyčkávala a mohla dvakrát udeřit ze vzduchu. Nejprve si ve 29. minutě naskočil na centr Jemelky vysoký Chorý, avšak hlavičkoval nepřesně. Podruhé hlavičkoval útočník Viktorie o šest minut později po pasu od Mosquery, jenže jeho koníček po odrazu od země přeletěl břevno svatyně Moravanů.

Přesto se Plzeň ještě před odchodem do kabin dostala do dvoubrankového vedení. Do gólové akce se znovu zapojil Vlkanova a s ním také Sýkora, který těsně předtím nahradil zraněného Kopice. Na konci rychlého protiútoku hledal hned trojici spoluhráčů v pokutovém území Havel a nakonec se po zmatcích ujala dorážka Buchy.

Hosté se ovšem nevzdávali a po změně stran dál hledali cesty k prolomení obrany Západočechů. Mihálik však deset minut po změně stran pálil zblízka nepřesně, a když se po hodině hry trefil mezi tři tyče Reinberk, ztroskotal na zasahujícím brankáři domácích Staňkovi. Místo Moravanů se tak znovu prosadila Plzeň. V 70. minutě se do centru Jemelky z voleje parádně opřel Mosquera, jehož rána se dvakrát odrazila od břevna, nakonec ovšem skončila za zády Nguyena - 3:0.

Zmar Slovácka potvrdil v 74. minutě Kozák, který z dobré pozice hlavičkoval nad břevno. V samotném závěru mohli domácí přidat čtvrtou branku, avšak ránu Sýkory vyrazil Nguyen a hlavičku Jemelky po následném rohovém kopu zastavil na brankové čáře obránce hostů Hofmann.

Viktoria zůstává v nejvyšší soutěži neporažena, to Uherskohradišťští nezískali ani jeden bod podruhé v řadě.

Více informací k zápasu

Sigma Olomouc - Slovan Liberec 1:1

31.08.2022 17:30

Góly: 37. Mojmír Chytil - 59. Denis Višinský

Ani jednobrankové vedení nepomohlo olomoucké Sigmě k druhé výhře v ročníku. Hanáci sice po čtyřzápasovém půstu alespoň bodovali, proti Liberci ovšem chtěli víc. Hosté však na Andrově stadionu odpověděli na zásah domácích a zařídili remízu.

První půle patřila Olomouci. Ve 20. minutě hlavičkoval po rohovém kopu do břevna Spáčil, z dorážky mířil Zmrzlý hlavou zase do tyče. To Zorvan po centru od Navrátila již pálil z voleje mezi tři tyče, jeho pokus ale zastavil brankář Slovanu Vliegen.

Ve 37. minutě už se Hanáci prosadili. Chytil se po autovém vhazování Zorvana jednoduše otočil okolo Matouška a levou nohou pálil přesně k tyči, od níž se balón na rozdíl od hlavičky Zmrzlého odrazil do sítě. Liberec toho do přestávky moc nevymyslel, přesto mohl vyrovnat, jenže Van Buren po prostrčení od Mikuly nemířil mezi tři tyče.

Více štěstí se na hosty usmálo v 59. minutě. Gebre Selassie po centru Mikuly přiťukl míč k Višinskému, po bloku Zmrzlého se meruna odrazila vysoko do vzduchu a zapadla za záda zaskočeného gólmana Sigmy Trefila - 1:1. Sedm minut nato se ovšem situace pro Severočechy zkomplikovala. Talověrov nevybíravě fauloval Zorvana a po obdržení červené karty musel opustit hřiště.

Domácí chtěli početní výhodu využít, jenže vítěznou branku nevstřelili. Chvátal s Navrátilem nepropálil hradbu těl bránících hostů, Zmrzlého a Beneše pak v závěru vychytal Vliegen.

Více informací k zápasu

FK Jablonec - Sparta Praha 1:1

30.08.2022 20:00

Góly: 45. Miloš Kratochvíl - 10. Kryštof Daněk

Podruhé v řadě bere Sparta pouze bod za remízu 1:1. Po plichtě s Bohemians ztratili Letenští také na hřišti Jablonce. Do vedení šli přitom právě Pražané, o náskok ovšem ještě v první půli přišli. Po přestávce pak sparťanům nepomohla ani početní výhoda.

Vstup do zápasu vyšel náramně hostům. Zdálo se, že útok Sparty z 10. minuty vyjde do ztracena, avšak bránící Krob napálil Kratochvíla, načež se míče zmocnil Daněk. Mladý odchovanec olomoucké Sigmy si navedl balón na levou nohu, z níž vyslal přízemní ránu mimo dosah jabloneckého brankáře Hanuše. Dobrý start mohl o čtyři minuty později potvrdit Højer, avšak z úhlu pálil pouze do boční sítě.

Sparta v úvodních minutách kontrolovala tempo hry, postupně ale začala soupeře pouštět alespoň k náznakům akcí. Jedno takové osmělení domácích vedlo ve 25. minutě k voleji Kratochvíla, jenž musel zpacifikovat gólman Holec. Těsně před přestávkou už se ale Kratochvíl mohl radovat z přesné trefy. Hübschman ve středu pole posunul merunu hlavou k Jovovićovi, ten rozběhl Chramostu, který únik vyřešil přihrávkou na Kratochvíla. Hosté marně signalizovali ofsajd a domácí středopolař bez potíží trefil odkrytou bránu.

Pražany mohl čtyři minuty po změně stran znovu poslat do vedení Daněk, jenž se po práci Sadílka prodral do koncovky, avšak tentokrát pálil nepřesně. Pak se ale vyhlídky na dobrý výsledek zkomplikovaly pro Jablonec. Považanec viděl v 55. minutě druhou žlutou kartu v utkání a musel předčasně do sprch.

Spartě nicméně přesilovka moc nešla. Až v 80. minutě ohrozila Hanuše pumelice Højera z přímého kopu, která po teči skončila těsně vedle brány. Po následném rohovém kopu však utekl domácí Malínský, jehož musel ke štěstí Letenských vychytal Holec. Pět minut před koncem se zase měl co ohánět Hanuš, který zastavil do vlastní sítě putující míč od Martince a následně ustál nápor dorážejících protihráčů. V závěru putoval za Považancem předčasně do kabin také Krob, i tak ale Severočeši ubránili remízu.

Více informací k zápasu

FC Trinity Zlín - FK Pardubice 2:1

30.08.2022 17:30

Góly: 39. Michal Hlavatý (vl.), 73. Robert Hrubý - 70. Vojtěch Sychra

Na pátý pokus už to Zlínu vyšlo. "Ševci" výsledkem 2:1 přemohli Pardubice a poprvé v sezoně zvítězili. Hosté z východu Čech skórovali po dvouzápasovém střeleckém půstu, nicméně po trenérské rošádě se bodů nedočkali.

V první půli se moc zajímavých akcí na zlínské Letné neudálo. V 11. minutě si na centr od Procházky naskočil Hrubý, avšak hlavičkoval mimo tři tyče. Další zaznamenáníhodný moment přišel až ve 39. minutě, ovšem rovnou byl gólový. Pas Reitera z pravé strany si do vlastní sítě nešťastně srazil vracející se Hlavatý.

Po změně stran už se diváci v ochozech začali víc bavit. Podruhé si málem zakřičeli gól pět minut po přestávce. Janetzký prodloužil přihrávku od Hrubému k volnému Čanturišvilimu, jenže jeho dost možná gólovou střelu zastavil na poslední chvíli blokující Vacek. O pět minut později zkoušel pardubického gólmana Budínského přehodit Jawo, svým pokusem ale bránu netrefil.

Poté si vzali slovo hosté. Po hodině hry vyhledal Hlavatý ze standardní situace Hranáče, obránce Východočechů však pálil nepřesně. Pět minut nato odcentroval Tischler do pokutového území, jenže kapitán Pardubic Černý trefil domácího brankáře Rakovana. A tak hostům pomohl chybující Reiter, jenž v 70. minutě bídně zpracoval míč. Toho využil Sychra, který pláchl dopředu a podél Rakovana vyrovnal.

Stav 1:1 ale vydržel jen tři minuty. Hrubý si před pokutovým územím počkal na vhodný odraz balónu a z voleje jej napálil k tyči mimo dosah Budínského. Koncovku duelu navíc Pardubice dohrávaly bez vyloučeného Helešice a na vyrovnání se podruhé již nezmohly.

Více informací k zápasu

Bohemians Praha 1905 - Dynamo České Budějovice 1:2

30.08.2022 17:30

Góly: 59. David Puškáč - 13. Michal Škoda, 84. Branislav Sluka

Poněkud úsměvně došli Bohemians k druhé porážce v sezoně. "Klokani" proti Českým Budějovicím smazali jednobrankové manko a zdálo se, že uhrají alespoň bod. Jenže dřímající obrana Vršovickým umožnila Branislavu Slukovi okořenit svůj debut v dresu Jihočechů kuriózní vítěznou trefou.

Dynamo mohlo jít do vedení již v šesté minutě. Zajíc prostrčil míč na Čmelíka, který přehodil gólmana domácích Valeše, jenže zároveň netrefil bránu. Lépe se vedlo o sedm minut později Škodovi. Zkušený útočník si naskočil na centr od Čoliće a umístěnou hlavičkou nedal Valešovi šanci - 0:1.

Za další čtvrthodinu měl velkou šanci na vyrovnání Hůlka, jehož ze standardní situace vyhledal Kovařík, avšak stopera Bohemky vychytal brankář Jihočechů Janáček. Ve 40. minutě propadl míč po rohovém kopu k volnému Petrákovi, ten ale pálil nepřesně. Na druhé straně zkoušel ještě do přestávky štěstí Čolić, jenž přízemní ránou donutil Valeše k zákroku.

Na 1:1 upravili "Klokani" v 59. minutě. Hronek připravil o balón Havla a vyslal dopředu Puškáče. Ten v koncovce nezaváhal a obloučkem k tyči přelstil Janáčka. Chuť si strážce hostující svatyně spravil o devět minut později, kdy vytěsnil Hronkův projektil.

Šest minut před koncem odkopl stoper Dynama Broukal míč jen tak nazdařbůh dopředu. Defenziva Pražanů ale vůbec nereagovala, čehož využil Sluka. Čerstvá posila Budějovických si zřejmě chtěla kulatý nesmysl zpracovat, nakonec se však od Slukovy nohy odrazila meruna za Valešova záda - 1:2. V závěru ještě z dobré pozice hlavičkoval nepřesně Hais, vedení už ale Jihočeši uhájili.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Slavia Praha650124:415
2.Viktoria Plzeň541010:413
3.FC Hradec Králové64027:512
4.Slovan Liberec632112:711
5.Sparta Praha632110:511
6.Zbrojovka Brno53119:810
7.Bohemians Praha 1905622210:88
8.Dynamo České Budějovice62227:78
9.1. FC Slovácko62228:108
10.FC TRINITY Zlín61326:106
11.FK Mladá Boleslav61238:105
12.Baník Ostrava61239:125
13.FK Teplice61235:155
14.Sigma Olomouc61145:84
15.FK Jablonec60428:124
16.FK Pardubice61054:173

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (318)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele