FORTUNA:LIGA - souhrn 1. kola: Na úvod selhala kompletní Top 5

31.07.2022, 21:04
Aktuality
Sparta dokonala zmar minulé první pětky a doma podlehla Liberci, když zvládla jen snížit. V závěru navíc přišla o vyloučeného Kuchtu. Slavia stejně jako v nadstavbě podlehla Hradci Králové. Plzeň v roli obhájce titulu klopýtla hned na úvod, přesto může být s remízou 2:2 v Teplicích spokojená, neboť dotáhla dvougólové manko a v závěru přežila penaltu. Slovácko v sobotu bralo jenom bod. Ještě hůře dopadl Baník Ostrava, doma padl s Olomoucí 0:3...

Sparta Praha - Slovan Liberec 1:2

31.07.2022 19:00

Góly: 75. Kryštof Daněk - 2. Christián Frýdek, 19. Jaroslav Zelený (vl.)

Víkend plný překvapení dokonalo také utkání, jež se odehrálo v neděli večer na pražské Letné. Domácí Sparta se neoklepala z šokujícího vyřazení z evropských pohárů, naopak se dostala pod ještě větší tlak. Nestačila totiž na liberecký Slovan. Hosté si potřebný náskok vypracovali už v úvodu zápasu.

Pohroma se na Letnou přiřítila velmi brzy. Již ve druhé minutě propadla Frýdkem rozehraná standardní situace až na zadní tyč, kde gólman Sparty Holec nestihl reagovat - 0:1. Opaření domácí nebyli schopni cokoliv kloudného vymyslet. To hosté hýřili elánem a dál zatápěli defenzivě Pražanů. V 19. minutě se Frýdek znovu opřel do přímého kopu a i za pomoci teče Mejdra protáhl Holce.

Následný rohový kop ovšem přinesl další míč v bráně Sparty. Po rohovém kopu se kulatý nesmysl odrazil od Zeleného podobně jako u prvního gólu Slovanu na zadní tyč, za niž i přes snahu bránícího Kuchty také zapadl. Liberec tedy vedl už o dva góly a usiloval o další. Ghali připravil pozici pro Matouška, proti němuž zasáhl Holec.

Ve 30. minutě měl první starosti brankář hostů Vliegen, jenž neudržel centr z levé strany, situaci však ze svého pohledu nakonec zachránil. Liberec odpověděl protiútokem a střelou Červa o tři minuty později, kterou Holec vyrazil. Těsně před přestávkou unikl defenzivě Severočechů Kuchta, jenže v závěru svého sóla nepřelstil Vliegena. V nastavení první půle vyhledal Zelený Karabce, jehož prudká hlavička proletěla vedle tyče do zámezí.

Druhý poločas otevřela pumelice Højera z přímého kopu, kterou Vliegen i s pomocí břevna odvrátil na rohový kop. Slovan se dál uchyloval k nebezpečným brejkům. Při jednom takovém přenesl Frýdek hru na Matouška, tomu ale výsledné zakončení moc nevyšlo.

V 75. minutě zadělali Letenští na drama. Střelu Čvančary dorazil do brány jiný střídající hráč Daněk, díky němuž domácí snížili. O dvě minuty později měl na hlavě vyrovnání Čvančara, jenže ve stoprocentní šanci jej vychytal Vliegen, jenž si nedlouho poté poradil také s přízemní střelou Zeleného. V 83. minutě se vytočil Kuchta, bránu ovšem netrefil.

Sparta sahala alespoň po bodu, Liberec ji ale v závěru již do ničeho nepustil. Místo toho frustrovaný Kuchta šlápl na hlavu Vliegena a po udělení hloupé červené karty se předčasně poroučel ze hřiště.

Více informací k zápasu

FK Pardubice - Dynamo České Budějovice 0:2

31.07.2022 16:00

Góly: 8. Patrik Hellebrand, 67. Martin Králik

Pardubice si v zápase proti Českým Budějovicím vytvořily několik příležitostí, přesto vyšly gólově naprázdno. To Jihočeši využili z minima maximum, prosadili se rovnou dvakrát a v prvním kole získali všechny tři body.

Hned v samotném úvodu bylo ve vršovickém Ďolíčku velmi živo. Po rohovém kopu od Janoška měl nejprve obrovskou šanci Toml, reflexivně jej však zastavil budějovický gólman Šípoš. Záhy hlavičkoval do brankové konstrukce Černý. Dynamo se rovněž nenechalo zahanbit. Hellebrand se v osmé minutě dostal k míči za pokutovým územím Východočechů, jeho pokus po teči Tomla přeletěl přes bezmocného brankáře Markoviče a hosté šli rázem do vedení.

Snaha Východočechů neutichla. Šípoše ještě do přestávky pořádně protáhl Hlavatý, střelecký pokus si připsal také Janošek. Po změně stran zakončoval po prostrčení od Černého znovu Hlavatý, Šípoš ale dál úspěšně hájil prostor za svými zády. Slibnou pozici si vypracoval Helešic, avšak bránu Dynama o kousek netrefil.

Místo vyrovnání přišel druhý trest ze strany Budějovic. Na rohový kop Hory si naskočil Králik a kapitán Jihočechů pečetil vítězství svého celku. Hosté se totiž ve druhém poločasu zlepšili směrem dozadu a Pardubice již tolik nepouštěli do nebezpečných situací.

Více informací k zápasu

FC Hradec Králové - Slavia Praha 1:0

31.07.2022 16:00

Góly: 54. Daniel Vašulín

Slavia nevyužila zaváhání Plzně v Teplicích a v prvním kole nezískala tři body. Sešívaní marně hledali recept na Hradec Králové, jemuž stačila jedna povedená akce ke vstřelení branky. Jelikož Pražané s žádnou odpovědí nepřišli, uzmuli tři body nečekaně "Votroci".

Na stadion v Mladé Boleslavi, kde mají Východočeši druhým rokem azyl, přišlo mnoho fanoušků obou táborů, dlouho ovšem sledovali zápas bez vážných šancí. Především první půle spíše uspávala. Jen necelou čtvrthodinu utkání odehrál zadák Hradce Leibl, jenž musel kvůli zranění předčasně ze hry.

Dle očekávání se snažili tvořit zejména Pražané, jejich snaha ale zpravidla končila před pokutovým územím protivníka. Hradec toho také příliš nevymyslel, přesto se gólman hostů Mandous musel mít na pozoru poté, co se po centru Vlkanovy z pravé strany dostal k zakončení Vašulín. Těsně před přestávkou se konečně musel činit také strážce východočeské svatyně Reichl. Tomu starosti udělala rána Traorého, skóre ale zůstávalo neměnné.

Devět minut po změně stran už statistici zapisovali první (a nakonec taky jedinou) branku duelu. Kubala prostrčil balón na Vašulína, jehož neubránil Douděra a vysoký útočník překonal Mandouse.

Marné dobývání sešívaných pokračovalo až do závěrečného hvizdu. Reichl totiž po hodině hry zastavil Ewertonovu křižnou střelu z úhlu, v 90. minutě zase vyrazil projektil Ousoua. Slávisté nezlomili odpor "Votroků" ani při závěrečném tlaku.

Více informací k zápasu

FK Jablonec - Bohemians Praha 1905 0:3

31.07.2022 16:00

Góly: 37. Ondřej Petrák, 70. Roman Květ, 88. Adam Jánoš

Zdá se, že výsledkové nezdařená příprava Jablonce nebyla tak úplně náhodná. Severočeši totiž hrubě nezvládli ani vstup do ligové sezony, když na domácím hřišti hned třikrát inkasovali od pražských Bohemians. Sami se přitom neprosadili ani jednou.

V úvodu zápasu si gólman Severočechů Hanuš ještě poradil s přímým kopem Květa, načež aktivitou hýřili zejména domácí. Nejprve po dobrém napadání zakončil akci Kratochvíl, avšak brankáře Pražanů Valeše nepřekonal. Poté Houska hledal na zadní tyči Sejka, jenže útočník Jablonce balón mezi tři tyče neusměrnil. Následně pálil zajímavě Kratochvíl, nicméně Valeš skočil k tyči včas.

Ve 37. minutě už se síť rozvlnila - a to ta za Hanušem. Centr z levé strany vrátil před bránu Dostál, Květ ještě hlavičkoval do tyče, avšak pokračování akce zajistil Puškáč připravením palebné pozice pro Petráka. Někdejší středopolař Norimberku sice nevypustil žádnou pumelici, pomohla mu ale teč bránícího Martince, od něhož kulatý nesmysl putoval za Hanušova záda.

Po změně stran si Hanuš pro změnu připsal úspěšný zákrok poté, co jej z dálky prověřil Puškáč. Na druhé straně měl po rohovém kopu Považance slibnou šanci na vyrovnání Martinec, jenže osamocen nemířil na zadní tyči přesně. To Bohemka neměla problém trestat neshody v kombinaci soupeře. Když Hanuš v 70. minutě riskantně rozehrál na Považance, okamžitě k záložníkovi Severočechů přiskočil Hronek. Z jeho práce následně těžil Květ, který se nerozpakoval a propálil Hanuše - 0:2.

V závěru se domácí dostali do poslední solidní příležitosti. Martinec prodloužil Černákův pas k Ikaunieksovi, ten ovšem v tísni nepřelstil Valeše. V 88. minutě se Martinec stejně jako v první půli nachomýtl do akce soupeře a znovu sehrál smutnou roli. Po přihrávce Hronka totiž tečoval zakončení Jánoše, jenž se tak mohl radovat ze své první trefy v dresu Bohemians.

Více informací k zápasu

FK Teplice - Viktoria Plzeň 2:2

30.07.2022 19:00

Góly: 23. Jakub Urbanec, 47. Jakub Urbanec - 58. Jan Kliment, 71. Jhon Mosquera

Ještě hodláte podceňovat Teplice? Severočeši před startem sezony vypadali na největšího outsidera soutěže, v prvním kole ale překvapili všechny. "Skláři" si na domácích Stínadlech vyšlápli na obhájce titulu z Plzně, nad nímž vedli o dvě branky. A byť o vedení přišli, málem se nakonec radovali ze tří bodů. V závěru však odmítli proměnit pokutový kop a body se tedy dělily.

Před úvodním hvizdem by hráči Teplic bod za plichtu jistě brali. Po konečném hvizdu ale musí být trochu zklamaní. Rozporuplné pocity zažívá především Jakub Urbanec. Ten ve 30 letech dlouho zažíval snovou ligovou premiéru, jenže dva vstřelené góly v závěru znehodnotil zahozenou penaltou.

Neúspěch Plzně se nezrodil náhodou. Viktoria má za sebou vskutku velice nepodařené utkání. Už ve třetí minutě ohrozil Západočechy Soufiane Dramé hlavičkující po rohovém kopu nad břevno. O šest minut později sice chtěl na druhé straně využít podklouznutí Kučery unikající Pilař, nadějný útok ale ve finální fázi zpackal nepodařenou přihrávkou.

Poprvé si plzeňská defenziva vybrala slabou chvilku ve 23. minutě. "Skláři" získali míč po laciné ztrátě Buchy, načež se balón rychle dostal k Urbancovi. Někdejší hráč druholigového Prostějova na nic nečekal a pohotovou střelou dokonale zaskočil plzeňského brankáře Staňka, který v nedbalkách kapituloval - 1:0.

Po změně stran šli Severočeši rychle do dvougólového vedení. Opět se tak stalo díky zisku na polovině soupeře, po níž přišel centr od Hyčky. Chaosu ve vápně využil všudybyl Urbanec, který překonal Staňka střelou do protipohybu.

Až poté se Západočeši konečně probudili. Kopic sice dvakrát ztroskotal na vynikajícím Grigarovi, avšak ještě před hodinou hry propadl rohový kop na zadní tyč, kde se nemýlil nikým nehlídaný Kliment - 2:1. Tentýž hráč v 64. minutě nacentroval na Chorého, jenže vysoký útočník zblízka netrefil bránu.

Nápor Viktorie nicméně kulminoval. V 71. minutě trefil Hejda po rohovém kopu tyč, od ní se ale balón odrazil k Mosquerovi. Ten neváhal a z dorážky vyrovnal skóre. Záhy se Mosquera chtěl radovat znovu, avšak jeho obstřel proletěl kolem tyče do zámezí.

Závěrečné minuty zase patřily domácím. Kodad dvakrát unikl zadákům Plzně, a zatímco jeho první pokus ještě zastavil Kaša, při tom druhém jej nedovoleně zastavil Hejda. Stoper Plzně viděl červenou kartu, navíc se incident odehrál na hraně pokutového území. Sudí Machálek nakonec nařídil penaltu pro Teplice, z niž toužil dokonat hattrick Urbanec. Staněk se však na rozdíl od vzájemného souboje z první půle tentokrát vyznamenal a vynikajícím zákrokem zařídil remízu.

Více informací k zápasu

Zbrojovka Brno - 1. FC Slovácko 2:2

30.07.2022 16:00

Góly: 21. Michal Ševčík, 32. Jakub Přichystal - 30. Daniel Holzer, 71. Michal Trávník

Slovácko na hřišti Brna jasně ukazovalo, kdo v první lize působí déle. Hosté měli celé utkání herní převahu, přesto ani jednou nešli do vedení. Naopak museli dvakrát dotahovat a nakonec se spokojit pouze s remízou, za kterou, vzhledem k vývoji skóre, nemohou být zcela rádi ani domácí.

Uherskohradišťští se Zbrojovku pokusili zaskočit netradičním postavením hráčů na trávníků. V útoku se objevili Holzer a k snad ještě většímu překvapení také Kalabiška, jehož z levého kraje hřiště vystrnadila letní posila Doski. Ve středu pole zase operoval navrátilec Trávník. "Flinta" z nových akvizicí ukázala levého beka Granečného a křídelníka Faltu.

Od úvodního hvizdu si Slovácko převzalo míč a protivníkovi jej až na velmi krátké sekvence nepůjčovalo. Převahu mohl zužitkovat Havlík, jenže hlavičkou z nadějné pozice netrefil bránu. Brňané pořádně zahrozili až po 20. minutách hry, avšak rovnou k velké radosti domácího publika skórovali. Úspěšnou akci rozjel Ševčík dlouhým pasem na levou stranu hřiště, následně mladý záložník doběhl do pokutového území, kde jej šikovně vysunul Řezníček, načež levonohý technik propálil gólmana hostů Nguyena.

O devět minut později celek z Uherského Hradiště vyrovnal. Domácí brankář Berkovec neudržel pas zleva, čehož využil Holzer, který se prosadil z dorážky. Krátce nato ale v Srbské ulici zase vybuchla nadšením většina diváků. Důrazný Řezníček udržel míč před bránícím Daníčkem a centrem posadil balón na hlavu Přichystala, jenž skóroval na zadní tyči. Domácí do pauzy ještě přežili několik šancí Slovácka a do přestávky odcházeli spokojenější.

Po změně stran už převaha hostů nebyla tak čitelná. Zbrojovka sice dál fungovala v zataženém bloku, na druhou stranu ale kombinace Uherskohradišťských dosti vázla. Naopak to byli domácí, kdo si zkraje druhé půle vytvořil menší tlak.

V 71. minutě však Slovácko podruhé vyrovnalo. Po autovém vhazování z levé strany se k zakončení ve vápně Brna dostal Trávník, jemuž k přesnému zásahu pomohly obě tyče Berkovcovy svatyně. Obrat mohl zanedlouho poté dokonat Havlík, nicméně po kolmici za defenzivu Zbrojovky nepřelstil Berkovce ve skluzu.

Více informací k zápasu

Baník Ostrava - Sigma Olomouc 0:3

30.07.2022 16:00

Góly: 38. Mojmír Chytil, 51. Juraj Chvátal, 79. Jan Sedlák

Dešťová přeháňka ve Vítkovicích se pro domácí Baník změnila ve studenou sprchu. Ostravané vykopli sezonu ostudnou porážkou. Od olomoucké Sigmy inkasovali rovnou třikrát, sami se přitom neprosadili ani jednou.

Slezané sice zahrozili jako první, avšak poté, co Šehić ve čtvrté minutě po rohovém kopu ohrozil brankáře hostů Macíka, počítali příležitosti zejména Hanáci. V 19. minutě vyhledal Chytil z levé strany před bránou Růska, ten ovšem kombinaci mezi forvardy Olomouckých zakončil nepřesně. Mezi tři tyče nemířil o minutu později ani sám Chytil.

Sigmě se bezradných domácích zřejmě zželelo, a tak je po půlhodině hry přece jen pustili do šance. Poněkud dezorientovaný Vraštil propustil nákop ostravského gólmana Laštůvky za svá záda, ovšem vůbec nepostřehl náběh Šehiće. Bosenskému fotbalistovi nicméně nevyšel pokus z voleje. Ve 37. minutě se hosté prezentovali v mnohem lepším světle. Chytil převzal přihrávku od Chvátala a zakončením do protipohybu přelstil Laštůvku - 0:1.

V závěru první půle usiloval o vyrovnání Kuzmanović, jeho střela ale proskákala vedle tyče do zámezí. Pět minut po změně stran vybídl Zorvan nabíhajícího Chytila, ten si však vylámal zuby na Laštůvkovi. Jenže vzápětí Slezané přece jen inkasovali podruhé. Opět u celé akce stál Zorvan, jehož centr zleva propadl až k Chvátalovi. Slovenský bek se opřel do balónu a díky nešťastné teči Fleišmana se mohlo na Hané znovu slavit.

Hosté ovšem neměli dost. Po hodině hry chybělo jen málo k tomu, aby Ventúrův přímý kop zapadl k tyči. Další trefě zabránila pouze teč jednoho z hráčů stojícího ve zdi. Baník se však stále odmítal probudit. Nic na tom nezměnila ani hlavička Budínského ze 78. minuty, kterou snadno do náruče lapil Macík.

Rozpoložení obou celků jasně demonstrovala situace, jež se odehrála krátce po zakončení Budínského. Laštůvka nepřesně rozehrál na Takácse, Zifčák uloupený míč poslal do běhu Sedlákovi, který obrovskou šanci bez potíží proměnil, čímž stanovil konečné skóre prestižního souboje.

Více informací k zápasu

FC Trinity Zlín - FK Mladá Boleslav 0:0

30.07.2022 16:00

Góly: -

Ani domácí, ani hosté nevylepšili pod Jižními Svahy počasí pod psa. Zlín se v nepříliš záživném utkání rozešel s Mladou Boleslaví smírně. Oba celky si vypracovaly gólové šance, radost jim ale vždy něco (nebo někdo) překazilo.

O první vzruch se zničehonic postaral útočník Moravanů Jawo. Vytáhlý fotbalista se o míče opřel z velkého úhlu, přesto dokonale zaskočil mladoboleslavského gólmana Polačeka a napálil tyč. Na druhé straně se v první půli protlačil k nebezpečné hlavičce mladý Mašek, po centru Ladry však balón nakonec skončil v rukavicích domácího brankáře Dostála.

Po přestávce zkoušel štěstí křídelník "Ševců" Vukadinović, nicméně jeho přízemní pokus pokryl Polaček. Prapor hostů zase pozvedl Milan Škoda, který se řítil do obrovské šance, jenže na jejím konci ztroskotal na Dostálovi. Poté měli Středočeši i štěstí. Silného centr si totiž zmatený Mareček málem srazil do vlastní brány, nakonec ovšem kulatý nesmysl zamířil od tyče do zámezí.

Koncovka utkání patřila Moravanům. Po rohovém kopu zakončoval Kolář, Polaček však neměl těžkou práci. Víc se strážce hostující svatyně musel snažit po centru Didiby a hlavičce Silného z úhlu, i s touto situací si ale poradil a uhájil tak čisté konto stejně jako Dostál na druhé straně hřiště.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Sigma Olomouc11003:03
 Bohemians Praha 190511003:03
3.Dynamo České Budějovice11002:03
4.Slovan Liberec11002:13
5.FC Hradec Králové11001:03
6.1. FC Slovácko10102:21
 Zbrojovka Brno10102:21
 Viktoria Plzeň10102:21
 FK Teplice10102:21
10.FK Mladá Boleslav10100:01
 FC TRINITY Zlín10100:01
12.Sparta Praha10011:20
13.Slavia Praha10010:10
14.FK Pardubice10010:20
15.FK Jablonec10010:30
 Baník Ostrava10010:30

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (560)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele