FORTUNA:LIGA - preview 8. kola: Slavia odpovídá na výhru Plzně

10.09.2022, 08:55, aktualizováno 11.09.2022, 08:47
Previews
Slavia zakončí osmé kolo FORTUNA:LIGY proti Českým Budějovicím, a jestliže naplní roli favorita, vrátí se na první místo před Plzeň. Slovácko se představí v Mladé Boleslavi, zatímco Jablonec chce ukončit čekání na první výhru proti Hradci Králové. Baník Ostrava čeká důležitý souboj s posledními Pardubicemi...
Baník Ostrava - FK Pardubice  (neděle 16:00)
Sérii špatných výsledků na domácím stadionu se pokusí Ostrava přerušit proti Pardubicím, které prohrály již čtyřikrát po sobě.

Po příchodu Pavla Vrby určitě doufal Baník v lepší úvod sezóny. Domácí se po 7 kolech nachází na 14. místě se záporným skóre 9:12. Ostrava v minulém kole remizovala v Hradci Králové, i když domácí hráli od 56. minuty v deseti.

K nedělnímu utkání by už měly být k dispozici nové posily domácího týmu. Ve čtvrtek do Ostravy zamířili Plavšič a Cadu a oba již s týmem trénovali. Baník by také rád vylepšil bilanci domácích zápasů, jelikož ze čtyř domácích utkání získal pouze 3 body.

Sérii špatných výsledků před vlastními fanoušky se domácí pokusí přerušit proti Pardubicím. "Nedaří se nám vyhrávat doma a samozřejmě všechno úsilí směřuje k tomu, abychom ten trend otočili. Nezvládáme věci na posledních pětadvaceti metrech a v tom, věřím, by nám mohli pomoct právě oba noví hráči. Na prvním tréninku vypadali dobře a věříme, že to může být ten potřebný impuls do týmu. Jednoznačně nám to zvýší konkurenci na stranách a měli by zkvalitnit i to, s čím jsme měli problémy, tedy s finální fázi. Bodů jsme už doma poztráceli hodně, musíme zabrat," řekl v předzápasovém rozhovoru asistent trenéra David Oulehla.

Pardubice určitě neohrozí Almási a Svozil. Otazník visí i nad startem Sanneha a Tetoura.

Hosté si v posledním zápase připsali již čtvrtou porážku v řadě a se ziskem tří bodů jsou v tabulce poslední. Fotbalisté Pardubic nestačili minulý týden na Olomouc a na domácím stadionu s ní prohráli 0-2. Dočasný kouč hostů Pavel Němeček tak prohrál i své druhé utkání.

Týmu se navíc vůbec nedaří venku, všechny tři zápasy Pardubice prohrály a dostaly v nich dohromady 11 gólů. V Ostravě týmu nepomůžou Jeřábek, Rosa, Zahradníček a Šimek.
Baník Ostrava - pravděpodobná sestava:
Laštůvka - Ndefe, Frydrych, Lischka, Fleišman - Kaloč, Takács - Buchta, Kuzmanovič, Miškovič - Klíma
FK Pardubice - pravděpodobná sestava:
Markovič - Halasz, Vlček, Hranáč, Svoboda - Tischler - Sychra, Hlavatý, Janošek, Mareš - Červenka
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.57 - 4.26 - 6.02
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FK Jablonec - FC Hradec Králové  (neděle 16:00)
Jablonec dál zůstává jediným mužstvem v lize, které v nové sezóně čeká na vítězství. I proto Severočeši zůstávají v tabulce předposlední. To Hradec Králové má za sebou výborný vstup do ročníku. Potvrdí jej také na jablonecké Střelnici?

Zmar v úvodu sezony potvrdil Jablonec také v uplynulém sedmém kole v Teplicích. Zeleno-bílí sice na hřišti protivníka vedli 2:1, avšak "Skláři" dokázali skóre otočit. Jablonci navíc moc nepomohli křídelníci Tomáš Malínský s Vladimirem Jovovićem, kteří v průběhu druhé půle uviděli červenou kartu. Za atakování teplického brankáře Filipa Muchu dostal Malínský od disciplinární trest na tři následující zápasy, to Jovović si nezahraje "pouze" proti Hradci.

Na nepovedený start ročníku reagovali Severočeši v závěru přestupového období, kdy do kádru přivedli tři nové tváře. V obraně se pokusí prosadit nigerijský stoper Joshua Akpudje a z pražské Dukly hostující levý bek Daniel Souček, útok zase má povzbudit Vojtěch Patrák, jehož na Střelnici zapůjčila Sparta. Jablonec naopak opustil nevyužívaný forvard Václav Kadlec.

Také "Votroci" na začátku záři ještě pozměnili soupisku. Na východ Čech zamířil z Bohemians útočník Matěj Koubek, opačným směrem putoval jiný forvard Erik Prekop. Ještě v závěru srpna přišel Hradec o špílmachra Adama Vlkanovu, i bez něj zvládl utkání s Mladou Boleslaví a s ostravským Baníkem uhrál navzdory oslabení cennou remízu.

Ze sedmi zápasů zvítězili Východočeši hned ve čtyřech z nich a v ligové tabulce okupují vynikající třetí místo, přičemž za zády drží dokonce Spartu. Také Hradec ovšem bude v neděli pobodně jako Jablonec postrádat hráče vyloučeného v posledním kole. Na sever Čech nedoprovodí Votroky potrestaný Filip Novotný.
FK Jablonec - pravděpodobná sestava:
Hanuš - Surzyn, Martinec, Heidenreich, Krob - Hübschman - Kratochvíl, Považanec, Houska, Polidar - Chramosta
FC Hradec Králové - pravděpodobná sestava:
Reichl - Klíma, Čihák, Čech - Gabriel, Kučera, Smrž, Rybička - Vašulín, Kubala, Trusa
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.74 - 3.05 - 2.84
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FK Mladá Boleslav - 1. FC Slovácko  (neděle 16:00)
Slovácko ostudně promrhalo dvoubrankový náskok proti oslabenému Partizanu Bělehrad a do skupinové fáze Evropské konferenční ligy vstoupilo remízou. O další body na mezinárodním poli budou Moravané bojovat následující čtvrtek v Kolíně nad Rýnem, předtím si ovšem splní tuzemské povinnosti zápasem v Mladé Boleslavi.

Klub z Uherského Hradiště píše krásné a dosud nepoznané zážitky do své kroniky, avšak ten poslední "šohajům" poněkud zhořkl. Premiérovou účast ve skupině jakékoli evropské soutěže proti Partizanu přitom rozehráli na výbornou: do 20 minut se dostali do dvoubrankového vedení a ještě jim srbský protivník ulehčil práci obdržením červené karty. Ve druhé půli ovšem Slovácko zcela zkolabovalo. V poměrně krátkém čase třikrát inkasovalo a až v závěru vydolovalo z přesilové hry alespoň bod za plichtu 3:3.

Není tak divu, že se trenér Moravanů Martin Svědík cítil bezprostředně po utkání rozporuplně. "Mužstvo bych určitě pochválil za první poločas, kdy pracovalo velmi dobře, a i za vyrovnání. Jenom mě mrzí, že si to nepřeneslo do té druhé poloviny a že jsme zápas nedotáhli do vítězného konce. Negativní jsou hlavně obdržené branky. Opravdu nerozumím, proč jsme z té cesty ustoupili a co to ovlivnilo," uvedl na pozápasové tiskové konferenci.

Našlapaný program nicméně žádá přenesení pozornosti k dalšímu špílu. Ten Slovácko sehraje v rámci české nejvyšší soutěže v Mladé Boleslavi. Po slušném vstupu do sezony čekají Uherskohradišťští již tři ligová klání na vítězství. Naposledy sice uhráli cennou remízu proti Slavii, avšak s osmým místem v průběžném pořadí nemohou být zcela spokojeni.

Jen o jednu příčku níže se schovává Boleslav. Také Středočeši očekávali od startu ročníku víc. Poprvé zvítězili až v pátém kole v pražském azylu fotbalistů Pardubic a druhý tříbodový zisk přidali uplynulý víkend v Českých Budějovicích. Výhry tak družina kouč Pavla Hoftycha zatím sbírá výhradně mimo svůj stadion. Naopak doma v automobilovém městě jednou plichita a hned dvakrát nalezla přemožitele.

V sezoně 2021/22 se po vzájemných střetnutích vždy radovali hráči Slovácka. Nejprve vloni v září vyloupili Boleslav po vítězství 5:3, následně v únoru tohoto roku otočili skóre díky dvougólovému Václavu Jurečkovi.
FK Mladá Boleslav - pravděpodobná sestava:
Šeda - Donát, Šimek, Karafiát - Pech, Matějovský, Dancák, Mareček, Fulnek - Ladra, Ekpai
1. FC Slovácko - pravděpodobná sestava:
Nguyen - Reinberk, Šimko, Hofmann, Kalabiška - Havlík, Kohút - Sinjavskij, Trávník, Duskí - Vecheta
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.87 - 3.52 - 2.43
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Bohemians Praha 1905 - Slovan Liberec  (neděle 16:00)
Sousedé v tabulce se střetnou v neděli odpoledne v Ďolíčku. Bohemians se pokusí navázat na dobrý výkon z Brna, zatímco Liberec bude chtít napravit domácí prohru s Plzní.

Domácí zvládli v minulém kole zápas v Brně, když se v prvním poločase trefili Puškáč a Křapka. Brno sice hned po přestávce snížilo po brance Ševčíka, ale diváci už další gól neviděli, a tak si Bohemka odvezla 3 body.

Asistent trenéra Ivan Hašek upozornil před zápasem na kvalitu Liberce. "Disponují opravdu kvalitním kádrem. Hrají na rychlé protiútoky a umí je využít. Daří se jim proměňovat šance, které si vytváří právě po brejcích. Proto se nachází v tabulce takhle vysoko," prohlásil Hašek.

Domácí hlásí prázdnou marodku s výjimkou Tomáše Necida, který se stále zotavuje ze zranění.

Liberec si v posledním kole připsal domácí porážku s Plzní, když se o jedinou branku utkání postaral hostující Sýkora. Slovan podal velmi dobrý výkon a měl v zápase herní převahu, nicméně doplatil na neproduktivitu v útoku.

Hosté by rádi zvládli nedělní utkání lépe než v dubnu, kdy se v Ďolíčku ani jednomu týmu nepodařilo vstřelit branku a body se dělily. "Budeme si muset dát pozor především na velmi dobře spolupracující útočné trio Hronek, Puškáč, Květ. Do Ďolíčku se osobně těším na výbornou fotbalovou atmosféru a také na několik svých bývalých svěřenců, které jsem vedl v mládeži Bohemky. Doufám ale, že po zápase budeme šťastnější my a odvezeme si z Prahy společně s celým týmem a fanoušky všechny tři body," řekl před utkáním asistent trenéra Jakub Harant.

Liberečtí nemohou počítat se službami Doumbii a Ghaliho.
Bohemians Praha 1905 - pravděpodobná sestava:
Valeš - Köstl, Hůlka, Křapka - Dostál, Jindřišek, Jánoš, Kovařík - Hronek, Puškáč, Květ
Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Vliegen - Mikula, Gebre Selassie, Prebsl, Plechatý, Preisler - Rondič, Červ, Valenta, Frýdek - van Buren
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.37 - 3.41 - 3.05
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Slavia Praha - Dynamo České Budějovice  (neděle 19:00)
Po zaškobrtnutí na Slovácku nezvládla Slavia na jedničku ani vstup do skupinové fáze Evropské konferenční ligy. Začínající sérii remíz hodlají sešívaní utnout proti Českým Budějovicím, které Pražany neporazily téměř deset let.

I po výsledku 1:1 v Uherském Hradišti sice slávisté zůstali v ligové tabulce na prvním místě, ovšem dosud neporažená Viktoria Plzeň se mezitím na sešívané bodově dotáhla a navíc má jeden odložený zápas ještě k dobru. Náladu si svěřenci kouče Jindřicha Trpišovského moc nevylepšili ani ve čtvrtek na půdě tureckého Sivassporu. V úvodním duelu skupiny G Evropské konferenční ligy přišli o vedení a po neproměněné penaltě Lukášem Provodem v Sivasu jen remizovali.

Po nezdarech ze hřišť soupeřů se tak Pražané jistě těší do svého Edenu, v němž v probíhající sezóně dosud nenašli přemožitele. Favority budou slávisté také proti Budějovicím, a to i přes rozsáhlou marodku, která Trpišovského a spol. trápí. V Sivasu například ze zdravotních důvodů nemohli hrát brankář Ondřej Kolář, obránci David Jurásek Oscarem, s Eduardem Santosem, Davidem Hovorkou a Janem Bořilem, křídelník Yira Sor a útočníci Václav Jurečka s Ondřejem Lingrem.

Někteří marodi by se však na zápas s Jihočechy mohli uzdravit. "Z voleje si myslím, že bude v nominaci Venca Jurečka, u Ondry Lingra uvidíme až v sobotu. Trošku nevíme, jestli nám někdo neodpadne, David Jurásek musel zůstat na hotelu kvůli horečkám, ve středu to mělo více lidí. Asi budeme chytřejší po návratu, jestli se to nerozšíří, měli to i členové realizáku," prozradil Trpišovský po plichtě se Sivassporem.

Budějovické Dynamo má po sedmi kolech na kontě osm bodů, díky nimž v tabulce okupuje desátou pozici. Až na remízu se Slováckem přitom Jihočeši sbírají body exkluzivně venku. Trend potvrdil také uplynulý víkend, kdy město na soutoku řek Vltavy a Malše vyloupila Mladá Boleslav. Budějovice navíc v utkání přišli o stopera Davida Broukala, jenž uviděl červenou kartu a svému mužstvu tak nepomůže ani proti Slavii.

Dynamo na sešívané dlouhodobě neumí. V Praze naposledy zvítězilo v roce 2005, v posledních devíti vzájemných kláních pak jen dvakrát remizovalo a všechny zbývající duely ovládla Slavia.
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Mandous - Douděra, Ousou, Kačaraba, M. Jurásek - Holeš, Hromada - Usor, Provod, Schranz - Tecl
České Budějovice - pravděpodobná sestava:
Janáček - Čolič, Havel, Králik, Skovajsa - Čmelík, Čavoš, Grič, Hellebrand, Sluka - Škoda
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.10 - 10.60 - 27.60
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FC TRINITY Zlín - Zbrojovka Brno  (sobota 16:00)
Kouzlo stadionu v Srbské ulici, zdá se, alespoň na čas pominulo. Zbrojovka na domácí půdě prohrála dvakrát za sebou a zabrat tak musí venku. V Olomouci i Ostravě nicméně zvítězila. Zadaří se Brňanům také při výletu do Zlína?

Zatímco v prvním a třetím kole uhrála Zbrojovka body proti Slovácku i Mladé Boleslavi, další dva duely v Králově poli již mužstvu kouče Richarda Dostálka nevyšly. Nejprve "Flinta" schytala tvrdý direkt od Slavie, od níž inkasovala hned čtyřikrát, minulou neděli si pak všechny tři body odvezla do Vršovic pražská Bohemka.

Nejlepší střelec Brňanů Michal Ševčík upozornil na jeden detail, kvůli němuž Zbrojovka dost možná v poslední době ztrácí. "Do každého utkání jdeme s tím, že chceme dát první gól, teď se nám to nepovedlo několikrát po sobě," řekl mladý záložník po střetnutí s Bohemians. Konkrétně Flinta inkasovala jako první ve čtyřech zápasech v řadě. Otočit zvládla dva z nich.

To Zlín má za sebou po pomalejším startu celkem dobré období. Čtyřikrát v řadě neprohrál, konečně v sezoně zvítězil a naposledy uhrál cenný bod na pražské Letné. "Ševci" se tak odlepili ode dna tabulky posunuli se alespoň na 13. místo, přičemž v tabulce za sebou nechávají například ambiciózní Baník.

O další tříbodový zisk budou Zlínští usilovat proti oblíbenému soupeři. Doma u řeky Dřevnice porazili Brno při všech pěti posledních ligových seancích.
FC TRINITY Zlín - pravděpodobná sestava:
Rakovan - Reiter, Kolář, Procházka, Bartošák - Didiba - Fillo, Hrubý, Janetzký, Čanturišvili - Jawo
Zbrojovka Brno - pravděpodobná sestava:
Berkovec - Matejov, Šural, Endl, Granečný - Souček, Texl - Hladík, Ševčík, Falta - Řezníček
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.47 - 3.34 - 2.95
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Sigma Olomouc - Viktoria Plzeň  (sobota 16:00)
Plzeň se pokusí udržet neporazitelnost proti Sigmě, která po sérii nepovedených výkonů konečně zabrala a odvezla si 3 body z Pardubic. Olomouc navíc umí na Viktorku zahrát, což potvrzují i vzájemné zápasy z minulé sezóny. Viktorka je posledním týmem, který ještě v nejvyšší české lize neprohrál. V minulém kole si Plzeň připsala cenný skalp Liberce, když jedinou branku utkání vstřelil ve 41. minutě Sýkora. Plzeňští se bodově dotáhli na první Slavii, a to mají ještě o zápas méně. V úterý odstartoval nový ročník Ligy mistrů a Plzeň se o den později představila na Camp Nou. Barcelona neměla s českým týmem slitování a podle očekávání vyhrála utkání v poměru 5-1, kdy se blýskl hattrickem Robert Lewandowski. Svěřenci Michala Bílka neměli moc času na odpočinek a hned v sobotu se představí v Olomouci. Tým přicestoval z Barcelony ve čtvrtek odpoledne a již následující odjel na zápas proti Sigmě. Pavel Horváth před zápasem řekl, že se nejedná o nic nového a tým na to je připraven. "Kluci už si to vyzkoušeli několikrát. Hráli jsme předkola, která byly jak fanouškovsky atraktivní, tak to byla těžká utkání, co se týká sportovního a fyzického zatížení - a zvládli jsme to. Všichni ví, že jsme v Barceloně dostali pět gólů, ale teď jedeme do Olomouce a ostatní zápasy musíme hodit za hlavu. Chceme tam vyhrát," prohlásil Horváth. Do zápasu se Sigmou určitě nezasáhnou zranění Kliment a Kopic. Otazník visí nad startem Radima Řezníka, u kterého není jisté, jestli bude na zápas k dispozici. Sigma v posledním zápase konečně zabrala a po gólech Pokorného a Růska si odvezla tři body z Pardubic. Olomouc navíc na hosty umí zahrát, jelikož minulou sezónu v obou vzájemných duelech vybojovala bod. Pikantní zápas je i v tom, že několik hráčů Plzně působilo v Olomouci, jmenovitě se jedná o Václava Pilaře, Tomáše Chorého, Lukáše Kalvacha a Václava Jemelku. Tuto skutečnost zmínil i trenér Olomouce Václav Jílek. "Hráče samozřejmě dobře známe, ale oni nás taky. Nevím, jestli to nepomůže spíš Plzni. Třeba Venca Jemelka odešel nedávno a některé věci třeba bude s trenéry konzultovat. Myslím, že pro naše kluky může být teoreticky určitá výhoda, že hráče znají v individuálním řešení. Ale asi to nebude mít zásadní dopad na konečný výsledek," dodal Jílek. Sigmě určitě v domácím zápase nepomůžou Macík, Stoppen a Vraštil. S lehkými zraněními se potýkají i Poulolo, Vaněček a Zorvan.
Sigma Olomouc - pravděpodobná sestava:
Trefil - Chvátal, Paulolo, Pokorný - Zmrzlý - Breite, Spáčil - Navrátil, Růsek, Vodháněl - Chytil
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Staněk - Holík, Hejda, Pernica, Havel - Čermák, Kalvach - Sýkora - Vlkanova, Bassey, Mosquera
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.21 - 3.20 - 2.39
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
FK Teplice - Sparta Praha  (sobota 19:00)
Trápící se Sparta zavítá na stadion Teplic. Domácí si v minulém kole poradili s Jabloncem, zatímco hosté opět ztratili body a připsali si třetí remízu po sobě. Fotbalisté Teplic si po vysoké prohře na Slavii spravili v minulém kole chuť a v domácím zápase proti Jablonci vybojovali 3 body po divokém průběhu zápasu, který nakonec skončil 3-2. V zápase se opět trefil záložník Jakub Urbanec, jenž si připsal již čtvrtou branku v právě probíhající sezóně. Velkou motivaci zvítězit nad sobotním soupeřem bude mít trenér Teplic Jiří Jarošík, který ve Spartě dvakrát působil jako hráč. "Těším se na to utkání, ale nechci říct, že je to ten nejdůležitější zápas, proti každému soupeři chci hrát dobře. Hrát proti Spartě, Plzni a Slavii je však vždy prestižní. Bude skvělá návštěva, snad jí předvedeme parádní výkon. Spartě se příliš nedaří, v minulém kole jen remizovala doma 0:0 se Zlínem. Je to takový spící medvěd. Přeju jí, aby se probudila, hrála líp, chceme hrát proti nejlepší Spartě. Bude to velká motivace. Jen velkými zápasy rosteme, můžeme v něm ukázat svoje maximum," řekl před zápasem domácí kouč. Teplice mohou pro sobotní klání počítat se všemi hráči. Sparta se naposled představila v domácím zápase se Zlínem a opět nečekaně ztratila body. Diváci se za 90 minut gólu nedočkali, a tak domácí získali pouze bod. Letenští si připsali již třetí remízu v řadě a v zápase s Teplicemi mají co napravovat. Svěřenci Briana Priskeho nejsou v pohodě, což si uvědomuje i střední záložník David Pavelka. "Největším soupeřem jsme sami sobě my. Myslím, že po Boleslavi jsme nabyli dojmu, že už jsme tam, kde jsme chtěli být. Zápasy nás vrátily do reality," prohlásil před sobotním zápasem záložník. Asistent trenéra Luboš Loučka by zase ocenil větší aktivitu Sparťanů v útočné fázi. Jedna z věcí, která mi chybí, je střelba ze střední vzdálenosti. Potřebujeme také víc kreativity, možná i drzosti ve finální fázi," nechal se slyšet Loučka. Na marodce hostů stále zůstávají Haraslín, Krejčí L. II., Pešek, Vindheim a Čelůstka. Posledních šest vzájemných utkání Sparta zvládla za 3 body, s Teplicemi naposled prohrála v prosinci 2018.
FK Teplice - pravděpodobná sestava:
Mucha - Vondrášek, Knapík, Hybš - Kučera, Křišťan - Hyčka, Trubač, Urbanec - Gningue, Fila
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Holec - Mejdr, Sørensen, Zelený, Højer - Daněk, Pavelka, Sadílek, Jankto - Čvančara, Kuchta
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 6.23 - 4.15 - 1.57
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Slavia Praha751125:516
2.Viktoria Plzeň651011:416
3.FC Hradec Králové74127:513
4.Sparta Praha733110:512
5.Slovan Liberec732212:811
6.Bohemians Praha 1905732212:911
7.Zbrojovka Brno631210:1010
8.1. FC Slovácko72329:119
9.FK Mladá Boleslav722310:108
10.Dynamo České Budějovice72237:98
11.FK Teplice72238:178
12.Sigma Olomouc72147:87
13.FC TRINITY Zlín71426:107
14.Baník Ostrava71339:126
15.FK Jablonec704310:154
16.FK Pardubice71064:193

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (714)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele