FORTUNA:LIGA - preview 6. kola: Souboj pohárových zástupců

30.08.2022, 08:34, aktualizováno 31.08.2022, 08:34
Previews
Šlágrem vloženého kola bude duel v Plzni, účastník základní skupiny Ligy mistrů hostí Slovácko. Slavia by neměla mít velké problémy s Teplicemi, Liberec se představí v Olomouci a na Ostravu čeká souboj s Brnem. Zvláštní příchuť bude mít utkání Mladá Boleslav - Hradec...
FK Mladá Boleslav - FC Hradec Králové  (středa 17:30)
Mladá Boleslav naposledy střelecky zazářila proti Pardubicím a v nové sezoně konečně zvítězila. Po dalších třech bodech budou Středočeši toužit na svém stadionu. Výhoda domácího prostředí jim ovšem tentokrát moc platná nebude, neboť soupeř z Hradce Králové využívá boleslavské hřiště jako dočasný azyl.

Pořádnou smrt předvedli svěřenci trenéra Pavla Hoftycha v pátém kole. Po dvou téměř identických souhrách mezi centrujícím Markem Matějovským a zakončujícím Milanem Škodou si proti Pardubicím rychle vypracovali slibný náskok, ten ještě v první půli navýšili. Do konce utkání se poté skóre již nezměnilo, a tak se Boleslavští mohli radovat z prvního tříbodového zisku v ročníku 2022/23.

V součtu s remízami proti Zlínu a Jablonci mají Středočeši na kontě pět bodů a před "vloženým" šestým kolem zaujímali v ligové tabulce deváté místo. Ambiciózní Boleslav však míří výš. Proto do mužstva nedávno dorazily dvě posily. Středopolař Vojtěch Kubista se již proti Pardubicím stihl uvést gólem, křídelník Ubong Ekpai pak svou pořádnou šanci teprve dostane.

Ještě lépe si počíná Hradec Králové. Východočeši sice celkem šetří municí a pět vsítěných branek není zrovna moc, na tři výhry to ale doposud stačilo. V neděli "Votroci" přemohli olomouckou Sigmu a v tabulce již vystoupali na pátou pozici. Brzy však kouč Miroslav Koubek bude zřejmě počítat velkou ztrátu. Do Plzně má totiž namířeno špílmachr Adam Vlkanova, bez něhož si Hradec snad nedokáže představit útočnou fázi.

Tím se však Východočeši nechtějí během zápasového vytížení trápit a raději se soustředí na seanci ve známé Lokotrans Areně. "Boleslav v mých očích není mužstvo, které by mělo okupovat spodní příčky tabulky, takže pokud se zvedá, tak je to to, co od nich očekáváme," řekl směrem na adresu soupeře Koubkův asistent Stanislav Hejkal.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.97 - 3.63 - 3.87
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Baník Ostrava - Zbrojovka Brno  (středa 17:30)
Ostravský Baník pokračuje v matných výkonech. Ligou dál postupuje s jedinou výhrou na kontě a bez jasné herní tváře. Vstříc lepším zítřkům se Slezané pokusí vykročit v zápase proti hráčům brněnské Zbrojovce, kteří o víkendu tvrdě dopadli z hrušky na zem.

Už se to přece jen lepší. Proti Teplicím i Jablonci by si Baník možná i zasloužil vyhrát. Jenže co naplat, když gólů mnoho nedává a obrana občas nechá soupeři až mnoho prostoru. Ve výsledku tak družstvo z Ostravy posbíralo v pěti zápasech stejný počet bodů, což Slezany v tabulce řadí na podprůměrné 11. místo.

Trenérský štáb doufá, že proti Zbrojovce dojde k prolomení výsledkového strádání. "Herně to poslední utkání v Jablonci bylo jiné a lepší než předtím a chceme na to navázat i doma. Brno má už tým delší dobu pohromadě, vyniká Ševčík, přišel jim tam ještě Souček, což je nadprůměrný hráč, a opírá se o dobrý střed. Je ale třeba si dát pozor i na Řezníčka, který je na hrotu velmi nepříjemný, umí dát gól z jakékoliv situace. Samozřejmě chceme naplno zabodovat," prohlásil asistent hlavního trenéra Baníku David Oulehla.

Brněnská "Flinta" vstoupila do sezony na jedničku a ve třech zápasech posbírala solidních sedm bodů. První daň za nezkušenost splatil nováček až v neděli, kdy na zaplněném stadionu v Srbské ulici přivítal pražskou Slavii. Ačkoliv sešívaní dorazili na Moravu po náročné bitvě v Evropské konferenční lize, Brňané jejich únavu vůbec nepotrestali. Naopak hned čtyřikrát inkasovali a museli se sklonit před uměním protivníka.

Nepovedení střetnutí už je každopádně minulostí, další body jsou ve hře v ostravských Vítkovicích. "Také k tomuto duelu přistupujeme s maximálním respektem. Baník hraje doma, má nesmírně silné mužstvo a je favoritem. My se musíme pokusit hodit za hlavu poslední zápas se Slavií a uděláme vše pro to, abychom v Ostravě uspěli," řekl kouč Flinty Richard Dostálek.

Zatímco Brňané by do Slezska měli dorazit v plné polní, Baník postrádá zraněného stopera Jaroslava Svozila a nejistý zůstává start útočníka Ladislava Almásiho. Pravý bek Gigli Ndefe si navíc dál odpykává trest za červenou kartu, jiný obránce Jakub Pokorný zase již stihl přestoupit do Olomouce.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.81 - 3.83 - 4.44
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Viktoria Plzeň - 1. FC Slovácko  (středa 17:30)
V plzeňských Štruncových sadech na sebe ve středu narazí dva celky, které určitě naleznou vzájemné porozumění. Domácí Viktoria i hostující Slovácko absolvují v úvodu sezony náročný program a je tak možné, že oproti víkendu zase výrazně upraví sestavu. To ovšem neznamená, že bitva silných mužstev nemůže být ozdobou kola.

Minulý týden se Plzeň i slovácké Uherské Hradiště nacházely v euforii. Západočeské sídlo potěšili tamní fotbalisté postupem přes ázerbájdžánský Karabach do skupinové fáze Ligy mistrů. U řeky Moravy se zase slavilo poté, co místní tým pod vedením trenéra Martina Svědíka i podruhé přemohl švédské AIK a zajistil si setrvání v Evropské konferenční lize. Za své počínání se oba mančafty dočkaly ještě jedné odměny. Viktoria si v Champions League zahraje se slavnými Bayernem Mnichov, Barcelonou a milánským Interem. Slovácko pak v EKL čeká bělehradský Partizan, francouzské Nice a "Kozli" z německého Kolína nad Rýnem.

Avšak nejen Evropa živí kluby. Západočeši i Moravané musí svádět souboje také v domácí soutěži. O něco lépe to jde zatím Plzni, která ve čtyřech utkáních nenašla přemožitele a body ztratila jen na úvod v Teplicích. O víkendu se sice v Českých Budějovicích dlouho zdálo, že mužstvo kouče Michala Bílka zaváhá též na jihu Čech, jenže Jhon Mosquera v samotném závěru zajistil Viktorii další vítězství přesnou hlavičkou.

Slovácku se v pátém kole tolik nedařilo. V Uherském Hradišti přišlo ještě v první půli o vyloučeného Vlastimila Daníčka, navíc v té době již na liberecký Slovan ztrácelo jeden gól. Severočeši po změně stran náskok ještě zvýšili, načež se Moravané zmohli pouze na korekci. Svědík a spol. tak poprvé od výkopu ligové sezony nebrali ze zeleného pažitu ani bod.

Po neúspěšném klání si Svědík nepřímo řekl o posílení mužstva. "Znovu se ukázalo, že šíře kádru z hlediska kvality není taková. Je to obtížné, protože osu nemůžete nechat hrát vzhledem k náročnému programu všechny zápasy. Potřeboval bych od některých daleko vyšší kvalitu, ale je otázkou, zda na to mají. Nemůže to být tak, že jednou někdo zahraje dobře, podruhé ne. Potřebuju konstantní výkony," postěžoval si lodivod Moravanů.

Tak uvidíme, zda se Svědík ještě nějakých posil dočká. Místo Slovácka však na přestupovém poli hýří aktivitou Plzeň, která je dle médií velmi blízko tomu, aby ulovila záložníka Hradce Králové Adama Vlkanovu. Vedle toho se Viktoria zajistila také finančně podpisem kontraktu s novým sponzorem, sázkovou kanceláří Betano.

Západočechům se zkrátka daří, což chtějí potvrdit také proti Slovácku. Bez podpory publika to ovšem podle Lukáše Pernici tak snadno nepůjde. "Před atmosférou zaplněné Doosan Areny ze sebe vždycky zvládneme vymačkat absolutní maximum. Proto je důležité, aby ve středu dorazilo co nejvíc fanoušků. Nečeká nás totiž vůbec lehký soupeř," burcuje příznivce stoper Viktorie.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.82 - 3.64 - 4.67
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Sigma Olomouc - Slovan Liberec  (středa 17:30)
Černá série olomoucké Sigmy se natáhla již na čtyři zápasy. Další šanci na její ukončení budou mít Hanáci na domácím hřišti proti Liberci. Slovan v rámci nejvyšší soutěže neuspěl na Andrově stadionu přes devět let, nyní se však může pyšnit uspokojivou formou.

"Modrá lavina"? Ale kdeže. Přezdívka, kterou fotbalová Olomouc získala v dřívějších dobách, dnes vůbec nesedí. Po nadějném vstupu do sezony výhrou 3:0 v Ostravě nestačila Sigma postupně na brněnskou Zbrojovku, pražskou Spartu, uherskohradišťské Slovácko a "Votroky" z Hradce Králové. Sebevědomí je fuč a pozice kouče Hanáků Václava Jílka se otřásá.

Poslední neveselý výsledek však přinesl Sigmě i nějaká pozitiva. "I v deseti jsme po inkasované brance Hradci zatápěli. Bojovný přístup a týmový výkon je jednoznačně cesta. Musíme ho ale předvádět od prvních minut. Týmu věříme, víme, že to v sobě má. A děláme všechno pro to, abychom se takto prezentovali už ve středu proti Liberci," prohlásil Jílkův asistent Jiří Saňák. Na marodce Hanáků zůstává brankář Matúš Macík, naopak lépe po zraněních vypadají středopolař Denis Ventúra s křídelníkem Martinem Košťálem.

Liberec na rozdíl od Olomouce posbíral v sezoně již tři výhry. Vše začalo šokujícím úspěchem na půdě Sparty, na které družina trenéra Luboše Kozla navázala proti Teplicím. Po klopýtnutích s Pardubicemi a Českými Budějovicemi si Slovan vyšlápl na silné Slovácko. Využil toho, že Moravané hráli v neděli bez vyloučeného hráče, a po zásazích Theodora Gebre Selassieho a Micka van Burena se v tabulce posunuli na vynikající druhé místo.

Čas mezi nedělním a středečním zápasem strávili Severočeši na Moravě. "Po utkání na Slovácku jsme chtěli co nejlépe regenerovat a šetřit síly, proto jsme zůstali na Moravě v příjemném prostředí lázeňských Luhačovic. Poctivě jsme se připravovali na tým Olomouce a také naplno využili výborné podmínky pro regeneraci v hotelu," shrnul program Liberce Kozlův asistent Jakub Harant.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.52 - 3.19 - 2.99
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Slavia Praha - FK Teplice  (středa 20:00)
Zatímco v pohárové Evropě svádí Slavia těžké souboje, v domácí nejvyšší soutěži se jí v poslední době nadmíru daří. Další snadnou výhru si chtějí Pražané připsat proti Teplicím, které za pět dosavadních kol zvítězily pouze jednou.

Po sedmigólovém koncertu ve čtvrtém kole proti Pardubicím řádili slávisté také o týden později v Brně. Ani vyprodaný stadion nevyburcoval domácí ke statečnému vzdoru. Sešívaní již v první půli vsítili tři branky, jeden přesný zásah přidali také po změně stran. Po úvodním klopýtnutí proti Hradci Králové tak Pražané již nezaváhali a díky čtyřem vítězstvím v řadě vévodí ligové tabulce.

Za dobré výkony vděčí Slavia mimo jiné zlepšené práci v obraně. "Poslední týden se nám velmi vydařil, máme výborné skóre - samé nuly vzadu. Věřím, že to tak bude i proti Teplicím," prohlásil záložník sešívaných Marek Icha, jenž má na Teplice poměrně čerstvé vzpomínky. Ještě v dresu Vlašimi totiž na konci minulé sezony neúspěšně bojoval o postup do první ligy právě proti "Sklářům".

Severočeši na jaře přežili klinickou smrt a v novém ročníku se nervy drásajícím bojům o udržení rozhodně hodlají vyhnout. Kádr Teplic sice moc respektu nevzbuzuje, avšak pod koučem Jiřím Jarošíkem statečně bojuje. V úvodních pěti kolech nečekaně uspěl na hřišti ostravského Baníku a na vlastním hřišti řádně potrápil plzeňskou Viktorii, proti níž Skláři vydřeli bod za remízu.

Díky zisku pěti bodů sídlí Severočeši v tabulce na 12. místě, další skalp se však proti Slavii moc nečeká. "Vidíme všichni, že Slavia má sice náročný program a točí hráče, ale stále podává skvělé výkony. Čekají nás dva zápasy, takže možná uděláme nějaké korektury v sestavě a pojedeme se tam poprat," uvedl Jarošík i s ohledem na další zápas, který Teplice čeká o víkendu.

Obě mužstva vyhlíží navrátilce z marodky. Na straně sešívaných je fit křídelník Ewerton, jenž mohl vyléčenou dolní končetinu prověřit již v Brně, avšak vzhledem k vyloučení stopera Aihama Ousoua zvolil trenérský štáb Slavie jiné řešení při střídání. V kádru Teplic se zase o slovo znovu hlásí stoper Jan Knapík, který překonal virózu.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.11 - 10.20 - 25.40
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FC TRINITY Zlín - FK Pardubice  (úterý 17:30)
Souboj dvou dosud nejhorších celků nejvyšší české soutěže bude k vidění v úterý ve Zlíně. Domácí celek tam půjde do boje s Pardubicemi, které sehrají první zápas od odvolání dlouholetých trenérů Jaroslava Novotného s Jiřím Krejčím.

Ševci dosud ve třech z pěti zápasů remizovali. Povedlo se jim tak proti Mladé Boleslavi, Jablonci a Teplicím. Na Stínadlech v sobotu skončil jejich střet s domácím mužstvem bezbrankovou remízou, šlo tak o první bod ze hřiště soupeřů.

Východočeši na rozdíl od Zlína už dokázali zvítězit, ovšem úspěch proti Liberci byl jednorázovou záležitostí a zbylé duely skončily neúspěchem. Od Slavie dokonce schytali sedmigólový debakl, další tři branky obdrželi o víkendu od Mladé Boleslavi, kdy se dvakrát prosadil Škoda a jednou Kubista.

Domácí tým se bude muset obejít bez Cedidly, Didiby a Silného. Ti všichni si odpykávají disciplinární trest a doplní tak za postranní čarou zraněné Fantiše, Hlouška a Tkáče. Pardubicím nepomohou indisponovaní Jeřábek, Šimek a Tischler.
FC TRINITY Zlín - pravděpodobná sestava:
Rakovan - Fillo, Kolář, Procházka, Bartošák - Hlinka - Dramé, Hrubý, Janetzký, Čanturišvili - Jawo
FK Pardubice - pravděpodobná sestava:
Budinský - Kostka, Vlček, Hranáč, Helešic - Janošek - Lima, Solil, Hlavatý, Vacek - Černý
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.82 - 3.65 - 4.63
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Bohemians Praha 1905 - Dynamo České Budějovice  (úterý 17:30)
Bohemians v posledních dvou zápasech nevyhráli a navrátit se na vítěznou vlnu chtějí ve vloženém šestém kole proti Českým Budějovicím. Ty na tříbodový zisk čekají dokonce už od prvního kola.

Klokani vytěžili z úvodních tří duelů sedm bodů a vyhřívali se na čele tabulky, poté ovšem nečekaně prohráli s Hradcem Králové. Mdlý domácí výkon částečně vykompenzovali na Letné proti Spartě, kde díky Hronkově trefě v samém úvodu dlouho vedli, po Čvančarově vyrovnání nakonec brali bod. Co by už ovšem potřebovali, to je vítězství v Ďolíčku, kde se zatím Bohemce tolik nedaří.

Jihočeši sice mají zatím jen pět bodů, ovšem vzhledem k náročnému losu je i to solidním počinem. Po snadné výhře s Pardubicemi přišly souboje se třemi pohárovými účastníky a ambiciózním Libercem, ze kterých získali alespoň dva body. Blízko další remíze byli i v sobotu proti Plzni, kdy inkasovali až v nastavení z pera Mosquery.

Domácí mužstvo se musí obejít bez potrestaného Květa a také zraněných Necida s Valou. Hostům nepomůže zdravotně indisponovaný Mršić, otazník visí rovněž nad startem Potočného.

Utkání v Ďolíčku začíná v úterý v 17.30, jako hlavní sudí na něj bude dozorovat Zbyněk Proske.
Bohemians Praha 1905 - pravděpodobná sestava:
Valeš - Köstl, Křapka, Hůlka - Dostál, Jindřišek, Petrák, Kovařík - Hronek, Jánoš - Puškáč
České Budějovice - pravděpodobná sestava:
Janáček - Havel, Králik, Broukal - Čolič, Hora, Hellebrand, Sladký - Čmelík, Škoda, Potočný
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.74 - 3.87 - 4.80
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FK Jablonec - Sparta Praha  (úterý 20:00)
Sparta si o víkendu připsala další nečekané domácí zaváhání, napravit jej ovšem může velmi brzy. V úterním vloženém kole totiž míří do Jablonce, který zatím výrazně zaostává za očekáváními.

Severočeši si od angažmá mladého kouče Davida Horejše slibovali výrazné zlepšení oproti minulé sezoně, kdy se prali o záchranu, úvod nového ročníku je však výsledkově podobný tomu předchozímu. Jablonečtí sice sesbírali již tři remízy, na vítězství ale stále čekají a na čtrnáctém místě mají stejně bodů jako poslední Pardubice. Všechny nerozhodné zápasy přitom měli rozehrány dobře, naposledy v sobotu vedli proti Baníku po Chramostově penaltě, jenže v závěru nechali srovnat Klímu.

"Těžký zápas to bude i z toho pohledu, že nám dva hráči nemohou hrát. Budeme se to snažit nahradit. Sparta je na nějaké vlně a hrála celkem dobře. Bylo ale vidět, že když na ně Bohemka hrála agresivní a soubojový fotbal, tak si vytvářela šance a ve finále mohla na Letné i vyhrát. Musíme předvést něco podobného, co hrála Bohemka. Uhrát to fotbalově, ale i agresivitou a takovým srdíčkem," nabádá asistent trenéra Tomáš Čížek

Letenští po tristním vstupu do sezony a vypadnutí z evropských pohárů zabrali a třikrát za sebou zvítězili, avšak o víkendu přišlo další klopýtnutí. V malém pražském derby s Bohemians už od začátku prohrávali po Hronkově gólu, alespoň remízu zachránil nedlouhou po pauze Čvančara. Právě ten je nejlepším střelcem Sparty, dosud totiž vstřelil tři branky a navíc na další dva nahrál.

"Čeká nás silný soupeř, který ale ještě nevyhrál. V domácím prostředí to budou chtít zlomit. Je tam jasně čitelný rukopis trenéra Horejše. Víme, co nás čeká, co se týče jejich presinku a výstavby hry. Budeme na to nachystaní. Chytli jsme je v dobrý čas. Dva roky jsme tam hráli v zimním prostředí a terén tam byl všelijaký, což nám nevyhovovalo. Teď jsme je chytli na konci léta. Může to být naše výhoda, že hřiště vypadá dobře. Musíme toho využít," říká Luboš Loučka, pravá ruka kouče Priskeho.

Pražanům se ve vzájemných zápasech příliš nedaří. Z posledních čtyř v jednom prohráli, dvakrát remizovali (oba tyto duely se sehrály v minulé sezoně) a v poháru se jim jednou povedlo uspět v prodloužení. O moc lepší není ani jejich bilance v Jablonci, kde neuspěli třikrát v řadě a za vyhráli jen dvakrát z posledních jedenácti duelů.

Domácí se nyní představí bez dua Polidar, Sejk, které hostuje ze Sparty a nenastoupí kvůli dohodě klubů. Na druhé straně nepustí do hry Kuchtu disciplinární trest, zranění pak vyřadilo Čelůstku, Haraslína, Karabce, Krejčího mladšího, Peška, Suchomela a Vindheima.
FK Jablonec - pravděpodobná sestava:
Hanuš - Surzyn, Hübschman, Heidenreich, Krob - Považanec - Šulc, Kratochvíl, Houska, Jovovič - Chramosta
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Holec - Mejdr, Sörensen, Zelený, Höjer - Pavelka, Sáček - Daněk, Fortelný, Jankto - Čvančara
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 5.09 - 3.82 - 1.72
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Slavia Praha540118:412
2.Slovan Liberec531111:610
3.Sparta Praha53119:410
4.Viktoria Plzeň43107:410
5.FC Hradec Králové53025:49
6.Bohemians Praha 190552219:68
7.1. FC Slovácko52218:78
8.Zbrojovka Brno42117:77
9.FK Mladá Boleslav51227:85
10.Dynamo České Budějovice51225:65
11.Baník Ostrava51228:105
12.FK Teplice51225:95
13.Sigma Olomouc51044:73
14.FK Jablonec50327:113
15.FC TRINITY Zlín50324:93
16.FK Pardubice51043:153

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (552)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele