38. kolo
19.05.2024 17:00 CET
3 : 1
(2:1)

Reportáž

Bernardo Silva a Phil Foden (© AFP)

Kudus nevídanou nadvládu nepřestřihl. Citizens korunoval mistrem ligy hráč sezony Foden

Fotbalisté Manchesteru City porazili v 38. kole Premier League West Ham 3:1 a počtvrté za sebou se stali mistry anglické nejvyšší soutěže, což se ještě nikomu v historii nepovedlo. Za rozhodujícími třemi body nasměroval domácí během prvních 20 minut dvěma trefami Phil Foden, jenž byl několik desítek hodin před výkopem jmenován nejlepším hráčem sezony. Menší drama pak sice způsobilo krásné akrobatické zakončení Mohammeda Kuduse, na víc se ale Londýňané s Tomášem Součkem a Vladimírem Coufalem v základní sestavě nezmohli.

Citizens neohroženě kráčeli za třetí obhajobou titulu, ke které jim zbýval poslední krůček. Osm ligových výher v řadě a nepříliš oslnivá forma West Hamu hrály City do karet. Kladiváři z posledních sedmi soutěžních utkání zvítězili pouze jednou, na úřadujícího mistra navíc v lize vyzráli naposledy téměř před devíti lety. Manchester navíc popoháněl fakt, že případná remíza zkombinovaná s vítězstvím Arsenalu proti Evertonu by přiřkla trofej právě do náruče Kanonýrů.

Lídr soutěže na nic nečekal a zkraje druhé minuty se dostal do vedení. Foden obdržel pozemní přihrávku od Bernarda Silvy a nechytatelnou střelou dostal fanoušky do rauše. Manchester nadále držel míč na svých kopačkách a svými neuspěchanými akcemi dostal Kladiváře pod tlak natolik, že zvýšil náskok. Foden ukázal svou silnou levačku také podruhé a tentokrát rozvlnil síť v pravé polovině brány. Pohodlný polštář favorita potrhali svěřenci trenéra Davida Moyese až v závěru poločasu. Hned druhou střelou na branku snížil stav utkání Kudus nebojácně krásnými nůžkami. Na lahůdku Ghaňana nezareagoval ani Erling Haaland spálenou tutovkou v nastavení.

Ztenčený náskok probudil v Citizens další vlnu aktivity, která se ve třetí gól přetavila v 60. minutě. Nadšený Rodri na nic nečekal a hned, co se k němu dostal balon, tak vypálil směrem k pravé tyči. Míč cestou prosvištěl kolem většiny hráčů a zareagovat na něj nestihl Alphonse Areola. Tlak světlemodrých se nadále stupňoval sérií pěti rohovoých kopů před uplynutím 70. minuty. West Ham ale těžkou situaci ustál a nepustil City do většího trháku. Pár minut před koncem základní hrací doby nebyl uznán gól na 3:2 z pohledu domácích kvůli zahrané ruce Součka.

City tak pohodlně zvítězilo, díky čemuž si připsalo třetí obhajobu titulu. Sezona pro něj však neskončila, jelikož 25. května se představí ve finále FA Cupu proti městskému rivalovi United.

Autor: Livesport.cz / Josef Gotvald

Komentáře (3)

Přidat komentář
MCFC_8

3:0

Reagovat
Gunner14

1:1

Reagovat
OnlyWHU

A je to za námi. Čestná prohra s fenomenálním soupeřem.

Nádherný gól Kuduse, škoda Sukovy ruky.

Velmi solidní 9. místo.

Díky David Moyes za vše dobré, co pro klub udělal. A bylo toho hodně. Díky všem hráčům, kteří u nás končí.

Příští sezony ukáží, jak byly dosavadní výsledky i v minulých sezonách cenný.

COYI!!!!!

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele