základní část, 34. kolo
19.05.2024 14:30 CET
2 : 2
(1:1)
Stadión:
Gelredome, Arnhem

Reportáž

GelreDome (© AFP)

Ajax na závěr tohoto ročníku získal bod v Arnhemu s místním Vitesse

Vitesse letos prožilo hrůzostrašnou sezónu a s velkým předstihem bylo jasné, že po pětatřiceti letech sestoupí do druhé ligy. Kromě tristních výsledků ho navíc zhruba měsíc před koncem tohoto ročníku rozesmutnil verdikt nizozemského fotbalového svazu, jelikož kvůli opakovanému neplnění požadavků licenčního řádu mu bylo odečteno rekordních osmnáct bodů a jeho osud byl tedy zpečetěn.

Celek z Arnhemu na závěr přivítal amsterdamského giganta Ajax a s nejvyšší soutěží se rozloučil "důstojnou" remízou 2:2. Celkově i po odečtu tedy získal šest bodů a skončil beznadějně poslední osmnáctý, nicméně i kdyby mu tento počet bodů nebyl odebrán, tak by obsadil sedmnácté místo a stejně by putoval do Eerste Divisie. AFC již před tímto utkáním mělo jistotu pátého místa a v podstatě mu tedy o nic nešlo.

Ajax prožil hodně nepovedený ročník, celkově získal šestapadesát bodů a třetí Nijmegen za sebou nechal jen o body tři, naopak za čtvrtým Alkmaarem zaostal o bodů devět. V jiných sezónách by se ještě musel prát o pohárovou Evropu v dodatečném play-off, ale díky skvělému národnímu koeficientu ho čeká předkolo Evropské ligy. SBV vstoupilo do tohoto nedělního duelu lépe a přesně po odehrané čtvrthodině nečekaně vedlo.

Před vyprodanými tribunami otevřel gólový třiadvacetiletý francouzský záložník Amine Boutrah, jenž si skvěle zpracoval křižnou přihrávku De Regta z pravé strany a poté z dvanácti metrů zakroutil balón do protějšího spodního růžku. Vitesse mohlo senzačně navýšit svůj náskok o dvanáct minut později, jenže Aaronson svým projektilem z hranice pokutového území pouze orazítkoval břevno.

Favorizovaný hostující celek z ničeho nic srovnal krok necelých pět minut před přestávkou, když si chorvatský obránce Josip Šutalo seběhl za defenzívu protivníka na vynikající centr Gaaeiho z pravého křídla a zblízka rozvlnil síť. Po změně stran se delší dobu nic zajímavého nedělo a vše směřovalo k nerozhodnému výsledku.

Výběr vedený trenérem Edwardem Sturingem si však vzal zpět ztracený náskok v 78. minutě, jelikož polský krajánek ve službách Vitesse Kacper Kozłowski si po rychlém brejku seběhl před hranici brankového území a střílený pas Buitinka usměrnil do branky kolem marně se natahujícího gólmana Rulliho. Nicméně AFC pak tlačilo a ve třetí minutě nastavení nakonec připravilo SBV o cennou výhru, neboť střídající Steven Berghuis propálil brankáře Rooma přízemní dorážkou z osmi metrů.

Autor: Viktor Sandev / espn.nl, soccerway.com, livesport.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele