základní část, 34. kolo
19.05.2024 14:30 CET
3 : 1
(1:1)

Reportáž

Luuk de Jong (© AFP)

Waalwijk v Eindhovenu prohrál, i přesto se v Eredivisii udržel

Waalwijk měl před posledním kolem obtížný úkol v podobě bodového zisku na půdě mistrovského PSV - i přes velmi houževnatý výkon sice prohrál 1:3, avšak díky neúspěchu Excelsioru v rotterdamském derby s Feyenoordem (0:4) se přeci jen udržel mezi nizozemskou elitou, jelikož s devětadvaceti body obsadil patnáctou příčku díky lepšímu skóre. PSV naopak ukončilo tento veleúspěšný ročník svou devětadvacátou výhrou a s celkovým ziskem jednadevadesáti bodů nechalo za sebou obhájce mistrovského titulu Feyenoord o bodů sedm.

RKC se v tomto střetnutí neztratilo a ještě zhruba čtvrthodiny před závěrečným hvizdem drželo nerozhodný stav, jenže po vyloučení Jeffreyho Brumy dvakrát kapitulovalo. Svěřenci trenéra Petera Bosze začali vlažněji a krátce po odehrané čtvrthodině senzačně inkasovali. Hosty totiž poslal do vedení Richonell Margaret z první vážnější akce utkání, když se po finální přihrávce Lokesy zjevil sám před brankářem Benítezem a i v pádu ho nekompromisně propálil.

Domácí však od tohoto okamžiku zákonitě přidali a srovnat krok mohli ihned po půlhodině hry, ale pozdější hrdina Luuk de Jong byl na poslední chvíli zablokován. Stejný hráč se přeci jen prosadil těsně před přestávkou. O vyrovnání se postaral díky preciznímu pasu Joeyho Veermana z levého křídla a za obranou protivníka hlavičkoval zblízka přímo do levé šibenice. Po změně stran se RKC především soustředilo na pozornou práci v defenzívě.

Za více jak pětatřicet minut druhé půle stojí za zmínku jen nebezpečná hlavička Tila, po níž míč orazítkoval břevno a následně skončil v zámezí. Jeden z nejdůležitějších okamžiků se zrodil v 81. minutě - Bruma totiž ve vlastním pokutovém území zastavil střelu kapitána De Jonga rukou, zkušený rozhodčí Makkelie mu po přezkoumání videozáznamu udělil druhou žlutou kartu a ukázal na penaltový puntík.

K němu se postavil právě tradiční exekutor Luuk de Jong a s přehledem proměnil pokutový kop střelou pod břevno - v tomto ligovém ročníku tedy nastřádal úchvatných devětadvacet branek a společně s Vangelisem Pavlidisem z Alkmaaru se podělil o prvenství v tabulce střelců celé Eredivisie. V 86. minutě nakonec pečetil výhru eindhovenského giganta Julian Lelieveld, jenž si smolně srazil do vlastní sítě prudkou přihrávku z pravé strany téměř od brankové čáry.

Autor: Viktor Sandev / espn.nl, soccerway.com, livesport.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele