Ligue 1 - souhrn 34. kola: Brest do hlavní fáze Ligy mistrů

19.05., 23:00
Komentáře a souhrny
Mikkel Desler u míče v utkání s Brestem (© AFP)

Lille přišlo v závěru utkání s Nice o výhru, a protože Brest naopak porazil venku Toulouse, zahraje si bretaňský celek hlavní fázi Ligy mistrů. Velké drama se konalo také na spodku tabulky. Méty promrhaly velký náskok ve skóre, Lorient ale stejně nedotáhl stíhací jízdu do úspěšného konce. Rozhodlo totiž v jeho neprospěch nakonec až šesté kritérium, a to to v podobě menšího počtu nastřílených gólů ve venkovním vzájemném utkání právě s celkem z Lotrinska.

FC Metz - Paris Saint-Germain 0:2

19.05.2024 21:00

Góly: 7. Carlos Soler, 12. Kang-in Lee

PSG uspělo ve 34. kole Ligue 1 na stadionu Mét, kde vyhrálo 2:0. Pařížané rozhodli o vítězství už v úvodních 12 minutách, kdy se nejprve prosadil Carlos Soler, jemuž asistoval autor druhého gólu Kang-In Lee. Odchovanci Valencie tak prodloužili tříbodovou sérii mistra ligy proti Les Grenats na 15 soutěžních utkání. Domácí dostanou díky lepším vzájemným zápasům s Lorientem alespoň šanci porvat se o setrvání mezi elitou v baráži s vítězem play off druhé nejvyšší soutěže, v němž je favorizováno St. Étienne.

Méty měly navzdory třem porážkám v řadě stále alespoň teoretickou šanci vyhnout se barážovým bojům o uhájení prvoligové příslušnosti. K tomu, aby se jim to povedlo, však potřebovaly malý zázrak, jelikož podmínkou bylo zdolání staronového mistra PSG a také výrazný debakl Le Havru v souběžně hraném duelu s Marseille.

K velkému rozdílu ve skóre nicméně nakročili v negativním slova smyslu domácí, kteří inkasovali už v sedmé minutě, kdy se centr z kopačky Solera k údivu fanoušků snesl až do šibenice. Alexandre Oukidja za chvíli lovil balon ze sítě podruhé, jelikož svižnou kombinaci hostů přesně zakončil na hraně ofsajdu stojící Lee. Pařížané hráli i bez Kyliana Mbappého naprosto bez nervů, což málem přetavili v další góly Marco Asensio či Danilo Pereira. Pokus španělského útočníka ovšem mířil těsně mimo a rána portugalského stopera se odrazila od břevna.

Domácí se rázem museli přeorientovat na to, aby z ligy nespadli přímo, jelikož v souběžně hraném utkání se dařilo dotírajícímu Lorientu. První větší šanci Les Grenats si připsal Danley Jean Jacques, který v pádu zamířil kousek vedle vzdálenější tyče. Zatímco Lorient na dálku mocně dotahoval rozdíl ve skóre, Métám se v zakončení nedařilo, neboť ve velké šanci selhal proti Keyloru Navasovi tahoun domácích Georges Mikautadze. Náhodný zásah nezaznamenal ani Lamine Camara, jenž nacentroval balon do břevna.

Méty se tak k heroickému výsledku nevybičovaly a čeká je baráž proti druholigovému soupeři. Pařížané sezonu zakončí v sobotu 25. května ve finále francouzského poháru.

Více informací k zápasu

Toulouse FC - Stade Brestois 0:3

19.05.2024 21:00

Góly: 48. Mahdi Camara, 54. Jordan Amavi, 90. Kenny Lala

Toulouse prohrálo ve 34. kole Ligue 1 s Brestem 0:3. Hosté byli dle očekávání aktivnější v zakončení, nicméně gólový dezert si mohli vychutnat až po změně stran. Skóre otevřela střela z dálky v podání Mahdiho Camary, pojistku poté přidal bývalý bek Marseille Jordan Amavi. Červenobílí tak přepsali klubový rekord, když se postarali o historickou třetí příčku mezi francouzskou elitou, což také znamenalo premiérovou místenku do Ligy mistrů, v níž se mimo jiné připojí i k dalšímu nováčkovi ze španělské Girony.

Brest po fantastické sezoně ztratil v jejím závěru dech a kvůli pouhé jediné výhře z posledních pěti utkání přišel o pozici jistého postupujícího do skupinové fáze Ligy mistrů. Stále však nebyly naděje na třetí místo ztracené. Toulouse ovšem ani zdaleka nebylo jednoduchým soupeřem, neboť naposledy porazilo i PSG, které se loučilo s odcházející legendou Kylianem Mbappém.

Piráti se však svého snu vzdát nechtěli a do utkání vstoupili agresivně. Po zisku míče na hranici vápna se do dobré palebné pozice dostal Kamory Doumbia, jehož ránu musel tygřím skokem likvidovat Guillaume Restes. Ve 14. minutě zasahoval strážce brány Toulouse znovu, když reflexivně vykopl míč, který na vlastní bránu poslal nešťastně Kévin Keben. Krátce nato se na opačné straně prosadil Thijs Dallinga, radost mu ale brzy zkazil zdvižený praporek.

Krátce po návratu ze šaten už se skóre měnilo. Velkou zásluhu na tom měl Doumbia, který svedl na hranici vápna osobní souboj hned se dvěma obránci Le Tef a následně předložil míč Mahdimu Camarovi, jehož dalekonosná rána zaplula do pravého horního rohu domácí branky. V 54. minutě navíc dostal příležitost zahrávat přímý kop z nebezpečné vzdálenosti Amavi, jenž se nenechal svým spoluhráčem zahanbit a neméně povedenou střelou navýšil náskok Pirátů. Ti se však následně dozvěděli o obratu v Lille, a i přes dvougólový náskok tak vrhli všechny síly do útoku. Obrovská radost v sektoru hostí pak propukla v 90. minutě, kdy zběsilou jízdu plnou šancí na obou stranách ukončil přesně zakončeným protiútokem Kenny Lala a následně dorazila k aktérům zpráva o vyrovnání Nice ze čtvrté minuty nastavení.

Brest tedy na hřišti Toulouse uhrál zlaté tři body, neboť při ztrátě Lille v souběžně hraném utkání se dostal do top trojky, a s jistotou si tak zahraje v následujícím ročníku Ligy mistrů.

Více informací k zápasu

Stade Reims - Stade Rennes 2:1

19.05.2024 21:00

Góly: 49. Yunis Abdelhamid (pen.), 80. Sergio Akieme - 90+5. Fabian Rieder

Hráči Rennes prohráli ve 34. kole Ligue 1 na půdě Remeše 1:2. Mírnou herní převahu sice měli hosté, nicméně největší příležitost spálil krátce před přestávkou středopolař domácích Marshall Munetsi. Červenobílí se ale ujali vedení hned po pauze, když ve 49. minutě proměnil nařízenou penaltu Yunis Abdelhamid, rozhodující zásah přidal v závěru Sergio Akieme. Týmy si tak prohodily své pozice v tabulce, což pro Bretaňany znamenalo 10. příčku a také první umístění mimo horní polovinu tabulky od sezony 2012/2013.

Hráči Remeše odchod trenéra Willa Stilla nakopl, což vedlo ke dvěma povedeným výkonům se silnými soupeři. Nejprve Les Rouge et Blanc uhráli bod na hřišti Brestu, na což navázali domácím vítězstvím nad Marseille. Tentokrát na jejich plac přicestovalo Rennes, které se především kvůli mizerné druhé polovině sezony propadlo do středu tabulky. Souboj v Remeši tak měl alespoň malé koření, neboť se mezi oběma týmy napřímo bojovalo o deváté místo.

První šanci zápasu si vypracovali hosté, když se na hranici malého vápna dostal po sérii odrazů k míči Enzo Le Fée, přízemní pokus 24letého rodáka z Lorientu však o centimetry minul vzdálenější tyč. Jinak se ale v tradičním místě korunovace francouzských králů nehrál nikterak pohledný fotbal. Více ze hry měli po celou první půli hosté, avšak v domácí bráně převáděl jistý výkon Yehvann Diouf. Ten se nejvíc zapotil ve 40. minutě, kdy likvidoval ránu Martina Terriera. Největší šance poločasu přišla v jeho závěru, kdy domácí Munetsi zazdil stoprocentní příležitost.

Ihned po návratu ze šaten nastal ve vápně Rennes další zajímavý okamžik, po němž nařídil sudí penaltu. K té se postavil zkušený stoper Abdelhamid a ranou pod břevno otevřel skóre. Krátce nato mohl srovnat hostující Terrier, jenž se dostal do palebné pozice uvnitř vápna. Defenzivní řady Remeše však byly u obávaného útočníka včas, díky čemuž se jim podařilo zblokovat pokus vysoko nad břevno. Pojistku pro tým z Remeše přidal v 80. minutě exkluzivní ranou z voleje Akieme. Na zisku tří bodů nic nezměnilo ani závěrečné snížení Fabiana Riedera.

Remeš tak zakončila ligový ročník domácím vítězství, díky čemuž se posunulo na devátou příčku.

Více informací k zápasu

FC Lorient - Clermont Foot 5:0

19.05.2024 21:00

Góly: 38. Laurent Abergel, 42. Mohamed Bamba (pen.), 54. Badredine Bouanani, 63. Bamba Dieng, 90. Bamba Dieng

Hráči Lorientu porazili ve 34. kole Ligue 1 na domácím hřišti Clermont 5:0 a sahali po posunu na barážovou 16. příčku, k ní jim ovšem nakonec chyběl jediný gól. Demolici jistě sestupujícího soupeře započal Laurent Abergel a ještě do přestávky zvýšil vedení Mohamed Bamba. Po změně stran se pak dvěma brankami blýskl Bamba Dieng.

Lorient už byl téměř jistě ze hry v boji o záchranu. Stále však malá jiskřička naděje existovala. Les Merlus potřebovali v domácím utkání proti jistě sestupujícímu Clermontu zvítězit s co nejvyšším skóre a zároveň doufat ve vysokou prohru Mét, které měly o sedm branek lepší gólový rozdíl než právě svěřenci Régise Le Brise.

Potřeba zvítězit co největším rozdílem šla na domácích znát od začátku zápasu. První šanci si ale vytvořili hosté, když se ve velmi dobré pozici ocitl Jim Allevinah, proti němuž včas vyběhl gólman Yvon Mvogo, a zachránil tak svůj tým od pohromy. Les Lanciers byli i nadále aktivní a postupně získávali územní převahu. Úvodní trefy se ale přece jen dočkal Lorient. Julien Ponceau ve 38. minutě vystihl nepřesnou rozehrávku hostujícího gólmana, předložil míč Abergelovi a domácí kapitán poslal Les Merlus do vedení. Druhou branku přidal o čtyři minuty později z nařízené penalty Bamba. Tentýž hráč připravil jen o minutu později gólovou šanci pro Aiyeguna Tosina, proti němuž skvěle zasáhl Mory Diaw.

Lorient pokračoval v ofenzivní snaze i ve druhém dějství a v 54. minutě se dočkal třetí branky, když Badredine Bouanani po Bambově přihrávce chladnokrevně překonal Diawa. O necelých 10 minut později se k odražnému míči dostal střídající Dieng a bez větších problémů poslal Les Merlus do čtyřbrankového vedení. Blízko dalšímu gólu byli domácí v 74. minutě, jenže Bamba a střídající Imran Louza si navzájem překáželi při zakončení, a z nadějně vyhlížející situace tak nic nebylo. Tečku za zápasem udělal v první minutě nastavení Dieng, který vzorově zavřel zadní tyč a přidal pátou branku.

Lorient tak sice domácí duel ovládl, k záchraně to ovšem nestačilo. Oba celky tedy společně putují do Ligue 2.

Více informací k zápasu

RC Lens - Montpellier HSC 2:2

19.05.2024 21:00

Góly: 4. Elye Wahi, 45+2. Deiver Machado - 58. Othmane Maamma, 74. Lucas Mincarelli Davin

Lens promrhalo v posledním 34. kole Ligue 1 proti Montpellieru dvoubrankový náskok a kvůli výsledné remíze 2:2 propadlo na sedmou příčku tabulky, jež by ovšem stále díky obsazení finále Coupe de France měla znamenat účast v Konferenční lize. Loňského vicemistra nasměroval k výhře bývalý hráč hostů Elye Wahi, který už ve čtvrté minutě otevřel skóre a v nastavení úvodního dějství po jeho asistenci padl také druhý gól Racingu. Hráči La Paillade nicméně nesložili zbraně a ve druhém dějství utkání nejprve zdramatizovali a následně zásluhou navrátilce do sestavy Lucase Mincarelliho dokonce vyrovnali.

Lens se sice nepodařilo zopakovat druhé místo z minulé sezóny, přesto však bylo na dobré cestě zakončit čtvrté po sobě jdoucí prvoligové tažení v top sedmičce. Aby si však naprosto zajistilo účast v Evropě i v příštím ročníku, potřebovalo se udržet v první šestce před Lyonem. Pokud nechtěl Racing Club spoléhat právě na klopýtnutí svého konkurenta, pak potřebovalo nutně zvítězit doma proti Montpellieru. Hosté ale jednoduchým soupeřem nebyli, neboť z předchozích sedmi klání padli jen jednou.

Úvod utkání se domácím vydařil na jedničku, kdy už ve čtvrté minutě otevřel skóre Wahi. Francouzský útočník obdržel výbornou přihrávku od Floriana Sotocy a hlavou posunul balon do odkryté branky. Přidat druhou branku mohl znovu Wahi, tentokrát ovšem trefil pouze brankovou konstrukci. Krátce před půlhodinou hry si dva aktéři prvního gólu vyměnili role, Wahi přihrával ovšem Sotoca ve velmi dobré pozici zakončil prachbídně.

Málem tak přišla branka na druhé straně, Jean-Louis Leca však podržel svůj celek při střele Tanguye Coulibalyho. K velmi atraktivní podívané přispěl i David Pereira da Costa, jenomže jeho pokus těsně minul levou tyč. Aktivita domácích byla odměněna až v nastaveném času, kdy se Deiver Machado probojoval z levého křídla až na střed hřiště a po přiťuknutí Wahiho se trefil vnějším nártem.

V druhém poločasu hráči Lens kontrolovali průběh klání a velmi aktivní Wahi mohl přidat další trefu, svůj únik ovšem zazdil špatným finálním dotekem. A tak z ničeho nic přišlo snížení z řad Montpellieru. Silvan Hefti adresoval přesnou přihrávku do pokutového území na Othmana Maammu, jenž vypálil nekompromisně pod břevno.

O něco podobného se pokoušel i Wahi, podruhé v zápase ale orazítkoval brankovou konstrukci. Další velkou příležitost spálil Przemyslaw Frankowski, kdy ani nadvakrát nepřekonal Dimitryje Bertauda. A tak se znovu radovali hosté. Po velkém zaváhání domácí defenzivy sebalon odrazil k Mincarellimu a ten už se nemýlil.

Lens tak v posledním zápase sezony zaváhalo a kvůli výhře Lyonu v souběžně hraném utkání si v následujícím ročníku evropské poháry nezahraje.

Více informací k zápasu

AS Monaco - FC Nantes 4:0

19.05.2024 21:00

Góly: 6. Wissam Ben Yedder, 10. Thilo Kehrer, 24. Mohamed Camara, 61. Eliesse Ben Seghir

Monako zvítězilo ve 34. kole Ligue 1 nad Nantes jednoznačným rozdílem 4:0. Knížata předvedla bleskový úvod, když ve 24. minutě vedla už o tři branky. Mezi střelce se zapsal tradiční gólový přispěvatel Wissam Ben Yedder, jenž se postaral hned o první trefu. Francouzského veterána zanedlouho doplnil přesnou hlavičkou Thilo Kehrer a následně se poprvé v dresu knížat prosadil také Mohamed Camara, jenž s přehledem proměnil pokutový kop. Po změně stran udeřil celek z Azurového pobřeží ještě jednou, čímž definitivně stvrdil drtivou výhru na závěr sezony.

Oba celky už měly před posledním kolem sezony naprostý klid. Monako se po úspěšném ročníku mohlo těšit na návrat do Ligy mistrů po šesti letech, neboť se s královským náskokem stalo vicemistrem Francie. Nantes si naopak splnilo povinnost v dolní polovině tabulky, když si i přes čtyři zaváhání v řadě zajistilo setrvání v nejvyšší francouzské soutěži.

Špatná aktuální forma se na hostujícím celku projevovala od úvodních minut, jelikož záhy si v pokutovém území našel prostor kanonýr Ben Yedder a prudkou ranou pod břevno nedal brankáři šanci. Hosté se ještě ani nevzpamatovali z prvního direktu, a hned schytali druhý po hlavičce Kehrera směřující na zadní tyč.

Následně na stadionu na chvíli zhasly reflektory, temná práce obrany Kanárků ovšem pokračovala i po opětovném rozsvícení. Penaltový faul Nicolase Palloise totiž potrestal přízemní střelou Camara. Až třetí inkasovaný gól hosty trochu probral, o radost ze snížení je nicméně na brankové čáře obral Mohammed Salisu. Na druhé straně navíc zvonila tyč po ráně Folarina Baloguna.

Poklidnější začátek druhého dějství oživil Eliesse Ben Seghir, jenž si navedl balon na hranici vápna a neomylně jej poslal do sítě. Kanárci se před solidně zaplněným stadionem Ludvíka II. ani po změně stran v ofenzivním snažení příliš nepřetrhli a několik stovek fanoušků cestujících ze západu Francie si proto příliš radosti neužilo. Na tempu nicméně ubrali i domácí, a tak zápas bez dalšího vzruchu dospěl ke svému konci.

Monako tedy zakončilo povedenou sezonu třetím vítězstvím v řadě. Nantes se naopak popáté za sebou tří bodů nedočkalo.

Více informací k zápasu

Le Havre AC - Olympique Marseille 1:2

19.05.2024 21:00

Góly: 90+7. Mohamed Bayo (pen.) - 64. Pierre-Emerick Aubameyang, 77. Michael Murillo

Marseille zvítězila ve 34. kole Ligue 1 na půdě Le Havru 2:1. Olympique od úvodního hvizdu disponoval na trávníku jasnou převahou, kterou do skóre promítl po změně stran. Nejprve se prosadil nejlepší střelec hostů Pierre-Emerick Aubameyang, na kterého navázal Michael Murillo. Dvě gólové přihrávky si připsal Jonathan Clauss, ani jeho ofenzivní příspěvek však Les Olympiens k místence v evropských pohárech nepomohl.

Poslední dvě sezóny Le Havru v Ligue 1 provázel vždy okamžitý návrat do druhé ligy a mnozí možná očekávali, že tento trend bude pokračovat i v tomto ročníku. Nicméně v posledním kole by muselo dojít k poměrně pozoruhodnému obratu, aby tým Luky Elsnera tentokrát skončil v sestupovém pásmu. Domácí tak mohli být proti silné Marseille poměrně v klidu, naopak cesta hostů do Konferenční ligy vedla jen přes vítězství a prohry Lyonu a Lens.

Olympique vstoupil do utkání aktivně a v úvodních minutách kontroloval dění na hrací ploše. Zároveň byl střelecky aktivnějším z obou soupeřů, avšak dlouho jeho zakončení neznamenala pro Arthura Desmase žádné nebezpečí. Protějšek gólmana Le Havru Pau López musel být v pozoru po 20 minutách hry, kdy akrobaticky pálil André Ayew, španělskému gólmanovi ovšem výraznější starosti nenadělal. Hosté nakonec v první půli trefili prostor mezi třemi tyčemi jedinkrát, a to když nepovedená rána Clausse stěží doskákala k Desmasovi.

Les Olympiens po pauze zvýšili obrátky a na hřišti si prakticky dělali, co chtěli. Naděje Le Havru na body v 56. minutě ještě udržel Desmas, který zneškodnil jak střelu Farise Moumbagny, tak dorážku Aubameyanga. Gabonského ostrostřelec to nicméně mrzet nemuselo, jelikož v 64. minutě obdržel přesný pas z pravé strany od Clausse a ranou z první ho usměrnil do sítě. Odpovědi byl na druhé straně blízko Samuel Grandsir, který ale zblízka Lópeze nepřekonal.

Aubameyang poté mohl definitivně zlomit odpor klubu z Normandie, jenže po chybě domácích v rozehrávce orazítkoval jenom pravou tyč. Lepší mušku měl Murillo, jenž technickým obstřelem zvýšil. V nastavení přišel po zásahu Emmanuela Sabbiho výbuch radosti i v domácím kotli, jenže VAR kvůli ofsajdu gól odvolal. Důvod k úsměvu nicméně příznivci klubu z Normandie měli, jelikož penaltu proměnil Mohamed Bayo.

Marseille tak sice dokázala vyhrát v Le Havru, i přesto si však v následující sezoně evropské poháry nezahraje.

Více informací k zápasu

Lille OSC - OGC Nice 2:2

19.05.2024 21:00

Góly: 55. Hákon Haraldsson, 74. Benjamin André - 10. Gaëtan Laborde, 90+4. Jordan Lotomba

Lille remizovalo v závěrečném duelu letošní sezony Ligue 1 na domácí půdě s Nice 2:2, a kvůli úspěchu Brestu tak přišlo o přímou místenku v následujícím ročníku Ligy mistrů. Dogy sice rychle prohrávaly, po změně stran se jim ovšem podařilo vývoj utkání zvrátit. Ani vedoucí branka Benjamina Andrého ale nakonec druhé po sobě jdoucí ztrátě před vlastním publikem nezabránila, neboť v nastaveném čase srovnal Jordan Lotomba. Hostům o chvíli později navíc nebyla kvůli ofsajdu uznána vítězná branka.

Nice vstupovalo do utkání s klidnou hlavou, jelikož mělo i přes prohru s mistrovským PSG z minulého kola zajištěnou účast v Evropské lize. Naopak Dogy stále bojovaly o udržení třetí příčky zaručující milionářskou soutěž, kterou v tabulce držely před Brestem jen díky lepšímu skóre. Za úspěchem táhl domácí celek zejména druhý nejlepší střelec soutěže Jonathan David, jenž naposledy dvěma přesnými zásahy během tří minut skolil Nantes.

Od začátku utkání byli aktivnější Les Aiglons a v 10. minutě přišla zasloužená branka. Jérémie Boga se hezky uvolnil na levém křídle, vnikl do pokutového území a naservíroval míč Gaëtanovi Labordemu, kterému už jen stačilo trefit prázdnou branku. Hráči Lille se postupně dostávali do zápasu, jejich akce ovšem končily nepřesnou finální fází. A když už se Dogy protlačily ke koncovce, ohrozily spíše fanoušky za brankou než gólmana Marcina Bulku.

Do druhého dějství vstoupili domácí fotbalisté mnohem aktivněji, rostly však pouze procenta držení míče. Výbuch radosti přišel v 55. minutě, kdy využil Hákon Arnar Haraldsson zmatků v obraně Nice a svým druhým gólem v sezoně vrátil svému mužstvu naději.

Snový obrat dokonali svěřenci Paula Fonsecy zásluhou Andrého, který si našel centr z rohového kopu a razantní hlavičkou přiblížil základní skupinu Ligy mistrů. Tuto představu však nakonec zhatil Lotomba, který se v nastaveném čase zjevil úplně sám v malém vápně a hlavičkou se trefil mezi nohy Vita Mannoneho.

Lille tak v posledním kole pouze remizovalo a o Ligu mistrů si bude muset zahrát v kvalifikaci. Nice zakončilo ročník na pátém místě zaručujícím účast v Evropské lize.

Více informací k zápasu

Olympique Lyon - Racing Strasbourg 2:1

19.05.2024 21:00

Góly: 39. Alexandre Lacazette, 90+6. Alexandre Lacazette (pen.) - 63. Habib Diarra

Lyon porazil ve 34. kole Ligue 1 na domácím hřišti Štrasburk 2:1. Skóre na stranu Les Gones přiklonil chvíli před koncem dvougólový Alexandre Lacazette, jenž tak zaznamenal už svou 18. přesnou trefu v ročníku. Fanoušci tak doufají, že si obávaný kanonýr přenese formu i na vrchol jejich sezony - finále Coupe de France. To ať dopadne pro Lyon jakkoli, příští rok si jistě zahraje Evropskou ligu.

Jedním z týmů, které měly v posledním kole ještě o co hrát, byl Lyon. Ten se po neuvěřitelné jízdě ve druhé polovině sezony vyhoupl až na sedmou příčku s totožným bodovým ziskem jako šesté Lens. Les Gones tak potřebovali k probojování se do Evropské ligy porazit před domácími tribunami Štrasburk a doufat v zaváhání právě loňského vicemistra Francie. Pro účast v příštím ročníku Konferenční ligy Lyonu vzhledem k účasti ve finále Coupe de France stačilo udržet sedmou pozici.

Domácí do zápasu vstoupili aktivně a hned v úvodu si vytvořili několik nadějných příležitostí. Asi největší z nich měl ve 24. minutě Rayan Cherki, jehož střela ale hostující branku těsně minula. Jen o dvě minuty později si Les Gones vytvořili další šance, avšak gólman Alaa Bellaarouch pohotově zakročil jak proti střele z kopačky Saïda Benrahmy, tak také proti dorážce Nicoláse Tagliafica.

Marocký brankář úřadoval i nadále, když ve 37. minutě fenomenálním zákrokem vytáhl hlavičku Corentina Tollisa. Krátce před přestávkou už se ale hráči Lyonu dočkali. Benrahma našel přesnou přihrávkou Lacazetta a domácí kapitán se v zakončení nemýlil.

Zvýšit vedení domácích mohl po další fantastické přihrávce Benrahmy Tolliso, avšak v souboji s Bellaarouchem i napodruhé selhal. Skórovat nedokázal ani Cheki, jenž z dobré pozice nezamířil přesně. Neproměněných příležitostí mohli Les Gones litovat v 63. minutě, kdy se po rychlé akci dostal k zakončení Habib Diarra a střelou z úhlu na bližší tyč překonal Antonyho Lopese.

Další rána pro Lyon mohla přijít v 77. minutě, nicméně Emanuel Emegha z nařízené penalty pouze orazítkoval tyč. V nastavení dostal po faulu na Malicka Fofanu příležitost zahrávat pokutový kop i Lyon. Lacazette se z penaltového puntíku nemýlil a svým druhým gólem v utkání vrátil Les Gones vedení.

Lyon tak doma zvítězil a senzační druhou polovinu sezony zakončil postupem do Evropské ligy, jelikož Lens v souběžně hraném utkání zaváhalo proti Montpellieru.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Paris Saint-Germain
34
22
10
2
81 : 33
76
2
AS Monaco
34
20
7
7
68 : 42
67
3
Stade Brestois
34
17
10
7
53 : 34
61
4
Lille OSC
34
16
11
7
52 : 34
59
5
OGC Nice
34
15
10
9
40 : 29
55
6
Olympique Lyon
34
16
5
13
49 : 55
53
7
RC Lens
34
14
9
11
45 : 37
51
8
Olympique Marseille
34
13
11
10
52 : 41
50
9
Stade Reims
34
13
8
13
42 : 47
47
10
Stade Rennes
34
12
10
12
53 : 46
46
11
Toulouse FC
34
11
10
13
42 : 46
43
12
Montpellier HSC
34
10
12
12
43 : 48
41
13
Racing Strasbourg
34
10
9
15
38 : 50
39
14
FC Nantes
34
9
6
19
30 : 55
33
15
Le Havre AC
34
7
11
16
34 : 45
32
16
FC Metz
34
8
5
21
35 : 58
29
17
FC Lorient
34
7
8
19
43 : 66
29
18
Clermont Foot
34
5
10
19
26 : 60
25

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (31)

Přidat komentář
Langi

Ty vole ten posranej Lyon me privede do hrobu …jde o vsechno a za stavu 1-1 udelame penaltu

Reagovat
Pharrell

Mě taky pošlu do hrobu . Zase uffff tak tak to bylo zase tu výhru vybojovali až v nastavení . Ale jako nice nice . Díky moc Lyon za další win tiket no .

Reagovat
Mandanda_30

Lacazettovi sochu udělat okamžitě

Reagovat
Pharrell

Reagovat
deadlife

Když fouknul tu první, říkal jsem si, proboha, běž to zrušit, za takovou haluz nemůžeš přece písknout penaltu a on ji zrušil. Ta druhá na Fofanu asi byla, ale zase. Vyhraje se gólem v nastavení a ještě z penalty. Jinak bláznivá sezona, ovšem rád bych si takovou v příštím ročníku odpustil.

Jak by to vlastně bylo, pokud by Lyon skončil sedmý? Šel by do poháru (za předpokladu, že by prohráli finále CDF) nebo by měli smůlu? Jo a Lopes byl docela naměkko, mám dojem, že to byla jeho poslední sezona....

Reagovat
Thimpu25

místo do EL bere jen vítěz CdF... když se vítěz dostane do pohárů přímo z L1 (třeba PSG), připadá pak to místo na sedmýho v pořadí... tudíž jediný, o co Lyonu šlo v posledním kole, bylo, aby nebyl osmej - v tu chvíli by totiž musel vyhrát CdF

teď už to Lyonu je jedno, je šestej, takže by měl mít jistotu skupin EL, i kdyby CdF nevyhrál (jestli to teda dobře chápu )

Reagovat
Pharrell

Reagovat
Langi

Ano, ale zaroven, kdyby byl 7. a nevyhral pohar, pak jde jenom do EKL…jako vyslo to nejlip jak mohlo a tomu Montpellieru jsem veril, ze Lens oberou

Reagovat
Mandanda_30

Lorient psycho, Dieng superrrr

OM........ letošní trápení je u konce

Reagovat
Kucka

OG Dieng konečně góly

Reagovat
Mandanda_30

Reagovat
Kucka

Lyon poháry a Lorient baráž v suchém triku

Reagovat
Kucka

Tvl tak nakonec Lorient padák, klasicky bordel v tom, co určuje pořadí při shodě bodů

Reagovat
Thimpu25

jo jo, je v tom bordel... ale padá opravdu Lorient

skóre oba -23, takže takhle:

1) Points

2) Goal difference

3) Head-to-head points

4) Head-to-head goal difference

5) Head-to-head goals scored

6) Head-to-head away goals scored

Reagovat
Thimpu25

Lorient - Méty 2:3

Méty - Lorient 1:2

Reagovat
Kily

tohle je právě bordel na šestou už to ale máme dobře

Reagovat
Mandanda_30

Jsem se právě díval na několik různejch stránek a na každé to bylo to pořadí Lorient - Metz jinak, tak jsem z toho měl taky zmatek no a nakonec je to v p*deli

Reagovat
Muffi

Ti musi byt na PSG neskutecne nasrani.

Kdyby Mety tekly po polocase o 4, nemohly by rict ani popel.

Reagovat
Mandanda_30

Tak PSG všechno všem kazí už od cca 2012, ale to už je jedno

Reagovat
Kucka

Jako jo, ale posrali si to bohužel sami, před Clermontem to byla hrozná série.

Reagovat
Israha

Brest za celou sezonu , Lyon za druhou půlku sezony , Lorient za poslední kolo . "Nás" jsem už po hráčské stránce hodnotil v článku po minulé dohrávce, ale tu sezonu prostě posralo jmenování Gattusa a bohužel pak i Gasseta. Nikdo mi nevymluví, že kádr Marseille by pod správným vedením nebyl schopný nečeho podobného, co slabší Lyon pod Sagem. Jenže těžko to čekat pod netrenérem a posléze pod trenérem, který se vyloženě neosvědčil ani v bojích o záchranu. Prokauč a teď to bude sakra dřina, přesvědčit klíčové hráče, aby zůstali a hráli jen domácí sooutěž, a rovněž zaplatit posily bez prachů z pohárů. Doufám, že se podaří udržet aspoň Aubu, Lópeze a po jednom z dvojic Veretout-Kondogbia a Mbemba-Balerdi.

Reagovat
Mandanda_30

Zrovna ten zápas s Reims jsme prostě museli posrat Jsem zvědavej jak moc to bude průser pro příští sezónu... Jestli prohra s Reims -> žádná EL - není tím hlavním důvodem proč Fonseca se na nás nakonec vy*ral.

Reagovat
Israha

To bys pak stejně mohl říct, že rozhodlo Aubovo břevno proti Nice nebo pozdní vyrovnání Štrasburku/vítězný gól Lens doma či jiný pechanec. To nebylo o jednom zápasu, peklužel.

Reagovat
LesGones32

Tak ze podľa ofika na ligue 1. Lyon európska liga ci prehra alebo vyhrá pohár ( Lens EKL)

Reagovat
Ferax

Lorientu je mi po posledním kole dost líto, protože ten tým se jeví sympaticky a rozhodně bych je chtěl v lize více než Méty. U nich naopak doufám, že propadnou v baráži a vrátí se tak zpět na scénu St. Etienne, které do ligy prostě patří.

Překvapení sezony rozhodně Brest Kádr však pro příští sezonu musí posílit a pokud možno neprodat Del Castilla a Leese Meloua, protože ti jsou klíčoví. V kombinaci s Ligou mistrů bude na podobné umístění dost složité navázat.

Letos mě dost zaujalo Monaco pod Hütterem a pro příští rok je i přes pravděpodobný odchod Fofany vidím znovu vysoko. Je třeba taky zmínit Lyon, protože je fakt neskutečné, jak tam Sage po svým příchodu změnil kompletně celou týmovou mentalitu a jak si všichni začali konečně věřit

Zklamání sezony pro mě Marseille a Rennes. Marseille doplatila na trenérský kolotoč a obrovskou venkovní bídu, Rennes zase na výsledkovou nekonzistenci a velkou bodovou ztrátu na začátku sezony, kterou už Stéphan nedokázal ani tou dlouhou výherní sérií dotáhnout.

Jak letošek hodnotíte vy?

Reagovat
Langi

Ta baraz o L1 je peklo…takze 3 tymy z druhe ligy se musi pobit mezi sebou, aby si to pak dali s odpocatym ucastnikem L1 na jeden zapas …takze tragicke Mety se udrzi s pravdepodobnosti asi jako, ze u nas v barazi nikdy nespadne posledni Kladno

Reagovat
Ferax

St. Étienne má podle mě šanci ty Méty sejmout, pokud se Mikautadze zase neutrhne ze řetězu. Nedivil bych se ale, kdyby to došlo po dvou remízách až do penalt upřímně...

Reagovat
Israha

Ideální sestava letošní sezony francouzské ligy: Donnaruma (Paris SG) - Hakimi (Paris SG), Dante (Nice), Brassier (Brest), Bard (Nice) - Lee-Melou (Brest), Golovin (AS Monaco) - Del Castillo (Brest), Minamino (AS Monaco), Akliouche (AS Monaco) - K. Mbappé (Paris SG).

Todibo místo Danteho a Zhegrova místo Akliouche, ne? A Vitinha tam místo Golovina snad musí být úplně bez ptaní...

Reagovat
Ferax

Na toho Akliouche jsem koukal jak z jara Kterej chytrák tam to Monaco tak protlačil? Krom Vitinhy za Golovina a toho Zhegrovy bych se tam nebál dát ani Barcolu, kterej mě hodně baví, ale tak v tomhle případě rozhodují čísla ty má Minamino i Del Castillo lepší...

Reagovat
Israha

Del Castillo pro Brest určitě klíčovější, než Barcola pro PSG, tady podle mě není o čem.

Reagovat
Langi

Sestava, ve ktere chybi O’Brien je zcela neduveryhodna a nerelevantni

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele