FORTUNA:LIGA - souhrn 30. kola: Sparta jde na první místo

30.04.2023, 17:11
Komentáře a souhrny

Slavia doma na závěr základní části FORTUNA:LIGY poprvé ztratila a po remíze 1:1 pustila do čela tabulky Spartu, která i zásluhou dvou penalt otočila duel v Liberci. Plzeň remizovala s Teplice. Bohemians přehráli Jablonec a do nadstavby půjdou ze čtvrtého místa před Slováckem, které udolalo Brno. Šesté místo, navzdory porážce s Baníkem Ostrava, drží Olomouc. Poslední Zlín se Pardubicím přiblížil na dva body...

Dynamo České Budějovice - FK Pardubice 3:1

30.04.2023 15:00

Góly: 42. Marcel Čermák, 54. Patrik Čavoš, 67. Marcel Čermák - 89. Robin Hranáč

České Budějovice zvládly svůj úkol, porazily Pardubice a na poslední chvíli se na úkor Jablonce vyhnuly nadstavbové skupině o udržení. Jihočeši předvedli v neděli vynikající výkon, jenž korunovali pohlednými gólovými akcemi. Hosté se zmohli pouze na jeden čestný zásah a už se raději připravují na květnové záchranářské boje.

Východočeši přitom do utkání nevstoupili špatně, jenže Darmovzalova trefa neplatila kvůli ofsajdu. Ve zbytku prvního poločasu bylo lepší budějovické Dynamo, které svou převahu zužitkovalo ve 42. minutě. Čmelík se po pravé straně probojoval do pokutového území, jeho přihrávku nedokázal adekvátně odvrátit Hranáč, což umožnilo skórovat Čermákovi.

Po změně stran se akce zprvu střídaly na obou stranách. Poté, co záložník Budějovic Penner pálil nad břevno, se k zakončení dostal též levý bek hostů Helešic, jehož pokus zablokoval Hora. V 54. minutě si příležitost vypracovali zase Jihočeši. Tu také proměnili: Hellebrand šikovnou kolmicí uvolnil Čavoše, který se taktéž pohledně trefil z voleje pod břevno.

Domácí si fotbal užívali a dívaky na tribunách potěšili potřetí v 67. minutě. Akci mezi Čmelíkem, Horou a Čermákem úspěšně zakončil poslední jmenovaný. Čermák poté útočil na hattrick, avšak nakonec neúspěšně.

Pohoda vládla též v zadních řadách Dynama, což demonstrovala oslava zákroku gólmana Janáčka, jenž zneškodnil obrovskou příležitost Sychry. Čisté konto ale domácí nakonec neudrželi, neboť těsně před koncem dotlačil balón do sítě po rohovém kopu Hranáč.

Více informací k zápasu

1. FC Slovácko - Zbrojovka Brno 1:0

30.04.2023 15:00

Góly: 24. Petr Reinberk

Svůj 300. zápas v nejvyšší tuzemské soutěži oslavil Petr Reinberk nejlepším možným způsobem. Přesným zásahem zajistil Slovácku vítězství nad brněnskou Zbrojovkou. Po tříbodovém zisku setrvali Moravané v tabulce na čtvrté příčce a v nadstavbové skupině o titul si to pravděopobně s Bohemians rozdají o postup do pohárové Evropy. To Brňané budou mít ještě co dělat, aby zamezili sestupu do druhé ligy.

Slovácku vyšla proti Zbrojovce zejména první půle, během níž si vypracovalo několik příležitostí a mohlo vsítit více než jeden gól. Hned dvakrát se mohl prosadit Sinjavskij, avšak ani jednou si nepřišel na gólmana Brna Berkovce. Ten zlikvidoval též hlavičku Kalabišky po centru od Kadlece. Na straně hostů nejvíce zahrozil Ševčík, jehož tečovaná střela proletěla kolem tyče do zámezí.

Jediná branka střetnutí padla ve 24. minutě. Pas od Kadlece z levé strany proletěl až k osamocenému Reinberkovi, jenž tvrdým pokusem překonal všechny překážky v cestě. Pravý bek Slovácka tak skóroval ve druhém utkání v řadě, zároveň odčinil svůj vlastní gól, který byl jednou z příčin úterního nezdaru v Pardubicích.

Také po změně stran dal o sobě vedět Sinjavskij, jenž utekl všem soupeřům. Opět ovšem ztroskotal na Berkovcovi. Své spoluhráče ale brankář Zbrojovky nikterak nenastartoval. Brno se nezmohlo na větší odpor, utkání navíc dohrávalo v oslabení, neboť záložník Souček viděl po bolestivém přišlápnutí nohy Trávníka červenou kartu.

Více informací k zápasu

Slovan Liberec - Sparta Praha 1:3

30.04.2023 15:00

Góly: 13. Matěj Valenta - 90. Awer Mabil (pen.), 90+10. Awer Mabil (pen.), 90+14. Jan Kuchta

Dlouho to se Spartou nevypadalo v Liberci dobře. Pražané pod Ještědem brzy prohrávali, na konci zápasu ale střídající Awer Mabil proměnil dvě penalty. Po pojišťující trefě Jana Kuchty zvítězili Letenští nakonec 3:1 a díky zaváhání Slavie se osamostatnili na čele tabulky. Do nadstavbové skupiny o titul tedy vstoupí s dvoubodovým náskokem na městského rivala sídlícího na druhém břehu Vltavy.

Cesta sparťanů za ovládnutím základní části se ovšem zprvu špatně vyvíjela. Již ve 13. minutě šel totiž do vedení liberecký Slovan. Frýdek po odvrácené standardní situaci nakopl balón za obranu Letenských, kde zůstal zapomenutý Valenta. Host ze Slavie propálil z voleje brankáře Pražanů Kováře a zarmoutil početný kotel hostujících fanoušků.

Také další slibná příležitost patřila Severočechům. Tupta šest minut po zásahu Valenty pelášil dopředu a nakonec se uvolnil ke střele, kterou ovšem Kovář zneškodnil. Za další čtyři minuty pálil na druhé straně hřiště Höjer. Jeho pokus s problémy ukryl do rukavic gólman Liberce Vliegen, který se při snaze zkrotit merunu dostal také do kontaktu s Kuchtou. Sudí ovšem důvod k odpískání penalty neshledal. Na konci první půle zkusil štěstí opět Tupta, avšak Kováře tentokrát nezaměstnal, neboť netrefil prostor mezi třemi tyčemi.

I po změně stran zůstávaly v obraně Letenských mezery. Olatunji po hodině hry vyhledal Frýdka, tomu ovšem zakončení moc nesedlo. V 78. minutě se zase Rondić vytočil ke střele, z níž trefil břevno, Mikulovu hlavičku následně musel vyrazit Kovář.

V závěru duelu se ovšem štěstí přiklonilo na stranu Sparty. Nejprve si Kuchta v 87. minutě vymodlil faul Ndefeho, k němuž došlo v pokutovém území Liberce. Pražané tedy kopali penaltu, k níž se postavil Mabil. Vliegen se sice po projektilu australského křídelníka natahoval, nakonec ale na něj nedosáhl - 1:1. Slovan si vedení mohl vzít zpět v druhé minutě nastaveného času, nicméně pumelici Olatunjiho zlikvidoval Kovář.

Během devítiminutového nastavení nařídili sudí druhou penaltu pro Spartu. Tentokrát jí předcházel nedovolený zákrok Červa, jenž po rohovém kopu fauloval Wiesnera. Nařízený pokutový kop opět proměnil Mabil, tentokrát mnohem suverénněji. Kvůli dalším prodlevám se nakonec hrálo přes 100 minut. A tak se stihl prosadit také Kuchta, jenž se vřítil mezi obránce Liberce a přehodil vyběhnuvšího Vliegena.

Více informací k zápasu

Viktoria Plzeň - FK Teplice 1:1

30.04.2023 15:00

Góly: 85. Tomáš Chorý - 50. Alois Hyčka

Stejně jako Sparta se Slavií prohrával ve svém utkání také třetí tým tabulky. Plzeň proti Teplicím až v závěru zachraňovala alespoň bod za remízu. S ním ovšem nemůže být spokojena, neboť nevyužila zaváhání slávistů a na dva nejlepší mančafty ligy dál ztrácí dost bodů, což během nadstavby už těžko dožene. Viktoria působila proti teplickým "Sklářům" poměrně odevzdaně, jako by ji neustále bolela středeční porážka na hřišti Sparty. I proto toho první poločas na Štruncových sadech moc nenabídl. Za hosty měl slibnou příležitost Trubač, jehož volej po rohovém kopu od Marečka zneškodnil brankář Plzně Staněk. Západočeši zase zahrozili ve 30. minutě, kdy Mosquera zkusil štěstí z přímého kopu, avšak těsně přestřelil svatyni Severočechů.

Krátce po přestávce mohl Viktorii poslat do vedení Durosinmi, svou hlavičku ovšem poslal doprostřed brány, kde stál pozorný gólman Teplic Mucha, jenž zaskakoval za disciplinárně potrestaného kolegu Grigara. V 50. minutě se už skóre měnilo, do vedení šli nicméně překvapivě hosté. Centr od Radosty vyrazil Staněk pouze k nohám Hyčky, který využil volného prostoru kolem své osoby.

Prapor Západočechů chtěl pozvednout zejména Chorý. V 74. minutě se vysoký útočník dostal k efektnímu zakončení nůžkami, pohlednou trefu ovšem překazil Mucha, který balón vyrazil nad břevno. Za dalších jedenáct minut se Chorý dostal do akce znovu. Po pasu před bránu Sklářů střílel zády k bráně opět přes hlavu, byť tentokrát o něco krkoloměji. Muchu ovšem na druhý pokus překonal - 1:1.

Plzeň do nadstavbové skupiny o titul vstoupí jako třetí nejlepší celek a vzhledem k značným bodovým rozdílům je dost pravděpodobné, že na této příčce také zůstane. Teplice budou naopak bojovat o udržení v nejvyšší soutěži.

Více informací k zápasu

Sigma Olomouc - Baník Ostrava 1:4

30.04.2023 15:00

Góly: 45. Ondřej Zmrzlý - 22. Muhamed Tijani, 25. Muhamed Tijani, 63. Eneo Bitri, 80. Muhamed Tijani

Účast v nadstavbové skupině o udržení už sice Baník neodvrátil, před záchranářskými bitvami si ale ještě vylepšil své postavení. Ostravané nečekaně uspěli v Olomouci, kde tamní Sigmě nasázeli čtyři branky. Základní část tak zakončili na dvanáctém místě tabulky.

Hanáci putují do skupiny o titul a evropské poháry, po nedělní porážce ale nemají moc doboru výchozí pozici. A vzhledem k formě z posledních zápasů se nezdá, že by ze šesté pozice ještě měli ohrozit čtvrté Bohemians či páté Slovácko. Jejich situace by jistě vypadala jinak, kdyby přemohli Baník. K tomu mohli vykročit na začátku střetnutí, avšak Chytil svůj průnik zakončil nepřesnou střelou.

Následně si slovo vzali efektivnější Slezané. Štiplavá rána Klímy ještě prosvištěla nad břevnem brány, kterou po delší době hájil Stoppen. Ve 22. minutě už ale talentovaný gólman, jenž nahradil v poslední době často chybujícího Macíka, kapituloval. Překonal jej Tijani, který zužitkoval centr z levé strany od Plavšiče a poprvé rozveselil početný tábor fanoušků Baníku. Ti za další tři minuty juchali podruhé. Tijani si totiž před Stoppenem šikovně obhodil Ventúru a následně chladnokrevně upravil na 2:0.

Tento stav se pochopitelně nelíbil domácím, kteří s ním taky začali něco dělat. Po standardní situaci rozehrané Pospíšilem měl plné ruce práce gólman hostů Letáček, nakonec však zneškodnil i dorážku Chytila. Těsně před koncem prvního poločasu ale propadl centr z pravé strany na zadní tyč, kde se prosadil dobíhající bek Sigmy Zmrzlý - 1:2.

Vyrovnat se však Olomouci nepodařilo, neboť další žádný míč již Letáček za svá záda nepustil. Po hodině hry jej sice překvapil centr Pospíšila, jenž zastavila tyč. Další ošemetnou situaci už ale defenziva Baníku neřešila. Horší to měl Stoppen, jenž v 63. minutě vyrazil pas zleva pouze k Bitrimu, který pohotově zakončil a vrátil Slezanům dvoubrankový náskok.

Nakonec Ostravané zvítězili o tři branky. V 80. minutě práskl do balónu zpoza vápna Tijani a přízemním projektilem překonal Stoppena. Forvard Baníku tak dokonal hattrick a potvrdil svou dobrou formu z posledních mačů. Jen škoda, že se takto probral až na konci sezony. Jinak by totiž Slezany mohl čekat příjemnější závěr ročníku.

Více informací k zápasu

FK Mladá Boleslav - FC Trinity Zlín 1:1

30.04.2023 15:00

Góly: 22. Tomáš Ladra - 75. Dominik Simerský

Zlín sice chtěl v Mladé Boleslavi spíše zvítězit, nicméně vzhledem k vývoji zápasu a prohře konkurenčních Pardubic může brát pozitivně i remízu. Tu "Ševcům" zajistil Dominik Simerský, jenž po změně stran odpověděl na úvodní zásah Tomáše Ladry.

Boleslavští již před střetnutím s Moravany věděli, že si v nadstavbě zahrají "jen" play-off o finanční prémii. I tak se ale chtěli se základní částí důstojně rozloučit. Do vedení mohl Středočechy dostat již Matějovský, jehož k přízemní střele vyzval Ladra, avšak zakončení zkušeného středopolaře po zemi zlikvidoval Dostál. Ve 23. minutě už ale brankář Zlína jen bezmocně přihlížel pohledné trefě Ladry z přímého kopu, jenž balón zakroutil přes zeď k tyči - 1:0.

"Ševci" mohli odpovědět ještě před přestávkou. Centr Slončíka propadl k Simerskému, jenže ten zblízka trestuhodně minul bránu. Ve druhé půli měl obrovskou příležitost Slončík, jehož vyhledal Hrubý. Hlavičku mladého záložníka ovšem zneškodnil gólman Středočechů Mikulec, jenž se blýskl vynikajícím zákrokem, při němž míč vyškrábl na břevno.

V 75. minutě už se ale hosté dočkali. Rohový kop Hrubého propadl k Simerskému, který se na rozdíl od své příležitosti z prvního poločasu nemýlil a překonal Mikulce. Boleslavi mohl vedení vrátit Mašek, toho ovšem vyčapal Dostál. Body se tedy v Lokotrans Areně dělily.

Více informací k zápasu

Slavia Praha - FC Hradec Králové 1:1

30.04.2023 15:00

Góly: 19. Adam Gabriel (vl.) - 7. Jakub Kučera

Zatímco Sparta otočila nepříznivě se vyvíjející duel v Liberci, Slavia obrat proti Hradci Králové nedokonala. Sešívaní sice díky vlastní brance soupeře rychle odpověděli na vedoucí trefu "Votroků", poté už ale střelecky mlčeli. V ligové tabulce tedy přepustili první příčku sparťanům, na něž slávisté před začátkem nadstavby ztrácejí dva body.

Vršovický Eden zažil šok již v sedmé minutě utkání. Hostující Kučera převzal balón ve středu hřiště a z úctyhodné vzdálenosti zkusil štěstí. Sám se poté asi dost divil, že gólman Slavie Kolář propustil projektil za sebe. Míč totiž letěl do středu brány, přesto jej chybující strážce svatyně domácích nezachytil a dovolil Východočechům vstřelit jejich 1000. gól v nejvyšší soutěži.

Z vedení se ale Hradec radoval jen 12 minut. Poté bránící Gabriel nešťastně uklidil centr Ousoua za záda brankáře "Votroků" Bajzy. Slavia pochopitelně chtěla víc a dočkat se mohla ve 41. minutě, avšak ránu Provoda z úhlu zneškodnil Bajza. Ten podruhé kapituloval dvě minuty po změně stran. Van Buren ovšem do úniku vybíhal z ofsajdového postavení a jeho zásah tedy nakonec neplatil.

Bajza musel být znovu v permanenci v 56. minutě, kdy jej technickým pokusem prověřil Zafeiris. Devět minut nato vystčil růžky též Hradec. Vašulín pálil nebezpečně po zemi, Kolář však tentokrát podržel svůj celek. Úspěšný zákrok si muž s rukavicemi připsal též v 82. minutě. Dopředu z pohledu "Votroků" unikal Gabriel, který na rozdíl od situace z 19. minuty mířil na bránu protivníka, nicméně Koláře z ostrého úhlu nenachytal.

Sešívaní v nastaveném čase ještě vytvořili před bránou Východočechů tlak. Ten vygradoval zejména po standardní situaci rozehrané Zafeirisem. Po ní se k balónu dostal Van Buren, jenže zblízka napálil Bajzu. Hradec tak uhájil plichtu a stal se prvním mužstvem, které v probíhajícím ligovém ročníku uhrálo v Edenu alespoň bod.

Více informací k zápasu

Bohemians Praha 1905 - FK Jablonec 4:1

30.04.2023 15:00

Góly: 9. Jan Matoušek, 20. Josef Jindřišek (pen.), 54. Václav Drchal, 89. Erik Prekop - 79. Pavel Šulc

Bohemians i po 30. kole zůstávají na vynikajícím čtvrtém místě. Své postavení uhájili v posledním utkání základní části proti Jablonci, který porazili jednoznačně o tři branky. A zatímco "Klokani" v nadstavbě ještě zabojují proti Slovácku a Olomouci o pohárovou Evropu, Severočechy čeká tuhý boj o udržení, neboť na poslední chvíli se před ně dostaly v tabulce České Budějovice.

Základy nedělního vítězství začali Pražané budovat velmi brzy. Již v deváté minutě se Matoušek uvolnil na hranici pokutového území, odkud přízemní střelou na přední tyč propálil brankáře Jablonce Hanuše. Po zemi to na druhé straně zkoušel též unikající Chramosta, jenž mířil do vzdálenějšího rohu brány Bohemians, ten ale nakonec nejlepší střelec Severočechů netrefil.

Ve 20. minutě už "Klokani" vedli o dvě branky. Všemu předcházel faul obránce Jablonce Akpudjeho, jenž ve vlastním pokutovém území zboural Drchala. Kopala se tedy penalta, kterou proměnil Jindřišek, který se zároveň stal nejstarším autorem gólu v historii soutěže. Mezi střelce se chtěl následně zapsat také Drchal, nicméně zpoza vápna netrefil prostor mezi třemi tyčemi. Těsně před přestávkou mohl výsledek po přihrávce od Martince korigovat Polidar, toho ovšem vychytal gólman Pražanů Jedlička.

Ve druhém poločase už k žádnému dramatu nedošlo, neboť Bohemka již devět minut po změně stran vsítila svůj třetí gól. Puškáčovu hlavičku po rohovém kopu ještě Hanuš vyrazil, následně se ale k dorážce dostal Drchal, který zblízka vskutku neměl těžkou úlohu.

Fanoušci domácích už mohli pomalu slavit tříbodový zisk, do konce zápasu je však protivník ze severu Čech alespoň jednou nazlobil. Záložník Jablonce Šulc se totiž v 79. minutě chopil balónu a namířil si to s ním na bránu "Klokanů". Před vápnem se rozhodl k vypuštění rány, která zapadla k tyči mimo dosah Jedličky - 3:1.

Poslední slovo však patřilo Pražanům. Prekop se v 90. minutě dostal zády k bráně k míči a místo přihrávky na spoluhráče překvapil elegantní otočkou. Tou zmátl především bránícího Martince, jenž poté už jen bezmocně sledoval, kterak forvard Bohemky prostřeluje Hanuše a upravuje na konečný výsledek.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Sparta Praha
30
20
8
2
70 : 29
68
2
Slavia Praha
30
20
6
4
81 : 25
66
3
Viktoria Plzeň
30
17
6
7
55 : 29
57
4
Bohemians Praha 1905
30
14
6
10
53 : 49
48
5
1. FC Slovácko
30
13
7
10
36 : 38
46
6
Sigma Olomouc
30
10
11
9
45 : 40
41
7
Slovan Liberec
30
10
8
12
39 : 43
38
8
FC Hradec Králové
30
11
5
14
34 : 40
38
9
FK Mladá Boleslav
30
9
10
11
39 : 42
37
10
Dynamo České Budějovice
30
10
5
15
35 : 54
35
11
FK Jablonec
30
9
8
13
46 : 57
35
12
Baník Ostrava
30
9
8
13
43 : 42
35
13
FK Teplice
30
8
8
14
38 : 63
32
14
Zbrojovka Brno
30
8
7
15
40 : 56
31
15
FK Pardubice
30
8
4
18
29 : 58
28
16
FC Trinity Zlín
30
5
11
14
37 : 55
26

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (485)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele