FORTUNA:LIGA - souhrn 27. kola: Derby bez vítěze

15.04.2023, 17:59, aktualizováno 16.04.2023, 20:58
Komentáře a souhrny

Drama a dělbu bodů přineslo další derby, Sparta dvakrát dohnala manko a se Slavií remizovala 3:3. Plzeň pak v neděli nestačila venku na Baník, a zase tak ztratila v tabulce na oba pražské protivníky. Bohemians rozstříleli Mladou Boleslav a potvrdili čtvrtou příčku. Teplice a Zlín mají další problém v boji o záchranu - Skláři totiž doma nestačili na Slovácko, Zlín podlehl Olomouci. Na dně tabulky zůstávají Pardubice, které nestačily na Brno...

Baník Ostrava - Viktoria Plzeň 2:1

16.04.2023 19:00

Góly: 7. Muhamed Tijani, 58. Muhamed Tijani - 79. Lukáš Hejda

Chytá Baník druhý dech? Příznivci mužstva z Ostravy se báli, že jejich tým v závěru základní části mnoho bodů nezíská. Slezané si ale s těžkým losem zatím umí skvěle poradit. Po Slovácku totiž porazili také silnou Plzeň, od které především díky vynikajícímu výkonu brankáře Jiřího Letáčka inkasovali pouze jednou. Sami naopak zásluhou Mohameda Tijaniho skórovali dvakrát.

Baník se ke druhé nečekané výhře v řadě odrazil již v úvodu zápasu. Ve třetí minutě ještě Klíma pálil do rukavic připraveného gólmana Viktorie Staňka, ten však následně vyrazil soupeřovu hlavičku pouze před sebe. Toho využil číhající Tijani, jenž balón úspěšně dorazil za Staňkova záda, a poprvé tak rozveselil stadion ve Vítkovicích.

Hosté, kteří hodlali využít zaváhání pražských S a chtěli se mančaftům z hlavního města v ligové tabulce přiblížit, se samozřejmě snažili o co nejrychlejší vyrovnání. To se jim ovšem nepodařilo, namísto toho rozchytali Letáčka. Strážce svatyně Ostravanů se poprvé zaskvěl v 17. minutě, kdy zlikvidoval postup Chorého. Ve 38. minutě zase lapil pokus Buchy a ve čtvrté minutě nastavení prvního poločasu zneškodnil hlavičku Chorého po standardní situaci.

V nastaveném trendu pokračoval Letáček také po přestávce. Devět minut po změně stran vyrazil střelu Sýkory, posléze schoval do rukavic dorážku Chorého. Asi nejlepší zákrok utkání vytáhl hrdina domácího publika za další minutu. Bucha si šikovně narazil balón s Vydrou, radost ze vstřelené branky mu nicméně překazila Letáčkova levá dolní končetina.

Slezané šetřili municí, což se jim vyplatilo v 58. minutě. Nenápadně vypadající akci zakončili do zdárného konce centrující Klíma a hlavičkující Tijani. Za dalších pět minut se skóre dokonce na chvíli upravilo na 3:0, nicméně Bitri rozvlnil síť za Staňkem z ofsajdu. Radovali se naopak konečně Plzeňští. Jejich kapitán Hejda si v 79. minutě naskočil na centr od Buchy a zakončením hlavou překonal do té doby neomylného Letáčka.

V nastaveném čase utkání mohl Hejda také vyrovnat, trefil však tyč. A když Mosquera po rohovém kopu pálil nad břevno, mohl se Baník radovat z překvapivého, avšak o to cennějšího zisku tří bodů.

Po výsledku 2:1 se Slezané posunuli v tabulce na deváté místo. Viktoria zůstává třetí s komfortním náskokem na týmy za sebou, ale též se značnou ztrátou na Spartu i Slavii.

Více informací k zápasu

FC Hradec Králové - Dynamo České Budějovice 2:1

16.04.2023 16:00

Góly: 32. Daniel Vašulín, 35. Jakub Kučera - 84. Lukáš Čmelík

Hradečtí fotbalisté zdá se překonali temné období s dlouhým čekáním na výhru a dokázali naplno bodovat podruhé za sebou. Díky gólům Vašulína s Kučerou zdolali České Budějovice, za které na 2:1 snižoval Čmelík. Dynamo tak už potřetí v řadě nedokázalo bodovat.

Hned v úvodu hostujícího gólmana Janáčka pořádně protáhl Daniel Vašulín, poté se na větší příležitost dlouho čekalo. A přišla po půlhodině, kdy se právě Vašulín rozhodl vypálit z otočky a tentokráte již na zaskočeného brankáře vyzrál.

Jen o tři minuty později dostalo vedení Votroků dvojnásobných rozměrů. Opět Janáček nemohl mít čisté svědomí, Smržovu střelu z dálky totiž vyrazil zpět do nebezpečného prostoru, kde si balón našel Jakub Kučera a snadno dorazil do poloodkryté klece. Ještě před odchodem do šaten se prosadil i Koubek, jenže po zhlédnutí videozáznamu dospěli sudí k závěru, že využil svého ofsajdového postavení.

Po pauze o sobě dal hned dvakrát vědět Adediran. Oběma svými ranami během úvodní čtvrthodiny protáhl Bajzu, který dokonce druhý z pokusů vyrážel ven o břevno. Hra se přelévala ze strany na stranu, tato pasáž vyvrcholila deset minut před koncem gólem hostí. Centr z levé strany si našel Lukáše Čmelík, jehož hlavička připravila domácí o čisté konto.

Hradečtí se i tak drží na rozdíl tří bodů od šesté příčky, Budějovice jsou naopak jen bod nad barážovými pozicemi.

Více informací k zápasu

Zbrojovka Brno - FK Pardubice 2:1

16.04.2023 16:00

Góly: 47. Jakub Řezníček, 76. Jakub Řezníček - 90+3. Ladislav Krobot

Martin Hašek zvládl svou premiéru na lavičce Zbrojovky. Brňané sice proti Pardubicím nepředvedli žádný oslňující výkon, nadále se ovšem mohou spoléhat na skvěle hrajícího Jakuba Řezníčka. Nejlepší střelec ligy využil dvě své příležitosti a opět prokázal, že bez něj by Moravané bojovali o udržení jen horko těžko.

Klenot Zbrojovky mohl poprvé skórovat již v sedmé minutě, to ale ještě nevyužil pobídky od Alliho. Po slibném úvodu se domácí zatáhli a nechali hrát Pardubice. Východočeši se v první půli hned několikrát dostali do zakončení, žádné však nevyústilo v gól. Icha z nadějné pozice přestřelil, Hlavatý jednou střílel mimo tři tyče, podruhé jej vychytal brankář Brna Berkovec. A Janoškovu ránu zase zablokoval Tijani.

Po přestávce poslal Hašek na hřiště Ševčíka, jenž se překvapivě nevešel do základní jedenáctky. Talentovaný záložník chtěl po vyběhnutí na trávník očividně ukázat, že si zaslouží hrát od úvodní minuty. A tak zkraje druhé půle obral o balón Hranáče, následně další střídající Brňan Hladík přihrál do vápna Řezníčkovi, jenž prostřelil gólmana Pardubic Nitu - 1:0.

Poté měli ze hry opět více hosté. Kostka nicméně z hranice vápna přestřelil a Pikulův šikovný obstřel vytěsnil Berkovec. Místo neúspěšných hostů prokázal v 76. minutě svůj um znovu domácí Řezníček. Tentokrát si našel centr Falty z levé strany a vynikající hlavičkou k tyči navýšil náskok svého celku.

Pardubice se nicméně nevzdaly a Zbrojovce ještě zatopily. Hlavičku Hranáče po rohovém kopu musel vyrazil Berkovec. Pak na druhé straně hřiště zastavil Ševčíka v tutovce Nita. Ve třetí minutě nastaveného času už Východočeši zužitkovali rohový kop, a to zásluhou Krobota, jenž se po prodloužení centru od Hlavatého prosadil na zadní tyči.

Záhy se hosté málem dočkali také penalty. Hlavní sudí totiž po souboji Krobota se Štěrbou odpískal faul stopera Moravanů. Po poradě s kolegy u videa ovšem rozhodčí Orel svůj verdikt změnil. Pokutový kop se tedy nekonal, a tři body tedy zůstaly v brněnském Králově Poli.

Více informací k zápasu

Bohemians Praha 1905 - FK Mladá Boleslav 4:0

16.04.2023 16:00

Góly: 40. Jan Matoušek, 62. Jan Kovařík, 74. Erik Prekop, 90+1. Václav Drchal

Ve skvělé formě i nadále pokračují hráči Bohemians. Ti už podeváté v řadě v základní hrací době neprohráli, když Mladou Boleslav přejeli 4:0. Díky gólům Matouška, Kovaříka, Prekopa a Drchala se tak opět přiblížili evropským pohárům.

Vstup do utkání přitom nebyl nikterak zběsilý, po deseti minutách sice Matoušek využil Jánošova pasu ke střele mezi tři tyče, Šedovi tím ale moc starostí nenadělal. Zajímavě na konci úvodní čtvrtiny zápasu hlavičkoval Křapka, ten si pro změnu neseřídil mířidla. Aktivnější Klokani nakonec zaslouženě šli do šaten s vedením v zádech. Prekop v protiútok skvěle našel Jana Matouška, jenž si poradil s bránícím hráčem a překonal i Šedu.

Po návratu ze šaten sice hosté zahrozili závarem, v němž se nepovedlo zakončit Suchému, jenže jinak tato půle patřila jednoznačně domácím. Jindřiškovi ještě po hodině hry kousek chyběl, jen o chvíli později už ovšem Bohemians slavili. A neslavili jen tak ledajaký gól, z rohu vápna totiž Jan Kovařík vyslal skvostnou ránu, po níž se Šeda natahoval marně.

Ve čtyřiasedmdesáté minutě si hlavní aktéři první branky vyměnili role. Matoušek tentokrát efektní patičkou našel Erika Prekopa, který chvíli podržel balón, navedl si jej na střed a technickým pokusem přinutil gólmana lovit míč ze sítě potřetí. A to ještě Jan Šeda nevěděl, že není všem dnům konec. V nastaveném čase totiž velmi špatně zakročil proti Nového střele, čehož využil Václav Drchal snadným doklepnutím do odkryté klece.

Vršovičtí tak v tabulce i nadále drží výtečné čtvrté místo, navíc se opět přiblížili třetí Plzni. Pokud bychom zredukovali pořadí jen na jarní část, byla by na tom lépe pouze Sparta. Naopak Mladá Boleslav počtvrté v řadě nedokázala zvítězit a klesla na desátou příčku, tu drží jen o skóre před Libercem a může tak mít i záchranářské starosti.

Více informací k zápasu

Sparta Praha - Slavia Praha 3:3

15.04.2023 19:00

Góly: 59. Ladislav Krejčí (pen.), 71. Jaroslav Zelený, 90+4. Aiham Ousou (vl.) - 40. Ivan Schranz, 54. Václav Jurečka, 85. Igoh Ogbu

Fotbalisté Slavie neudrželi ve 27. kole Fortuna ligy hned dvakrát náskok a odvezli si ze stadionu Sparty jen bod za remízu 3:3. Strhující duel hraný v elektrizující atmosféře dvěma góly odstartovali sešívaní, Letenským se však povedlo v 71. minutě zásluhou exslávisty Jaroslava Zeleného srovnat. Hosté se přesto dostali do vedení ještě jednou, když po rohovém kopu udeřil Igoh Ogbu. Počin stoperského kolegy ovšem znegoval Aiham Ousou, jenž ve třetí minutě nastavení poslal míč za záda vlastního brankáře, a vrátil tak Rudé na první příčku tabulky.

Zatímco Letenští v jarní části sezony ztratili pouhé dva body, forma Slavie v posledních týdnech výrazně kolísala. Velký problém pro Jindřicha Trpišovského představovala také marodka, neboť značná část týmu scházela vinou virového onemocnění. Mírnou psychickou výhodou sešívaných mohl být alespoň výsledek posledního vzájemného duelu, v němž Rudí schytali debakl 0:4.

Do 305. derby pražských "S” vstoupily oba celky aktivně, na úvodní herní převahu Letenských odpověděli hráči v sešívaných dresech ve 12. minutě střelou Václava Jurečky, kterou zlikvidoval pozorný Matěj Kovář. Po půlhodině hry to začala Sparta zkoušet z dálky, dalekonosné pokusy Tomáše Čvančary a Lukáše Haraslína skončily vysoko nad brankou Ondřeje Koláře. Ve 34. minutě se po nedůrazu hostující obrany v pokutovém území dostal ke střele Jan Kuchta, ani on však mezi tři tyče nezamířil. Skóre se tak poprvé měnilo až ve 40. minutě, kdy se po centru Jurečky z pravé strany a zakončení Ivana Schranze na dlouhou nohu ujali vedení slávisté.

Vstup do druhého poločasu vyšel rovněž lépe sešívaným. Svěřenci trenéra Trpišovského odskočili v 54. minutě již do dvougólového vedení, když se po sérii odrazů a následné pohotové střele prosadil Jurečka. Možnost k rychlé odpovědi se Rudým naskytla o pět minut později, kdy po faulu Lukáše Masopusta nařídil rozhodčí pokutový kop. Míč si vzal domácí kapitán Ladislav Krejčí a střelou k tyči i přes zásah Koláře snížil. Krátce po hodině hry mohlo být vyrovnáno, když mezery v obraně Slavie využil Haraslín. Tlak domácích gradoval, zaslouženého vyrovnání se tým z Letné dočkal v 71. minutě, kdy střelu Čvančary do tyče dorazil do odkryté branky Zelený. V 85. minutě mohl červenobílé dostat do opětovného vedení střídající Petr Hronek, jeho projektil ale vyrazil pohotový Kovář na rohový kop. Z toho se následně prosadil hlavou Ogbu, a přiblížil tak Slavii třem bodům. Gólové hody druhé půle zakončil v nastavení Ousou, jenž nešťastnou trefou do vlastní branky zařídil remízu.

Sparta se tedy podělila se Slavií o body a náskok na čele zvýšit nedokázala. V příštím kole ji čeká výjezd do Uherského Hradiště, kde se 22. dubna utká se Slováckem, Slavia ve stejný den doma přivítá rozjetou Bohemku.

Více informací k zápasu

FC Trinity Zlín - Sigma Olomouc 0:1

15.04.2023 16:00

Góly: 18. Juraj Chvátal

Fotbalisté Sigmy Olomouc si v rámci 27. kola Fortuna Ligy připsali proti Zlínu těsné vítězství 1:0. O jedinou trefu utkání se krátce po čtvrthodině hry postaral dorážkou přímo z brankové čáry Juraj Chvátal. Hanáci si tak v nekompletní tabulce drží tři kola před koncem základní části české nejvyšší soutěže šestibodový náskok na poslední příčce zaručující postup do skupiny o titul. Ševcům naopak stále hrozí pád na úplné dno tabulky, od kterého ho aktuálně dělí pouze lepší skóre.

Ševce držela nad vodou domácí forma. Po zimní přestávce na svém stadionu prohráli jen jeden duel z pěti, a to ten se Spartou, který svou nedisciplinovaností poznamenal Martin Fillo. Nebýt povedených výkonů na zlínské Letné, mohli svěřenci Pavla Vrby v tabulce zaujímat ještě horší než předposlední pozici. Na samý chvost je chtěl poslat třeba probuzený Mojmír Chytil, jenž v minulém kole dvakrát skóroval do sítě Bohemians.

Úvod utkání mnoho pohledného fotbalu nenabídl. Hrálo se bez větších šancí především mezi hranicemi vápen. První větší šance přišla ve 13. minutě, kdy si míč po rohu našel ve volném prostoru Denis Ventura. Jeho střela ale mířila do prostoru, kde stál gólman, přičemž následná dorážka už byla z ofsajdového postavení. Akce téměř jako přes kopírák se opakovala i o pět minut později, tentokrát však vyraženou ránu Ventury dorazil do prázdné branky Chvátal. Dále ale první poločas pokračoval bez větších šancí.

Šest minut po změně stran si zaseknul míč na rohu vápna Mojmír Chytil, jeho projektil ale směřoval pouze do náruče Mateje Rakovana. Ševci byli blízko srovnání v 57. minutě, kdy mířil balon do malého vápna na Josse Didibu, ten ale skákavý míč netrefil. Zlín se mohl ve druhé půli pyšnit zlepšenou hrou, ta byla ale i přesto svázána mnoha nepřesnostmi, a domácí celek si tak nedokázal vytvořit žádné další nebezpečnější šance.

Sigma tak vyhrála první venkovní duel od poloviny listopadu. V příštím kole 22. dubna přivítá Teplice, Zlín se o den později představí v Plzni.

Více informací k zápasu

FK Teplice - 1. FC Slovácko 1:3

15.04.2023 16:00

Góly: 63. Matěj Hybš (pen.) - 26. Milan Petržela, 49. Jan Kalabiška, 84. Filip Vecheta

Slovácko zvítězilo ve 27. kole Fortuna ligy na hřišti Teplic 3:1 a dotáhlo se v tabulce na čtvrté Bohemians. Úvodní gól přinesla 26. minuta, kdy poslal tým z Uherského Hradiště do vedení pohledným lobem jeho nejstarší hráč Milan Petržela. Na úvod druhé půle navíc Sklářům zkomplikoval cestu za vyrovnáním jiný velezkušený hráč Tomáš Vondrášek, který se nechal vyloučit. Jen chvíli nato rozhodl o šestém úspěšně zvládnutém vzájemném střetnutí v řadě 36letý Jan Kalabiška.

Atmosféra v nejmenším ligovém městě nebyla ideální. Už po remíze v Jablonci na veřejnost prosákly informace o výrazné nespokojenosti Martina Svědíka, temperamentního kouče však následně ještě více dopálila domácí prohra s Baníkem. Teplicím se naopak zřejmě vyplatil mnohými nepochopený tah v podobě odvolání Jiřího Jarošíka, slovenský stratég Zdenko Frťala totiž dovedl Skláře ke dvěma po sobě jdoucím výhrám. Ve vzájemných duelech se Slováckem ovšem prohrály pětkrát v řadě.

V úvodních minutách sledovali diváci Na Stínadlech poměrně vyrovnané utkání. Šance si vytvářeli hráči na obou stranách, což zvyšovalo atraktivitu zápasu. Ve 26. minutě si udělal prostor v levé části pokutového území Petržela, který dokázal z úhlu krásným obloučkem přehodit domácího brankáře a dostat míč do sítě. Možnosti na vyrovnání se ujal Lukáš Mareček, jenž se do míče opřel z úctyhodné vzdálenosti. Dalekonosná rána zkušeného středopolaře však branku přeletěla.

Teplice do druhého poločasu bezpochyby vstupovaly s myšlenkami na vyrovnání. Hned první minuty hry po změně stran nicméně ukázaly, že je čeká takřka nadlidský úkol. Ve 47. minutě totiž viděl za ostrý zákrok na Kalabišku červenou kartu Vondrášek, rozhozený severočeský celek navíc vzápětí podruhé inkasoval. Přízemní nabídka Vlasiye Sinyavského doputovala právě ke Kalabiškovi, který z úhlu poslal míč mezi tři tyče.

Kalabiška byl klíčovým aktérem i dalšího důležitého momentu zápasu. Kvůli jeho hře rukou ve vlastním vápně dostali domácí příležitost pokutového kopu, kterou využil nekompromisním zakončením Matěj Hybš. I přes početní nevýhodu si žlutomodří dokázali vytvořit několik šancí, jejich naděje nicméně definitivně utnul v 84. minutě Filip Vecheta, jenž se prosadil hlavou po rohovém kopu.

Teplice se tak první výhry ve vzájemných utkáních po téměř čtyřech letech opět nedočkaly a nezískaly ani bod. V příštím kole se 22. dubna představí v Olomouci, Slovácko tentýž den přivítá Spartu.

Více informací k zápasu

FK Jablonec - Slovan Liberec 1:1

15.04.2023 16:00

Góly: 81. Jan Chramosta - 60. Mohamed Doumbia

Fotbalisté Liberce remizovali v severočeském derby v rámci 27. kola Fortuna ligy na půdě Jablonce 1:1. Skóre otevřel po hodině hry Mohamed Doumbia, když se prosadil nádhernou ranou pod břevno poté, co na půli hřiště vystihl rozehrávku zelenobílých. Na tři body to ale Slovanu nakonec nestačilo, neboť v závěru zajistil domácím remízu svou 13. ligovou trefou v sezoně Jan Chramosta, jenž využil nedůslednosti liberecké defenzivy při bránění standardních situací, které v probíhajícím ročníku představují pro modrobílé značný problém.

Ačkoliv to delší dobu vypadalo, že v severočeském derby půjde o střet dvou týmů umístěných na příčkách znamenajících skupinu o záchranu, zlepšená forma obou celků tomu zamezila. Jablonec přišel až prohrou v Plzni o pětizápasovou sérii bez porážky, na druhé straně Liberec po heroickém vyrovnání v duelu se Slavií remizoval v Ostravě a doma porazil Zlín. Modrobílí přijeli na Střelnici s touhou napodobit výsledek z minulé sezony, kdy o jejich výhře na půdě rivala rozhodl Ľubomír Tupta.

Do první gólovky se už po šesti minutách dostal Christian Frýdek. Liberecký záložník se po přesném pasu od Victora Olatunjiho pokusil obejít gólmana hostů. Jan Hanuš však jeho úmysl předvídal a míč za svá záda nepustil. Krátce před půlhodinou hry vyslal pěkným centrem za obranu Pavel Šulc Chramostu. Jablonecký útočník se rázem objevil volný před libereckou bránou, k zakončení se však díky dobrému obrannému zákroku nedostal. O chvíli později poslal Václav Sejk z úhlu střílený centr před opuštěnou bránu, klouzajícímu Chramostovi chybělo pár čísel, aby balon doklepl do sítě.

Jako první se po pauze připomněl Jablonec. Jakub Považanec se po krátkém přiťuknutí odhodlal ke střele z uctivé vzdálenosti. Olivier Vliegen si s jeho prudkým přízemním projektilem zkušeně poradil a změnu skóre nepřipustil. Na druhé straně přispěchal s nejlepší možnou odpovědí Doumbia. Ve středu hřiště se zbavil svého obránce a následně ze své kopačky vypustil nechytatelnou ránu, která zapadla pod břevno Hanušovy brány. Hráči v modrých dresech se o chvíli později radovali z další výstavní střely. Gól Michala Fukaly byl však po konzultaci s videorozhodčím kvůli faulu odvolán. Domácí se nakonec dočkali v 81. minutě. Centr Vladimira Jovoviče propadl až na nehlídaného Chramostu, jenž neměl problém dopravit balon do odkryté brány.

Touha modrobílých po napodobení výhry z minulé sezony se tak nenaplnila a získali jen bod. V příštím kole 23. dubna přivítají Zbrojovku Brno, Jablonec se tentýž den představí na hřišti Českých Budějovic.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Sparta Praha
27
18
7
2
64 : 26
61
2
Slavia Praha
27
18
5
4
75 : 24
59
3
Viktoria Plzeň
27
16
5
6
49 : 26
53
4
Bohemians Praha 1905
27
13
6
8
48 : 41
45
5
1. FC Slovácko
27
12
6
9
33 : 34
42
6
Sigma Olomouc
27
10
10
7
41 : 32
40
7
FC Hradec Králové
27
11
4
12
32 : 36
37
8
FK Jablonec
27
9
7
11
42 : 46
34
9
Baník Ostrava
27
8
8
11
39 : 38
32
10
FK Mladá Boleslav
27
8
8
11
36 : 40
32
11
Slovan Liberec
27
8
8
11
33 : 38
32
12
Zbrojovka Brno
27
8
6
13
38 : 51
30
13
Dynamo České Budějovice
27
8
4
15
26 : 51
28
14
FK Teplice
27
7
6
14
34 : 60
27
15
FC Trinity Zlín
27
4
10
13
32 : 49
22
16
FK Pardubice
27
6
4
17
24 : 54
22

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (343)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele