FORTUNA:LIGA - souhrn 2. kola nadstavby: Sparta vyhrála derby a má titul na dosah

13.05.2023, 17:00, aktualizováno 14.05.2023, 20:00
Komentáře a souhrny
Oslavující Asger Sörensen (© AC Sparta Praha)

Sparta oplatila Slavii porážku z finále poháru, vyhrála 3:2 a tabulku vede o pět bodů. Plzeň opět nevyhrála, tentokrát před vlastními fanoušky prohrála 1:3 s Olomoucí. Bohemians 1905 remizovali se Slováckem a nadále drží čtvrté místo. Finále ve skupině o umístění se bude týkat Hradce Králové a Liberce, Mladé Boleslavi a Českým Budějovicím sezona skončila...

O titul

Bohemians Praha 1905 - 1. FC Slovácko 0:0

14.05.2023 18:00

Góly: -

Bohemians 1905 ubránili na domácí půdě v Ďolíčku ofenzivní výpady Slovácka a po bezbrankové remíze zůstávají na čtvrtém místě zajišťující pohárovou Evropu. Domácí tým se většinou zápasu probránil, ale útočníky Slovácka do žádné větší šance nepustil.

Úvod zápasu jasně odrážel jeho důležitost a mnoho šancí fanoušci v Ďolíčku neviděli. Překvapit vyběhnutého brankáře Jedličku zkusil v 6. minutě z poloviny hřiště Milan Petržela, ale jeho provedení chyběla dostatečná kvalita.

Na hráčích Slovácka šlo poznat, že mají větší zkušenosti se zápasy tohoto typu a zatlačili domácí tým na jeho polovině. Domácím však tento styl hry nijak nevadil a do větších šancí hosty z Moravy nepouštěli. Nebezpečnou střelu ze střední vzdálenosti, která skočila před Jedličkou vyslal ve 24. minutě Havlík, ale pětadvacetiletý brankář vyrazil míč na roh.

Velká šance pro Bohemians přišla ve 39. minutě v podobě volného přímého kopu z ideální pozice před pokutovým územím. Jeho provedení se ujal vyhlášený exekutor Jan Kovařík, ale míč poslal jen nad Nguyenovu bránu.

Po změně stran musel kvůli zranění opustit hřiště domácí brankář Jedlička a mezi tři tyče se postavil po necelých dvou měsících Roman Valeš. Domácí tým v druhé půli mírně zvýšil aktivitu, ale první šanci mělo opět Slovácko, když po Kalabiškově centru těsně vedle zakončil aktivní Vecheta.

Trenér Bohemians Jaroslav Veselý naordinoval svým svěřencům po defenzivním kolapsu na Slavii obrannou taktiku a ta se proti Slovácku vyplácela i v druhém poločase. Hosté si až do závěrečného hvizdu nevytvořili stoprocentní příležitost a domácí ohrozili Nguyena jenom jednou v 82. minutě, kdy ho z úhlu nepropálil Köstl. Utkání tak skončilo bezbrankovou remízou, která mezi čtvrtým Bohemians a pátým Slováckem udržela jednobodový rozdíl.

Více informací k zápasu

Sparta Praha - Slavia Praha 3:2

13.05.2023 18:00

Góly: 30. Lukáš Haraslín, 63. Asger Sørensen, 90+7. Ladislav Krejčí (pen.) - 35. Ivan Schranz, 85. Stanislav Tecl

První dva jarní souboje proti rivalům z Vršovic Spartě moc nevyšly. Ten třetí už ano. Letenští díky proměněné penaltě ze závěru zápasu porazili Slavii a výrazně se přiblížili mistrovskému titulu. Tři kola před koncem sezony totiž mají na sešívané k dobru pětibodový náskok.

Sparta v sobotním šlágru vedla nad slávisty celkem třikrát a až na její poslední přesný zásah nenašli hosté odpověď. Rozhodující gól padl až v nastaveném čase druhého poločasu. Stoper sešívaných Igoh Ogbu daroval domácím pokutový kop, jenž v rozdílovou trefu proměnil k velké radosti většiny stadionu kapitán Letenských Ladislav Krejčí.

Nezaujatým divákům se herně jistě více líbil druhý poločas. Avšak již v tom prvním padaly branky. Navzdory tomu, že se oba týmy dohromady zmohly na pouhé tři střelecké pokusy. Slavia sice domácí jasně drtila v držení míče, nicméně kreativnější než mužstva na hřišti byly oba fanouškovské tábory se svými choreografiemi. Na trávníku toho k vidění dlouho moc nebylo. Zaujala snad jen hloupá žlutá karta pro Krejčího, jehož sudí Černý potrestal za odkopnutí balónu.

Vskutku zničehonic se tak sparťané dostali do vedení. Haraslín ve 30. minutě potrestal faul na Kuchtu, postavil se ke standardní situaci a povedenou trefou přes zeď nedal šanci brankáři sešívaných Kolářovi. Za dalších pět minut ovšem domácí o nabytý náskok přišli. Pravý bek Slavie Douděra narýsoval přesnou kolmici na Van Burena, ten procpal míč na zadní tyč, kde balón usměrnil do sítě Schranz.

Už krátce po změně stran bylo jasné, že druhá půle bude zábavnější než ta první. Ochutnávku následujícího dění přinesl ve 47. minutě Kuchta, jenž se po dlouhém autovém vhazování Sadílka vytočil ke střele, která ale prosvištěla nad břevnem. Za okamžik zakončoval dost podobně na druhé straně Van Buren. Také Slavia ukázala, že umí zahrozit z autu. Provod stejně jako Sadílek vhodil merunu do pokutového území, kde střílel Jurečka, dobře však zasáhl gólmana Sparty Kováře.

Mužem dalších minut se stal stoper Letenských Sörensen. Dánský fotbalista nejprve v 54. minutě odcentroval z ostrého úhlu takovým způsobem, že jeho pas spadl na břevno. Po hodině hry se tentýž hráč objevil v nebezpečnějším prostoru, z něhož vrátil domácím vedení. Po dalším autu od Sadílka vznikl před bránou Slavie zmatek, čehož přízemní střelou využil právě Sörensen. Kolář si sice na balón sáhl, gólu ale nezabránil.

Druhé vyrovnání v utkání mohl v 77. minutě zařídit Provod, jenže po přihrávce od Schranze pálil do tyče. Sparta odpověděla vysláním střídajícího Mabila, který sedm minut po zakončení od Provoda protáhl přízemní střelou Koláře, jenž se konečně dočkal prvního úspěšného zásahu v duelu. Mabil se tak z branky neradoval, nicméně ve zbývajících minutách ještě sehrál důležitou úlohu.

Ještě předtím ovšem musel se svými spoluhráči sledovat, kterak se Tecl odpoutal od bránícího Panáka, naskočil si na centr od Ševčíka a přesnou hlavičkou upravil na 2:2. Nějakou chvíli se zdálo, že i druhé jarní ligové derby skoční dělbou bodů. To by ovšem Ogbu nesměl ve třetí minutě nastaveného času nesmyslně faulovat Mabila. Stoper sešívaných sice dělal, co mohl, aby arbitra Černého donutil k přehodnocení verdiktu. Rozhodčí ale zůstal neoblomný a potvrdil nařízenou penaltu. Tu bez větších potíží proměnil Krejčí, který tak na Letné rozpoutal obrovskou euforii.

Více informací k zápasu

Viktoria Plzeň - Sigma Olomouc 1:3

13.05.2023 15:00

Góly: 45+3. Rafiu Durosinmi - 45+5. Jan Sýkora (vl.), 54. Dele Israel, 75. Jan Navrátil

Další výsledkově nepovedený zápas ze závěru sezony má za sebou plzeňská Viktoria. Západočeši podlehli Olomouci a v nadstavbové části probíhajícího ročníku dál čekají na vítězství. Sigma po nečekaném tříbodovém zisku přiživila alespoň trochu své šance v boji o postup do evropských pohárů.

První poločas přitom Plzeň zvládla, alespoň tedy po herní stránce. Dostala se do řady příležitostí, z nichž mohla vstřelit více než jeden gól. Síť mohl už v osmé minutě rozvlnit po centru od Sýkory hlavičkující Chorý, tomu ovšem překazil radost zasahující brankář hostů Macík. Za dalších pět minut zakončoval pro změnu Kaša, na jehož pokus už Macík nedosáhl, gólmana Sigmy ale zachránila tyč.

V 17. minutě už Kaša překonal Macíka. Ten po standardní situaci rozehrané Sýkorou vyrazil hlavičku Chorého jen před sebe, kde se pohyboval právě Kaša. Gól ovšem nakonec neplatil, neboť sudí u videa odhalili, že si Chorý při výskoku pomohl faulem. Čekání na gól neskončilo ani o 20 minut později, kdy se do nůžek parádně opřel Durosinmi. Útočník Viktorie však bránu soupeře těsně netrefil, navíc se nacházel v ofsajdu.

Ve třetí minutě nastavení první půle šli Západočeši přece jen do vedení. Opět zahrozili ze vzduchu a tentokrát již byli úspěšní. Kalvach z volného kopu oslovil Durosinmiho, jehož hlavička se otřela o břevno a následně ji zastavila až síť. Jenže nastavený čas pokračoval a dvě minuty po zásahu Durosinmiho přispěchala s odpovědí Sigma. Do centru od Ventúry se moc dobře neopřel Zorvan, stihl ovšem míč tečovat tak, že se kulatý nesmysl odrazil od nešťastníka Sýkory do brány Viktorie - 1:1.

Herní převaha z prvního poločasu tak byla Plzni k ničemu. Po změně stran mohl vedení domácím vrátit Kopic, který pohledně zakombinoval s Durosinmim, nepřišel si ale na Macíka. To Olomoučtí pokračovali ve skvělé efektivitě a v 54. minutě otočili stav utkání. Rychlý přechod do útoku vyšperkoval Fortelný přenecháním balónu za sebe Israelovi, který přízemním zakončením přelstil brankáře Západočechů Staňka.

Viktoria samozřejmě chtěla vyrovnat, jenže volej Vydry po oslovení od Mosquery skončil v rukavicích Macíka. Hned vzápětí navíc vstřelili svůj třetí gól Hanáci. Opět v něm měl prsty Fortelný, jenž si naběhl za defenzivu Plzně. Následně umožnil odcentrovat Chvátalovi, do jehož pasu se opřel Navrátil, který svůj citlivý volej umístil k tyči. Západočeši poté zahrozili už jen projektilem Kaši, který ale proletěl kolem tyče do zámezí. Po závěrečném hvizdu tedy slavil hostující tým.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Sparta Praha
32
22
8
2
74 : 31
74
2
Slavia Praha
32
21
6
5
89 : 28
69
3
Viktoria Plzeň
32
17
7
8
58 : 34
58
4
Bohemians Praha 1905
32
14
7
11
53 : 55
49
5
1. FC Slovácko
32
13
9
10
38 : 40
48
6
Sigma Olomouc
32
11
11
10
48 : 42
44

O 7. místo - semifinále - odvety

Slovan Liberec - Dynamo České Budějovice 4:0

13.05.2023 15:00

Góly: 38. Matyáš Kozák, 66. Christián Frýdek, 81. Ľubomír Tupta, 90. Victor Olatunji

První zápas: 2:3, postupuje Slovan Liberec

Liberec se oklepal ze ztraceného zápasu v Českých Budějovicích a domácí odvetu naprosto jednoznačně ovládl. Slovan ještě do přestávky smazal jednobrankové manko a po změně stran si třemi góly zajistil postup do další fáze skupiny o umístění. Pro budějovické Dynamo naopak sezona skončila.

Před týdnem vsítili Jihočeši tři branky, na severu Čech ovšem mlčeli a spíše přihlíželi šancím soupeře. Do té první se dostal Olatunji, toho ovšem vychytal gólman Budějovic Janáček, jenž si poradil také s dorážkou Kozáka. Akce ještě pokračovala a Olatunji dostal po přihrávce od Mikuly druhou šanci, jenže trestuhodně přestřelil bránu.

Při další akci si tak Olatunji raději vyzkoušel roli asistenta a oslovil Kozáka, který z úhlu vypustil křižnou přízemní střelu, Janáček však zasahovat nemusel. Další ránu Frýdka zase strážce svatyně Dynama ukryl do rukavic. To se ale Janáčkovi o několik minut později nepodařilo při hlavičce Olatunjiho, kterou vyrazil jen před sebe. Dorážející Plechatý se však z gólu dlouho neradoval, neboť radost mu překazil Olatunjiho ofsajd.

Ve 38. minutě už ale Liberec zúročil herní převahu. Slovanu pomohl Janáček, jenž nechytil centr od rohového praporku. Následná střela Mikuly skončila po teči hostujících zadáků na břevně, poté ale už i silou vůle dotlačil merunu za brankovou čáru Kozák - 1:0. V závěru první půle mohl náskok Severočechů navýšit Pourzitidis, jenže po dalším rohovém kopu nemířil přesně.

Po přestávce se už ale domácí rozstříleli. V 66. minutě zužitkoval souhru, kterou započali Olatunji s Tuptou, zakončující Frýdek, jenž prostřelil Janáčka. Za dalších šestnáct minut skonči centr od Fukaly po teči Králika na zadní tyči, kde dopadl ideálně k Tuptovi. Slovenský fotbalista upravil zblízka už na 3:0.

Gólový koncert Slovanu ještě neskončil, neboť přesného zásahu se nakonec dočkal také Olatunji. Ten před svou trefou ještě jednou ztroskotal na Janáčkovi, v 89. minutě se ale přece jen radoval. Děkovat mohl především Tuptovi, který pláchl po levé straně a následně vyhledal Olatunjiho. Útočník Liberce nejprve trefil tyč a poté si nastřelil vlastní stojnou nohu. Přesto se balón dokutálel tam, kde z pohledu domácích měl skončit.

Více informací k zápasu

FC Hradec Králové - FK Mladá Boleslav 2:0

13.05.2023 15:00

Góly: 26. Matěj Koubek, 28. Daniel Vašulín

První zápas: 0:0, postupuje FC Hradec Králové

Hradec Králové ještě nezabalil aktuální sezonu. "Votroci" vyzráli na Mladou Boleslav a čeká je dvojzápas s libereckým Slovanem. To Středočeši na obranu Východočechů za 180 minut ani jednou nevyzráli a ročník 2022/23 pro ně tím pádem již skončil.

Když první šanci zápasu spálil útočník Votroků Vašulín, dostali příležitost ke skórování Boleslavští. A mladý Kaulfus po standardní situaci rozehrané Matějovským skutečně rozvlnil síť. Avšak ještě předtím prodloužil míč v ofsajdu stojící Donát, kvůli němuž gól nakonec neplatil. Skóre tak otevřel Hradec. Koubek si ve 26. minutě naskočil na rohový kop a svou hlavičku usměrnil přesně k tyči.

Za další dvě minuty vedli Východočeši již o dvě branky. Donát korunoval své nepovedené představení v první půli a tentokrát nedokázal odkopnout balón z pokutového území Středočechů. Toho využil Vašulín, jenž se procpal do úspěšného zakončení. Votroci tak již v prvním poločase položili pevné základy pro tříbodový zisk.

O další branky usilovali Východočeši po změně stran. Brankář Boleslavi Mikulec však zlikvidoval projektil Trusy z úhlu, následnou dorážku Kubaly i další pumelici Gabriela. Středočeši nesložili zbraně, přáno jim ovšem nebylo. Ránu Suchomela zneškodnil Reichl, který si poradil i s přímým kopem Ladry, po němž dorážející Kušej netrefil zblízka bránu. Čisté konto uhájil Reichl i po hlavičce Šimka, který jenž zakončil po rohovém kopu rozehraném Ladrou.

Více informací k zápasu

O udržení

FK Jablonec - Baník Ostrava 1:1

14.05.2023 15:00

Góly: 35. Jan Chramosta (pen.) - 51. Cadu

Fotbalisté Jablonce neudrželi proti Baníku Ostrava vedení a oba týmy si tak zopakovaly výsledek z letního vzájemného utkání na Střelnici 1:1. Domácí tým poslal do vedení v první půli z pokutového kopu Chramosta, za hosty krátce po změně stran vyrovnal Cadú.

Oba týmy do utkání vstoupily se vzájemným respektem a potvrdily, že jsou v této sezóně vyrovnanými soupeři. Po pomalejším úvodu si první větší šanci vypracovali ve 12. minutě hosté, kdy Hanuš neudržel Fleišmanův střílený centr a k dorážce se dostal Tijani, který ovšem velkou šanci neproměnil. Tlaku chtěl ještě vzápětí využít Plavšič, ale jeho střela zpoza pokutového území minula bránu.

Jablonec se v průběhu úvodního dějství zlepšoval a nakonec se dočkal gólové odměny. Ve 33. minutě vyslal střelu ze střední vzdálenosti Souček, jehož nepovedený pokus Letáček nedokázal zkrotit a následně se k míči dostal později než dobíhající Sejk, kterého ostravský brankář v pokutovém území zfauloval. Sudí Hocek nařídil zcela jasnou penaltu, kterou Chramosta střelou doprostřed s přehledem proměnil a dal už svůj patnáctý ligový gól v této sezóně.

Baník mohl hned vzápětí odpovědět, když Cadú našel centrem na zadní tyč nabíhajícího Plavšiče, který však ukázal, že není nejlepší hlavičkář a zamířil pouze na bránu. Další nebezpečný pokus pak vyslal z dálky Miškovič, ale brankář Hanuš opět nemusel zasahovat.

Po změně stran byli hosté aktivnější a už v 50. minutě se mohli radovat z vyrovnávacího gólu. Plavšič měl na levém křídle prostor k centru, který mířil na Buchtu, ale míč propadl za něj na Cadúa a brazilský záložník v dobré příležitosti nezaváhal a rozjásal plný sektor pro hostující fanoušky.

Kdo naopak podruhé v utkání zaváhal ve velké příležitosti byl Tijani. Nigerijský útočník mohl vzápětí přidat po přesné průnikové přihrávce Plavšiče druhý gól Baníku, ale neporadil si sám před vybíhajícím Hanušem s poskakujícím míčem a poslal jej vysoko nad bránu. Na tuto šanci mohl na druhé straně odpovědět po rychlém uvolnění Považanec, ale jeho prudkou střelu Letáček vyrazil.

Utkání nabízelo divákům souboj vyrovnaných týmů a ani jeden z nich neměl větší část zápasu jednoznačnou převahu. Přesto se diváci nenudili a další šance je zvedla ze sedaček v 84. minutě. To se ke střele z prostoru před šestnáctkou odhodlal Miškovič, ale míč nakonec proletěl těsně nad bránou. V 89. minutě pak vytvořil velkou šanci pro Martince Sejk, ale domácí stoper nepovedeným zakončením ukázal, proč je jeho místo právě v obraně.

Jablonec si tak s Baníkem na severu Čech stejně jako v létě rozdělil body po remíze 1:1. Vzhledem k výsledkům na ostatních stadiónech ale bod oběma týmům pomohl a přiblížily se k očekávané záchraně.

Více informací k zápasu

FK Teplice - FC Trinity Zlín 2:1

14.05.2023 15:00

Góly: 18. Daniel Fila, 79. Daniel Fila - 72. Dominik Simerský

Pořádně nakvašení byli fotbalisté Zlína po konci utkání v Teplicích. Moravané dostali míč do brány soupeře třikrát, k tomu se jednou dožadovali penalty. Gól jim byl ale uznán jen jeden a pokutový kop nekopali. To teplickým "Sklářům" posvětil sudí hned dvě branky a Severočeši se tak na rozdíl od "Ševců" výrazně přiblížili záchraně.

Domácí se do vedení dostali poměrně brzy. První gólovou akci odstartoval rychlonohý Gning, po jehož centru uvolnil Trubač nabíhajícího Urbance. Ten z levé strany hřiště poslal balón před bránu, kde jej do sítě usměrnil Fila. Aktivní Gning poté připravil palebnou pozici také pro Jukla, ovšem jeho nepříliš povedený skákavý volej ukryl do rukavic brankář Zlína Dostál.

Do přestávky se jednou osmělili také hosté. Hrubý vypustil z přímého kopu pumelici, jenže pouze doprostřed brány, kde hlídkoval připravený gólman Sklářů Mucha. Ještě před koncem první půle mohl na druhé straně potrestat chybu v obraně Moravanů Jukl, na Dostála si ale znovu nepřišel.

Ševci po změně stran duel zdramatizovali. Po dlouhém autovém vhazování zůstal na zadní tyči neobsazený Simerský, který vyrovnal. Jenže vyrovnaný stav příliš dlouho nevydržel. Dostál vyrazil střelu Žáka pouze k Juklovi, jehož dorážku ještě tečoval Fila, načež balón doputoval do sítě - 2:1.

Moravané chtěli po hře rukou jednoho z hráčů domácích kopat pokutový kop, arbitr ale jejich volání nevyslyšel. V závěru pak rozhodčí rozzlobil Zlínské ještě dvakrát. V obou případech překazil gólovou radost Kozákovi, jenž se nejprve nacházel v ofsajdu, v druhém případě pak balón dopravil za brankovou čáru rukou. Alespoň tedy dle názoru arbitrů, s čímž se Ševci nechtěli vůbec smířit.

Více informací k zápasu

Zbrojovka Brno - FK Pardubice 0:2

14.05.2023 15:00

Góly: 34. Martin Chlumecký, 90+5. Ladislav Krobot

Většinu sezony drží Jakub Řezníček Zbrojovku nad vodou, teď ovšem brněnský mančaft potopil. Nejlepší střelec ligy neproměnil proti Pardubicím hned dvě penalty i jeho vinou nestačili Moravané na Pardubice. A právě Východočeši se díky tříbodovému zisku dotáhli v tabulce nadstavbové skupiny o udržení na Brňany.

Nutno říct, že kromě pokutových kopů toho Zbrojovka proti Pardubicím moc nevymyslela. Na stadionu ve čtvrti Královo Pole tak diktovali tempo především hosté. Hned do dvou šancí se na začátku utkání dostal středopolař Východočechů Hlavatý. Jeho přízemní střela z dvanácté minuty ale skončila v zámezí a za dalších pět minut nepotrestal špatný odkop gólmana Brna Berkovce, který svou chybu vzápětí napravil a překazil Hlavatému kličku.

Po půlhodině hry už ale Berkovec kapituloval. Hranáč po rohovém kopu ještě hlavičkoval do tyče, avšak dorážející Chlumecký již síť rozvlnil. Domácí za první poločas nic zajímavého nevymysleli. Za zmínku stojí pouze rána Koželuha zpoza pokutového území, kterou ovšem bez větších potíží lapil brankář Pardubic Nita.

Mnohem víc se strážce hostující svatyně zapotil po změně stran. V rozmezí šesti minut čelil hned dvěma penaltám, obě však zneškodnil. Nejprve dostala Zbrojovka obrovskou příležitost ke skórování poté, co záložník Východočechů Jeřábek srazil ve vlastní šestnáctce k zemi Alliho. Nita ale vystihl směr zakončení od Řezníčka. Druhý pokutový kop způsobil sám Nita, jenž při snaze chytit balón nedovoleně atakoval Řezníčka. Ten si opět vzal penaltu na starost, tentokrát ovšem mířil na druhou stranu. Jenže rumunský gólman znovu skvěle zasáhl.

Zmar domácích vyvrcholil v nastaveném čase druhé půle, v němž podruhé inkasovali. Hlavatý dostal míč za defenzivu Zbrojovky a sám Berkovce nepřekonal. Dorážející Krobot už ale pojistil vítězství Pardubic, po němž mají Východočeši v tabulce stejně bodů jako Brňané.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
11
Baník Ostrava
32
10
9
13
48 : 43
39
12
FK Teplice
32
10
8
14
41 : 64
38
13
FK Jablonec
32
9
10
13
48 : 59
37
14
Zbrojovka Brno
32
8
7
17
40 : 62
31
15
FK Pardubice
32
9
4
19
31 : 59
31
16
FC Trinity Zlín
32
5
12
15
39 : 58
27

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (493)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele