Bundesliga - souhrn 34. kola: Leverkusen celou sezónu neporažen

18.05., 17:34
Komentáře a souhrny
Fanoušci Leverkusenu oslavující 51. zápas bez porážky (© AFP)

Leverkusen zvládl své poslední bundesligové vystoupení, doma porazil Augsburg a titul oslavil celosezónní neporazitelností. Bayern neuhájil svou druhou příčku před Stuttgartem poté, co venku nestačil na Hoffenheim. Kolín nad Rýnem stvrdil svůj sestup do 2. Bundesligy, baráž se pak bude týkat Bochumi.

Borussia Dortmund - SV Darmstadt 4:0

18.05.2024 15:30

Góly: 30. Ian Maatsen, 38. Marco Reus, 72. Julian Brandt, 88. Donyell Malen

Borussia Dortmund zvítězila v posledním kole Bundesligy 4:0 nad Darmstadtem. Utkání bylo zároveň posledním domácím představením Marca Reuse v černo-žlutých barvách. Klubová legenda si přitom svou rozlučku nemohla naplánovat lépe, nejprve totiž asistovala u branky Iana Maatsena a ke konci poločasu pak sama skórovala z přímého kopu. Po změně stran uvolněnou atmosféru v Signal Iduna Parku ještě umocnila pojistka Juliana Brandta.

Nečekaný finalista Ligy mistrů už sice s předstihem věděl, že skončí na pátém místě, a zmíněnou soutěž si tak s jistotou zahraje i v příští sezoně, před rozhodujícím duelem letošního vydání si však potřeboval spravit chuť proti sestupujícímu Darmstadtu. Černožlutí totiž z posledních čtyř ligových zápasů hned třikrát ztratili, přičemž porážky v Mohuči a Lipsku měly parametry debaklu.

Dortmund do utkání vstoupil před obrovským choreem vyjadřujícím dík za služby Reuse. Právě kapitán domácích měl příhodně v 11. minutě jedinečnou příležitost, když po přihrávce Jadona Sancha trefil z oblasti penaltového puntíku pouze břevno. Horní tyč napálil ve velmi podobné šanci také Marcel Sabitzer. Právě tato zdánlivě neúspěšná akce vyústila ve 30. minutě v parádní gól, jehož autorem se stal po přízemní střele k pravé tyči Maatsen. O osm minut později se k zahrávání přímého kopu ze slibné vzdálenosti postavil Reus a krásnou ranou přes zeď zvýšil na 2:0.

Druhá půle začala opět pod taktovkou Dortmundu. Třetí přesný zásah domácích chtěl podle všeho přidat Sancho, při několika slibně se vyvíjejících akcích se mu ale nevydařila koncovka. V 56. minutě mohl druhý gól z přímého kopu vsítit Reus, jeho ránu ke vzdálenější tyči ovšem skvěle vytěsnil Schuhen. V 72. minutě zvýšil už na 3:0 Brandt po chytré přihrávce Sancha. Číslice na světelné tabuli se těsně před koncem utkání změnily ještě jednou a to díky gólu Donyella Malena.

Po povinné výhře nyní v táboře BVB započnou přípravy na finále Ligy mistrů proti Realu Madrid, které je na programu 1. června v londýnském Wembley. Darmstadt se vrátí na scénu v létě ve druhé Bundeslize.

Více informací k zápasu

Union Berlín - SC Freiburg 2:1

18.05.2024 15:30

Góly: 68. Benedict Hollerbach, 90+2. Janik Haberer - 85. Ritsu Doan

Hráči Unionu zvítězili v posledním kole Bundesligy na domácí půdě nad Freiburgem 2:1, a díky porážce Bochumi v souběžně hraném utkání se tak vyhnuli baráži o setrvání mezi německou elitou. Cesta domácích za výhrou nicméně nebyla zdaleka jednoduchá, jelikož pět minut před koncem vyrovnal hostující Ricu Dóan. V nastavení dostali červenobílí již podruhé v duelu možnost zahrávat penaltu, kterou neproměnil Kevin Volland. Z dorážky se ovšem prosadil Janik Haberer, jenž udržel Die Eisernen v nejvyšší soutěži.

V Berlíně asi stále ještě nedokázali pochopit raketový obrat své situace. Zatímco před rokem fanoušci ve východní části hlavního města slavili historický postup do Ligy mistrů, letos zažívali boj o přežití. Příležitost se definitivně zachránit zhatilo Unionu minulé kolo, kdy ztratil skvěle rozjetý zápas s Kolínem a Mohuč senzačně zdolala Dortmund.

V první výraznější příležitosti se ocitl v deváté minutě Maximilian Eggestein, který se na hraně malého vápna otočil kolem míče, jeho rána ale zamířila přímo na gólmana. Jinak ovšem diváci příliš atraktivních akcí nesledovali. Až ve 38. minutě si po ruce Jordyho Makenga postavil balon na pokutový puntík Josip Juranovič, jeho přízemní pokus však zlikvidoval Noah Atubolu, a chorvatský záložník tak zakončil sezonu bez vstřelené branky.

Překvapivě opatrný fotbal převáděli hráči obou celků i po změně stran. Pokusy přicházely zejména zpoza pokutového území, postrádaly ale přesnost. Radost na Stadionu An der Alten Försterei však po jedné takové střele přece jen vypukla. V 68. minutě vymetl levý horní roh branky z půlkruhu Benedict Hollerbach. Domácí celek však vedení až do konce neudržel. V 85. minutě totiž překonal domácího brankáře hlavičkou 172 centimetrů vysoký Japonec Dóan. Ani tím ale dlouho gólově chudé utkání neskončilo. Ve druhé minutě nastavení nařídil rozhodčí pro domácí druhý pokutový kop. K jeho exekuci se postavil Volland, ten ho ovšem znovu neproměnil, z následné dorážky ale odvrátil baráž Haberer.

Union tak svůj úkol splnil na jedničku a díky zaváhání konkurenční Bochumi se definitivně zachránil. Freiburg naopak skončil pod hranicí postupu do pohárové Evropy.

Více informací k zápasu

Bayer Leverkusen - FC Augsburg 2:1

18.05.2024 15:30

Góly: 12. Victor Boniface, 27. Robert Andrich - 62. Mert Kömür

Leverkusen vítězstvím 2:1 nad Augsburgem dopsal ve 34. kole Bundesligy poslední kapitolu neuvěřitelné mistrovské sezony, ve které nezaznamenal jedinou porážku. Xabi Alonso sice do základní sestavy nenominoval žádného ze tří Čechů, přesto hrál v úvodní půli důležitou roli právě jeden z krajánků, když brankář Augsburgu Tomáš Koubek chybnou rozehrávkou daroval gól Victoru Bonifacovi. Z českých zástupců na straně Die Werkself zasáhl do utkání na poslední půlhodinu ještě Patrik Schick.

Řada expertů tipovala, že Bochum může ohrozit rekordní sérii Leverkusenu, Bayer ale tyto prognózy rozmetal pěti góly. Překvapivého mistra tak dělil jen jediný zápas od toho, aby se stal prvním týmem Bundesligy, který projde celým ročníkem bez jediné porážky. Do cesty se mu postavil Augsburg, v jehož bráně dochytával sezonu Koubek, jenž se sice o uplynulém víkendu dostal do sestavy kola, prohře se Stuttgartem ale nezabránil.

Domácí se od úvodního hvizdu chopili otěží utkání a hostující obrana musela odvracet jeden útočný nájezd za druhým. První zásah nakonec Farmaceutům doslova daroval gólman Koubek. Ten nedokázal včas odkopnout míč, který se dostal k Bonifacovi, jenž neměl problém skórovat. Převahu Bayeru podtrhl ve 27. minutě po rohovém kopu Robert Andrich poté, co v malém vápně nikým nebráněný skóroval efektní patičkou. Snížení Fuggerstädter mohlo přijít hned z jejich první šance, pokus Ermedina Demiroviče ovšem zablokoval Jonathan Tah. Andrich na druhé straně ještě před poločasovou pauzou pořádně vystrašil Koubka dalekonosnou ranou mířící jen těsně mimo levou tyč.

Krátce po změně stran se musel opět činit český brankář, když hrudníkem vyrazil pokus Amineho Adliho bodlem z ostrého úhlu. V 62. minutě hry přišel pro domácí mírný šok poté, co chybu v rozehrávce využil krásným obstřelem 18letý debutant v základní sestavě Bavorů Mert Kömür. Do hry se následně dostal střídající Schick a po pár sekundách na hřišti mohl skórovat, jen kdyby mířil o něco níž. Minelu z úvodu následně znovu vykoupil Koubek, který zasáhl proti prudké jedovce Granita Xhaky a také po chybě obrany, kdy uloupil míč zpod kopačky Florianu Wirtzovi. Festival brankářských úchvatností na druhé straně podtrhl Lukáš Hradecký skvělým reflexivním zákrokem.

Leverkusen se tak díky 28. výhře v ročníku dočkal dosud nevídaného bundesligového primátu. Cesta Bayeru za obhajobou nečekaného titulu začne v polovině srpna.

Více informací k zápasu

Eintracht Frankfurt - RB Lipsko 2:2

18.05.2024 15:30

Góly: 60. Hugo Ekitiké, 77. Omar Marmoush (pen.) - 42. Xavi Simons, 46. Benjamin Šeško

Eintracht Frankfurt v posledním kole letošního ročníku Bundesligy remizoval v duelu s Lipskem 2:2. Vidina zisku jednoho bodu zajišťujícího Evropskou ligu v následujícím ročníku se Orlům začala pomalu rozplývat už v prvním poločase. Z penalty se nejprve prosadil Xavi Simons, hned zkraje druhé půle ho pak doplnil nádhernou ranou Benjamin Šeško. Frankfurt však v průběhu krátkého přerušení zápasu nabral síly, nejprve snížil a srovnání mu nakonec zařídil proměněnou penaltou Omar Marmoush.

Orli v závěrečném představení této sezony potřebovali minimálně bod k jistotě šestého místa. Poté by museli ze všech sil fandit ve finále Ligy mistrů Dortmundu, v případě jehož výhry by se do milionářské soutěže sami kvalifikovali. To už měli jisté hosté z Lipska, kteří už sice neměli o co hrát, jako motivace jim tak sloužila vidina vůbec první výhry ve Frankfurtu v klubové historii.

Aktivnějším celkem byli v úvodu utkání domácí. Nejblíže první trefě byl ve 21. minutě Omar Marmoush, který se pár metrů za hranicí šestnáctky sám uvolnil a tvrdou ranou k levé tyči prověřil brankáře Janise Blaswiche. Ten byl však neomylný. Frankfurt se dál hnal za vytouženým bodem, ve 41. minutě ovšem přišla komplikace v podobě soupeřova pokutového kopu. Exekutor Simons nejprve minul prostor mezi třemi tyčemi, penalta se však kvůli nepísknutí rozhodčího opakovala. Svůj druhý pokus už mladičký talent využil bezchybně.

Ztráta Frankfurtu se hned po změně stran zdvojnásobila. Šeško si převzal přihrávku od Nicolase Seiwalda a výstavní střelou do levé šibenice zvýšil už na 2:0 pro Lipsko. V 51. minutě byl zápas přerušen kvůli technickým problémům souvisejícím s hustým deštěm. Tato krátká přestávka nejspíše domácí nakopla, neboť hned po obnovení hry se prosadil Hugo Ekitiké. Francouz si našel ve vápně centr Ansgara Knauffa a hlavou snížil na rozdíl jediné branky. Domácí fandové se nakonec dočkali i vyrovnání, když se z pokutového kopu dokázal prosadit Marmoush.

Die Adler tedy remizovali a pojistili si zisk šestého místa, které jim potenciálně může vynést účast v Lize mistrů.

Více informací k zápasu

VfL Wolfsburg - 1. FSV Mainz 05 1:3

18.05.2024 15:30

Góly: 18. Kevin Paredes - 24. Brajan Gruda, 71. Sepp van den Berg, 85. Jonathan Burkardt

Wolfsburg zakončil nevydařenou sezonu porážkou, když ve 34. kole Bundesligy padl na svém hřišti s Mohučí 1:3. Vlky sice poslal do vedení v 18. minutě Kevin Paredes, jenže vyrovnání zařídil hostům krátce nato Brajan Gruda. Definitivní pojistku setrvání mezi německou smetánkou následně přinesl zásah obránce Seppa van den Berga, který přispěl Die Nullfünfer k devátému zápasu bez porážky v řadě a zároveň k jistotě udržení prvoligové příslušnosti. Václav Černý odehrál závěrečnou čtvrthodinu.

Zatímco Vlci už měli v podstatě po sezoně, jejich soupeře z Mohuče čekal boj o přežití. Hosté potřebovali k jistotě záchrany vítězství, vzhledem k výrazně lepšímu skóre oproti 16. Unionu by jim však s velkou pravděpodobností stačila také remíza. Na hřišti Wolfsburgu se jim ale podařilo neprohrát pouze jedenkrát z posledních pěti pokusů.

Nepříznivou bilanci Mohuče ve Volkswagen Areně potvrzoval úvod klání, v němž zelenobílí svého soupeře jasně přehrávali a svůj tlak přetavili v 18. minutě v úvodní trefu. Polský záložník Jakub Kamiňski vymyslel parádní přihrávku do šestnáctky, kde už Paredes doklepl balon z bezprostřední blízkosti do branky. Odpověď Mohuče na sebe nenechala dlouho čekat, pohlednou týmovou akci zakončil střelou z vápna k levé tyči Gruda.

Po změně stran se pokračovalo v zajetých kolejích. Utkání bylo i nadále vyrovnané a probíhal spíše boj o střed pole. V 71. minutě se však hostující Mohuč dočkala kýžené branky, když se po standardní situaci prosadil van den Berg. Jeho hlavičce nejprve vystavil stopku gólman Koen Casteels, na dorážku už ale v zápětí nestačil. V závěru utkání hosté přidali stvrzující branku poté, co se na střeleckou listinu zapsal hlavičkující Jonathan Burkardt.

Mohuč tedy získala v závěrečném duelu kýžené vítězství, a německou nejvyšší soutěž si tak zahraje i v 16. po sobě jdoucí sezoně.

Více informací k zápasu

TSG Hoffenheim - Bayern Mnichov 4:2

18.05.2024 15:30

Góly: 8. Maximilian Beier, 68. Andrej Kramarić, 85. Andrej Kramarić, 87. Andrej Kramarić - 4. Mathys Tel, 6. Alphonso Davies

Velmi pravděpodobná derniéra Thomase Tuchela na lavičce Bayernu proběhla mizerně, když jeho svěřenci prohráli ve 34. kole Bundesligy na hřišti Hoffenheimu 2:4. Diváci si užili bláznivý start utkání s třemi brankami v rozmezí úvodních osmi minut, k jejich nevoli však většinu z nich vstřelili hosté, přičemž gól a asistenci zaznamenal Mathys Tel. Zbytek střetnutí ovšem zvládli výrazně lépe modrobílí, a to zejména díky hattricku Andreje Kramariče, jenž srovnával skóre v 68. minutě a následně ovládl samotný závěr. U všech jeho tref byli na trávníku jak Pavel Kadeřábek, který nastoupil v základní sestavě, tak David Jurásek. Bavoři tedy propadli v tabulce až na třetí příčku, na níž naposledy skončili v sezoně 2010/11.

Zápasy Hoffenheimu patřily v celém průběhu sezony k tomu nejzábavnějšímu, co Bundesliga nabízela, což dokonale potvrdilo i předchozí kolo. Šestigólový příděl do sítě Bochumi nesl i výrazný český podpis, když gól a asistenci zapsal pravý bek Kadeřábek. Bayern už delší dobu věděl, že nedosáhne na 12. titul za sebou, stále mu ovšem hrozil propad až na třetí příčku, který by ale odvrátil i zisk bodu.

Utkání nabralo tempo už ve čtvrté minutě, kdy Thomas Müller ve svém 707. soutěžním zápase za Die Roten připravil pozici ke gólové hlavičce Telovi. O pár sekund později se Bavoři radovali podruhé. Do útoku se vysunul Alphonso Davies a tváří v tvář Oliveru Baumannovi si poradil perfektně. Chaotický start podtrhl na druhé straně hřiště Maximilian Beier, který se po zmatku ve vápně vynořil s gólovou dorážkou. Vyrovnání měl na kopačce po půlhodině hry opět Beier, tentokrát už ovšem narazil na připraveného Manuela Neuera. Fanoušci německé reprezentace rozhodně nebyli nadšení ze zranění Aleksandra Pavloviče, který se krátce před utkáním dočkal nominace na Euro. Těsně před pauzou pak jen do Neuera zamířil Kramarič.

Úvod druhé půle nebyl tak výživný jako start té první, na výraznější šanci si tak diváci museli počkat až do 60. minuty, kdy střílel Müller nad. S velkým zákrokem se musel krátce poté vytasit Neuer proti nebezpečnému pokusu pod břevno z kopačky Kramariče. Obrana Bayernu pak ovšem zaspala po autovém vhazování a právě zkušený chorvatský útočník dostal nakonec míč do sítě. Domácí dostal vyrovnávací zásah do laufu, pozornost Neuera tak zkoušel například i střídající Jurásek. Že si Müller nenazul střelecké kopačky, potvrdil dalším nepřesným pokusem nad břevno. Neuvěřitelný závěr pak předvedl Kramarič, který dvěma góly v rozmezí tří minut dovršil hattrick a zároveň totální kolaps bavorského celku.

Rozporuplnou sezonu tak zakončil Bayern porážkou z PreZero Areny. Tažení za návratem na ligový trůn začne v polovině srpna.

Více informací k zápasu

Werder Brémy - VfL Bochum 4:1

18.05.2024 15:30

Góly: 6. Marco Friedl, 78. Anthony Jung, 80. Jens Stage, 88. Romano Schmid - 85. Christopher Antwi-Adjei

Brémy zvítězily ve 34. kole Bundesligy nad Bochumí 4:1 a svého soupeře tím odsoudily k účasti v baráži o udržení. Hosté sice vstupovali do utkání s tím, že k jistotě záchrany potřebují alespoň remízu, přesto již od šesté minuty po gólu Marca Friedla prohrávali a museli dotahovat. I navzdory velké snaze se jim ovšem vývoj duelu zvrátit nepodařilo a místo toho po změně stran ještě třikrát inkasovali. Český brankář ve službách zelenobílých Jiří Pavlenka sledoval zápas jen z lavičky.

Hráči Bochumi neměli jistou záchranu ani před posledním kolem celého ročníku. Ze čtyř ohrožených celků ovšem byli v nejlepší výchozí pozici. Na barážovou příčku totiž měli tříbodový náskok, a k úplné jistotě jim tak stačilo získat na hřišti Werderu bod. Domácí však ke konci sezony zabrali a kromě pozoruhodné výhry nad Stuttgartem dokázali obrat o body například i Lipsko.

Hosté hrající o svou bundesligovou budoucnost nevstoupili do utkání vůbec dobře, když už v šesté minutě prohrávali po brance Friedla. Ten se v pokutovém území dostal po rohu k odraženému míči a nechytatelnou střelou překonal brankáře Manuela Riemanna. Werder byl i nadále nebezpečnějším mužstvem, při jeho další šanci zachránilo modrobílé od další pohromy břevno. V závěru poločasu se svěřencům Heika Butschera naskytla exkluzivní šance na srovnání stavu v podobě přímého kopu z hranice šestnáctky, Kevin Stöger ovšem mířil nad.

I po pauze měli více ze hry domácí hráči, většina příležitostí ovšem ztroskotala na výborně chytajícím Riemannovi. Bochum se i přes viditelnou snahu nedokázala prosadit. Naopak ji na druhé straně stihly další dvě pohromy, když se nejdříve po standardní situaci v 78. minutě hlavou trefil Anthony Jung a o dvě minuty později na něj, rovněž hlavičkou, navázal Jens Stage. Naději modrobílým ještě v 85. minutě vykřesal Christopher Antwi-Adjei, na druhé straně ovšem záhy jakékoliv vzepětí utnul Romano Schmid.

Bochum tak na hřišti Brém padla a oficiálně putuje do baráže o udržení se v nejvyšší německé soutěži.

Více informací k zápasu

VfB Stuttgart - Borussia Mönchengladbach 4:0

18.05.2024 15:30

Góly: 23. Serhou Guirassy, 31. Serhou Guirassy, 75. Woo-yeong Jeong, 83. Silas Katompa Mvumpa

Hráči Stuttgartu porazili v závěrečném kole Bundesligy hosty z Mönchengladbachu 4:0 a díky dalšímu neúspěchu Bayernu zakončili ročník na fantastické druhé pozici. O úspěšné rozlučce se sezonou Švábů rozhodl Serhou Guirassy, který už v první půli zaznamenal dva přesné zásahy. Guinejský kanonýr tedy dosáhl úctyhodné bilance 28 branek ve stejném počtu utkání. Tomáš Čvančara se na trávník dostal v 66. minutě, debaklu Hříbat ale nezabránil.

Ať už by úplný závěr sezony proběhl ze strany Stuttgartu jakkoliv, nic ho nemohlo obrat o nejlepší bundesligové umístění od sezony 2008/2009. Tehdy Švábi zakončili ročník na třetí příčce a na ní se nacházeli i v tom aktuálním, stále ovšem snili o posunu před Bayern. Gladbach naopak zápolil ve spodních patrech tabulky, přičemž od ještě většího průšvihu ho držel Robin Hack, autor pěti z posledních šesti branek celého týmu.

V 11. minutě připravil po rychlém protiútoku Chris Führich míč na levé hraně malého vápna Maximilianovi Mittelstädtovi, jeho přízemní ránu ale gólman vykopl. Ve 22. minutě mířil zevnitř pokutového území na zadní tyč Deniz Undav, Jonas Omlin ovšem pokus 27letého kanonýra konečky prstů vytěsnil na roh. Domácí brankář podlehl náporu útočníků Hříbat o minutu později, kdy se mezi dvěma obránci vyšplhal nejvýše do vzduchu Guirassy a přesnou hlavičkou otevřel skóre. Po půlhodině zápasu si navíc guinejský útočník navedl míč do středu velkého vápna, odkud i s odrazem o pravou tyč vedení navýšil. Šest minut před poločasovým hvizdem pak ještě napálil břevno Undav.

Po hodině hry se po tvrdém souboji zhostil míče 30 metrů před brankou Undav, nevyužil ale volného prostoru před sebou k náběhu a sáhl k přímému zakončení, ránu k tyči ovšem gólman zneškodnil. Vedení tak navýšil až v 75. minutě naprosto osamocený Woo-Yeong Jeong, na nějž propadl míč na hraně malého vápna a jihokorejský záložník ho bez problémů dostal do sítě. Čtvrtou branku pak přidal po krásné individuální akci Silas.

Stuttgart tak výhrou překonal klubový rekord v počtu získaných bodů v jednom ročníku Bundesligy. Gladbach naopak zakončil sezonu s nejhorší bilancí za 15 let.

Více informací k zápasu

1. FC Heidenheim - 1. FC Köln 4:1

18.05.2024 15:30

Góly: 16. Eren Dinkci, 22. Eren Dinkci, 36. Kevin Sessa, 79. Jan-Niklas Beste - 64. Steffen Tigges

Hráči Heidenheimu porazili v závěrečném 34. kole Bundesligy Kolín nad Rýnem 4:1. K úspěchu celku, který kroutil svou vůbec první sezonu v nejvyšší německé soutěži, zavelel dvěma rychlými trefami Eren Dinkci. Kozly potkal podobný osud i v minulém utkání, tentokrát ovšem velkolepý obrat nezaznamenali, naopak inkasovali ještě další dvě branky. Vysokou porážkou v Bádensku-Württembersku tak stvrdili svůj přesun do nižší ligy.

Heidenheim dohrával svou první bundesligovou sezonu ve velkém stylu. Z posledních osmi duelů prohrál jediný, přičemž zlatým hřebem povedeného období se stal skalp Bayernu zkraje dubna. Kolín dělilo o uplynulém víkendu jen několik minut od pádu do druhé ligy, pohádkový závěr mu však vykřesal jiskřičku naděje. Alespoň do baráže by ho nicméně poslalo jen vítězství doplněné domácí prohrou Unionu s Freiburgem. Roli by pak navíc hrálo i celkové skóre.

Kozlové vstoupili do utkání podobně jako proti Unionu, když hned v úvodu inkasovali. V 16. minutě si na hranici pokutového území převzal balon Dinkci a ranou, kterou nešťastně tečoval jeden z obránců Kolína, otevřel skóre. Stejný útočník udeřil podruhé o šest minut později poté, co po pěkné samostatné akci propálil gólmana Kolína střelou k levé tyči. Dominantní Heidenheim soupeře nadále přehrával. Ve 36. minutě navíc odskočil na třígólové vedení, když se z obtížné pozice prosadil ranou z hranice šestnáctky k levé tyči Kevin Sessa.

Po změně stran Kozlové svou hru výrazně zlepšili. Drželi míč častěji na kopačkách a vytvářeli si nebezpečné příležitosti. V 64. minutě se jim podařilo snížit, když Rasmus Carstensen našel v pokutovém území Steffena Tiggese, jenž z bezprostřední blízkosti hlavou rozvlnil síť. Kolínu se na snižující branku nepodařilo navázat a v 79. minutě opět prohrával o tři góly. Parádní střelou z úctyhodné vzdálenosti do levého horního růžku se prosadil Jan-Niklas Beste.

Kolín tak nesplnil ani svou část úkolu a porážkou stvrdil sestup do druhé ligy. Heidenheim zakončil premiérovou sezonu mezi německou smetánkou v horní polovině tabulky.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Bayer Leverkusen
34
28
6
0
89 : 24
90
2
VfB Stuttgart
34
23
4
7
78 : 39
73
3
Bayern Mnichov
34
23
3
8
94 : 45
72
4
RB Lipsko
34
19
8
7
77 : 39
65
5
Borussia Dortmund
34
18
9
7
68 : 43
63
6
Eintracht Frankfurt
34
11
14
9
51 : 50
47
7
TSG Hoffenheim
34
13
7
14
66 : 66
46
8
1. FC Heidenheim
34
10
12
12
50 : 55
42
9
Werder Brémy
34
11
9
14
48 : 54
42
10
SC Freiburg
34
11
9
14
45 : 58
42
11
FC Augsburg
34
10
9
15
50 : 60
39
12
VfL Wolfsburg
34
10
7
17
41 : 56
37
13
1. FSV Mainz 05
34
7
14
13
39 : 51
35
14
Borussia Mönchengladbach
34
7
13
14
56 : 67
34
15
Union Berlín
34
9
6
19
33 : 58
33
16
VfL Bochum
34
7
12
15
42 : 74
33
17
1. FC Köln
34
5
12
17
28 : 60
27
18
SV Darmstadt
34
3
8
23
30 : 86
17

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (103)

Přidat komentář
Jardman

Bayern jsou žebráci. Po čistce kádru volame již několik let, snad to konečně přijde a doufám, ze příští rok bude boj o titul jak v Anglii! Doufám, ze BVB vyhraje LM, i když real teď všechny klepe, bojim se, ze je Borusska bez šance, byla by to nádhera pro Marca

Reagovat
Jardman

A nemyslím jenom hráče, ale i ty senilní pány ve vedení. Začít by měli s angažováním Hansiho a Uli do zaslouzeneho duchodu nebo zpět do báni

Reagovat
Jardman

Klidně

Reagovat
FotbalJeNáhodný

Penalta Freiburgu Zkušeně. Je vidět, že jejich hráč už se těší až mu to cinkne od Berlína na účtu. Hnus.

Reagovat
Salfovic

Taky ten Werner mohl postavit Pavlenku v posledním zápase, když jim o nic nešlo, zmrd

Reagovat
andrew96

Bylo o co hrát. Osmý ještě může do EKL.

Reagovat
Martin9719

Druhá věc je, že do zápasu kde ti hraje soupeř o krk asi úplně nechceš postavit všechny hráče kteří v sezoně nedostávali prostor. Druhá věc je, že hraješ doma a 42000 lidí s dalšími X tisíci čekajícími na lístky chce vidět maximální nasazení.

Reagovat
St. Pauli

Reagovat
Bayernista18

Kdyby Lipsko dalo ještě jeden gól, šel by Hoffenheim před Frankfurt?

Reagovat
ladyboy arsenal

Ve stínu jízdy Leverkusenu zapadla naprosto skvělá sezóna Stuttgartu mimochodem

Reagovat
KingMaster13

Reagovat
Cotton

Reagovat
Kop do titulků

+ také Heidenheim asi do EKL!!!

Reagovat
Rudnevs

Reagovat
Coutinho10

nicméně krutý pro Bremy, vyhráli vysokým rozdílem, ale bohužel pro ně Heidenheim taky a stejným

Reagovat
Beči

Reagovat
St. Pauli

Nenapadlo by me, ze zrovna Svabum budu davat lajk, ale za letosek urcite.

Reagovat
Kovi81

Reagovat
Werkrider

Reagovat
Spasitel

Skvelá sezóna aká sa tak skoro nezopakuje. Xabi predviedol skvelú prácu. Stuttgart tiež paráda hádam budúci rok v LM ich nezlomí.

Reagovat
Nickname 9

Jsem neskutečně šťastnej, že už je tahle sezóna za náma. Samozřejmě gratulace Leverkusenu a Stuttgartu, Bayern by si s těmahle výkonama jako dnes nezasloužil ani pátý místo. Nechci házet všechnu vinu jen na Tuchela. Ten tým na to prostě nemá. Jsou tam hráči, kteří už tam dávno neměli být. Můžeme poděkovat Tuchelovi, že nám aspoň otevřel oči, že tihle hráči na to prostě nemají. Tohle léto snad už konečně přijde ta přestavba, která měla přijít už dávno. Hráče jako Davies, Goretzka, Coman, Gnabry, Mazraoui, Kim a Upamecano snad už nikdy v dresu Bayernu neuvidím. Ale na ,,Finale Dahoam" můžeme asi už teď zapomenout.

Reagovat
Rich

Po zápase v Hoffenheimu: Max Eberl byl dotázán, zdali novým trenérem FC Bayern se stane Ital (De Zerbi)? Ebel: Ne nebude! Šílenost, komedie pokračuje, on je volný, Flicka nechtějí a ani tohoto nechtějí...

Reagovat
Nickname 9

Tak Uli určitě De Zerbiho nezná, takže to bylo bez šance

Reagovat
St. Pauli

Reagovat
St. Pauli

Reagovat
Nickname 9

tak prej oslovili Schmidta z Benfiky a ten taky odmítl. Ještě, že tak. Ale, že vůbec oslovíme trenéra, kterýho by vlastní fanoušci nejradši vyhodili (navíc v Benfice), je prostě strašný.

Reagovat
Rich

Když tak mě někdo opraví, ale kandidáti na Bayern jsou teď neznámí, co když Bayern jedná se současným trenérem Sportingu? A nebo fakt ty komedianti chtějí Kloppa či Alonsa a bude provizorní trenér rok nebo dva... To je k pláči...

Reagovat
fenixLFC

pre tych co ligu sleduju podrobne bude tento prispevok "Captain obvious" ale z pohladu zvonku (aka par zapasov nazivo, par v telke a inak rubrika na EF/athleticu) je ta sezona slusny "bizar". o leverkusene uz toho bolo napisane hrozne moc, ale TOTO je pravy invincible, ist na vyhru, nie na neprehru v kazdom zapase. skoda ze im nevyslo aj pokorenie rekordu bayernu v pocte bodov, to by nikto ani na moment nemohol diskutovat aka bola najlepsia sezona timu v historii bundesligy.

a napriek neuveritelnej sezone leverkusenu je najvacsim prekvapenim sezony stuttgart a aj ked s tym mnoho ludi nebude suhlasit, tak hoeneb by mal byt viac ako vaznym adeptom na manazera sezony. nechcem znizovat zasluhy xabiho, to co dokazal je famozne, ale stuttgart hral vlani baraz, prisiel o kapitana a stopera. a oni nielenze uhraju europu, este predbehnu bayern. neuveritelne.

bayern ani netreba rozoberat. s o parnik najlepsim kadrom v lige, s jednym z dvoch najlepsich hrotakov na svete ako novou posilou skoncit treti, to je ozaj vykon. tuchel je naozaj traged ktory vie hrat iba pohary, v lige je uplne nepouzitelny, najma ked ma hrat v time ktory nemoze len zaliez a hrat na brejky. urcite sa objavia hlasy, ze keby pride paulinha tak to skonci inak. ano, skonci, ale tim ako abyern nemoze takto posrat sezonu kvoli jednemu neprichodu a neschopnosti trenera akokolvek na to reagovat. bayern a tuchel si to ale zasluzili, jedine co ma mrzi je kane-nielenze nema zas trofej ale v debutovej sezone sa stat najlepim strelcom v historii by bol neskutocny pocin. skoda toho zranenia na zaver..

obecne vsetci ucastnici LM tuto sezonu dopadli tragicky. bayern skonci treti, lipsko uz by malo konecne vyhodit Roseho (na to sa vazne neda pozerat, najma s tak kvalitnym mancaftom skoncit 4. je tiez neuspech), dortmund by za "normalnych okolnosti neuhral z ligy LM a union takmer vypadol. solidny vybuch od oboch na domacej scene...

ale tych vybuchov je viac, ved za vsetko hovori, ze fucking Heidenheim skoncil 8. freiburg, gladbach, wolfsburg, ale aj mainz su za mna hroznym sklamanim, cakal som ich vyssie...

aj takto za "neclena" BL sekcia vdaka vsetkym ktori tuto sekciu zivia a robia zaujimavou a tesim sa na dalsie prispevky a postrehy, aj ked bez ozven. este raz vdaka

Reagovat
Rudnevs

Možno by som len nevidel Roseho tak kruto, predsa len, Lipsko pred sezónou zažilo výrazný rez do kádra, čiže by si Rose zaslúžil ešte sezónu.

Pri Bayerne to bude možno aj väčší problém než len Tuchel… tí boli na vrchole tak dlho, že ten pád musel prísť, úplne stratili momentum. Celý rok som si vravel, že toto je výnimka a budúci rok opäť určite vyhrajú s nadpozemským náskokom, ale keď vidím, aké majú problémy pri hľadaní trénera, možno to bude ešte zaujímavé a nebude to ďalej pokračovanie hegemonie. Páčil by sa mi scenár, aký majú v Taliansku, kde Juve ustúpilo na pekných pár rokov (hoci už sa začína vracať).

Ohľadom Leverkusenu - škoda, že nedostali zlatú Meisterschale. Tak ako kedysi Arsenal. Ale boli to pekné oslavy, mnoho hráčov s rodinnami etc. Pri pohľade na Stefana Kießlinga na tribúnu mi až zaňho bolo trochu smutno, že sa tohto nezúčastnil buď ešte ako hráč alebo na nejakej pozícii podobne ako Rolfes. Až som si vravel, že možno tiež tak trochu prehodnocuje a ľutuje, ale trebárs to bol len taký záber. Určite to tímu dopraje.

Reagovat
fenixLFC

o roseho si myslimze tam je uplne jendo ci by tu dalsiu sezonu dostal alebo nie. on zabijal potencial toho timu aj pred rezom, aj po nom. unho nejde o to ze by mu odisli klucovi hraci do jeho taktiky, ale ze jeho "Taktika" je postavena na zableskoch geniality par hracov, na nicom systematickom. bolo vtipne ze som na nich bol v oboch sezonach a v oboch sezonach hrali vlastne to iste, s rovnakym priebehom zapasu a rovnakou taktikou, pricom ani v jednom pripade to nefungovalo...

to ze sa bayernu snura pretrhne bolo jasne, nevravim ze tento rok, ale nic netrva vecne. napriek problemom s hladanim trenera si myslim ze to buduci rok vyhraju znova (aj ked s de zerbim by som mal popravde pochybnosti) ale tie problemy si proste vyrobili sami- ked kazdy predpoklada ze za rok bude nahradeni, ze existuju dominantne kliky v ramci kabiny a ten neuveritelny tlak (ktory dosiahol vrcholu vyhodenim nagelsmanna)+ par nepodarenymi drahymi prestupmi (kim, upa), ktorych proste nemozes len tak vyhodit. s juve by som to uplne neporovnaval, postavenie bayernu je stale silnejsie

a ten zaber som nevidel ale urcite su to take myslienky ze to hracom a klubu ako celku hrozne prajes, ale zaroven rozmyslas ake by to bolo keby to zazijes osobne. a inak co sa tyka zlatej Meisterschale tak som necakal ze by im ju dali teraz. si rpedstav ze vyhodia obrovsku sumu a nakoniec by leverkusen ten posledny zapas prehral on ani arsenal (co tak rychlo googlim+AI) ju nedostal hned, ale az v 2018 ked odchadzal wenger

Reagovat
Rudnevs

De Zerbi udajne do Bayernu nejde, teraz som to čítal… čiže hľadanie pokračuje, uprimne už ani neviem, kto by to mohol byť. Že by nakoniec Ten Hag? Mám pocit, že všetci ostatní realistickí kandidáti sú už von z hry.

Kim podľa mňa nebol tak zlý, akurát je proste preťažený. Ten chlapík odohral počas Hinrunde x zápasov po sebe plných 90 minút, plus k tomu azijský pohár, ten toho má dosť. Bayernu sa zúžil káder, dokým neprišiel Dier, tak mali v podstate len troch stopérov, ktorí hrali všetko.

Hovorí sa, že problémom je aj dosť slabá pozícia trénera Bayernu. Uli vraj chodil do kabíny, zhováral sa s hráčmi a tým podkopával dôveru trénerovi. Aj keď sa im darilo a ligu vyhrávali, tak tých trénerov v podstate celkom točili. Ťažko povedať, ako je to teraz, keď už Uli nemá žiadnu oficiálnu funkciu, ale udajne má stále obrovský vplyv, a to je proste problém. S tou situáciou à la Taliansko to bolo skôr zbožné prianie, realisticky to tiež vidím tak, že sa Bayern vráti. Ten rozpočet je stále inde.

Ani som nevedel, že to Arsenalu dali až neskôr. V takom prípade súhlasím, asi by to nemalo logiku, vyrábať by im to teraz.

Reagovat
Psy_cho

Uli je člen dozorčí rady, v německén systému vedeni firem to není jen papírová funkce.

Reagovat
Bayern +

Budeme musieť proste opäť viac nakupovať vramci BL. Po nejakom čase je znova z čoho vyberať. Uvidí sa aj podľa výkonov na Eure, hlavne u zástupcov tych dvoch čo skončili v tabuľke nad nami.

Reagovat
St. Pauli

Reagovat
HalaMadrid_Flx

Reagovat
kissak

Borci-Invincible

Reagovat
nevolno

Tak Stuttgart vlastně pech, skončíte před Bayernem, ale titul nemáte.

Reagovat
Rudnevs

Záchrana Unionu

Takže Fortuna gegen Bochum? Komu fandíme?

Reagovat
andrew96

Jako ten lauf Fortuny během Rückrunde se mně líbí. A taky mám rád Thiouneho. Na druhou stranu Tzolis asi zmizí. A už vidím, jak mě zpětně bude štvát pohled na ty jejich prořidlé barevné sedačky.

Takže asi Bochum, protože tam je cítit větší tradice. A taky... aby byl Köln jediný klub z Porýní hrající 2. ligu? Pfuj.

Ale je mě to celkem jedno. Těším se hlavně na dění mimo hřiště. Ostatně jak je u baráže vždy zvykem. Zrovna Fortuna vlastně způsobila ten největší průser.

Reagovat
Rudnevs

Snažil som sa na vec pozerať skrz to, kto by bol budúci rok slabším súperom pre Schalke/HSV a úprimne ani to neviem posúdiť. Asi Bochum, ale ťažko povedať. Ale zas súhlasím, že v Bochume to trochu viac žije, plus má Fortuna menej zaujímavý káder (ktorý stojí na Tzolisovi). Čiže v podstate mi je to tiež celkom jedno, nech vyhrá ten lepší. O to väčšia škoda, že sa do baráže nedostalo HSV, keď je tam nakoniec hrateľný súper a nie Mainz.

Prázdne tribúny už podľa mňa nebudú, na tie menej atraktívne zápasy sa predsa rozdávajú lístky zadarmo, či nie? Alebo ako to je?

Reagovat
andrew96

Nevím no, letos měli zadara Lautern, St. Pauli a Braunschweig, to mně nepřijdou jako neatraktivní soupeři. Ale je možné, že to zase rozšíří, když je cílem mít všechny zápasy zadarmo.

Každopádně z Ruhrstadionu jde lepší vibe.

Reagovat
Rudnevs

Ťažko povedať podľa čoho to funguje, taktiež si vravím, že na tieto zápasy sa to neoplatilo a výhodnejšie by to bolo skôr na Osnabrück či Wiesbaden. Ale možno to do budúcna bude iné, resp. rozšíri sa to.

Ten zápas proti Lauternu, to bolo niečo.. vlastne tam sa mi asi Fortuna tak trošku znechutila.

Reagovat
Elliasson

Fortuna, krásný stadion a líbí se mi, že je podporuje Toten Hosen.

Reagovat
Rich

Gratulace Leverkusenu a Stuttgartu, skvělé výkony a zasloužené umístění...

Poslední zápas Bayernu dokonale podtrhl tuto sezónu a nejedná se jenom o post trenéra, je to napříč vším... V první řadě, Uli povinně do důchodu, nemá, co kecat do vedení Bayernu, právě díky němu nepřišel zpět Flick... Další věc, je potřeba razantně říznout do kádru... Udělat změny, které jsou potřeba, možná dvě, tři sezóny... Obrana: Upamecano, Mazraoui, Sarr pryč... Pokud Davies prodlouží, tak ho posunout do zálohy nebo na křídlo, kde bude platnější... Na pravou stranu ideálně zapracovat Stanišiče. Záloha: Goretzka, Gnabry, bohužel i Coman (můj oblíbený hráč) pryč... Prodat nebo nestavit... Na post šestky dávat víc a víc prostoru Pavlovičovi. Daviese posunout na křídlo ideálně... A hlavně přivést takové posily, které budou platné a hned je zapracovat do toho...

Reagovat
stas87

Zdravim jedneho nemenovaneho odbornika co sa tu vysmieval tomu, ze som videl Werder niekde na desiatom az trinastom mieste.

A presne ten isty odbornik polroka vyklepaval hovna z nohavic aby mu ten jeho tim nespadol do 3.ligy..

Reagovat
Rudnevs

Uprimne, toto si si asi mohol odpustiť že jo

Reagovat
stas87

Ja ti dakujem, vlastne som na toto cakal od oktobra/novembra. Aj ked som nevedel ci fakt skonci do toho desiateho miesta ale zvladli to.

Ale dakujem ti, to co si vtedy napisal ma vlastne doviedlo k tomu, ze som vymenil futbal za hokej. A nelutujem jedinej sekundy co som tak spravil.

Reagovat
Rudnevs

Úplne som zabudol, že som niečo také povedal Hint s treťou ligou bol ale až moc obvious, veľa fanúšikov Braunschweigu či Magdeburgu tu nie je.

Reagovat
Martin9719

V podstatě jsi tam sarkasticky narážel na to jak se Brémách dělá všechno dobře a on ti psal něco ve smyslu že mu nevadí, že budou Brémy pendloval mezi 1. a 2. BL a že je to tak v pořádku.

Reagovat
Rudnevs

No pokiaľ som týmto niekoho motivoval k zmene športu…

Reagovat
Martin9719

Tak si říkám.

Reagovat
andrew96

Reagovat
vladino10

Reagovat
HalaMadrid_Flx

Reagovat
stas87

Pozri link nizsie, tam som sa ja rozpisal o cieloch Werderu do novej sezony. A ty si potom neskor nahodil rypnutie na Werder, ale to som uz nechal bez reakcie.

Sledujem hokej a je mi fajn. Z futbalu si uz pustim sem tam Allsvenskan, cisto len kvoli tomu ze tam neni ten dementny VAR. Jedina liga ho v europe nema a som za to nesmierne rad.

Reagovat
tofupust

Neboj, zlaticko, my jsme nezalitovali ani na mzik sekundy, ze tu nejsi, a nevytvaris toxickou atmosferu jako obvykle.

Reagovat
Arne

Vážně?

Reagovat
stas87

https://www.eurofotbal.cz/clanky/bundesliga-souhrn-3-kola-leverkusen-a-bayern-bez-ztraty-643159/#forum

Tu som to tak nejako rozpisal, moje osobne ciele do tejto sezony. A potom som uz nepisal vobec myslim. Len Rudnevs asi o par kol neskor do mna rypol, ze nieco o desiatom mieste ci nieco take.

A mas dobru pamät, lebo vysypanie hovien z nohavic mam od teba. Ak si vybavis kedy a kde a komu si to pisal..

Reagovat
Arne

Já to "vážně" myslel tak, jako že zda to máš vážně zapotřebí takovéto komentáře, nehledě na to, co před rokem předcházelo... Mimochodem v tom článku vidím rýpanec akorát od tebe na něj.

Noo, to už si nevzpomenu... Možná tomu agresivnímu fandovi HSV, který zmizel z EF ve chvíli, kdy spadli a od té doby tu nebyl? A nebo tobě?

Reagovat
Kily

chudák Kane, ani ten Superpokal nevyhraje

Reagovat
DidusIneptus

Vlastně byl v Bayernu jen do počtu i když byl nejlepší. Tým selhal na celé čáře!

Reagovat
Rudnevs

Martin, koho by si si prial ako nástupcu Dárdaia?

Reagovat
Martin9719

Jo sorry, teď jsem si toho všiml. Pro mě je to čerstvá zpráva, mám tu teď poslední týdny dost práce + výjezdy Lipsko, Drážďany tak jsem v dění tak napůl. Pro mě absolutní šok a podraz od vedení klubu, protože z toho co čtu tak to vypadá, že sám odejít nechtěl.

"I have been here for 30 years and know every single blade of grass on the club grounds. We managed to build something this season, which I'm proud of. One thing will never change: I'm a Herthaner, I'll always be a Herthaner and I wish this club nothing but the best!"

Nevím co by od něj ještě chtěli. Já se těšil, že by si teoreticky mohl doplnit kádr pro příští sezonu o 1 až 2 kreativní záložníky a nejspíš RB po odchodu legendy č.2 a dost možná i Kennyho. Pro mě osobně obrovský zklamání, protože mít za trenéra klubového srdcaře, obzvlášť ve 2. BL je pro mě super. Zatím jsem viděl fanoušky na IG mluvit jen o Oliveru Reißovi z U19. Na druhou stranu, pokud by to chtěli dát jemu bez zkušeností z velkého fotbalu kvůli financím tak nevím jaký je důvod nenechat tam Pala.

Reagovat
Rudnevs

Jj jasne, ja som ti medzičasom odpísal dole Na nejakeho nováčika to nevidím, tam bude snaha postúpiť čo najskôr a čakám skôr nejaku “istotu”, nejake väčšie meno.

Reagovat
Jason_

mainz a bochum malo byť opačne inak zaujimaa sezona a dortmund LM len so šťastím to je neuveritelne

Reagovat
pobody's nerfect

Pokud vyhraje BVB, jak to bude v lize? Nepůjde do LM i šestý?

Reagovat
DidusIneptus

To nevím, ale jak to bude v případě když Leverkusen vyhraje DFB i EL, má naději na evropský pohár Heidenheim?

Reagovat
fenixLFC

EL je nepodstatna v tomto ohlade. ked vyhra pokal tak heidenheim ide do konferencnej

Reagovat
Rudnevs

Som zvedavý, ako bude Heidenheim zvládať trojitú záťaž. Na klub tohto formátu by to mohlo byť dosť.

Reagovat
andrew96

You wish

Reagovat
fenixLFC

takze uplne rovnako ako union, hoffenheim, freiburg, wolfsburg alebo gladbach

Reagovat
Rudnevs

Heidenheim prvú sezónu vyletel, bola tam bojovnosť a tímový duch, ale určite by som ich nedával na rovnakú úroveň s týmito bundesligovými stálicami.

Reagovat
fenixLFC

asi si to pochopil presne opacne ako som to myslel. vsetky tieto timy po tom ako sa dostali do europy (vacsina do LM) tak v dalsom roku prisiel prudky zostup tabulkou kedze neboli schopni superit na viacerych frontoch zaroven

Reagovat
Rudnevs

Aha takto.. už chápem. Mne prišlo, že Union to doteraz nejak zvládal, kým neprišla LM a Freiburg a ďalší taktiež. Respektive možno nezvládali tie poháre, ale zvládali ligu. A tam dúfam, že Heidenheim spadne.

Reagovat
fenixLFC

ked vyhra LM tak ide 6. do LM

Reagovat
tortuga

Proč? Vítěz LM má zaručené místo jenom pro sebe, ne?

Reagovat
fenixLFC

to bonusove miesto ide prvemu z ligy ktory sa nedostal do hlavnej fazy LM. cize keby dortmund skonci 4. a vyhra LM, tak ide 5.tim z ligy na zaklade bonusoveho miesta. ked 5. a nevyhra, tak si to dodatocne miesto berie sama pretoze sa nekvalifikovala do LM. s pripade vyhry maju prvi 4 jasnu miestenku na zaklade ligy, borussia ako vitaz LM je tam taky takze dodatocne miesto sa presuva na dalsieho adepta

Reagovat
DidusIneptus

Meisterkusen Vicekusen - konec! Gratulace do Leverkusenu!

Reagovat
DidusIneptus

Union zachránil hlavnímu městu ligu v nastavení!

Reagovat
DidusIneptus

Možná skončila mnohaletá dominantní éra Bayernu Mnichov... Příští rok může hrát jen v polovině tabulky.

Reagovat
godwood

Reagovat
Psy_cho

Nestraš. Nechci zažít dobu z let 76 - 84, kdy měl několik totálně hluchých roků.

Reagovat
DidusIneptus

VfB Stuttgart Vicemistr

Reagovat
vladino10

Tak toto bola neskutočná jazda, ten futbal Bayeru bavil a aj výsledky mal neskutočne. Co si pamätám, tak porovnateľná bola BL sezóna Juppovho bayernu 12/13 - kde bayern prehral jediný zápas- paradoxne práve proti Leverkusenu, ktorý ich ešte na jeseň pripravil o neporazitelnost. Na druhej strane bayern bol v tej sezóne dominantnejsi a získal viac bodov, Bayer dosť zápasov zvládol až v zavere (i keď o to väčšie emócie v tom boli).

Dva legendarne tímy, dávno ma nikto nebavil tak ako tento leverkusen. Krásna sezóna

Reagovat
Rudnevs

Reagovat
St. Pauli

Reagovat
Werkrider

Reagovat
KingMaster13

Reagovat
Wanderlust

Za Freiburg bez európy som nakoniec rád. Môžu sa v kľude sústrediť len na domáce súťaže a udržanie stability po zmene na lavičke. Kór, keď to ešte pomohlo Unionu. No a baráž snáď Fortuna

Reagovat
Werkrider

O Werkself už bylo řečeno všechno, takže já už jen s obdivem smekám před Stuttgartem. Tuto sezónu si zaslouží cenu pro nejlepšího trenéra dva kluci a jeden víc než druhý.

Reagovat
Martin9719

Tak a je to tady. Pal Dardai nedostane další kontrakt v Herthě a snad by měl v klubu působit na jiné pozici. Co má tohle sakra jako být? Dostane zdevastovaný tým který má postavit na juniorech s pár odloženými bývalými Bundesligovými hráči (Leistner, později Barkok), průměrák Bouchalakis, útočníka který se prosadil do většího fotbalu asi v 27 letech a udělá z něj TOP střelce 2. BL. Z Reeseho který se chtěl z Kielu posunout o level výš udělá nejlepšího hráče 2. Bundesligy. Hodně hráčům jako Winkler, Ernst, Klemens, Scherhant, Maza ukázal cestu do velkého fotbalu. Nevím zatím kdo má tohle na svědomí, pokud ale nechtěl skončit sám tak je to podraz. Nebýt 2 zpackaných zápasů s Wiesbadenem a pár zbytečných remíz kde jsme přišli o výhry v posledních vteřinách tak jsme hráli o postup s F95. Tahle sezona byla úspěchem a nikoliv prohrou při vyrovnanosti ligy. Každopádně nové sezony se nemůžu dočkat. V srpnu jsem v Berlíně jak na koni.

Reagovat
Rudnevs

Taktiež mi príde, že ste mu mohli dať aspoň jednu normálnu sezónu. Tá prvá bola ako na húsenkovej dráhe. Kto vie, či by toto Kai Bernstein dopustil. Ako ja vždy vravievam - o tom, či sa bude jednať o prospešnú zmenu, rozhodne náhrada. Špekuluje sa už o niekom?

Reagovat
Martin9719

Měli jsme i 10 zápasovou sérii bez prohry po tom co se nepovedl začátek, což se ale dalo čekat. Zatím mi přijde že i média jen oznamují že bude končit, ale o nějaké náhradě asi zatím ticho po pěšině. Mě hlavně vůbec nikdo nenapadá, největší strach mám že přijde zase nějaký Sandro Schwarz 2.0, protože koho by byli schopni nalákat. Pal to hlavně dělal srdcem pro klub, celá rodina zapálená do fotbalu, nevím nechápu to.

Reagovat
Rudnevs

Udajne Cristian Fiél a Enrico Maaßen sú kandidáti

Reagovat
Martin9719

Fiél by byl v tomhle výběru asi lepší varianta, ale nemyslím, že by měl být někdo z nich lepší než Dardai. Ten hlavně znal prostředí a kdyby se mu povedlo vyřešit defenzivu a nerozprodali mu kádr tak o ten postup mohl zase minimálně bojovat.

Reagovat
andrew96

Jak je to s Funkelem? Na Pokal už nebude?

Reagovat
Rudnevs

Na pokal ano, to je jasná vec. Potom sa ale s klubom rozlúči.

Reagovat
andrew96

Jaj, jsem četl nějakou spekulaci, že mu nedají ani Pokal. Což mně přišlo velice sprosté. Ještě že tak.

Reagovat
Rudnevs

To by bola strašná blbosť, vzľadom na to, že aj tú záchranu nakoniec dal na pána. Veril by som, že aj proti Bayeru možno nejaku šancu má.

Reagovat
Arne

Jsem si jistý, že jsem tuhle sezónu viděl jen zlomek zápasů co ty, u spousty ani ten sestřih... Ale z toho, co jsem viděl, tak jsem za odchod Pálka rád. Ten tým na to, aby hrál o postup, jednoznačně měl, navzdory spoustě mladíků...

Ale bohužel on té hře nedal (stejně jako při předchozích angažmá) žádnou jasnou tvář, v ofenzivě jsme byli závislí na tom, co předvedou dva top hráči a zda se sem tam přidá někdo třetí, a v defenzivě nedokázal dát do latě vůbec nic. Sestupující Hansa nebo barážový Wehen mají méně obdržených gólů než my, to je prostě strašný úlet. Defenziva byla to, o co se dříve opíral, teď se na ní absolutně vysral nebo nevím... Do toho ten prokaučovanej pohár proti Lauternu - fandím Hertě přes 20 let a větší šanci na finále jsme neměli a dalších x let zase mít nebudeme. Ten zápas jde na jeho triko, bohužel.

Pála mám rád, měl jsem ho rád už jako hráče, byl jsem na jeho posledním zápase se slzami v očích, a jsem rád že v klubu zůstává... Ale vedení tenhle krok udělat muselo a jsem rád, že se k tomu odhodlalo.

Reagovat
Martin9719

Do jistý míry souhlas. Defenziva stála za 2 věci, chyběl hlavně pořádný DM typu Demme který by se snad dle spekulací Sky měl konečně vrátit do do Německa k nám. Spoustu gólů jsme obdrželi po chybách v rozehrávce nedůrazu hlavně před vlastním vápnem, ten prostor byl tuhle sezonu klíčový a neměli jsme hráče který by dokázal blokovat střely a být tam kde má být. Pal točil spoustu hráčů na té pozici, ať už Marton nebo Bouchalakis, Klemens se neosvědčili jak v rozehrávce nebo právě defenzivě. Na druhou stranu ofenziva skoro nejlepší v lize a to je třeba brát v potaz. Neměli jsme kreativitu uprostřed pole, štítoví záložníci tragédie. Pal nás naučil hrát jednoduchý fotbal (vzhledem k tomu co měl k dispozici) který seděl právě typům jako Reese nebo Haris. Někdy byla defenziva ke vzteku a nemyslím že by to byla vyloženě jeho chyba. Když špatně přebíráš hráče při standartkách, prohráváš souboje uprostřed pole kde jde soupeř hned do zakončení tak nevím zda je to jen chyba trenéra. Pohár souhlas, to bylo období bez Fabiana kde byly i klíčové 3 zápasy, F95, HSV, Wehen kde jsme udělali 1 bod z 9 + ten Lautern.

Reagovat
HalaMadrid_Flx

Parádní sezóna s/o Rudnevs za neustálé zajímavé příspěvky a všem ostatním, BL je parádní na sledování

Reagovat
Rudnevs

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele