14.08.2024 21:00 CET
2 : 0
(0:0)

Reportáž

Kylian Mbappé skóroval při debutu za Real Madrid. (© AFP)

Real Madrid ovládl Superpohár UEFA. Na výhře s Atalantou se podílel debutující Mbappé

Vítěz Ligy mistrů Real Madrid porazil v Superpoháru UEFA šampiona Evropské ligy Atalantu 2:0. Bílý balet tak uzmul první trofej sezony z této jednozápasové soutěže, kterou ovládl pošesté, čímž se stal nejúspěšnějším celkem v její historii. K úspěchu přispěl i hvězdný Francouz Kylian Mbappé, jenž oslavil svůj debut premiérovým gólem.

Atalanta dokázala v minulé sezoně jako jediná přemoci Leverkusen a mohla se tak pyšnit tím, že ovládla Evropskou ligu. Pozornost fanoušků ale směřovala spíše na hvězdami nabitý kádr Bílého baletu. Ofenzivní trojzubec ve složení Vinícius Júnior, Jude Bellingham a Rodrygo totiž poprvé doplnil Mbappé. Útočný orchestr v jejich podání ale v úvodu mlčel.

Španělský klub sice měl převahu na míči, pozdvižení u fanoušků ale vzbuzovaly spíše ojedinělé ofenzivní výpady hráčů z Bergama. Sražený prudký centr Martena de Roona z 25. minuty dokonce orazítkoval břevno, hrozivý zvuk ale Realu stále neposloužil jako budíček. Až v závěru půle se individuální kvality Madriďanů spojily k vytvoření velké šance. Průnikovou přihrávku šajtlí do vápna v podání Viníciuse Júniora zužitkoval Rodrygo, ránu ale dostatečně nesklopil a taktéž trefil konstrukci brány.

Po výměně stran hned přišla největší šance utkání, ve které si světově počínali aktéři na obou stranách. Hlavičkující Mario Pašalič skvěle umístil míč na vzdálenější tyč, Thibaut Courtois ale využil svých centimetrů a konečky prstů pokus vytěsnil. V 59. minutě vtrhla bílá lavina do pokutového území Atalanty a fanoušci se konečně dočkali gólu.

Tradičním průnikem ze strany připravil Vinícius Júnior branku na zlatém podnose pro Federica Valverdeho, jenž nabídkou nepohrdl. Vzápětí mohl Brazilec sám navýšit vedení, při samostatném průniku ale zazářil gólman. Juan Musso byl však bezmocný proti trefě Mbappého, k němuž se dostala zpětná přihrávka Bellinghama.

Real Madrid tak potvrdil pověst hegemona, díky čemuž navíc jeho kouč Carlo Ancelotti předčil Pepa Guardiolu - Superpohár UEFA totiž získal už popáté.

Autor: Livesport.cz / Šimon Votava

Komentáře (303)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele