finále - odveta
02.06.2024 17:00 CET
2 : 2
po prodloužení
(2:1, 2:1)

Reportáž

Radost hráčů Saint-Étienne (© AFP)

St. Étienne se po vypjatém boji vrací do Ligue 1, naděje Mét na záchranu pošlapal Diallo

St. Étienne remizovalo v Métách 2:2 po prodloužení a po dvouleté odmlce se vrací do Ligue 1. Domácí začali barážovou odvetu tím nejhorším možným způsobem, neboť už po šesti minutách byl za tvrdý zákrok podrážkou vyloučen Papa Amadou Diallo. S početní nevýhodou se však zprvu prali úžasně, když dvěma slepenými brankami překlopili celkové skóre na svou stranu. Třetí celek druhé nejvyšší soutěže se ovšem následně zkoncentroval, ještě do poločasu snížil a ve 117. minutě vsítil klíčový gól Ibrahima Wadji. Autor 12 přesných zásahů z minulé sezony se v té aktuální trefil kvůli zdravotním potížím vůbec poprvé.

St. Étienne ovládlo úvodní klání zejména díky dvěma faktorům. Tím prvním bylo vymazání rozjetého Georgese Mikautadzeho, jenž se od začátku dubna až do zápasu na půdě Les Verts přímo podílel na devíti z 10 branek Mét. Dále pak bylo důležité, že se na střelecké listině objevil Irvin Cardona. Host z Augsburgu skóroval od lednového příchodu v osmi zápasech, přičemž sedmkrát se postaral o rozhodující trefu.

Les Verts se začaly brány Ligue 1 v Métách otevírat už po pár minutách. Diallo se totiž provinil tvrdým šlapákem na stehno soupeře a sudí jej po konzultaci s kolegou u videa poslal do sprch. Domácí však navzdory oslabení platili za nebezpečnější tým. Série kvalitních šancí vyvrcholila v 17. minutě, kdy rychlou akci do odkryté sítě uklízel Lamine Camara a vyrovnal skóre dvojzápasu.

Záhy se skvělým průnikem z levého kraje prezentoval Mikautadze, jehož zastavil až faul ve vápně. Gruzínský kanonýr nabídnutou penaltu proměnil ranou do dolního rohu. Hosté výrazněji zahrozili až po odehrané půlhodině, hned se ovšem radovali z gólu. Centr od rohového praporku propadl až na zadní tyč, kde zakončoval nehlídaný Léo Pétrot.

Útočné představení nabízel i úvod druhé půle, v němž ale kralovali oba brankáři. Až po hodině hry se znovu rozvlnila síť. Ránu Ibrahima Sissoka jen vyrazil Alexandre Oukidja, a volný míč tak posunul do brány Yvann Macon, jenž svou oslavou pobouřil vedle příznivců Mét také ochranku.

Radost však v kotli Les Verts netrvala dlouho. Oukidja totiž na zakončení 25letého beka nedosáhl také proto, že jej Sissoko po svém neúspěšném pokusu srazil na zem, což po zhlédnutí videa sudí posoudil jako faul. Napínavý vývoj mohl dostat další zápletku v 80. minutě, volej domácího Arthura Atty ale skončil jen na zádech blokujícího obránce. Hned nato musel vytáhnout výborný zákrok Oukidja, jenž vytěsnil na roh míč z kopačky Nathanaela Mbukua.

Barážové drama šlo tedy do prodloužení, v němž si v 98. minutě vypracovaly velkou příležitost Méty. Kevin Van Den Kerkhof patičkou usměrňoval pas Danleyho Jeana Jacquese, brankář Les Verts ale podržel svůj tým. Ve druhé části nastavení zase zakončoval Atta, jemuž ve skórování zabránil skluzující obránce. Domácí stadion tak zmrazil ve 117. minutě Wadji. Senegalský útočník obdržel ve vápně přesnou nahrávku, kterou bez potíží uklidil za záda Oukidji.

Méty sice i přes oslabení podaly srdnatý výkon, k udržení prvoligové příslušnosti jim ovšem nestačil. Mezi francouzskou elitu přitom postoupily teprve v sezoně 2022/2023.

Autor: Livesport.cz / Dominik Souček

Komentáře (12)

Přidat komentář
Thelvin

jedeeem

Reagovat
Thelvin

Diallo docela smolně, ale červená asi jasná. Tohle se už musí dotáhnout

Reagovat
Thelvin

Co je tohle za penaltu

Reagovat
STR

Metz teda zatím vyrovnaný zápas v deseti.

Jinak to tam žduchali securiťáci do toho hráče co oslavoval gól co nebyl nakonec uznán?

Reagovat
Thelvin

Jo

Reagovat
zrzek999

Vůbec nechápu, co to mělo znamenat. Strašný cirkus

Reagovat
zrzek999

Ale je pravda, že to nebyl úplně nejlepší nápad, slavit před domácími fanoušky.

Reagovat
Thelvin

Nerelativizuj to, fanoušci na něj lili pivo a házeli zapalovače, ale sekuriťáci tam jsou od toho aby hráče chránili, ne aby dělali... to co tam předváděli tihle pitomci

Reagovat
zrzek999

To nemá být relativizace, jen konstatovaní faktu. Z těch top 5 lig je ve Francii ta kultura fanoušku jednoznačně nejhorší. Tohle není první incident, který se tam za posledních pár let odehrál.

Reagovat
Thelvin

Tak ve Francii to není jen kultura fanoušků, ale celospolečenský problém

Reagovat
Thelvin

Uffff konečně zpět

Reagovat
DidusIneptus

Dialla zbičovat a vyhodit na dlažbu! To se zkrátka klubu nedělá!

Rozhodčí největší prevít! Pryč s ním! Zákaz činnosti na doživotí! Kdo nenávidí fotbal a ničí ho, nemá v týhle branži co dělat!

Méty se vyřadily z ligy už v zápase se Štrasburkem kde v 90.min.vedky 1:0 a skončilo to 1:2!

Méty se horko těžko budou vracet zpátky, protože kádr rozpustí a tradiční klub zanikne

Méty jsou výkonnostně lepší než Etienne. Etienne není pro Ligue1 žádným přínosem.

PSG si zase řekne: Co nám to sem zase posíláte za žebráky! My potřebujem pořádnou konkurenci aby naše výkonnost rostla! Jinak tu Ligu mistrů nikdy nevyhrajem!

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele