Liga národů UEFA - Liga národů 2024/2025

Liga A - skupina 4, 2. kolo
08.09.2024 20:45 CET
1 : 4
(1:2)

Reportáž

Fabián Ruiz proti Švýcarsku dvakrát skóroval. (© AFP)

Švýcarsko - Španělsko 1:4

Španělsko zahájilo nový ročník Ligy národů rozpačitou remízou v Srbsku, na druhý pokus to v jeho případě bylo mnohem lepší a vyhrálo vysoko ve Švýcarsku. Úřadující evropští šampioni si poradili i přesto, že většinu duelu odehráli v oslabení.

Domácí vůbec nezachytili úvod a rychle museli dohánět manko. Už ve čtvrté minutě pronikl po pravé straně Yamal, svým centrem našel hlavu Joselua a gólman Gregor Kobel nestihl zabránit míči v cestě za brankovou čáru. Definitivně se Španělé mohli radovat o několik desítek vteřin později, kdy regulérnost trefy potvrdil VAR - 0:1.

VAR byl v akci i v sedmé minutě a znovu rozhodl v neprospěch Švýcarska. Po úniku Embola zakončoval do odkryté brány Omeragić, celá akce ovšem začala rukou Freulera, což neušlo pozornosti sudích. A aby toho nebylo málo, přidali hosté druhou branku. Důležitou roli opět sehrál Lamine Yamal, po levé straně pláchl obráncům, zasekl si míč a Kobel stihl zakročit, na dorážku Fabiána Ruize ovšem už byl krátký - 0:2.

Úvodní pasáž byla plná důležitých momentů a další přišel ve dvacáté minutě. Breel Embolo se vyhnul ofsajdové pasti, postupoval sám na brankáře a zakončení mu svým faulem znemožnil Robin Le Normand. Ke slovu se ještě jednou dostal VAR, potvrdil nedovolený zákrok a obránce putoval předčasně do sprchy.

Druhou porci čerstvé krve do domácích žil mohl okamžitě vlít Zeki Amdouni, jeho rána z následného trestného kopu ale orazítkovala jen břevno. Po půlhodině hry se Yamal podruhé obsadil do role zakončovatele a skvělý zákrok musel předvést Kobel, na druhé straně si Raya vedl obdobně při technickém pokusu Vargase.

V početní převaze hrající domácí se dostávali do tlaku a před odchodem do kabin ho vyjádřili i gólově. Vargas ve 41. minutě rozehrál rohový kop, Embolo hlavou posunul na Amdouniho a ten už měl hodně snadnou úlohu - 1:2.

Krátce po změně stran dokonce Švýcarsko slavilo vyrovnání, po dalším rohovém kopu se podruhé prosadil Amdouni, jenomže Vargasův centr od praporku už předtím opustil prostor hrací plochy.

Španělé se koncentrovali především na brejky, domácí nepouštěli do velkých šancí a jejich taktika slavila úspěch. V 77. minutě brankář Raya neotálel s rozehrávkou, na pravé straně oslovil Ferrána Torrese a jeho přihrávku do vápna uklidil do sítě Fabián Ruiz - 1:3.

Hra vabank se domácím vymstila ještě jednou a v 80. minutě přišlo definitivní rozhodnutí. Joselu se po obranné akci neuchýlil k jednoduchému odkopu, parádní kolmicí znovu nastartoval Ferrána Torrese a ten své sólo zakončil s přehledem - 1:4.

Španělsko tak porazilo Švýcarsko 4:1 a pod vedením Luise de la Fuenteho neprohrálo 16. po sobě jdoucí utkání ve všech soutěžích (14-2-0). To je pro La Roju nejdelší série bez porážky pod jedním trenérem od června 2013 s Vicentem del Bosquem (24-5-0).

Autor: Tomáš Pavlík

Komentáře (1)

Přidat komentář
Elmas

0:1

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele