Liga národů UEFA - Liga národů 2024/2025

Liga A - skupina 4, 3. kolo
12.10.2024 20:45 CET
1 : 0
(0:0)

Reportáž

Martín Zubimendi poprvé skóroval ve španělské reprezentaci. (© JOSE JORDAN / AFP)

Španělé opět vyzráli na oblíbeného soupeře, souboj dvou království rozhodl Zubimendi

Španělé ve třetím kole Ligy národů UEFA porazili Dány 1:0 a prodloužili svou sérii neporazitelnosti na 13 zápasů. Hrdinou utkání se stal Martín Zubimendi, který jedinou přesnou trefou rozhodl o vítězství úřadujících mistrů Evropy. Španělé potvrdili, že se jim proti severskému soupeři daří, s Dánskem totiž neprohráli už 30 let.

Dánové od začátku utkání prokazovali nebojácnost a měli první šanci zápasu, když se Kasper Dolberg dostal za záda Alejandra Grimalda a poté vyslal prudkou ránu, kterou David Raya vyrazil. Španělský počáteční přístup hostům vyhovoval, protože propagační Grimaldovu ránu snadno chytil Kasper Schmeichel a další pokus levého obránce z volného přímého kopu jen neškodně proletěl mimo branku.

Španělsko začalo stupňovat tlak a Zubimendi s Álvarem Moratou vyzkoušeli štěstí, které je však minulo. Ani Lamine Yamal svou kroucenou střelu mezi tři tyče nenamířil. Hrozbu v týmu Larse Knudsena ještě připomněla přihrávka Christiana Eriksena, po níž musel Raya bravurně skočit Dolbergovi pod nohy a sebrat útočníkovi jistý gól. Pierre-Emile Höjbjerg poté vyslal střelu, kterou Aymeric Laporte nasměroval nad břevno. Chvíli před přestávkou se za dánskou obranou konečně uvolnil Yamal, ale svou šanci nedokázal využít.

Dánsko se i po výkopu druhé půle snažilo nedat La Roja ani centimetr, Victor Nelsson frustroval marně útočícího Moratu, ale domácí stále měli spoustu ofenzivních záměrů. Fabián Ruiz byl blízko prvnímu gólu, ovšem jeho střela skončila jen na boční síti. Španělský záložník pak vysunul perfektně načasovanou přihrávkou Moratu, nicméně Schmeichel přispěchal, aby útočníka AC Milán zastavil.

Domácí se však stejně dočkali, když se Zubimendiho volej v 79. minutě odrazil od Höjbjerga a následně propadl mimo Schmeichelův dosah do brány. Španělsko tak získalo všechny tři body, čímž sesadilo Dánsko z trůnu a dostalo se do čela skupiny A4 Ligy národů, navíc prodloužilo svou neporazitelnost na celkem 13 zápasů. Zároveň uštědřilo soupeři teprve druhou porážku v posledních 11 zápasech. Ve vzájemných duelech však vládnou Španělé, kteří podlehli Dánům naposledy v roce 1993.

Autor: Livesport.cz / Danny Lewis

Komentáře (2)

Přidat komentář
Pták Jebák

2:1

Reagovat
Elmas

1:1

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele