Liga národů UEFA - Liga národů 2024/2025

Liga B - skupina 3, 4. kolo
13.10.2024 20:45 CET
5 : 1
(1:1)

Reportáž

Marko Arnautović vstřelil dva góly proti Norsku. (© Harald Dostal / APA-PictureDesk / APA-PictureDesk via AFP)

Rakousko senzačně deklasovalo Norsko a vyhouplo se do čela třetí skupiny

Šlágr třetí skupiny Ligy B měl být podle papírových předpokladů nesmírně vyrovnaný, nicméně skvěle hrající Rakousko předvedlo fantastický výkon po změně stran, zastavilo tradiční "gólostroj" jménem Erling Haaland a severského rivala nečekaně deklasovalo po výsledku 5:1. Rakušané se tak po druhém vítězství ve skupině posunuli do čela se sedmi body díky lepšímu skóre před druhé Slovinsko a právě třetí Norsko.

Svěřenci trenéra Ståleho Solbakkena až do tohoto nedělního střetnutí ani jednou neprohráli a duel se mohl vyvíjet zcela jiným směrem, kdyby už po necelých sedmi odehraných minutách proměnili úvodní vyloženou možnost. Skóre tohoto očekávaného zápasu totiž mohl otevřít právě Haaland, jenomže ten po tečované přihrávce Ryersona a následné přízemní střele ze čtrnácti metrů pouze orazítkoval vnitřní část právě tyče domácí branky.

Naopak výběr vedený koučem Ralfem Rangnickem z ničeho nic udeřil z následné akce. Do vedení ho dostal zkušený pětatřicetiletý útočník italského Interu Milán Marko Arnautovič, když po finální pobídce Baumgartnera napřáhl jako správný kapitán z hranice pokutového území a jeho nechytatelná dělovka zapadla do sítě s pomocí horní tyčky. Hosté se ve zbytku prvního poločasu snažili vyrovnat a to se jim přeci jen povedlo ve 39. minutě.

Osmadvacetiletý kanonýr španělského Atlética Madrid Alexander Sørloth se po skvěle zahraném přímém volném kopu Ryersona zjevil před hranicí brankového území a prudkou hlavičkou pokořil marně se natahujícího brankáře Pentze. Domácí reprezentace však vstoupila do druhého dějství s velkou aktivitou a ani ne po čtyřech odehraných minutách si vzala zpět ztracený náskok.

Padající Andreas Hanche-Olsen totiž ve vlastní šestnáctce evidentně podrazil svým tělem dorážejícího Baumgartnera a maďarský rozhodčí Bognár neváhal s nařízením penalty ani udělením žluté karty ani vteřinu. Míč si postavil na penaltový puntík tradiční exekutor Arnautovič a svůj druhý gól zápasu vsítil pohotovou skákavou střelou k levé tyči kolem ruky gólmana Nylanda.

Rakousko od tohoto okamžiku ožilo a o svém drtivém vítězství rozhodlo hned třemi trefami v rozmezí 58. - 71. minuty. Nejprve navýšil jeho náskok Philipp Lienhart přesnou hlavičkou po rohovém kopu Schmida kolem dívajícího se Nylanda a za další čtyři minuty skóroval i Stefan Posch další povedenou hlavičkou po precizním pasu Sabitzera - 4:1. Zhruba dvacet minut před závěrečným hvizdem pečetil výhru červenobílých střídající Michael Gregoritsch do zcela odkryté branky další hlavičkou po křižném centru Sabitzera z levého křídla.

Autor: Viktor Sandev / uefa.com, soccerway.com, livesport.cz

Komentáře (3)

Přidat komentář
Pták Jebák

0:1

Reagovat
Pepesma

3:2

Reagovat
Elmas

2:1

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele