Liga národů UEFA - Liga národů 2024/2025

Liga A - skupina 1, 2. kolo
08.09.2024 20:45 CET
2 : 1
(0:1)

Reportáž

Cristiano Ronaldo (© AFP)

Portugalsko - Skotsko 2:1

Stoprocentní zůstává na startu nového ročníku Ligy národů Portugalsko. To začalo výhrou 2:1 nad Chorvatskem a stejný výsledek zopakovalo i v souboji se Skotskem, důležitou roli opět sehrál Cristiano Ronaldo.

Portugalci svého soupeře přehrávali a připsali si očekávanou výhru, vypořádali se i s nečekanou komplikací v podobě rychle inkasované branky. Už v sedmé minutě centroval z levé strany Kenny McLean, defenzíva zcela zapomněla na Scotta McTominaye a Diogo Costa proti hlavičce záložníka neměl nárok - 0:1.

Domácí ofenzívu táhl Rafael Leão, s jehož výpady si Skotové pravidelně nevěděli rady. Ve dvacáté minutě jeho ránu vyškrábl brankář Angus Gunn, o tři minuty později křídelník připravil pozici pro Jotu a ten zakončoval nad. Po půlhodině hry se Jota dostal do zakončení ještě jednou a Gunn musel předvést další parádní zákrok.

Tečku za prvním poločasem nakonec udělal Rafael Leão, když si krátce před odchodem do kabin navedl míč na šestnáctku a mířil těsně mimo.

Portugalci se tak zaslouženého vyrovnání dočkali až po změně stran a nešťastnou roli sehrál brankář Gunn. Střela Bruna Fernandese ze dvaceti metrů rozhodně nebyla nechytatelná, Gunn si s ní ale poradit nedokázal a bylo to 1:1.

Vyrovnání favoritovi nestačilo, Portugalci pokračovali v tlaku a v 67. minutě spálil další šanci Diogo Jota. Podobně dopadl i João Félix, jemuž tutovku připravil Ronaldo a Gunn si napravil reputaci.

Ronaldo nastoupil až na druhý poločas a byl hodně vidět. V 82. minutě orazítkoval tyč a aby toho nebylo málo, o několik minut později rozezvučel brankovou konstrukci ještě jednou. Přesto se dočkal odměny, jelikož Skotové místy až drtivý tlak neustáli. Dvě minuty před koncem centroval z levé strany Nuno Mendes a Diego Jota na míč těsně nedosáhl, za ním ovšem číhal připravený Ronaldo a načal desátou stovku svých soutěžních gólů - 2:1.

Skotové se na závěrečný tlak nezmohli a prohráli i druhý zápas, Portugalci naopak mají plný počet bodů.

Autor: Tomáš Pavlík

Komentáře (1)

Přidat komentář
Elmas

5:0

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele