předkola - 3. předkolo - mistrovská část - 1. zápasy
06.08.2024 20:00 CET
1 : 1
(0:0)
Stadión:
epet ARENA, Praha

Reportáž

Victor Oluyemi Olatunji (© AC Sparta Praha)

Spartě se zápas s FCSB nepovedl. Domácí remízu v boji o Ligu mistrů zachránil žolík Olatunji

Hráči Sparty v úvodním zápase třetího předkola Ligy mistrů remizovali s FCSB 1:1. Letenští se na svém trávníku dlouho nemohli dostat do tempa a příležitosti počítal spíše jejich soupeř, což nakonec po hodině hry vyvrcholilo úvodní brankou Joyksima Dawy. První soutěžní porážku svěřenců Larse Friise sice odvrátil střídající Victor Olatunji, vysněný obrat ale nepřišel, protože sudí po poradě s VAR neuznal kvůli faulu gól Kaana Kairinena.

Úvodní utkání těchto dvou soupeřů tak skončilo stejným výsledkem jako ve stejné fázi soutěže v roce 2016, kdy se následně z postupu radoval rumunský celek.

Sparta sice vstupovala do zápasu s bilancí pěti výher z pěti odehraných zápasů, aktivnější však byl od úvodních minut soupeř. Dobrý začátek rumunského mistra nejprve potvrdila křižná střela někdejšího hráče Slavie či Liberce Alexandrua Baluty, v 10. minutě pak udělal obrovskou chybu kapitán Letenských Qazim Laci, jemuž vůbec nevyšla zpětná přihrávka, tu vystihl Adrian Sut, obešel gólmana Petera Vindahla, slabou střelou však odkrytou bránu netrefil.

Sparta se nedokázala probrat, ve 22. minutě se nepovedl odkop Angelu Preciadovi a střela Davida Miculesca skončila jen těsně nad břevnem. Letenští poprvé zahrozili až po půlhodině hry. Laciho přihrávku odvrátil obránce FCSB Valentin Cretu jen k osamocenému Lukáši Haraslínovi, jehož halfvolej zpoza pokutového území skončil těsně nad břevnem. Největší šanci první půle měl na jejím konci stoper Sparty Asger Sörensen, který si po rohu naskočil na Laciho centr, z hranice malého vápna však hlavičkoval nad.

Ani vstup do druhého dějství se sparťanům nepodařil. Po srážce Preciada s Haraslínem na útočné polovině vyslal kapitán FCSB Darius Olaru za obranu Balutu, který si ale v ideální pozici špatně zpracoval míč. Ještě větší šanci měl exslávista Baluta těsně před uplynutím hodiny hry po hrubce gólmana Vindahla, rumunský útočník neskóroval jen kvůli účinnému skluzu Mathiase Rosse.

V 61. minutě však poslal Olaru rohový kop přesně na hlavu Joyskima Dawy a rumunský mistr šel do zaslouženého vedení. Nervózní Spartu vysvobodila až 78. minuta, kdy si na rohový kop Veljka Birmančeviče na přední tyči naskočil střídající Victor Olatunji a jemnou tečí hlavou poslal míč do brány. Sparta poté mocně šturmovala za vítězstvím a v 93. minutě vstřelila gól zásluhou Kaana Kairinena, ten však norský sudí po poradě s VAR odvolal kvůli předchozímu faulu Martina Vitíka.

Šanci na odvetu bude mít Sparta příští úterý v Bukurešti. Vítěz tohoto zápasu se utká s lepším z dvojice Malmö - PAOK Soluň. Úvodní duel skončil ve Švédsku 2:2.

Autor: Livesport.cz / Jaroslav Šindelář

Komentáře (392)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele