předkola - 3. předkolo - nemistrovská část - odvety
13.08.2024 20:30 CET
0 : 1
(0:0)

Reportáž

Václav Jurečka (© SK Slavia Praha)

Slávisté zvítězili i v Belgii a dále živí naději na Ligu mistrů

Fotbalisté Slavie sice ve venkovní odvetě třetího předkola Ligy mistrů proti Royale Union SG předvedli úsporný výkon, ten jim ale stačil na vítězství 1:0 a stvrzení bezpečného postupu. Český tým po aktivním úvodu přenechal iniciativu Belgičanům, kterým se ovšem nepodařilo svou převahu nikterak zmaterializovat. Místo toho se v závěrečné fázi duelu trefil střídající Václav Jurečka, a posunul tak červenobílé do posledního předkola proti francouzskému Lille.

Zatímco sezona belgické nejvyšší soutěže ještě neodstartovala, sešívaní se na odvetný duel naladili již třetí ligovou výhrou s čistým kontem v řadě, když porazili Olomouc po profesorském výkonu 2:0. Možná i větší rozehranost hostů se dala označit za příčinu jejich přesvědčivého triumfu před týdnem v Edenu, kdy se poprvé v novém dresu trefila kontroverzní posila Tomáš Chorý.

Jeho premiérová trefa přišla po centru Lukáše Provoda, jenž poslal nebezpečný míč do vápna také v úvodu tohoto zápasu a po této situaci se k nebezpečnému zakončení dostal Igoh Ogbu, ve složité pozici ale přestřelil. Po necelé čtvrthodině se z nezvyklé pozice u postranní čáry opřel do balonu Malick Diouf, další skvostný gól ovšem tentokrát i kvůli zákroku Anthonyho Morrise nepřidal. Po úvodních šancích českého celku se do toho opřel také Union, kromě několika náznaků však z jeho tlaku dlouho nic nevzešlo. Velké nebezpečí před Antonínem Kinským se zrodilo až pět minut před odchodem do kabin, kdy se po centru z levé strany opřel do míče hlavou Promise David, jehož pokus naštěstí pro hosty spadl jen na břevno.

I do druhého vstoupili aktivněji Belgičané, všechny jejich akce ale končily buď na úrovni slávistického vápna, nebo v rukavicích Kinského. Postupem času se domácí propracovali až k téměř 70procentnímu držení míče, za celou druhou půli si ale vypracovali jedinou ránu mířící mezi tři tyče. Stejný počet sice po změně stran vyprodukovala také Slavia, ta však byla produktivnější. V závěrečné desetiminutovce vystihl Chorý špatnou domácí rozehrávku a posunul míč na Provoda, jenž pronikl až do vápna, přihrávkou pod sebe našel neobsazeného Jurečku, a ten s klidem zakončil do odkryté sítě.

To Slavii v konečném součtu bohatě stačilo na klidný postup do čtvrtého předkola Ligy mistrů. V něm sešívání vyzvou francouzské Lille, které penaltou v prodloužení zdolalo Fenerbahce. Union se na podzim představí v hlavní fázi Evropské ligy.

Autor: Livesport.cz / Šimon Frodl

Komentáře (302)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele