finále
01.06.2024 21:00 CET
0 : 2
(0:0)

Reportáž

Daniel Carvajal (© AFP)

Real Madrid ve finále Ligy mistrů porazil Dortmund. Bílý balet spasil netradiční střelec Carvajal

Real Madrid porazil ve finále Ligy mistrů Dortmund 2:0, čímž potvrdil status nejúspěšnějšího celku v historii soutěže. Cesta za 15. ziskem nejprestižnější klubové trofeje však byla trnitá, když první půli jednoznačně vládla Borussia, která několikrát prověřila uzdraveného Thibauta Courtoise a v jednom případě trefila tyč. Belgický brankář pokračoval v dobrém výkonu i po změně stran, dvě úspěšné akce k tomu navíc přidala i ofenziva Bílého baletu, přičemž tu rozhodující měl po rohu loučícího se Toniho Kroose na svědomí hlavou zakončující Daniel Carvajal. Německý kouzelník tak za 10 let strávených v dresu Los Blancos získal ušatý pohár popáté.

Dortmund se do Wembley vracel po 11 letech, když v roce 2013 nestačil v Londýně na Bayern. Real Madrid naopak pachuť prohraného finále novodobé Ligy mistrů neznal, když se do něj od roku 1992 probojoval osmkrát a pokaždé zvítězil. Ten vůbec největší příběh se ale zřejmě týkal dvojice německých legend, pro Kroose i Marca Reuse se totiž jednalo o poslední vystoupení v jejich osudových klubech.

Druhý jmenovaný nicméně začal pouze na lavičce náhradníků a s radostí sledoval úvodní snahu svých kolegů. Obrana nejprve odolala několika výpadům nejproduktivnějšího muže posledních tří ročníků Viníciuse Júniora a s úderem 20. minuty BVB dvakrát výrazně zahrozilo. Nejprve se hnal sám na brankáře Karim Adeyemi, jeho klička uzdravenému Courtoisovi ale byla příliš dlouhá. Krátce nato po prostrčení balonu do vápna Niclas Füllkrug zakončoval ve skluzu do tyčky. Bleskurychlý Adeyemi brzy vyzval Courtoise znovu, Belgičan však při své premiéře v této sezoně Ligy mistrů proti křižnému pokusu bezchybně zakročil. Totéž se dalo říci o střele ze 41. minuty, kterou z dálky vyslal Marcel Sabitzer.

Po změně stran se přihlásil také Bílý balet, jenž se zřejmě nechal rozhodit fanatickým fanděním příznivců Dortmundu. Kroos se postavil k exekuci přímého kopu a ranou do horního rohu pořádně protáhl Gregora Kobela. Ani hnout se naopak nemusel v 63. minutě dobře stojící Courtois, do nějž namířil svou hlavičku Füllkrug.

Útočné akce klubu z Vestfálska posléze přišel oživit Reus, do osudu utkání se ale zapsal jeho dlouholetý kolega z reprezentace Kroos. Ten v 74. minutě posadil od rohového praporku míč na hlavu jen 173 centimetrů vysokého Carvajala, jenž otevřel skóre. Los Blancos od té chvíle dominovali, Kobel ovšem odolal jak šanci Juda Bellinghama, tak dalekonosnému pokusu Eduarda Camavingy. Vypadalo to tak na to, že finále Ligy mistrů popáté v řadě rozhodne jediný gól, nicméně po chybě obrany BVB ještě přidal pojistku Vinícius Júnior.

Borussia tedy v londýnském fotbalovém chrámu stejně jako v roce 2013 prohrála. Real Madrid naopak opět předvedl svou extratřídu a nejprestižnější klubovou trofej získal podruhé z posledních tří ročníků.

Autor: Livesport.cz / Tomáš Břečka

Komentáře (1310)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele