základní skupiny - skupina F, 3. kolo
20.10.2015 20:45 CET
2 : 0
(0:0)

Reportáž

Arsenal zvládl kritickou situaci na výbornou a přehrál Bayern 2:0

Arsenalu již po prohrách se Záhřebem a Olympiakosem teklo do bot, ovšem proti Bayernu Mnichov předvedli Kanonýři zodpovědný výkon hodný velkoklubu a po výhře 2:0 jsou plně zpět v boji o postup do osmifinále. Hrdinou večera se stal střídající Olivier Giroud, jenž čtvrthodinu před koncem prolomil skóre, ale obří pochvalu si zaslouží také Petr Čech, jenž dnes bude útočníky Bayernu snad budit i za spaní...

Oba týmy do zápasu vlétly po hlavě. Hned v první minutě se málem na Petra Čecha řítil po individuálním průniku Robert Lewandowski, ale Bellerínův včasný zákrok polskému útočníkovi znemožnil zakončit. Španělský pravý bek se chvíli nato již na opačné straně rovněž dostal do slibné pozice, ovšem jeho šanci poslat míč spoluhráčům před prázdnou branku pro změnu zarazil praporek čárového rozhodčího. V sedmé minutě se po rychlém úprku Alexise dostal do obrovské příležitosti Özil, avšak Manuel Neuer příkladným zákrokem jeho ránu zneškodnil.

A šance nebraly konce ani po hektické desetiminutovce. Výtečnou kombinaci Thiaga Alcantary s Müllerem zakončil již z hloubi pokutového území první jmenovaný, ale také Petr Čech ukázal své kvality a střelu efektně vyrazil. Bayern od té chvíle zcela kontroloval hru a svého soupeře dlouhé minuty téměř nepustil na vlastní polovinu. Pořádně domácím zatápěl zvláště aktivní Douglas Costa, ovšem obrana Arsenalu úspěšně odolávala.

Kdykoli pak strojová hra hostí selhala, Arsenal se pokoušel okamžitě přejít do protiútoku a najít prudkou kolmicí za obranu číhajícího rychlíka Walcotta. Po jednom takovém Alexisově pasu se anglický forvard málem opravdu do úniku dostal, ovšem jeho rána nakonec postrádala jak razanci, tak přesnost. Pak se znovu do permanence dostal Petr Čech, jehož řádně protáhla střela Artura Vidala.

V třicáté minutě postavila diváky na Emirates Stadium ze sedaček kombinace Alexise s Walcottem, ovšem dravý průnik anglického reprezentanta nakonec v přesile bránících hráčů skončil pouze ranou mimo. Chvíli nato z rohového kopu pro změnu pálil Alexis, ale prudký míč neukočíroval a poslal jej příliš vysoko. Výtečná pasáž Arsenalu v tu chvíli vykulminovala nadýchaným centrem Monreala, který přistál přesně na hlavě neobsazeného Walcotta. Manuel Neuer však na brankové čáře vytáhl skvostný zákrok a k nevíře všech zúčastněných zůstal ukazatel skóre i nadále na stavu 0:0.

Tři minuty před koncem málem Bayern krutě potrestal všechny zmařené šance Arsenalu, když Alexisovu přihrávku vystihl Douglas Costa a z dobré pozice přinutil Čecha k dalšímu zákroku na rohový kop. Závěr první půle pak Bayern opět zcela opanoval s míčem u nohou, ovšem další šance si již nevypracoval. Do kabin se tak šlo sice za bezbrankového stavu, ale diváci se na stadionu rozhodně ani na moment nenudili.

Kde Douglas Costa skončil, tak po změně stran opět navázal. Pětadvacetiletý Brazilec i nadále větral obranu Arsenalu špičkovými průniky, okořeněnými občasnou prudkou ranou zdálky. Svou troškou do mlýna záhy přispěl i jinak nevýrazný Lewandowski, jehož pumelici doprostřed brány zvládl Čech vyrazit nad břevno. Arsenal kontroval ranou svátečního střelce Coquelina, která však nechala Manuela Neuera klidným.

Po uplynulé hodině hry se utkání poněkud uklidnilo, Bayern opět povětšinou kontroloval hru a dělal při ztrátě míče vše pro to, aby Arsenalu zamezil v dalších rychlých brejcích. Jisté oživení měli přinést střídající Oxlade-Chamberlain a Giroud či Rafinha s Kimmichem na straně hostí. V pětasedmdesáté minutě pak přišla dost možná největší šance Bayernu za celý dosavadní průběh, když se Lewandowski řítil z lehkého úhlu sám na Čecha, ale další skvostný zákrok českého gólmana mu radost překazil.

Sedmasedmdesátá minuta přinesla první gól utkání a to proti proudu hry do sítě Bayernu. Dlouhý nákop ze standardní situace chtěl sebrat ze vzduchu vyběhnuvší Neuer, avšak v chumlu hráčů mu míč unikl a Olivier Giroud intuitivně v pádu usměrnil svou hlavičku do prázdné branky. Arsenal v tu chvíli již potřeboval především dohrát zápas bez inkasovaného gólu, o čemž svědčí i vystřídání Alexise za levého beka Kierana Gibbse.

Konečný hvizd se nezadržitelně blížil a zaskočený Bayern ne a ne se vůbec přiblížit k pořádnému závěrečnému tlaku. Arsenal se ani během čtyřminutového nastavení nebál napadat a nepůsobil dojmem unaveného týmu. Přesto se ještě Robert Lewandowski málem dostal do výtečné šance po perfektním převzetí míče a úprku do šestnáctky, ovšem Laurent Koscielny na poslední chvíli polského útočníka dokázal zastavit.

V poslední minutě navíc Héctor Bellerín přesně po vzoru zmíněného pressingu domácích vystihl rozehrávku Bayernu, ostrým sprintem prchl všem a přesným centrem vybídl Mesuta Özila k úpravě skóre na finálních 2:0. Arsenal zabral, když mu teklo do bot a po výtečném výkonu je znovu plně zpět v boji o postup do osmifinále.

Autor: Martin Kantor

Komentáře (1662)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele