základní skupiny - skupina E, 3. kolo
23.10.2012 20:45 CET
2 : 1
(1:0)

Reportáž

Šachtar jasně přehrál Chelsea a ujal se vedení ve skupině

Tak jasný průběh zápasu mezi Šachtarem a obhájcem vítězství v Lize mistrů Chelsea se tedy nečekal. Domácí svého protivníka jednoznačně přehrávali, po gólech Teixeiry a Fernandinha z úvodu obou poločasů vedli 2:0 a nikterak je nemohla rozhodit ani trefa Oscara, která přišla až v samém závěru. Šachtar tak přeskočil svého soupeře v tabulce skupiny A a i nadále kráčí za postupem.

Roberto Di Matteo udělal oproti sobotnímu vítěznému ligovému duelu proti Tottenhamu dvě změny v sestavě, v Anglli potrestaný kapitán Terry se vrátil do základní sestavy, kde nahradil Cahilla, odpočinek na lavičce pak dostal Eden Hazard, jehož zastoupil Lampard. A Chelsea v úvodních dvou minutách držela míč daleko více na svých kopačkách, domácí spíše vyčkávali ve svém obranném bloku, už na konci třetí minutě ovšem podnikli útok, který jim přinesl vedení 1:0. Chybu hostující obrany byužil Teixeira, v zakončení zachoval chladnou hlavu a střelou podél padajícího Petra Čecha otevřel skóre zápasu. Ve čtrnácté minutě zkusil štěstí z velké dálky Fernandinho, ten však cílový prostor netrefil.

A Šachtar byl i nadále nebezpečnější, z levé strany navedl míč na střed Willian, jeho zakončení ale postrádalo přesnost. I další Willianův pokus skončil neúspěchem, když tentokrát stačil jeho ránu srazit Luiz na roh. Domácí se s přibývajícími minutami neustále zlepšovali a Chelsea chvílemi absolutně nestíhala. Willian byl jasně nejnebezpečnějším hráčem na trávníku, ani v třiadvacáté minutě ovšem Čecha nepřekonal, ten si zkušeně počkal na jeho technickou střelu a situaci s klidem vyřešil.

Blues se pořádně osmělili až po pětadvaceti minutách, kdy Ramires předkládal šanci Torresovi, tomu však znemožnil zakončení skvěle vyběhnuvší gólman Pjatov. Útočník Chelsea si pak ještě šikovně pohrával v šestnáctce soupeře s trojicí bránících protivníků, jeho finální přihrávka ale nenašla nikoho v modrém. Stejný hráč si pak naběhl za obranu na perfektní dlouhý pas Oscara, Torrese ovšem zradilo zpracování a celá akce skončila slabou střelou z úhlu, se kterou neměl Pjatov sebemenší potíže.

Ve třicáté osmé minutě se po kratší odmlce znovu pořádně připomněl Šachtar, po krásné akci na jeden dotek pálil Mchytarjan, Čecha ale nepřekonal ani on, ani po následním rohu Fernandinho. O dvě minuty později zakončoval po dalším rohovém kopu nikým nehlídaný Rakickij, Čech vyrazil míč před sebe a po hrubce hostující defenzivy se k další šanci dostal Hübschman, svého reprezentačního kolegu a kapitána však zblízka nepřekonal, Čech vytasil fantastický reflex a znovu zachránil Chelsea. Ještě do poločasu pak ohrozili branku soupeře Fernandinho a na druhé straně Torres, ani z jednoho mráčku ovšem nezapršelo.

Ve druhém poločase se obraz hry příliš nezměnil. Šachtar byl i nadále lepším týmem, vlažně a bez zájmu hrající Chelsea navíc po chybě Hazarda srazil dolů i druhou brankou. Do protiútoku dvou proti dvěma vyrazili Adriano a Fernandinho, první jmenovaný na sebe nalákal Luize i Terryho, ve správný čas předal míč Fernandinhovi a ten ranou ke vzdálenější tyči nedal Čechovi šanci. Hazard se své zaváhání snažil okamžitě napravit, jeho dalekonosný pokus však Pjatov kryl. O něco více práce měl domácí brankář po bombě Ramirese, i tentokrát ale dokázal balón vyrazit alespoň na roh.

Na opačné straně hřiště byl hodně při chuti Fernandinho, po hodiny hry ale pálil nepřesně. Chelsea se absolutně nedařil přechod do útoku, a tak ani další možnost nebyla výsledkem propracované akce, místo toho střílel po rohu z otočky Mikel, jenže přestřelil. Šachtar naopak kombinoval skvěle, hravě se dostával do přečíslení a čas od času mohl přidat i další gól, další Fernandinhova rána však prosvištěla těsně vedle pravé ryče Čechovy brány. Gólmana Chelsea jen o pár chvil později prověřil svou jedovatou levačkou i Mchytarjan, český brankář však i nadále držel alespoň teoretické šance Blues na body.

Dvanáct minut před koncem měly oba týmy vskutku jedinečnou šanci vstřelit branku, nejprve ale podruhé v utkání selhal na malém vápně Hübschman a na Čecha znovu nevyzrál, protiútok pak přinesl snad první opravdovou gólovou možnost Chelsea, Hazardův skvělý průnik ovšem skončil na fantastickém zákroku Pjatova. V osmdesáté osmé minutě se hosté konečně dočkali, když Ivanović prošel až do šestnáctky Šachtaru, naservíroval míč před v podstatě odkrytou bránu Oscarovi a ten nemohl zaváhat.

Drama se však nekonalo, Chelsea na bod z dnešního utkání neměla, po zásluze tak odjíždí z Donbass Areny poražena 1:2. Šachtar se tím dostal do čela skupiny E, Chelsea je druhá.

Autor: Michal Hruška

Komentáře (673)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele