základní skupiny - skupina E, 6. kolo
06.12.2011 20:45 CET
3 : 0
(2:0)

Reportáž

Chelsea přehrála Valencii a postupuje do osmifinále

Vítězem skupiny E Ligy mistrů se nakonec stala londýnská Chelsea. Ta v závěrečném utkání základní části porazila na domácím hřišti Valencii 3:0 a raduje se z postupu do osmifinále. Dva góly dal fantasticky hrající Drogba, jednou se trefil Ramires.

Chelsea udělala oproti úspěšnému víkendovému utkání s Newcastlem jedinou změnu, Franka Lamparda nahradil v záložní formaci Raul Meireles. Šanci tak trochu překvapivě i v tak důležitém duelu dostal mladíček Oriol Romeu, ten však v předešlých utkáních vždy potvrdil, že je v základní sestavě právem. Na hrotu útoku dostal znovu před Torresem přednost Drogba. I Valencia učinila oproti předpokladům jednu rošádu, na pravé straně obrany nastoupil trochu překvapivě Barragán.

Už ve třetí minutě si na přetažený centr Ivanoviče naběhl Mata, parádně si míč zpracoval a přiťukl ho lépe postavenému Drogbovi, který zmátl Ramiho a levačkou posunul Chelsea do vedení. Jenže už o minutu později mohlo být vyrovnáno, Tino Costa nádherným pasem našel za obranou domácích rozběhnutého Jordiho Albu, ten ale z úhlu trefil jen tyč.

V desáté minutě nebezpečně pálil kapitán Valencie Albelda, Čech však vytasil skvělý zákrok a vytěsnil míč na rohový kop. Ve dvaadvacáté minutě už vedli Blues o dvě branky. Ve středu pole odvedl obrovský kus práce Drogba a poslal přihrávku vpřed na Ramirese. Vypadalo to, že ten bude u balónu později než Ruiz, jenže brazilský záložník svého soka předskočil a kolem nohy Alvese zakončil.

I tentokrát mohli Netopýři okamžitě odpovědět, jenže Feglouli z hranice šestnáctky vypálil mimo tři tyče. Z poměrně velké vzdálenosti zkoušel štěstí i na druhé straně Meireles, ovšem branku netrefil o dobrých pět metrů. Chelsea se trochu stáhla a začala nechávat hrát Valencii, ta si však s dobře postaveným modrým blokem rady nevěděla.

Chelsea prostě zvládla první poločas fantasticky, a tak po pětačtyřiceti minutách rozhodujícího klání o postup ze skupiny E vedla nad Valencií 2:0.

První zajímavou možnost druhého dějství měl Drogba, když se snažil z volného přímého kopu obstřelit zeď, Alves ale nemusel zasahovat. Na rozdíl od situace o minutu později, kdy míč na vlastní polovině vybojoval Romeu, poslal ho na čtyřicet metrů Sturridgeovi, ten po rychlé kličce ale z úhlu valencijského gólmana nepřekonal.

Valencia logicky otevřela hru, snažila se o vstřelení kontaktní branky, a tak otevírala ve svých zadních řadách. Chelsea stále čekala na šanci a soupeře nepouštěla prakticky ani na dostřel, natož do gólových příležitostí. Přesto v šedesáté třetí minutě jedna přišla, po dobré přihrávce Mathieua se do střelecké pozice dostal Feghouli, Čech ale znovu skvěle vytěsnil míč směřující k tyči.

Domácí Blues čekali na příležitost k přechodu do rychlého protiútoku a v sedmdesáté druhé minutě mohl Drogba po jednom takovém rozhodnout. Útočník Chelsea ustál několik těžkých soubojů s obránci Netopýrů a postupoval sám na Alvese, jenže v rozhodující chvíli poslal balón těsně mimo. V sedmdesáté šesté minutě už ale Chelsea rozhodla o svém postupu mezi šestnáct nejlepších týmů letošního ročníku Ligy mistrů. Nejprve sice musela přečkat další šanci Feghouliho, kterou zlikvidoval bezchybný Čech, ale pak už to přišlo. Romeu vybojoval balón pro Matu, ten geniálně vyslal do samostatného úniku Didiera Drogbu, který sám proti Alvesovi nezaváhal.

Hned minutu nato muž zápasu za rozhodnutého stavu trávník opouštěl a dočkal se bouřlivého "standing ovation", stejně jako jeho náhradník, tedy Fernando Torres. Ten následně rozjel pohlednou akci spolu se Sturridgem, druhý jmenovaný hráč ale zakončil nad branku. Ani další střídající hráč Malouda nenašel cestu ke čtvrté brance v síti Valencie, jelikož neprostřelil dobře postavenou hradbu těl.

Chelsea porazila Valencii rozdílem třídy 3:0 a na poslední chvíli si zajistila postup ze skupiny E Ligy mistrů. Vzhledem k remíze Genku s Leverkusenem navíc postupují Blues z prvního místa. Valencia na rozjetého soupeře nestačila ve všech směrech a na jaře ji čeká jen Evropská liga. Chelsea nedopustila překvapení, odehrála skvělý zápas s několika pozitivy a zaslouženě jde do osmifinále.

Autor: Michal Hruška

Komentáře (548)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele