Konferenční liga UEFA - Konferenční liga

předkola - 3. předkolo - nemistrovská část - odvety
15.08.2024 19:00 CET
1 : 0
1:2 pen.
(1:0, 1:0)

Reportáž

Ewerton (© FC Baník Ostrava)

Kodaň po roce v Česku opět uspěla v penaltách. Heroický výkon Baníku k postupu nestačil

Baník Ostrava sice v odvetném utkání třetího předkola porazil Kodaň po základní hrací době 1:0, v součtu s úvodním duelem ovšem došlo na penaltový rozstřel, v němž byl úspěšnější dánský soupeř. Beznadějně vyprodaný vítkovický stadion nejprve rozjásal vyrovnávacím gólem dvojduelu Erik Prekop a přestože pak měli hráči v bílém spoustu šancí rozhodnout, znovu míč do sítě nedostali. Hosté tak na den přesně po roce zvládli další pokutové kopy na české půdě, když loni ve stejné činnosti předčili pražskou Spartu.

Celek z Kodaně měl v poslední době na české zástupce v evropských pohárech štěstí. Přesně rok před odvetným duelem s Baníkem totiž skolil v boji o Ligu mistrů Spartu. Ostravany v úvodním střetnutí mrzela inkasovaná branka v nastavení, po těsné prohře z úvodního střetnutí alespoň Chachaři tušili, že jejich klub nemůže hrát na remízu.

To bylo znát na předváděné hře Ostravanů od samého začátku. Chtíč okamžitě razit dopředu se jim málem vyplatil v 17. minutě, obstřelem z hranice vápna ale Ewerton trefil obránce. Ve 39. minutě našel Jan Juroška po impozantním samostatném průniku Prekopa, ten však ve skluzu z bezprostřední blízkosti stihnul trefit jen brankáře. Vykoupení se slovenský útočník dočkal krátce nato, když přetavil přihrávku Davida Buchty ze strany v razantní gólovou střelu na vzdálenější tyč.

Hned v 50. minutě měl na noze postupový zásah Buchta, prudkou ránu po sklepnuté přihrávce ale dokázal zblokovat Denis Vavro. Na bližší tyči následně opět zakončoval z první ve skluzu Prekop, centr Patricka Kpoza ovšem ze složité pozice nedokázal ideálně usměrnit. Hraniční zákrok byl před hodinou hry nucen učinit Munashe Garananga, sudí se po faulu na průbojného Buchtu rozhodl udělit žlutou kartu. Po klidnější pasáži, kdy se Dánové vrátili do hry, přišla další šance baníkovců. Akrobatický pokus Matěje Šína ale znovu zneškodnil obětavý obránce.

Na řadě tak bylo prodloužení. Všem domácím fanouškům na stadionu zatrnulo, když skvělou ránu z dálky v podání Williama Clema vytěsnil konečky prstů Jakub Markovič. Dravý žolík Abdullahi Tanko poté vystihl rozehrávku soupeře, tváří v tvář gólmanovi ale rozvlnil pouze boční síť. Utkání nakonec došlo až na penalty, v nichž byl úspěšnější dánský zástupce.

Kodaň tak v Ostravě splnila nečekaně obtížnou misi a zajistila si dvojzápas s Kilmarnockem. V něm budou Dánové favority, hlavní část Konferenční ligy tak mají na dosah.

Autor: Livesport.cz / Šimon Votava

Komentáře (668)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele