základní skupiny - skupina A
15.06.2013 21:00 CET
3 : 0
(1:0)

Reportáž

Brazilci na úvod turnaje vítězí nad Japonci

Japonské Šinkanseny dnes na domácí tanečníky samby nestačily, Brazílie si s hosty poradila rozdílem tří branek. Již ve třetí minutě poprvé skórovala katalánská naděje zvaná Neymar, tři minuty po změně stran své jméno na listinu střelců přidal Paulinho. A třetí branku ve třetí minutě nastavení přidal střídající Jo.

Brazilská horečka sobotní noci začala úvodním kláním skupiny A Konfederačního poháru. Domácí Brazilci v renomovaném turnaji vyzvali prvního vážného soupeře - Samuraje z Japonska. Brazílii čeká v příštím roce výsada coby hostující země Mistrovství světa, a pokud je finálový turnaj vrcholem reprezentační sezony, Konfederační pohár je pak první lahodnou ochutnávkou očekávaného svátku.

V rytmu očekávané samby přicházely oba týmy na hrací plochu za elektrizující atmosféry a projevů Seppa Blattera. Na hvězdně obsazených postech domácí jedenáctky figurovali celosvětově proslulá jména jako Hulk, Neymar nebo Thiago Silva. Mezi jejich oponenty jsme od první minuty mohli spatřit Kagawu, Nagatoma nebo Hondu.

Diváci v Brazílii vzdávají dlouhodobě díky kouzelníku Neymarovi, který se před přesunem do Katalánska chce s rodnou zemí rozloučit ve velkém stylu. A to se mu podařilo již po třech minutách, protože centr Marcela se dostal k hrotovému útočníkovi Fredovi. Ten míč sklepl do běhu právě Neymarovi a mladá hvězda jej z voleje poslala přímo do rohu Japonců! Brankář Kawashima neměl šanci zasáhnout, Kanárci vedli a Neymar si mohl vychutnat potlesk nadšených příznivců.

Nutno podotknout, že na Národní stadion Brazilci hrdí býti nemohou, minimálně na kvalitu trávníku tohoto stadionu. Ten totiž velmi často kazil výtvory obou týmů a značně komplikoval jejich plynulou rozehrávku. Japonci se sice dostávali stále častěji k přímému i nepřímému ohrožení strážce brazilské svatyně, jímž byl pro tento duel zkušený Julio César. Bývalá jednička milánského Interu měla mnohokrát štěstí, i díky nerovnostem na trávníku však musel častokrát prokazovat své schopnosti.

Když se pomaličku naplňovala řádná doba první půle, do výborného zakončení se dostal zkušený kanonýr Fred, jehož ránu musel s velkými obtížemi likvidovat Kawashima. Nakonec se to japonskému brankáři povedlo a skóre se již do konce prvního dějství neměnilo.

Rychlé vstupy dnes patřily jednoznačně Brazilcům. Po uplynutí tří minut na začátku utkání rozjásal diváky Neymar, stejný časový úsek dělil Brazilce od vstřelení gólu také ve druhé půli. Po nástupu ze šaten se totiž Brazilci dostali před Kawashimovu bránu a z území penaltového puntíku se do míče opřel Paulinho. Brazilská ‚osmnáctka‘ z Corinthians překonala padajícího Kawashimu a poslala domácí do dvoubrankového vedení.

Neymar sváděl s Uchidou velmi atraktivní souboje, oba hráči naplno rozvíjeli své rychlostní schopnosti. V té chvíli létal do pokutového území Japonců jeden míč za druhým, ani jeden ze tří útočníků ale balon nezasáhl. Kanárci si však museli dávat pozor také na obrannou část, zadní linie nevypadala příliš jistě a občas za ní nějaký ten centr propadl. Na svém místě však stál pozorný Julio César.

Na hřiště se postupně dostali i hráči jako Lucas nebo Říman Hernanes z Lazia. Japonské šiky se sice čas od času posunovaly směrem Julia Césara, ale jejich útoky často ztroskotaly na neklidné rozehrávce a překombinovaném zakončení. Naopak Brazilci si na držení míče zakládali a po druhé vstřelené brance nikam zásadně nespěchali. Sudí Pedro Proença se rozhodl nastavit tři minuty, možná v naději, že po dvou a půl minutách opět Brazilci udeří. Pokud ano, jeho očekávání se vyplatilo.

Ve třetí nastavené minutě se totiž k míči dostal Oscar, nahrál do běhu střídajícímu Joovi, který míč prostřelil pod padajícím Kawashimou a uzavřel skóre utkání. Brazílie i díky tomu v klidu porazila nevýrazné Japonce a první chod očekávaného turnaje bude divákům chutnat ještě dlouho.

Autor: Ondřej Pražák

Komentáře (28)

Přidat komentář
smazaný uživatel

2:1

Reagovat
smazaný uživatel

3:1

Reagovat
Tomtaf

8:0

Reagovat
OtecJaJ10

No aby jste se ještě nedivili. Hubené vítězství Brazílie 1:0 nebo plichta 0:0

Reagovat
boryland

3:0.......neymar hattrick

Reagovat
smazaný uživatel

az na Neymara vyslo

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Doufam, ze bude na co koukat a Brazili si doma naslapne na postup 3:1

Reagovat
smazaný uživatel

2:0

Reagovat
FCSL

1:1

Reagovat
Darren Fletcher

gol oscar

Reagovat
hradec

TIP na sestavu: Brazílie: Júlio César -Dani Alves, Thiago Silva, David Luiz, Marcelo -Oscar, Hernanes, Lucas, Hulk -Neymar, Fred

Japonsko: Eiji Kawashima -Atsuto Uchida, Maya Yoshida, Hiroki Sakai, Yuto Nagatomo -Hiroshi Kiyotake, Keisuke Honda, Yasuhito Endo, Shinji Okazaki -Shinji Kagawa, Mike Havenaar

TIP: Brazílie 2:1 Japonsko

Reagovat
smazaný uživatel

Pomaly start tak jak to byva u vetsiny turnaju...tip 1...1:0

Reagovat
smazaný uživatel

Tak dnes to tedy začíná !!! Osobně se na tento turnaj velmi těším, i když není moc oblíben u národních federací. Ale je to konfrontace týmů, které by se třeba jinak nikdy na hřišti nepotkali a v tom to má to kouzlo. Navíc to bývá pro tu určitou zemi v poslední době testovací generálkou na MS, které o rok později pořádá. A je tedy více než symbolické, že se to letos hraje v Brazílii, nejfotbalovější zemi světa ...

A právě domácí výběr nastoupí v zahajovacím utkání proti houževnatému Japonsku, které bych vůbec nepodceňoval. Navíc Japonsko se jako první kvalifikovalo přímo na MS a jejich forma je v poslední dekádě vcelku stabilní. Brazílie si je vědoma role favorita, ale otázkou je jak ustojí tlak, který na ně celá země vkládá. Zatím se spíše sehrávají a ladí optimální složení, ale na druhou stranu budou po delší době hrát zase pořádný soutěžný zápas, což je ještě více navnadí. Takže myslím, že by se v hlavním městě Brasílii mohla zrodit těsná výhra domácích, což bych jim velmi přál ... Tip 2:1

Reagovat
smazaný uživatel

3:1

Reagovat
REPLIKATOR

3:0

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
hradec

LINEUPS

12 Júlio César

2 Dani Alves

3 Thiago Silva

4 David Luiz

6 Marcelo

17 Luiz Gustavo

18 Paulinho

11 Oscar

9 Fred

19 Hulk

10 Neymar

Coach: Luiz Felipe Scolari

1 E. Kawashima

15 Y. Konno

6 A. Uchida

22 M. Yoshida

5 Y. Nagatomo

7 Y. Endō

17 M. Hasebe

9 S. Okazaki

4 K. Honda

8 H. Kiyotake

10 S. Kagawa

Coach: A. Zaccheroni

SUBSTITUTES

1

Jefferson

5

Fernando

7

Lucas

8

Hernanes

13

Dante

14

Filipe Luis

15

Jean

16

Réver

20

Bernard

21

22

Diego Cavalieri

23

Jádson

2

M. Inoha

3

G. Sakai

11

M. Havenaar

12

S. Nishikawa

13

H. Hosogai

14

K. Nakamura

16

Y. Kurihara

18

R. Maeda

19

T. Inui

20

H. Takahashi

21

H. Sakai

23

S. Gonda

Reagovat
hradec

Nemůžu se dočkat už jen něco přes třičtvrtě hodiny. Navíc to vysílá ČT 4 Sport.

Reagovat
smazaný uživatel

NEYYYY

Reagovat
Largo

Jak říkal komentátor: "Nadržení míče to budou mít Brazilci těžké...."

Reagovat
smazaný uživatel

Krasnej zapas, co vic sme si mohli přát na uvod. Mozna nejakej ten gol Japoncu (Hodna, Kagawa, Endo..), aby to melo vetsi grady, ale 3 goly Brazilie mluvej za vse. Bez nejakyho tlaku vstoupili do utkani a suverenne si dosli pro vitezstvi, Japonce k nicemu extra velkymu nepousteli...Na strane Brazilcu se tezko najde neznamy jmeno, nevidim problem proc by doma nemeli dojit do finale Libi se mi ta stastiky vstrelenejch golu, kdy proste dali gola ve treti minute prvni, druhyho polocasu a nastaveni. Pekna nahoda

Reagovat
smazaný uživatel

Pěkně si to Brazílie rozvrstvila s tím vstřílení gólů, jen co je pravda ...

Reagovat
smazaný uživatel

Jako úvodní zápas Konfederačního poháru 2013 to bylo navýsost dobré. I když ve hře Brazílie nebylo všechno vyladěno, tak jak by mělo být, dalo se na to koukat. Góly přišli pěkně na začátku, vprostřed a samém závěru utkání a všechny do jednoho stály za podívání. Tímto Brazílie zavřela všem pochybovačům ústa, protože celkový výsledek hovoří za vše. A je až moc krutý pro Japonsko, které se ovšem k ničemu vážnému nedostalo a když už, tak neomylně zasáhl strážce brazilské svatyně Júlio César. škoda jen, že nebylo úplně vyprodáno, trochu tomu scházelo a rovněž travní porost v zápase zlobil, ale to všechno se dá ještě do MS zmáknout ...

Bravo BRAZÍLIE !!!

Reagovat
Kornovec

no,jestli inter ziska paulinha,tak bude mit posilu jako hrom

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele