hlavní fáze, 2. kolo
03.10.2024 18:45 CET
1 : 1
(0:1)

Reportáž

Momentka z utkání Slavia Praha - Ajax (© ANP / ddp USA / Profimedia)

Slavia i se změnami v sestavě sahala proti Ajaxu po vítězství, bod zařídil žolík Chorý

Hráči Slavie remizovali ve druhém utkání Evropské ligy na své půdě s Ajaxem 1:1. Důležitý moment zápasu nastal už v 18. minutě, kdy jasný faul Ondřeje Zmrzlého uvnitř vápna potrestal proměněným pokutovým kopem Branco van den Boomen. Domácí měli poté řadu příležitostí, avšak spolehlivého 40letého brankáře Remka Pasveera dokázali překonat jen jednou, konkrétně v 67. minutě, kdy se hlavou prosadil Tomáš Chorý.

Všem fanouškům sešívaných se před utkáním vrátily vzpomínky na rok 2007, kdy přes nizozemského giganta dokázala Slavia po dvou výhrách poprvé v historii postoupit do základní skupiny Ligy mistrů. Tenkrát se jednalo o prvotřídní senzaci, současnost však byla poněkud rozdílná a domácí šli do zápasu v roli favorita. A to i navzdory tomu, že Jindřich Trpišovský udělal kvůli blížícímu se derby proti Spartě hned pět změn v základní sestavě.

A výrazná rotace byla na výkonu českého zástupce hned z úvodu patrná. V závěru první desetiminutovky utekl Brian Brobbey slávistické defenzivě a ocitl se v úhlu před Antonínem Kinským, střela mu však nesedla a šla vedle. O pár chvil později předskočil Christian Rasmussen ve vápně Zmrzlého, který jej fauloval a hosté po právu zahrávali penaltu. Exekuce se ujal van den Boomen, jenž ránou do protipohybu Kinského otevřel skóre.

Po půlhodině přišla zajímavá šance konečně také na domácí straně, když centr Conrada Wallema z přímého kopu našel Mojmíra Chytila. Vysoký útočník nicméně míč z voleje usměrnil jen těsně vedle levé tyče. V samotném závěru úvodního dějství si našel výkop gólmana Ajaxu sprintujícího Brobbeyho, který přesprintoval Davida Zimu a tváří v tvář Kinskému zakončil těsně mimo.

Do druhé půle vstoupili červenobílí mnohem lépe než do té první a už krátce po změně stran se míč po centru z levé strany odrazil ve vápně k Simionu Michezovi, jenž pohotovou ranou donutil Pasveera k výbornému zákroku. Jasnou převahu Slavie ještě trenér Trpišovský podpořil hned čtyřnásobným střídáním, které brzy přineslo ovoce. Matěj Jurásek posadil načechraný míč na rovněž nově příchozího Chorého, proti jehož přesné hlavičce k tyči neměl Pasveer žádnou šanci. Akcie už tak rozjetého domácího celku čtvrthodinu před koncem ještě zvýšil Youri Baas, který nepříjemně dohrál Juráska a svou druhou žlutou kartou v zápase poskytl domácím přesilovku.

Tu se ovšem Slavii nepodařilo ani přes enormní snahu a několik solidních náznaků využít, a ve vyprodaném Edenu se tak zrodila remíza. Dalším evropským soupeřem červenobílých bude 24. října Athletic. Ajax ve stejný den zavítá na hřiště Karabachu.

Autor: Livesport.cz / Šimon Frodl

Komentáře (563)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele