play off - semifinále
09.07.2024 21:00 CET
2 : 1
(2:1)

Reportáž

Dani Olmo a Lamine Yamal (© AFP)

Španělé na raritní gól Francouzů odpověděli obratem. Yamal se zapsal do historie

Španělsko porazilo v semifinále Eura Francii a stalo se prvním letošním finalistou. Les Bleus přitom zápas skvěle začali poté, co už v páté minutě vyslali svůj jubilejní 100. střelecký pokus na turnaji a premiérově sami vsítili gól ze hry. Opěvovaná ofenziva reprezentace země z Pyrenejského poloostrova ale neotálela a ještě před odehranou půlhodinou otočila skóre, když nejprve Lamine Yamal parádním obstřelem vystřídal po 66 letech Pelého na pozici nejmladšího střelce velkých turnajů a krátce po něm se radoval také nejproduktivnější muž šampionátu Dani Olmo.

Hráči v bílém na slepené branky zareagovat nedokázali, a N’Golo Kanté tak mimo jiné poprvé v kariéře prohrál v základní hrací době duel na mistrovství světa či Evropy.

Francie se ani ve čtvrtfinále nedočkala prvního gólu vstřeleného vlastním hráčem ze hry, přesto díky penaltovému rozstřelu postoupila. Útok La Roji naopak bavil, přičemž jeho nedílnou součástí byla mladá kometa Yamal, jenž vytvořil pro své spoluhráče už 14 gólových šancí. Více jich kdysi ze Španělů na jednom evropském šampionátu vymysleli jen Cesc Fábregas a Xavi.

Oběma geniálním záložníkům se 16letý křídelník přiblížil v páté minutě, kdy naservíroval balon na hlavu Fabiána Ruize, jenž zblízka netrefil bránu. Takřka totožnou akcí se krátce nato prezentovali i Francouzi, avšak Randal Kolo Muani centrem Kyliana Mbappého nepohrdl a otevřel skóre. Yamal tak namísto hledání spoluhráčů vzal věci do svých rukou a ve 21. minutě fantastickým obstřelem z dálky vyrovnal. Španělé neměli dost a bleskově stav utkání dokonce otočili poté, co si Olmo bryskně obhodil soupeře ve vápně a vyslal tvrdou ránu na vzdálenější tyč, již stačil Jules Koundé pouze ztečovat do brány.

Prvním gólmanem, který si připsal v zápase úspěšný zákrok, se stal po změně stran Unai Simón, na nějž svým propagačním pokusem nevyzrál Mbappé. Další dva náznaky francouzských šancí šly na vrub Ruize, jenž jednou zbytečně kličkoval v pokutovém území a v 76. minutě pomohl laxním odkopem k dobré střelecké pozici Theovi Hernándezovi, ten ale slabší pravačkou přestřelil. Didier Deschamps v touze stát se prvním mužem, který by ovládl Euro i mistrovství světa jako hráč i trenér, poslal v závěru na hřiště Oliviera Girouda, nicméně ani nejlepší střelec francouzské historie k vyrovnání nepomohl. Pomyslné razítko na nepřesvědčivé vystoupení Les Bleus na turnaji přidal v 86. minutě Mbappé, jenž po svém typickém průniku mířil velmi nepřesně.

Španělé tak překonali i nástrahu v podobě pragmaticky hrajících Francouzů. Finálový duel je na programu 14. července.

Co se může stát: La Furia Roja dostane možnost ještě vylepšit už tak solidní finálovou bilanci. Dosud na velkých turnajích došla až do závěrečného utkání pětkrát a hned čtyřikrát získala zlaté medaile.

Autor: Livesport.cz / Tomáš Břečka

Komentáře (1011)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele