základní skupiny - skupina E, 3. kolo
26.06.2024 18:00 CET
1 : 1
(1:1)

Reportáž

Radost rumunských reprezentantů po vyrovnávací brance. (© AFP)

Slovensko se rozešlo s Rumunskem remízou 1:1, která oběma týmům zajistila postup

Slovensko a Rumunsko na závěr skupiny E mistrovství Evropy remizovaly ve vzájemném zápase 1:1, a zajistily si tak postup do vyřazovací fáze. Skóre utkání hraného v bouřkou stiženém Frankfurtu nad Mohanem nejprve otevřel přesnou hlavičkou Ondrej Duda, na něhož ještě v první půli navázal z diskutabilně nařízené penalty Razvan Marin. Konečný stav duelu, jenž poslal do historicky druhého play off jak Sokoly, tak Tricolorii, tedy podpořil předzápasové dohady o výhodnosti remízového výsledku pro obě strany.

Pakliže by se utkání hrálo ve starém formátu šampionátu se 16 týmy a dvěma postupujícími ze skupiny, Slováci by museli bezpodmínečně vyhrát. Vzhledem k možnosti kvalifikovat se do play off i ze třetího místa však nastala situace, kdy stačila remíza nejen Rumunům, což spustilo řadu debat na téma domluvené dělby bodů. Obě mužstva se však dosud prezentovala poměrně atraktivním pojetím hry, bylo tak zajímavé sledovat, jak vlastně k zápasu přistoupí.

Zatímco v ochozech jednoznačně vládly žluté barvy, na hřišti v úvodu dominovali Slováci. Ti svůj aktivní vstup ale dotáhli jen k několika závarům před Florinem Nitou. Jako první naopak musel zasahovat jiný někdejší hráč Letenských Martin Dúbravka, jehož prověřil povedeným obstřelem Andrei Ratiu.

O chvíli později už však bylo zaslouženě veselo ve slovenském sektoru. Famózní balon Juraje Kucky od postranní čáry dolétl přesně na hlavu Dudy a ten jej usměrnil ideálně do protipohybu Nity. Hráči v modrém nicméně o vedení ještě do poločasu přišli. Ve 37. minutě se faulu na hranici pokutového území dopustil Dávid Hancko a nařízenou penaltu proměnil ve svůj druhý gól na turnaji Razvan Marin.

Ten se po změně stran mohl prosadit znovu, jeho střelu prakticky ze stoje ale zlikvidoval Dúbravka. Obrovskou příležitost pak měl David Strelec, v ideální pozici však přízemní ranou na Nitu nevyzrál. Zbylý průběh duelu narušil hustý déšť a ačkoliv Slováci stejně jako v úvodním dějství drželi územní převahu, ani jeden z týmů už se k vážnému ohrožení soupeřovy branky nedostal.

Střetnutí tedy skončilo remízou, kterou ostatně predikovaly i kurzy sázkových kanceláří. Z postupu se tak mohou radovat obě mužstva, přičemž Rumuni se do osmifinále podívají z prvního místa, Slovákům udělal radost pohled na tabulku třetích mužstev.

Co se může stát: Jestliže Slovensko zvládne i svůj osmifinálový souboj, zaznamená největší úspěch v samostatné historii. Jeho dosavadním vrcholem bylo osmifinále v roce 2016.

Autor: Livesport.cz / Šimon Frodl

Komentáře (359)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele