základní skupiny - skupina D, 1. kolo
17.06.2024 21:00 CET
0 : 1
(0:1)

Reportáž

Oslavy francouzských reprezentantů. (© AFP)

Francie zvítězila nad Rakouskem. Les Bleus pomohla vlastní branka Wöbera

Francouzský národní tým zvítězil v prvním kole skupiny D evropského šampionátu nad Rakouskem 1:0. Stejně jako na minulém Euru, i tentokrát pomohl hráčům v bílých dresech k první trefě na turnaji vlastní gól soupeře. Po centru Kyliana Mbappého, jenž na předzápasové tiskové konferenci navázal na slova Marcuse Thurama a rozdmýchal vášně komentářem k blížícím se francouzským parlamentním volbám, se totiž smolně prosadil obránce Maximilian Wöber. Burschen sice hráli s favoritem vyrovnanou partii prakticky po celý zápas, ani to však Didieru Deschampsovi nezabránilo v tom, aby si připsal jubilejní 100. vítězství v roli trenéra Les Bleus.

I letos přijížděla Francie na turnaj v roli jednoho z největších favoritů na celkové prvenství. Jeho důležitost potvrdil i Mbappé, jenž přiznal, že je pro něj těžší ovládnout Euro než mistrovství světa. Francouze ale nečekala jednoduchá skupina. Jako první se jim do cesty postavilo nevyzpytatelné Rakousko, které kromě pohodlného postupu z kvalifikace také z předchozích sedmi klání hned šestkrát zvítězilo.

Čerstvá posila Los Blancos o sobě dala vědět hned v úvodu, když skvěle načasovala svůj náběh, nicméně následné zakončení zlikvidoval gólman Rakouska. Zbytek první půle byl velmi vyrovnaný.

Obě strany si vypracovaly náznaky šancí, nicméně nic, co by výrazně ohrozilo jednu či druhou branku, nebylo k vidění až do 36. minuty. Na konci skvěle sehraného protiútoku byl velmi aktivní Christoph Baumgartner, jenže ten tváří v tvář Mikeovi Maignanovi neuspěl. Do vedení se nakonec dostali hráči ze země galského kohouta, když si centr Mbappého nešťastně do vlastní sítě srazil Wöber.

Obrovskou šanci zahodil krátce po změně stran Mbappé. který znovu potvrdil svou rychlost a utekl oběma stoperům. Kapitán Les Bleus ale v situaci jeden na jednoho proti Patrickovi Pentzovi vůbec netrefil branku. Několik minut po hodině hry se poprvé výrazněji ukázal Thuram, když se pokusil navýšit vedení svého mužstva. Jeho střelu však bez větších potíží vychytal Pentz. Svěřenci Ralfa Rangnicka sice herně po celou dobu nezaostávali, jenže přesný zásah se jim z aktivity vytěžit nepodařilo.

Francie tak v prvním klání potvrdila roli favorita a připsala si premiérové tři body do tabulky. Obě reprezentace odehrají další zápas 21. června. Les Bleus se ve šlágru dne střetnou s Nizozemskem, Rakušané vyzvou Polsko.

Co se může stát: Jestliže Francouzi uspějí i v dalším utkání, bude to teprve podruhé od roku 1985, co vyhrají oba své úvodní duely skupinové fáze na Euru.

Autor: Livesport.cz / Vojtěch Kryštof

Komentáře (432)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele