play off - čtvrtfinále
06.07.2024 21:00 CET
2 : 1
(0:1)

Reportáž

Radost nizozemských reprezentantů. (© AFP)

Nizozemsko otočilo nepříznivý stav s Tureckem a zajistilo si místenku do semifinále Eura

Nizozemsko si v závěrečném čtvrtfinále mistrovství Evropy poradilo s reprezentací Turecka výsledkem 2:1. Z jediné střely na bránu se v prvním poločase berlínského utkání prosadil svým premiérovým reprezentačním gólem Samet Akaydin, jenž nahradil v základní sestavě suspendovaného Meriha Demirala. Favorizovaní Oranjes se ovšem nenechali nepříznivým vývojem zlomit a ve druhé půli skóre po dvou brankách, při nichž sehráli svou roli Stefan de Vrij a Cody Gakpo, během šesti minut bleskově otočili. Po postupu do prvního semifinále od roku 2004 tak mohou nadále snít i o titulu, který jim již 36 let uniká.

Zatímco řada osmifinálových duelů nabídla velké drama, Nizozemci drželi od úvodu zápasu s Rumuny otěže pevně ve svých rukou a dokráčeli k pohodlné výhře 3:0. Privilegium stát se jejich soupeřem si o několik hodin později vybojovali Turci, a to zejména díky dvěma gólům stopera Demirala. Ten ovšem v euforii slavil kontroverzním gestem spojovaným s extremistickou organizací a vysloužil si distanc na dvě utkání.

O nadějný vstup do střetnutí v podání Oranjes se hned v první minutě postaral Memphis Depay, jenž se probil do pokutového území, v dobré příležitosti ale zamířil vysoko nad. Po úvodní čtvrthodině, ve které byli Nizozemci jasně lepší a vytvořili si několik nadějných pozic, se hra začala vyrovnávat a Turci dokázali kombinovat na soupeřově polovině.

Ve 35. minutě překvapil sebevědomé svěřence Ronalda Koemana v situaci po rohovém kopu Akaydin, jenž si na zadní tyči naskočil na nadýchaný centr Ardy Gülera a odvděčil se Vincenzovi Montellovi za důvěru svým prvním reprezentačním gólem.

Od počátku druhého poločasu se oranžoví tlačili hlavně prostřednictvím střídajícího Wouta Weghorsta za vyrovnáním, z tlaku ale dlouho nic nebylo. Na druhé straně mohli turečtí fotbalisté zasadit reprezentantům země tulipánů tvrdý direkt, jenže Güler mířil z volného kopu jen do levé tyče. Tým ze země půlměsíce nadále hrozil ze standardních situací. Po dalším volném kopu se k nebezpečné střele z hranice pokutového území dostal Kenan Yildiz, jeho pokus ovšem se štěstím zlikvidoval brankář Bart Verbruggen.

Po exkluzivní šanci, kterou spálil o pár okamžiků dřív Weghorst, se z následného rohového kopu prosadil v 70. minutě hlavou de Vrij. O šest minut později si pak Mert Müldür v souboji s Gakpem srazil míč do vlastní sítě. Montellovi svěřenci pohrdli v dalších minutách obrovskými šancemi a vyrovnat se jim již nepodařilo.

Turecko se tak pozici outsidera nevzepřelo a do semifinále pustilo Nizozemsko. Další pomyslnou obětí fanoušků v oranžovém se 10. července stanou ulice Dortmundu, na jehož půdě se bude konat semifinálový zápas s Anglií.

Co se může stát: Druhý nejlepší střelec nizozemské historie Depay může mít už po tomto turnaji na dosah magickou hranici 100 odehraných zápasů za reprezentaci. Pokud Oranjes dojdou až do finále, scházel by mu k této metě v pouhých 30 letech jeden start.

Autor: Livesport.cz / Adam Vyhnálek

Komentáře (510)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele