základní skupiny - skupina A, 1. kolo
14.06.2024 21:00 CET
5 : 1
(3:0)

Reportáž

Oslavy německých reprezentantů. (© AFP)

Německo nedopustilo překvapení a na úvod Eura rozstřílelo oslabené Skotsko

Mistrovství Evropy 2024 nabídlo nejgólovější zahajovací utkání za posledních 64 let poté, co Německo v rámci skupiny A porazilo Skotsko jednoznačně 5:1. Ulicemi Mnichova už několik desítek hodin před duelem zněly chorály doprovázené hrou na dudy, jež byly součástí výbavy mnoha výjezdníků z Britských ostrovů. Jejich fandění na tribunách Allianz Areny ovšem zesláblo už v 10. minutě po gólu nejmladšího střelce Němců v historii Eura Floriana Wirtze. Brzy nato se navíc prosadil jen o málo starší Jamal Musiala a v závěru první půle byl za penaltový faul vyloučen Skot Ryan Porteous. Tím byl osud fotbalistů ze země kiltů zpečetěn, a ti tak nakonec schytali svou dosud nejvyšší porážku v dějinách turnaje.

Družina teprve 36letého trenéra Juliana Nagelsmanna vstupovala do domácího Eura v roli jednoho z favoritů na celkové vítězství. Jako první se Němcům postavil do cesty nepříjemný ostrovní celek ze Skotska, který na evropský šampionát postoupil podruhé v řadě, avšak před třemi lety obsadil v "české" skupině s jediným získaným bodem poslední místo.

Domácí tým vstoupil do utkání aktivně, za což byl už v 10. minutě odměněn první brankou. O tu se postaral Wirtz, jenž dostal přihrávku na hranici pokutového území a pohotovou přízemní ranou otevřel i za pomoci tyče skóre zápasu. Die Mannschaft však pokračoval v dominanci i nadále. Kai Havertz obdržel fantastický pas za obranu a po zasekávačce ve vápně předal míč Musialovi, který po povedené kličce zakončil nechytatelně pod břevno.

Krátce před poločasovou pauzou byl uvnitř šestnáctky nevybíravě faulován Ilkay Gündogan, za což sudí nařídil po konzultaci s kolegou u videa penaltu, jež byla doplněna o červenou kartu pro Porteouse. Následné exekuce se ujal Havertz, jenž si počkal na pohyb gólmana a poslal balon doprostřed branky.

Pohodu v řadách hostitelské země dokreslil krátce po návratu ze šaten stoper Antonio Rüdiger, jehož dalekonosný pokus donutil Anguse Gunna ke kvalitnímu zákroku. Čtvrtý zásah tak přidal až v 68. minutě střídající Niclas Füllkrug, který po jednom z prvních doteků s míčem vymetl exkluzivní trefou šibenici skotské branky.

Hrotový útočník Dortmundu přidal ještě další gól, ten byl ale kvůli jeho předcházejícímu ofsajdovému postavení odvolán. Ostrované zaznamenali alespoň čestný úspěch v 87. minutě, kdy si Rüdiger nešťastnou tečí hlavou srazil míč do vlastní sítě. Poslední slovo však měl Die Mannschaft, jehož střelecký účet završil povedenou ranou k tyči Emre Can.

Německo tedy naplnilo očekávání a domácí šampionát odstartovalo vysokým vítězstvím. Nagelsmannovy svěřence bude 19. června ve Stuttgartu čekat Maďarsko. Skotsko se pokusí napravit svůj výbuch ve stejný den v Kolíně nad Rýnem proti Švýcarsku.

Autor: Livesport.cz / Filip Adamec

Komentáře (907)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele