play off - čtvrtfinále
06.07.2024 18:00 CET
1 : 1
5:3 pen.
(0:0, 1:1)

Reportáž

Oslavy anglických reprezentantů. (© AFP)

Angličané zvládli penaltový rozstřel a postupují přes Švýcarsko do semifinále Eura

Reprezentanti Anglie porazili ve čtvrtfinále evropského šampionátu výběr Švýcarska výsledkem 2:1 po penaltách a stali se třetími semifinalisty. Takticky svázaný duel nenabídl v prvním poločase jedinou střelu na branku. Skóre tak otevřel až půlhodiny po změně stran Breel Embolo, na něhož ovšem o pět minut později zareagoval na druhé straně Bukayo Saka. Vyrovnaná bitva tak postupně dospěla až do závěrečného rozstřelu, ve kterém uspěl Albion. Země helvétského kříže tímto přerušila postupový trend, když se po vypadnutí v osmifinále Eura 2016 a čtvrtfinále o pět let později opět nevměstnala mezi nejlepší čtyřku turnaje.

Historická bilance hrála před čtvrtfinále Eura výrazně v neprospěch Švýcarska. Jen tři z 27 vzájemných střetnutí totiž skončila jeho vítězstvím, dvě z nich se navíc odehrály už před více než 75 lety. Vystupování na Euru ovšem naděje švýcarských fanoušků zvyšovalo, ve skupině totiž měli svěřenci Murata Yakina na lopatkách Němce a v osmifinále přesvědčivě zdolali Itálii. Angličané naopak tápali a od vyřazení je v souboji se Slovenskem dělilo několik desítek vteřin.

Dosud herně nevýrazní svěřenci Garetha Southgatea se museli v zadních řadách obejít bez vykartovaného Marca Guéhiho a na Švýcary vyrukovali se třemi stopery. V úvodu jim ale jeho absence nečinila výraznější potíže a soupeře do šancí nepouštěli. Na druhé straně obrana Nati rovněž důsledně pokrývala útočná esa Angličanů a až na pár průniků Saky jakékoliv nebezpečí zažehnala. Neúčinnost útočných akcí obou týmů se odrážela v kolonce střel na bránu, která po skončení prvního poločasu zela prázdnotou.

Nástup do druhého dějství se nesl v podobném duchu jako celá první část hry. Navzdory tomu se ale diváci konečně v 51. minutě dočkali první rány mířené mezi tři tyče, a to z kopačky Embola, jeho slabý pokus si ale Jordan Pickford v poklidu pohlídal. Náboj do utkání přidal opět útočník Monaka, který v 75. minutě předskočil Kylea Walkera a špičkou dokázal za gólmanova záda usměrnit tečovaný centr Dana Ndoyeho.

Angličané se pod hrozbou vyřazení museli tlačit do útoku a za svou snahu byli po pěti minutách odměněni. Trn z paty jim vytrhl přesnou střelou k levé tyči Saka, pro kterého se jednalo o první turnajovou trefu.

Anglie byla v 95. minutě blízko zopakování skvělého začátku prodloužení z osmifinálového klání se Slovenskem, nebezpečnou střelu Declana Rice ale vytáhl Yann Sommer na roh. V následujících momentech nechtělo ani jedno mužstvo udělat osudovou chybu. Ve 117. minutě ovšem málem zaskočil Pickforda střídající Xherdan Shaqiri, jenž od rohového praporku orazítkoval břevno. O postupu Anglie pak rozhodl v následném penaltovém rozstřelu v páté sérii Trent Alexander-Arnold.

Pozvánku k semifinálovému utkání hranému 10. července v Dortmundu tak pro sebe získala Anglie. Ta se mezi čtyři nejlepší celky turnaje dostala podruhé za sebou.

Co se může stát: Angličané zřejmě budou v posledním čtvrtfinálovém souboji více fandit Turecku. S ním se totiž utkali celkem 11krát a ani jednou neprohráli.

Autor: Livesport.cz / Adam Vyhnálek

Komentáře (895)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele