Yaimar Medina: Inteligentní a dynamický wingbek s nabídkou z Belgie

Dnes, 14:52
Aktuality
Yaimar Medina je reprezentantem Ekvádoru. (© FEDERICO PARRA/AFP)
Zaujalo nás

Po delší odmlce je tady opět článek z edice EuroSkautingu a stejně jako minule se podíváme na hráče z akademie Independiente del Valle. Tentokrát jím je levý bek s exotickým jménem Yaimar Medina, který pod novým trenérem už dostal šanci i v dresu ekvádorské reprezentace.

Zmíněná akademie z předměstí Quita si jen za procenta z přestupu Moisése Caiceda naplnila rozpočet na několik let dopředu (a pojmenovala po něm jednu ze svých škol), chrlí ale nadále jeden talent za druhým. Ve velkých evropských klubech už hrají také Piero Hincapié, Willian Pacho, a za zhruba půl roku do něj zamíří i Kendry Páez (a jen tak bokem, odchovancem klubu je i Ángelo Preciado). Nově má do velkoklubu našlápnuto také 19letý levonohý křídelní univerzál, o kterém bude dnešní článek.

Yaimar Medina se narodil 5. listopadu 2004 v severní části Ekvádoru, která je domovinou Ekvádorců afrického původu. Už poměrně brzy se začal prosazovat do sestavy svého týmu a v současné době má na kontě 39 ligových zápasů za A-tým a 10 zápasů v Copě Libertadores. Momentálně je jasnou volbou do základní sestavy na levý kraj obrany, v minulosti ale hrával i levého wingbeka nebo křídelníka na levé i pravé straně. Jeho post levého beka v systému 4-2-3-1 je ovšem spíš "na papíře", jelikož ve svém klubu, který většinou dominuje na míči, hraje zpravidla vysoko (výstavba hry přechází spíš do 2-1-4-3) a velmi často se zapojuje do ofenzivy.

Ještě než si napíšeme, proč je Medina tak zajímavým hráčem, zmíním nedávný zájem belgického Genku a nejmenovaného arabského klubu o služby tohoto mladíka. K dohodě nicméně nakonec nedošlo. Proč? Sportovní ředitel IdV Santiago Morales nabídky odmítl s tím, že "dal přednost fotbalu". Osobně bych si troufl tvrdit, že nabídka Genku už je ekvádorskému klubu málo. Není v pozici, kdy by hráče prodávat musel, a Yaimar Medina každým zápasem ukazuje, že Genk, ač momentálně suverénně vede belgickou ligu, by mohl být zbytečně opatrným přestupem. Pokud se má Medina dále zlepšovat, chce to přijmout už o trochu větší výzvu. Jsou to možná silná slova, protože prostředí jihoamerických lig je oproti těm evropským dost odlišné, ale mít z pozice krajního beka v této části ligové sezony bilanci 8 zápasů/4+1 (ve všech zápasech 10/5+3), to už je hodně nadstandardní záležitost.

Ofenzivní přínos

Když jsem zmínil výborná ofenzivní čísla, začnu s popisem toho, co zdobí Medinu v ofenzivní fázi. Je to především famózní zrychlení a také schopnost vysokou rychlost běhu udržet na delší vzdálenosti. Často tak například po vzoru baníkovského Ewertona stačí Medinovi při běhu vpřed obhodit si soupeře, který už ho pak prakticky nemá šanci chytit. Jako každý, kdo prošel akademií IdV má také skvělou kopací techniku, a to jak při centrování, tak při střelbě.

Medina je excelentní exekutor přímých kopů - ze svých 4 letošních gólů dal 3 právě z přímého kopu a nutno říct, že ve dvou případech rozhodně nešlo o komfortní pozici, zvláště pro leváka. Dokonce ve své reprezentační premiéře dostal důvěru k provedení posledního přímého kopu v nastaveném čase proti Brazílii (nedal, ale střela nešla daleko od tyče). Při útocích ze své levé strany zase dokáže vypustit ze své levačky parádní křižnou střelu na zadní tyč. Herní inteligenci ale nedávno ukázal proti týmu Aucas. jehož brankáře Federica Lanzillottu nedávno pro změnu překvapil dělovkou na přední tyč. Zároveň je ale třeba říct, že jeho zakončování je stále dost nekonzistentní. Při přímých soubojích se soupeřovým brankářem mu chybí občas klid a zkušenosti v zakončení.

Právě jeho herní inteligence, která se dostala i do titulku článku, je podle mého názoru klíčovým kritériem pro úspěch na světové scéně. Šikovných hráčů je na světě tisíce, to ale ještě neznamená, že budou výjimečnými fotbalisty. Medina dokáže svých předností umně využívat. Skvěle se orientuje na malém prostoru a ve finální fázi s hlavou nahoře cíleně hledá své spoluhráče nebo zkouší pozornost brankáře tvrdými a přesnými střelami. V tomto mimochodem za poslední rok neskutečně vyrostl. Pamatuji si, jak ještě na loňské juniorské Copě Libertadores občas v plném sprintu při snaze zrychlit hru poslal místo přesného centru raketový direkt někam na oběžnou dráhu. Dnes v ofenzivní fázi má už velmi málo slabin a s dalšími odehranými zápasy by se měl ještě více zlepšovat.

Defenzivní práce

I defenzivní činnost jde Medinovi zpravidla pěkně od ruky. Ačkoliv není nejvyššího vzrůstu, Transfermarkt uvádí 178 cm, ale podle mě dorostl spíš zhruba na 175 cm, v osobních soubojích si vede dobře díky dobře dávkované míře agresivity. Díky rychlým nohám také nemá větší problémy při bránění soubojů 1 na 1.

Aby byl ale Medina opravdu špičkovým bekem či wingbekem, na jedné věci ještě potřebuje pořádně zapracovat. Jde o poziční hru v obraně. Že má občas tendence propadat v defenzivě, je dáno do značné míry i stylem hry, jaký jeho tým praktikuje. Independiente je ve většině zápasů dominantní na míči a diktuje tempo hry, což vede ke snaze soupeřů hrát čistě na brejky. Občas se tak stane, že se vysoko zapomenou oba krajní beci a vzniká za nimi pořádná díra, kterou ne úplně jistí stopeři dokážou zalepit. Medina má dostatek herní inteligence na to, aby lépe vnímal postavení svého spoluhráče na druhé straně hřiště a k podobným problémům docházelo co nejméně.

V rámci ekvádorské ligy navíc dokáže mnoho ze svých pozičních nepřesností napravit díky své rychlosti, v kvalitnější lize by se mu ale podobné nedokonalosti vymstily. Občas se také stane, že svého útočícího hráče přebírá ze špatné strany, podobné chyby ale dělá většina obránců jeho věku a s přibývajícími zkušenostmi by měly postupně mizet.

Vyhlídky do budoucna

Ačkoliv jsem v úvodu článku psal, že Medina už má nyní možná na víc než belgický Genk, je důležité udělat v kariéře určitý mezikrok před vstupem do velkého klubu. Pro Moisése Caiceda to byl Brighton s mezizastávkou v Beerschotu, pro Piera Hincapiého to bylo argentinské Talleres a pro Williana Pacha belgické Antverpy. V belgických Bruggách momentálně sbírá zkušenosti jiný talentovaný stoper Ordóñez. Odmítnutím nabídky Genku tedy dalo IdV jasně najevo, že Medinova cesta bude směřovat přímo do klubu z TOP 5 lig (podobně jako Kendry Páez nebo Justin Lerma).

Teď si trochu zapřeháním, nicméně je to pár dní zpátky, co se Přemysl Kovář, výkonný ředitel sportovního úseku Slavie, nechal slyšet, že se Slavia chce začít více orientovat na jihoamerický trh. Momentálně má na levém kraji hřiště k dispozici fantastického Malicka Dioufa, který ale pokud bude pokračovat v nastoleném trendu, rozhodně nepůjde udržet. Dokážu si tak představit, že by Yaimar Medina mohl být jedním z prvních hráčů v jejím hledáčku, protože by šlo o velmi důstojnou náhradu za stejně starého Senegalce. Když ale neuspěl zmíněný Genk, nejspíš by neuspěla ani Slavia.

Na závěr si dovolím jednu informační vsuvku o mentalitě Jihoameričanů - obecně se dá říct, že cílem tamních hráčů je dostat se do dobře situovaného klubu v TOP lize. Pokud ví, že na tuto úroveň nemají, vezmou raději štědrou nabídku z MLS nebo některé arabské země než hrát v některé z "přestupních lig" v Evropě. Doufejme, že Yaimar Medina svůj nesmírný talent rozvine natolik, abychom se z jeho umění mohli těšit my Evropané. A ono je na co se těšit, to mi věřte.

Shrnutí předností a slabin

+ Herní inteligence
+ Precizní práce s míčem na malém prostoru
+ Výborná střela z dálky a ze střední vzdálenosti
+ Rychlost
- Průměrná poziční hra v defenzivě

Autor: Jaroslav Novotný / targetscouting.com, x.com

Komentáře (12)

Přidat komentář
Seydou Doumbia

Bereme do Lyonu, Textor ho pošle rozehrát do belgického Molenbeeku, díky veiko. Vypadá jako mistr.

Reagovat
veikko

Myslím, že L1 by mu sedla, ale že bych chtěl, aby se šel zakopat do upadajícího Lyonu, to ne. Sry

Reagovat
Seydou Doumbia

Dobře tak do nějakého lépe fungujícího týmu, třeba Strasburg nebo Reims

Reagovat
veikko

Za mě je třeba už teď lepší než Chávez, který se celkem hezky prosazuje v Lens. Pokud se mu vyhnou zranění a nezačne srát na tréninky a svůj rozvoj, tak je to brzy reprezentační jednička na LB/LWB. Má potenciál úplně jinde než i třeba Estupinan, který je za mě trochu přeceňovaný.

Reagovat
Seydou Doumbia

Já Estupinamovi ve Villarealu věřil že bude světový bek, ale nějak to už nevypadá. Ten tvůj borec by určitě v L1 měl své uplatnění, Lens hraje na dost ostre wingbacky a přivádi tyhle no name cápky (kdo znal před sezonou uzbeka Khusanova).

Reagovat
veikko

Pervisovi hodně uškodily dvě delší zranění. Po nich zatím nehraje dobře. On byl vždycky pozičně při bránění totálně mimo a strašně propadal (v tom je naopak super na druhé straně Preciado, který dobře čte postavení druhého wingbeka), ale měl tu ofenzivní nadstavbu. Ta mu teď chybí. Světový hráč už z něj nebude, ale pořád může zůstat aspoň třeba v tom Brightonu, to je furt kvalitní tým.

Reagovat
Seydou Doumbia

Škoda že hráči jako Chavez nebo ten tvůj nechodí i do české ligy, my akorát bereme bubáky ze slovenské ligy nebo severských zemí. Přitom by k nám mohli chodit jak japonci tak afričané/jihoameričané, kteří chodí do belgické ligy.

Reagovat
veikko

Musíš to brát podle finanční situace těch klubů. Zajímaví hráči k nám chodí čím dál častěji, často i přímo z Afriky. Je třeba se orientovat na ligy, kde máš chudé týmy, od kterých si hráče může koupit i třeba Karviná nebo Budějovice. Jižní Ameriku skautuje Brazílie, Argentina, MLS a Mexiko. Tam je pak nutnost dívat se do těch slabých lig jako Peru, Venezuela nebo Bolívie, kde Peru je strašně chodící liga a Bolívijci mají problém s adaptací. Zbývá ti tak ta Venezuela (v minulosti třeba Eric Ramirez) a týmy ze spodku tabulky z jiných lig, případně nižší soutěže, kde je ten skauting složitější. Tady Medina reálně půjde ven třeba za 5 mega, to si tu můžou dovolit dva týmy, přičemž za 19letého kluka to těžko dají.

Reagovat
veikko

*5 mega eur samozřejmě

Reagovat
Seydou Doumbia

Jasný no, moc si to idealizuju. JA je asi horší, Afrika by byl lepší kontinent. Tam si to rozkrádá spíš Evropa, ale těch zemí tam je tolik že se něco najít dá i když pochybuji o kvalita tamních soutěží ve většíně zemí Afriky.

Reagovat
Sigma Olomouc

Diouf je lepší

Reagovat
veikko

Hele, možná i jo. Vůbec bych se ale nedivil, kdyby za dva tři roky byli oba v nějakém velkém klubu.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele