Vysoké pokuty za fanoušky: Slavia zaplatí čtvrt milionu, Sparta si musí připravit 200 tisíc

15.08., 18:42
Aktuality
Fortuna Arena (© Slavia Praha)

Pražská Slavia zaplatí kvůli masivnímu použití pyrotechniky fanoušky v utkání druhého kola fotbalové ligy s Českými Budějovicemi 250 tisíc korun. Sparta dostala za stejný prohřešek v zápase třetího dějství s Duklou pokutu 200 tisíc. Rozhodla o tom disciplinární komise Ligové fotbalové asociace (LFA), o verdiktech informovala v komuniké.

Slavia dostala vyšší pokutu než její městský rival kvůli tomu, že fanoušci vršovického celku použili vystřelovací pyrotechniku, která připomíná ohňostroj, opakovaně. Na Letné se takový případ stal "jen" jednou. Disciplinární komise se rozhodla udělit vysoké pokuty proto, že tento druh pyrotechniky výrazně ohrožuje zdraví fanoušků i hráčů.

Disciplinární komise uvedla, že ji množství pyrotechniky použité na stadionech v nové sezoně silně znepokojilo. "Zejména pak na domácích zápasech pražských klubů Slavie a Sparty. Vedle samotného množství pronesené a použité pyrotechniky má DK LFA značné obavy z druhu používané pyrotechniky, který se v poslední době na stadionech ve velké míře objevuje," uvedl předseda disciplinární komise Jiří Matzner.

Pozastavil se u vystřelovací pyrotechniky. Při ní podle něj ani při odborném použití nelze vyloučit riziko zranění, obzvlášť na zaplněných stadionech. "Reálně se proto bavíme o hazardování a vážném ohrožení zdraví, ať už samotných fanoušků nebo přímo aktérů utkání na hrací ploše," prohlásil Matzner.

"Při incidentech podobných těm, které se staly v uvedených utkáních, může v řadě případů dojít k bezprostřednímu ohrožení velkého počtu osob, ať už pouhou neobratností při manipulaci, vadou použitého typu pyrotechniky či jakoukoliv jinou, doslova smolnou událostí," dodal Matzner, který v komisi v polovině července nahradil Richarda Bačka, jemuž vypršel mandát.

Podle Matznera disciplinární komise dnešním rozhodnutí vyslala důrazný vzkaz, že ochranu zdraví všech aktérů zápasu bere velice vážně. Proti podobnému používání pyrotechniky bude i nadále postupovat přísně.

Patrik Čavoš z Karviné, Cory Séne z Plzně a Jakub Kučera z Hradce Králové si kvůli červeným kartám ze čtvrtého kola nezahrají tři soutěžní zápasy. Čavoš v duelu s Plzní tvrdým zákrokem přišlápl kotník Lukáši Červovi a rozhodčí Ondřej Pechanec ho rovnou vyloučil. Ve stejném utkání Senegalec Séne po několika desítkách sekund po příchodu na hřiště dostal červenou kartu za ostré přišlápnutí střídajícího Dominika Žáka. Kučera byl v zápase s Ostravou vyloučen za šlapák na Filipa Kubalu.

Autor: ČTK

Komentáře (17)

Přidat komentář
monty25

Tak to už tam mohl zůstat Baček.

Reagovat
Hurrikane

Baček 2.0, jsme si teda pomohli..

Reagovat
Greny

Tak myslím že vy a Slavia jste ho dokonce navrhli

Reagovat
Hurrikane

Není to poprvé ani naposled ve všech sférách života u nás, kdy se někdo zvolil, mysleli jsme si jak to bude dobrý a byl z toho pravý opak. Co už no..

Reagovat
Greny

Tam šlo spíš o to že některé kluby si stěžovali, že jediný co o něm se ví je z toho že poslal životopis nic víc nic min

Reagovat
Witcher

Zavřít stadion - ty trapný plakaty a bengalský vohně už frčej jen v Polsku ne?

Reagovat
FC Porto FC

Jasný, Řecko Turecko, Srbsko, Chorvatsko tam to vůbec neexistuje

Reagovat
Luka3enko

Začnou to reálně řešit až se stane nějaký průser a někoho to velmi ošklivě zraní. Všem je přece jasné, že se to dělá minimálně s tichým souhlasem klubů, protože kolik pyrotechniky jsou na Slavii (to není nic proti ní ale přijde mi že jí tam mají mnohem víc než Sparta) schopni pronést každý zápas je nemožné bez přehlížení od pořadatelské služby.

LFA to taky neřeší, protože jinak by ty pokuty stupňovala mnohem výrazněji, což se ale možná změní.

Reagovat
kilobyte

Plakáty mají snad v celé Evropě. Ve Francii teď pyro dokonce povolili.

Reagovat
Luka3enko

Jako úplně to teda volné taky není (vycházím ze článku na isportu):

V praxi má postup vypadat tak, že pořádající klub měsíc dopředu požádá místní prefekturu (vedení územně-správního celku, kterých má Francie přes sto) o povolení. Zároveň bude muset doplnit spoustu povinných údajů. Například přesně vymezit prostor, kde „pyroshow“ proběhne, dodat údaje všech osob, které se ji zúčastní a navíc zajistit kvalifikované specialistu, který na akci bude dohlížet.

Potřeba bude i pojištění a další opatření k zajištění bezpečnosti na stadionu. I tak nebude moct být použito víc než 35 kilogramů pyrotechniky těch bezpečnějších skupin.

Reagovat
Mass

Pořád mi to přijde jako rozumnější způsob než to prostě zakázat s tim, že se dá každej zápas pokuta, tzn. zvedne se vstupný o 15 korun, a příště je tam pyro zas.

Reagovat
kilobyte

Rozumnější to je z pohledu bezpečnosti, ale přebírají tím zodpovědnost.

Reagovat
Luka3enko

hlavně by mě zajímalo teda kolik bude stát ta pojistka na jedno utkání

Reagovat
kilobyte

Tak to je snad jasný, že jim nedají svolení podpálit stadion. Ale ono už jen tohle povolení je dost na hraně. Protože odpalovat pyro mezi lidmi v podstatě uzavřeném prostoru je z hlediska bezpečnosti noční můra. Proto to všude na oko zakazují a nechávají zodpovědnost na fanoušcích.

Reagovat
Luka3enko

ale až se stane průser taky si to odskáče pořadatel. Já jsem proti pyrotechnice na stadionech. Nepopírám, že se to může někomu líbit, ale ty bezpečnostní normy pro nakládání s pyrotechnikou nejsou zavedeny jen tak, aby se lidi buzerovali. Současně mě sere přerušení zápasů z důvodů špatné viditelnosti, protože skupina degenerátů potřebuje dělat bordel a něco si dokazovat.

Reagovat
kilobyte

Zas povolením pyra by nemělo docházet k přerušení, protože by to mělo dělat lidi s mozkem.

Reagovat
Luka3enko

by mě zajímalo jestli by si to vzal nějaký střelmistr na triko …. stejně to podle mě přinejlepším skončí tak, že to pyro budou odpalovat externí firmy s vycvičeným personálem

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele