Výdělky českých klubů v Evropě: Slavia na čele Evropské ligy, Spartu souží slabší koeficient

10.09., 19:04
Aktuality
Los nového ročníku Ligy mistrů (© AFP)

Základní část evropských fotbalových pohárů si v této sezoně zahraje čtveřice českých klubů, čili čtvrtina pelotonu nejvyšší soutěže. Z účasti v hlavních fázích třech kontinentálních soutěží plynou vedle prestiže také zajímavé finanční odměny. Ty nejvyšší jsou logicky spojené s Ligou mistrů, nahoru jdou však i příjmy z Evropské i Konferenční ligy. Na kolik si dosud letos přišli čeští zástupci?

Málokoho překvapí, že na největší balík si sáhla pražská Sparta, která se po 19 letech probojovala do hlavní fáze Ligy mistrů. Úřadující čeští šampioni dostali od UEFA na základě odhadu analytického účtu Football Meets Data na sociální síti X téměř 24 milionů eur (zhruba 597,5 milionu korun).

Největší díl ve výši přesahující 18,5 milionu eur (462,5 milionu) tvoří bonus za postup do hlavní fáze Ligy mistrů. Další dvě složky, které se vážou na klubový koeficient a sílu českého mediálního trhu, vynesly Letenským lehce přes pět milionů. V pětiletém i desetiletém klubovém koeficientu patří Sparta mezi desítku nejhorších klubů v celé Lize mistrů. Ještě hůř UEFA ohodnotila mediální sílu českých mistrů, když za klub z Letné poslala pouze pětici týmů.

V celkovém součtu si Sparta přijde na 23,9 milionů eur, což v porovnání s evropskou elitou stačí na 34. místo. Hůř na tom jsou pouze Sturm Graz a Slovan Bratislava, který tabulku uzavírá.

Slavia těží z koeficientu

V Evropské lize je Slavia ve výrazně lepším postavení. Vzhledem k úspěchům z posledních let patří do elitní desítky v pětiletém koeficientu a v tom desetiletém jí patří 12. místo. Příjmy sešívaných snižuje hlavně síla českého mediálního trhu, která i v Evropské lize stačí až na 25. místo. Navzdory tomu si vršovický klub z výkonnostní složky příjmů vydělal o milion a půl eur víc než Sparta.

Když se k tomu přičte bonus za účast v hlavní fázi Evropské ligy a bonus za play off o Ligu mistrů, vyjde z toho cifra 15,2 milionů eur (380 mil.). To před před blížícím se startem soutěže řadí červenobílé na první místo tabulky zisků. Za sebou prozatím nechali i evropské giganty v čele s Manchesterem United nebo AS Řím.

Na zajímavé peníze si přišla také Plzeň. Do Štruncových sadů by mělo zamířit zhruba 8,5 milionu eur (212,5 milionu). Největší rozdíl oproti Slavii činí chybějící bonus za účast v play off o Ligu mistrů, který UEFA vyčíslila na 4,3 milionů eur (107,5 milionu).

Mladá Boleslav do hlavní fáze jednoho z evropských pohárů prošla po 17 letech a za postup do Konferenční ligy získala 5,3 milionů eur (132,5 mil.). Přes 3,5 milionu (87,5 mil.) jí UEFA poslala za zvládnutá předkola a samotnou účast v ligové fázi. Zbytek plyne z výkonnostních složek.

Další miliony mohou české kluby získat za nasbírané body a konečné umístění v příslušné soutěži. Například za každý bod v Lize mistrů Sparta získá 700 tisíc eur (17,5 mil.).

Autor: eFotbal.cz / Lukáš Svoboda

Komentáře (11)

Přidat komentář
Pablos

Zajímavé Ty tabulky… nic jsem nečetl.

Reagovat
Firkraag

Reagovat
Salfovic

Jak může mít Anderlecht nižší market pool než severské týmy ?

Reagovat
BaggioRoberto

Dokonce i nez nasi a Madari. Za belgickymi kluby je podle tabulky uz jen Ukrajina, Azerbajdzan a Lotyssko. Divne

Reagovat
Pablos

Co teprve ten Real Madrid či Barcelona kotel za Aston Villou. Lille druhý apod. Nevím z čeho se to bere no

Reagovat
Svářeč

Ono se to odvíjí od toho, kolik stanice za práva zaplatí. Francouzi zaplatili pálku (480 mil za rok, pokud lze verit redditu), proti tomu třeba Italové jen 220, takže jsou výrazně níž. U Belgie samozřejmě částku nevím, ale asi moc nenasypali, no řekl bych, že tam bude problém, že spousta Belgičanů kouká na francouzské nebo holandské stanice.

Reagovat
Pablos

Reagovat
Calgary_CZ

Podle titulku jsem měl dojem, že Slávka je díky pohárům finančně za vodou, zatímco chudá Sparta strádá. Až teprve potom jsem dle tabulek zjistil, že je to 15,2 : 23,9 mil. Že já jsem ten článek četl!

Reagovat
kilobyte

Protože hrajou jiné ligy. To je jako kdybys porovnával tým ze spodku ligy s prvním týmem druhé ligy.

Reagovat
Calgary_CZ

Ale jo, vždyť já vím "proč", ne nadarmo se tomu říká milionářská liga. Prostě ten titulek.

Reagovat
sergi

Ešte by som si teda pozrel aj Konferenčnú ligu. Tam sa hrá o zápalky podľa všetkého.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele