Všichni jsme prohráli, hlesl Acerbi po rozsudku v kauze domnělého rasismu

29.03., 11:50
Aktuality
Francesco Acerbi (© Getty Images via AFP)

Francesco Acerbi se podělil o svou verzi sporu týkajícího se rasistické urážky Juana Jesuse z Neapole. Obránce Interu v něm byl zproštěn viny, protože se nenašel jasný důkaz, že svého protihráče skutečně urazil. Hráč, jemuž kvůli kauze unikla reprezentační pozvánka, o své zkušenosti promluvil pro list Corriere della Sera. Mrzí ho zejména, jaký tlak byl na něj vyvíjen a jak se k němu zachovali ostatní lidé.

"Jsem smutný a je mi to líto," začal Acerbi a dodal, že jde o případ, v němž všichni prohráli. "Když jsem byl zproštěn viny, viděl jsem, jak lidé kolem mě reagují... jako kdybych byl po deseti letech ve vězení propuštěn. Byly to velmi těžké dny," řekl.

Šestatřicetiletý veterán odůvodnil i své rozhodnutí počkat s veřejným vystoupením. "Věřil jsem ve spravedlnost a nechtěl jsem riskovat, že budu přiživovat kauzu, která už tak nadělala obrovský humbuk. Teď, když je tu rozsudek, bych rád řekl, co si myslím, aniž bych chtěl nějak pošpinit Juana Jesuse. Naopak je mi ho také velmi líto. Ale nemůžete někoho označit za rasistu kvůli špatně pochopenému slovu v emocionálně vypjaté hře. A nemůžete tak činit ani poté, co už jsem byl zproštěn viny," dodal Acerbi.

Prohlášení Acerbiho. (©Opta by Stats Perform)

Rozsudek bere 34násobný italský reprezentant jako vysvobození, radost ale nemá. "Byl jsem - a stále jsem smutný z celé té situace, která vznikla. Jsem smutný z toho, jak to dopadlo na hřišti, z toho, jak to dopadlo mimo něj a z toho, jak na mě všichni napochodovali, aniž by znali pravdu. I po osvobozujícím rozsudku se cítím velmi naštvaný. Dělalo se z toho, jako bych někoho zabil," hlesl.

Bývalý hráč Sassuola nebo Lazia odmítá jakákoli obvinění z rasismu a doplnil, že jeho vzorem je George Weah. "Ostatní prostě někoho ponižují, vyhrožují jemu i jeho rodině zabitím, ale za co? Za něco, co se stalo na hřišti, oni u toho nebyli a rasismus s tím nemá nic společného. Neberte mě špatně, rasismus je vážná věc, ale ne údajná urážka," rozčiloval se obránce Interu.

Statistiky hráče. (©Livesport)

"Proto si myslím, že když uděláte chybu, je správné, že za ni zaplatíte - jako když jsem zaplatil pokutu za ukázaná prostředníček fanouškům římského AS, kteří na mě křičeli 'musíš umřít'. Tisíce lidí to na mě pokřikovaly poté, co jsem dvakrát překonal rakovinu," vzpomínal Acerbi na bolestivá období.

Kvůli zdravotním problémům a následném návratu plnil 36letý Ital titulní stránky novin a nejen o nich napsal také knihu s názvem Tutto bene (česky Vše dobré - pozn. red.). "Díky tomu jsem silnější, nikdy jsem neměl strach. Ta krutá zloba, kterou jsem proti sobě v poslední době zažil, mi ale ublížila. Udělal jsem tolik pro to, abych se vypracoval a stal se příkladem vytrvalosti a profesionality a najednou hrozilo, že v jednom okamžiku o všechno přijdu," litoval obvinění z rasismu.

Kvůli němu ostatně také přišel o místo v A-týmu národního týmu, z jehož nominace byl vyloučen. "Zatím se k reprezentaci raději nebudu vyjadřovat. Nejlepší bude to nejprve probrat s (Lucianem) Spallettim. Jsem unavený, po dnešku celou kauzu uzavírám a už o tom nechci mluvit," má jasno Acerbi.

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Inter Milán
29
24
4
1
71 : 14
76
2
AC Milán
29
19
5
5
55 : 33
62
3
Juventus FC
29
17
8
4
44 : 23
59
4
Bologna FC
29
15
9
5
42 : 25
54
5
AS Řím
29
15
6
8
55 : 35
51
6
Atalanta Bergamo
28
14
5
9
51 : 32
47
7
SSC Neapol
29
12
9
8
44 : 33
45
8
ACF Fiorentina
28
12
7
9
41 : 32
43
9
SS Lazio
29
13
4
12
36 : 33
43
10
AC Monza Brianza
29
11
9
9
32 : 36
42
11
Turín FC
29
10
11
8
28 : 26
41
12
Janov CFC
29
8
10
11
31 : 36
34
13
US Lecce
29
6
10
13
26 : 45
28
14
Udinese Calcio
29
4
15
10
28 : 44
27
15
Hellas Verona
29
6
8
15
26 : 39
26
16
Cagliari Calcio
29
6
8
15
29 : 50
26
17
Empoli FC
29
6
7
16
22 : 43
25
18
Frosinone Calcio
29
6
6
17
37 : 60
24
19
US Sassuolo
29
6
5
18
33 : 56
23
20
Salernitana Calcio
29
2
8
19
23 : 59
14

Autor: Livesport.cz / Massimiliano Macaluso

Komentáře (39)

Přidat komentář
oli9

Tohle je dnesni doba... Rasismus, mě too.... Bez důkazů, se s obviněným nebo ponluvenym jedna tak, že je prostě vinen a odpad...

A když vyjde najevo že to vlastně není pravda... Tak se nad tím pomalu mavne rukou... Sorry no...

Reagovat
Pablos

nejhorší že on je ten, který pak podstupuje tu reálnou psychickou ujmu... a tam to je fuk, ale ta vykonstruovaná z možného jednoho slova je zničující

Reagovat
ratusek

Reagovat
DelPiero137

Reagovat
Salfovic

plnil 36 Ital titulní stránky novin

Reagovat
Witcher

Odchovanec Teplic Fenin ukončil protialkoholní léčbu.

Reagovat
romeo351

Dávám mu týden, než v tom pojede znova

Reagovat
pobody's nerfect

To chce pořádně oslavit

Reagovat
ratusek

Reagovat
mayday

To bude šmakec.

Reagovat
Nadržený šimpanz

Vždyť hrál za Kovářov, ve vedlejším okrese. To chtějí říct, že tam hrál v rámci léčby??

Reagovat
Pablos

Však jako vycházka proč né ? Uvolní ho... v nějákém čase se zase vrátí zpět, udělají se testy a je to né, proč by si to mělo něják odporovat ?

Reagovat
Nadržený šimpanz

Já se divil, že hraje v Jižních Čechách, ale je to relativně kousek do Červeňáku,tak už vím proč

Reagovat
oli9

Vzdycky když se řekne protialkoholni léčebná tak si vzpomenu na na vlastní oči a MILANA Curdu a Tondu Skopka...

Když se dobrovolně chtěli jít léčit a ptali se tam v léčebně kdy je večerka

Ze když přijdou po večerce z restaurace ve 12 že jim nikdo neotevre..?

A tam jim vysvětlovali že oni nikam chodit nesmí

https://youtu.be/FclFgvfiAlo?si=eD2R_FG8It6YCjhk

4:10

Po X letech jsem si to pustil

Reagovat
Bakary3

Topovka

Reagovat
jenage

Reagovat
DidusIneptus

Francesco Acerbi má pravdu! Věřím mu, a už ne tohle slovo ,, rasismus" začíná štvát. Zabyvejte se sportem a né rasovou diskriminací! To je problém dnešního sportu, že nontujou do sportu slovo rasismus. Nějaký osobní potyčky v zápalu boje se chápou a sdělovací prostředky ať si toho nevšímají, jenom předělávají do mezilidských vztahů nesnášenlivost My, kteří se chceme bavit sportem tady nejsme pro to, aby jsme trpěli vaše problémy který se nás vůbec netýkají! Dříve byly na sportovištích tabule Fair play, dnes No rasism. Dejte do hajzlu tyhle kontraproduktivní nápisy No rasism a radši tam vraťte Fair play! Tím, že dáváte lidem před oči No rasism nepřímo nabadate rasisty k projevům rasismu kteří se toho hned chytnou jak potrefený husy!

Reagovat
BaggioRoberto

Pripomina mi to kauzu Kudela. S tim rozdilem, ze toho bez dukazu potrestali. Tohle je spatne, ty se na nekoho v zapalu hry spatne podivas a uz jsi rasista, pritom sis ani neuvedomil jakou ma barvu pleti.

Reagovat
Damis

Za pár desítek let, bude údajný rasismus trestaný hůře než vražda. Bude 140 pohlaví a do práce nebudeš muset přijít, protože se zrovna ráno budeš cítit jako digestoř. Každé narozené dítě bude předem mít voperované obě genitálie aby se mohlo každý den svobodně rozhodovat čím bude.

Reagovat
Kucka

Reagovat
Seydou Doumbia

no uplně bych se tomu nesmál...v roce 1960 (jen střílím) by taky lidi nevěřili že o 80 let později bude více než 2 pohlaví, že nebudeš moci mlátit ženu, že bude mít žena stejné práva jak muž a že zavšivený negr nebude už jen sluha kterého můžeš mlátit bičem při práci...

Reagovat
TheTopFootbaler

Reagovat
didosh

Reagovat
jenage

Za pár desítek tisíc let budou lidi hermafroditi a budou mit průhlednou bezbarvou kůži a všichni budou spoko.

Reagovat
10

Jesus ještě nakonec může být rád, že ten ban na 10 zápasů nedostal on

Reagovat
PtákOhnívák

Já být Acerbi, tak ho žaluju pro pomluvu. Lhal před soudem, rep. komisí což se potvrdilo zproštěním viny na základě nedostatku důkazů. Za mě pomluva jak vyšitá...

Reagovat
Bobřík1

Zproštění viny pro nedostatek důkazů přeci neznamená, že se ten skutek nestal.

Reagovat
Eichel

Reagovat
10

Reagovat
Radin

Z celého člànku jsem se nedočetl co řekl..

Reagovat
Freedo

Fucking guy

Reagovat
jenage

Právěže nic.

Reagovat
Kucka

Tak to mu řekl dobře.

Reagovat
Bakary3

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
Arnar Resmusonn

Pokud člověk někdy dělal sport a zažil derby nebo vypjatý zápas, tak ví, že při nějakém ostrem souboji z něj vypadne první urážka co přijde na mysl...tím to neomlouvám, jen konstatuji. A dělat z toho rasistické kauzy spíš ukazuje na mentalitu toho "urazeneho "

Reagovat
Seydou Doumbia

takových případu bude jen přibývat, když je dnes in bojovat za rasismus tak si černí vezmou každou urážku jako rasismus aby měli důvod potopit soupeře

Reagovat
Nuno čomes

Ubrečenost je dneska velmi moderní

Reagovat
Recoba Inter

Od tebe to sedí

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele