Vorlický s rezervou Slavie postoupil do druhé ligy a přípravu zahájí s áčkem. Musí dělat postupné kroky, říká otec

16.06., 15:52
Aktuality
Vorlický zahájí letní přípravu s A-týmem pražské Slavie. (© Slavia Praha)

Když se v zimě po sedmi letech v Itálii vrátil do Česka, leckoho svým krokem překvapil. I ze strany Slavie, která ho z Atalanty přivedla, se jednalo o risk. Lukáš Vorlický (22) léčil vážné zranění kolena a nikdo pořádně nevěděl, jak zvládne adaptaci na fyzicky náročný český fotbal. Na hřiště se vracel pozvolna, na jaře za béčko sešívaných odehrál pouhých 275 minut. I omezený herní čas mu ale stačil k tomu, aby naznačil, že může být jednou z hlavních tváří slávistické budoucnosti. Celý příběh ovšem má jedno velké ale...

Šikovný středopolař v aktuálním ročníku naskočil do šesti zápasů, ve kterých vstřelil čtyři branky a pomohl B-týmu Slavie k postupu do druhé ligy. Poprvé oblékl sešívaný dres v polovině dubna, kompletní porci 90 minut ale absolvoval až v posledním kole ČFL na hřišti Hostouně.

A právě zápas proti středočeskému týmu ukázal v plné kráse Vorlického hlavní přednosti. Skvělá práce s míčem, výborná orientace v prostoru, rychlost, obratnost v situacích jeden na jednoho a v neposlední řadě nadstandardní kopací technika.

Ještě během prvního poločasu dal rodák z jihomoravských Boskovic dvě branky. A hlavně ta druhá opravdu stála za to: 25 metrů od branky si bývalý hráč Atalanty nakrokoval rozběh a pravačkou poslal míč přesně do horního rohu. Brankář domácích neměl sebemenší šanci a Vorlický mohl slavit.

"Troufnu si říct, že Lukáš je nejlepší hráč, kterého jsme v Hostouni mohli minimálně v téhle sezoně vidět," prohlásil uznale trenér středočeského celku Dominik Rodinger. "Na české poměry je naprosto atypický. Skvělý ve hře jeden na jednoho, neskutečně silný na balonu. Nikdy nevíte, jestli si na míč šlápne a otočí hru, jestli půjde do rychlé kličky, nebo si dá první dotek do volna. Vybavuju si situaci, jak si výborným převzetím míče prohodil čtyři frajery," vyzdvihl Vorlického kvality mladý kouč.

Mladý záložník ve třetí lize chvílemi působil jako zjevení. Ve fyzicky velice náročné soutěži nešetřil fotbalovostí a když byl na hřišti, patřil k nejdůležitějším hráčům ofenzivy slávistického béčka. "V posledních dvou zápasech základní části Lukáš odehrál téměř kompletní porci minut a směrem dopředu hrál s velkou chutí a hlavě velkou kvalitou," chválil svého svěřence trenér rezervního týmu Slavie David Střihavka.

Slavia ovládla svou skupinu ČFL a zajistila si místo v baráži o postup do druhé nejvyšší soutěže. Dvojutkání s Velvary už ale bylo pouhou formalitou. Soupeř na vyšší soutěž nemá zázemí, proto posun do profesionálního fotbalu předem odmítl. Realizační tým vršovické rezervy proto k oběma zápasům nominoval mladíky a hráče, kteří v průběhu sezony nedostávali tolik prostoru. Vorlický si tak mohl užít volna.

"Od Lukášova příchodu do Slavie jsme měli jasně nastavené podmínky. Hlavním úkolem bylo dát ho po sérii zraněních zdravotně do pořádku. Následně jsme pracovali na kondici tak, aby byl ke konci ročníku schopen zvládat zátěž na té nejvyšší možné úrovni v rámci ČFL, a tím pádem se mohl od nové sezony chystat s A-týmem," přiblížil Střihavka.

Právě kvůli plánované přípravě pod Jindřichem Trpišovským vynechal Vorlický oba barážové duely. Kondiční soustředění v rakouském Aigenu totiž slávistům začíná už v pondělí 17. června. "S áčkem by Lukáš měl absolvovat i následné herní soustředění. Pokud vše půjde podle plánu, tak jsem přesvědčený, že se v budoucnu může v prvním týmu výrazně prosadit," předpovídal Střihavka.

Musí dělat postupné kroky, říká Vorlického otec

V případě Vorlického půjde hlavně o to, aby se mu vyhýbala zranění. Během sedmi let v akademii Atalanty podstoupil dvě operace kolena a s vážným zraněním kloubu, který fotbalisty často trápí, bojoval i v průběhu uplynulých 12 měsíců. Rychlého přesunu do A-týmu se právě proto obává také jeho otec Jiří.

"Lukáš by vzhledem ke svým zdravotním indispozicím potřeboval postupný dlouhodobý tréninkový plán. Nemůže působit pod trenéry, kteří budou měřit jeho výkonnost aktuálním metrem. Pokud se má vrátit na úroveň, na kterou má, bude muset postupovat postupnými krůčky třeba celou další sezonu. Rozhodně není v pozici, kdy by mohl naskočit do přípravy v plné zátěži," upozornil Vorlický starší.

Bývalý druholigový středopolař stál u synova fotbalového vývoje a měl velký vliv na to, jaký hráč z něho vyrostl. Pro Livesport Zprávy přiznal, že Lukášův trénink byl od prvních fotbalových krůčků koncipovaný tak, aby se mohl prosadit v mezinárodním fotbale. "Říkali jsme, že ho nevychováváme pro českou ligu, ale pro evropský fotbal. Jeho adaptace v Česku proto vůbec nebyla jednoduchá, a ještě zdaleka není u konce," připustil.

Vorlický už v 15 letech vyrazil sbírat zkušenosti do akademie Atalanty. V Bergamu si i přes vážné zdravotní komplikace dostal do A-týmu a na jaře minulého roku naskočil ke třem zápasům v Serii A. Proti Lecce, AC Milán a Udine posbíral 22 minut, poté mu ale opět vystavilo stopku zdraví.

Vorlický zasáhl v dresu Atalanty do tří utkání Serie A. (©Profimedia)

Nyní ve Slavii bojuje o další návrat a poslední týdny ukazují, že je na dobré cestě. Ve třetí lize dvakrát za sebou nastoupil v základní sestavě a po šesti letech dostal pozvánku do národního týmu. S výběrem do 21 let absolvoval tréninkový kemp a nyní vyhlíží přípravu na novou sezonu.

"Po třech letech mám šanci začít normální letní přípravu, což v mém případě zásadně mění situaci. Když půjde všechno dobře, můžu si před sebe dávat další cíle," uvedl talentovaný fotbalista v rozhovoru pro fotbal.cz.

Jaké cíle to budou, neprozradil, při pohledu zvenčí jsou ale nasnadě. Boj o stálé místo ve slávistickém áčku, snaha prosadit se v národním týmu do 21 let a v budoucnu třeba i návrat do zahraničí. Fotbalově na to bezesporu má, vše ale bude záviset na tom, jak si s vyšší zátěží poradí jeho kolena.

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

Autor: Livesport.cz / Lukáš Svoboda

Komentáře (26)

Přidat komentář
partaS

snad se chytí klidně i za sešívky

ty odchody do akademií v zahraničí je zlo (ještě Nizozemsko bych chápal), za posledních 20 let se chytil snad jen Jankto

Reagovat
Selänne

V jeho případě byl odchod do zahraničí nejlepším možným skokem. Nebýt zranění, byl by dneska na EURU.

Reagovat
partaS

jj, byl by v základu Atalanty

Reagovat
Selänne

Dost možná i jo. I v těch pár momentech vypadal opravdu výborně. Velká škoda.

Reagovat
ACSeRw!n

0cesta pres Ceskou ligu je mnohem lepsi, ale oni jsou nepoucitelni

Reagovat
Me2win

Projekt Vorlický .

Reagovat
Salfovic

Slavie se zbavuje hráče, jakého liga ještě neviděla, Sheriffa Sinyana, už po jedné sezoně

Reagovat
Bakary3

To o něm někdo říkal?

Jinak u něj to byl čistý vabank, takže nic udivujiciho

Reagovat
Freedo

Reagovat
Salfovic

Skoro.

,,Když bude zdravý, myslím, že takhle kvalitní a komplexní hráč tady dlouho nebyl.“ (Trpiš)

Reagovat
Mass

Vždyť to je pravda, fotbalový kvality má Sinyan podobný třeba jako Hancko. Bohužel u něj se ale nepotvrdila ta první věta.

Reagovat
Pablos

Tři roky nebo kolik si ho vysnili skautingem, aby to pak byl vabank ?

Reagovat
KingMaster13

Když ho ale chtěli poprvé tak byl před zraněním. Pak už to vysloveně jen zkusili, se stane že hráč po zranění už nikdy nechytí tu formu předtím viz Provod ale viz i třeba Kaká

Reagovat
Pablos

Jasný, ale stejnak si myslím, že si od toho prostě slibovali víc. Ale jo to, že to vlastně vabank byl, to beru nakonec

Reagovat
KingMaster13

Viděli v něm skilly bohužel po tom zranění vypadal hůř než se asi čekalo. Nicméně je to fail z naší strany. A možná i zbytečný riziko. Celkově do těch rizik chodíme nezdravě moc.

Reagovat
Mass

Ihattaren, Sinyan, Vorlický. Ti dva nevyšli, ještě uvidíme, co ten třetí. Na druhou stranu, kdyby aspoň jeden z nich vyšel, tak je to hráč za 5M€. Nevim, co v tom vidíš za riziko, jsou to volný hráči, dostávaj smlouvu na rok a Slavia má pak opci na pár dalších let. Určitě nic, co by tě mělo trápit jako fail.

Reagovat
kilobyte

Když si vsadíš tři "toaleťáky" za 20, tak taky můžeš vyhrát balík.

Reagovat
KingMaster13

Tam jde o to, že se jim dá plat a ne zrovna malý. Furt člověk chce aby ten klub šlapal co nejvíce řekněme efektivně. U Sinyana to ještě dokážu pochopit tak nějak, protože ho viděli a uslovili o něj dlouhodobě i před zraněním. Ten Ihattaren byl fail prostě no

Reagovat
KingMaster13

Reagovat
db18

Komentátor... pár vteřin předtím, než udělal tu chybu v utkání s Plzní.

Reagovat
Me2win

Skleněnka no. A posral zápas s Plzní.

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
St. Pauli

Reagovat
Irek

Držím palce, fotbalově na to rozhodně má !!!

Reagovat
Mass

Vorlický. Snad mu kolena vydrží a uvidíme ho i v 1.lize. Chytrej a moc šikovnej hráč.

Reagovat
Losinho

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele