V Ďolíčku byly penalty nařízeny správně, v Hradci Králové nikoli

Včera, 12:30
Aktuality
Ďolíček (© SK Slavia Praha)

Královehradečtí v sobotním utkání 12. kola první ligy proti Olomouci neměli zahrávat penaltu. Podle komise rozhodčích Fotbalové asociace ČR sudí Marek Radina po zásahu od videa nařídil pokutový kop pro "Votroky" nesprávně. Naopak obě penalty v nedělním zápase Bohemians 1905 s Mladou Boleslaví byly v souladu s pravidly stejně jako vyrovnávací branka Liberce na Spartě. Komise to uvedla v komuniké.

V Hradci v 53. minutě olomoucký Yunusa Muritala trefil ve vápně v souboji loktem do obličeje Filipa Čiháka. Sudí Radina nejprve penaltu nenařídil, po zásahu videorozhodčího Miroslava Zelinky a přezkoumání situace však svůj názor změnil. Domácí kapitán Petr Kodeš nicméně pokutový kop neproměnil.

"Útočící hráč domácího družstva se zezadu natlačil do bránícího hráče hostujícího družstva, který ho ve výskoku při odhlavičkování centrovaného míče nezaviněně zasáhl loktem do obličeje. Jednalo se o chybnou intervenci ze strany VAR (videorozhodčího), rozhodčí nařídil pokutový kop chybně," uvedla komise k utkání, které skončilo 1:1.

V neděli na stadionu Bohemians zahrávaly oba týmy v závěru penaltu po ruce ve vápně. Nejprve sudí Ladislav Szikszay po zásahu videorozhodčího a rozboru u monitoru nařídil pokutový kop pro Mladou Boleslav za ruku Matěje Hybše. Patrik Vydra nezaváhal a v 83. minutě poslal hosty do vedení 2:1.

"Hráč domácího družstva zahrál míč rukou, kterou měl zhruba na úrovni ramene a nepřirozeně od těla. Míč po zahrání rukou evidentně změnil směr. Jednalo se o jednoznačný přestupek," podotkla komise.

V nastavení pak Szikszay na opačné straně rovnou bez zásahu od videa nařídil pokutový kop za ruku hostujícího Dominika Kostky. Júsuf Hilál na první pokus z penalty neuspěl, z dorážky však rozhodl o konečné remíze 2:2.

I tentokrát šlo podle komise o správný verdikt. "Ruka hráče hostujícího družstva byla sice nastřelena z bezprostřední blízkosti, ale hráč ji měl nepřirozeně vysoko na úrovni ramene a od těla. Jednalo se o přestupek," uvedla komise.

Posvětila také vyrovnání Liberce na průběžných 1:1 v sobotním utkání na Spartě. Sudí Dominik Starý s videorozhodčím zkoumali, zda v 63. minutě před brankou Mariose Purzitidise jeho spoluhráč Denis Halinský u lajny ještě udržel míč ve hřišti.

"Postavení kamer na stadionu umožnilo celou situaci vyhodnotit pomocí kalibrované ofsajdové čáry, která prokázala, že míč celým svým objemem hrací plochu neopustil," uvedla komise. Sparta nakonec zvítězila 2:1.

Komise rozhodčích se podle manuálu vyjadřuje vždy ke čtyřem situacím z jednoho kola, které vyberou média. Další momenty z víkendových zápasů veřejně nekomentuje.

Autor: ČTK

Komentáře (8)

Přidat komentář
John Obi Mikel

Aspoň je vidět jak TV záběr zkresluje. To na Spartě vypadalo dle fotky jako jasný aut.

Reagovat
kilobyte

Podobný případ, jako ten ofsajd v zápase Liberce s Bohemkou. Akorát, že teď nikdo nezpochybňoval kalibrovanou čáru.

Reagovat
Mass

Reagovat
BaggioRoberto

To byl aut, se podívej jak ti Einstein nakreslili tu caru.

Reagovat
Mass

Pod preview se samozřejmě objevily nějaký hejty, ale myslim si, že Rouček odpískal utkání Jablonec-Slavia velmi dobře a to přispělo k plynulosti zápasu.

Reagovat
Transfermarkt

Za mě velmi slušně, těch dvacet procent pro Slavií tam bylo, ale to v rámci jízdenky beru

Reagovat
Mass

Ty jako důchodce na hlavu máš na jízdenku mhd slevu?

Reagovat
BaggioRoberto

Ta kalibrovaná cara na Spartě to je silvestrovský vtípek nebo jako co to má bejt. Viděli jsme už hodně, ale toto.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele