Tři úkoly pro Ivana Haška před výkopem osmého českého Eura

16.06., 15:00
Názory a komentáře
Lukáš Provod v souboji (© AFP)

Autorský příspěvek serveru EuroFotbal k představení účastníků Eura 2024 se pomalu chýlí ke konci — vrcholit bude dnes večer profilem jediného debutanta z Gruzie. Původním plánem bylo představit jenom nepříliš známou dvanáctku, přičemž o tom, jaká je turnajová historie České republiky, a že je tahounem týmu Tomáš Souček, nikdo znovu číst nepotřebuje. To nadále platí, ale aspoň nějak se této specifické české výpravě pověnovat musíme.

Když jsem přemýšlel nad vhodným formátem, přišly mi právě ‚úkoly‘ tím pravým pojmenováním pro to, s čím se momentálně Ivan Hašek potýká. Jako jediný s Julianem Nagelsmannem své hráče neměl možnost vést v soutěžních zápasech. Zároveň si jako vůbec jediný dal za cíl být pro soupeře i diváky nečitelný. To na jednu stranu může teoreticky znamenat, že veškeré níže uložené úkoly nebudou hned v prvním zápase relevantní, protože se po vyzkoušení šesti různých cest vydáme tou sedmou, ale signály Michala Kvasnici (Deník Sport) z tréninků hovoří o útoku Kuchta-Schick a Douděrovi operujícím vlevo přes nohu, což by nasvědčovalo značné informační hodnotě generálky.

Pro ní zvolil český tým toho správného soupeře. Severní Makedonie sice dle fanoušků hrála "nechutně", respektive hrát příliš ani nechtěla, ale to bylo v pořádku. Ve stejném rozpoložení takřka jistě nastoupí i Gruzie, rovněž vycházející z hlubokého 5-3-2, jen s tím rozdílem, že poněkud nemastného neslaného Eljifa Elmase vystřídá Chviča Kvaracchelija, který zvládá udělat vichr dočista sám. Proto Gruzínci nejspíš nabídnou více, ale bez míče to bude de facto totožný oříšek.

Co nám tato generálka řekla o českém týmu? V zásadě se chce říct, že nic nového. Tradiční kreativita nám chybí, a na sraz dorazila teprve s Petrem Ševčíkem, na druhou stranu ani její samotná přítomnost by patrně nic mávnutím kouzelného proutku nevyřešila; Španělsko na minulých turnajích mělo vždy jedny z nejlepších záložníků-tvůrců, a stejně si nevědělo rady.

Plakat nad rozlitým mlékem, alias všední realitou v éře po Tomáši Rosickém bez evidentního kreativního středobodu, tedy nemá smysl. Leccos se přitom dá vyspravit i bez této mýtické spásy, konkrétně například prostřednictvím adekvátního řešení tří vybraných, níže rozvedených úkolů:

1) Oprostit se od Patrika Schicka jako nezpochybnitelné, neotřesitelné útočné volby č. 1

Herní projev útočníka Bayeru Leverkusen nikdy nebyl z nejintenzivnějších, což mělo vždycky tendence dráždit. Možná ne tehdy, když se spolu s Cristianem Ronaldem dělil o titul nejlepšího střelce Eura jako minule, ale i tehdy to platilo. A platit bude nadále. Schick se zkrátka bude schovávat, nebude vést naši presující linii, občas dokonce bude působit, jako by ho nic kolem nezajímalo, a leckterý jeho kontakt s míčem bude stoprocentně tak laxní, že takový dojem potvrdí.

Ani tohle všechno z něj nedělá nepoužitelného hráče, ba dokonce mu to ani nezabraňuje v tom být naším klíčovým hráčem. Ale aby se tak mohlo stát, musel by český tým na Schicka tzv. "hrát" stejně jako před třemi lety. A v takové fázi my už nejsme — především mentálně. Zatímco dlouhé výpadky Schickovy přítomnosti na srazech v první fázi Šilhavého štace (závěr kvalifikace na Euro a pak opakovaně v průběhu roku 2021 působily jako extrémní nepříjemnosti a vyložené "čekání na Schicka" (vzpomeňte na trápení se Zdeňkem Ondráškem, jakmile vyprchal jeho anglický hype, v kombinaci s Martinem Doležalem proti Bulharsku či Bělorusku), již Schickova absence pro první část složité skupiny v Lize národů takovou příchuť neměla (poprvé vyletěl Jan Kuchta), stejně jako poslední zhruba rok předcházející Schickův návrat letos v březnu. Mezitím se do okruhu kandidátu přidali Mojmír Chytil s Václavem Jurečkou a Kuchta sám vyrostl v nejkompletnější verzi sebe samotného. Letošním bonbonkem je Tomáš Chorý a rovněž jeho opožděný růst v legitimní reprezentační kvalitu. Normálně by opomenutí nejlepšího střelce ligy vyvolalo daleko větší haló.

Nakládat se Schickem jako se spasitelem, který je automaticky jedním z prvních jmen na seznamu startérů, je tudíž přežitek. A sám vytáhlý forvard si prvními zápasy pod Haškem nepomáhá. Ne že by ho to nutně nebavilo, to si netroufám posoudit, ale jakýsi ‚disconnect‘ vůči zbytku týmu je reálný a na první pohled patrný. Schick jako by existoval a fungoval ve vakuu. S Kuchtou (v ofsajdu) se pořádně potkal jednou. Většinu míčů přebíral na pravém křídle, což odpovídá jeho zvyklostem a snad i přednostem, teď tak ovšem zdánlivě činí, aniž by věděl, co tam pohledává, bez podpory. A to se bavím jen o pondělku, březnový zápas s Norskem byl v tomto směru už úplným utrpením.

Když proti Severní Makedonii na hřiště vkročil Chytil, okamžitě se začaly dít věci, a to je právě ono. Schickova chybějící intenzita a urgence není vadou, přes kterou se nelze zaboha přenést, abyste byli efektivní, jenže pro to musí existovat to správné prostředí — a my takové prostředí nyní nemůžeme nabídnout, už v žádném případě ne společně s volnou rolí pro Schicka. Takový Robert Boženík má rovněž své výrazné vady na kráse, ale přinejmenším ví, co se po něm chce. Jak bylo zjevné při slovenské generálce s Walesem, jeho role v budování postupných útoků spočívá v dynamickém seskočení níže a okamžitém ‚protečování‘ míče buď do (pravé) strany, nebo za sebe. Tuhle výpomoc český národní tým pod Haškem (ale i Šilhavým) prakticky nezná. Kuchta by to uměl, ovšem tak trochu na styl Chytila se v generálce profiloval spíše jako ten, kdo míč přidusí a nechá se zfaulovat, potažmo sám balon přikryje, potáhne a rozehraje po několika dotycích. Pokud je tohle univerzální pokyn pro ‚toho druhého útočníka‘, pak Schickův pokyn nesmí zároveň znít "buď svůj".

To jsme si mohli dovolit, když druhý nejlepší scénář pro naše rigidní 4-2-3-1 zosobňoval Michael Krmenčík na strmém ústupu (dostřídávající ve čtyřech zápasech), zatímco Tomáš Pekhart po celé kvalifikaci strávené ve vyhnanství s týmem na Euru cestoval jen na výlety. Teď jsme v tomto směru v daleko komfortnější pozici, což by správně mělo znamenat menší pohodlí pro Schicka v základu.

2) Vybrat si mezi Provodem a Hložkem, a nezůstat rozkročený mezi oběma

Jedno strohé zkonstatování úvodem, které v kritice generálky poněkud zapadlo: Adam Hložek odehrál dobrý zápas. Obecně je znát, že v reprezentaci nabírá na jistotě v kramflecích. Konečně vidíme ty dravé, silové průniky středem hřiště. Konečně si v útočném vápně dovolil i jednu parádičku, po níž nebezpečně centroval. Nejsou to žádné bomby, a jeho reprezentační krůčky vpřed pořád přicházejí v dávkách a intervalech, které nejsou dvakrát uspokojivé, ale jsou tam.

Další věc, která poněkud zapadla, tentokrát ve všech těch bohatých narativech ligového finiše: Lukáš Provod měl vynikající poslední cca třetinu sezony a na Euro zajíždí jako jeden z hráčů ve formě. Od návratu do ligového základu 30. března proti Slovácku nastřádal 528 minut (necelých 6 startů) a přímo se přitom podílel na 5 gólech (2+3), což odpovídá polovině jeho bodového příspěvku v sezoně, mezitímco pomáhal vytvářet 11 nevyužitých šancí, hned sedmkrát jako primární činitel.

Takovou vzestupnou tendenci přitom rozhodně neměla výkonnostní křivka Lukáše Kalvacha (jenž dohrával patrně ve své nejhorší verzi za celý průběh sezony), ale ani Petra Ševčíka, který svůj vrchol zažíval na přelomu podzimu a jara (než se zranil pro první jarní derby S). Druhý jmenovaný určitě bude v průběhu turnaje taky potřeba (první zajímavou diagonálou jsme Makedonce překvapili v 51. minutě díky Krejčímu, a to je věru otřesné), ale primárně bychom měli cílit na maximalizaci efektu Provoda. Slavia to v závěru sezony dokázala tak, že ho vysunula před Ševčíka s Oscarem a nechala působit primárně ze středu či zleva. Hašek měl Provoda v generálce nejprve na pozici nejzataženějšího záložníka, prvního vzadu na výpomoc defenzívě, prvního v nabídce stoperům při rozehrávce, zkrátka jakéhosi nástupce zraněného Michala Sadílka, a po změně stran zdánlivě na postu pravého křídla s velmi omezenou životností i využitím. Ani jedna role není optimální. V žádné poloze Provod prakticky neměl příležitost pronášet balon středem pole, atakovat box, případně i pálit ze střední vzdálenosti, jak rád činí ve Slavii. Zaujal jen standardkami (paradoxně něčím, za co je naopak fanoušky sešívaných nezřídka kritizovaný), a nebylo to nutně jeho vlastní vinou.

Pokud není pro Haška variantou na levého křídelního beka (nebo přinejlepším až plánem C), potom Provod musí hrát výš, což v tomhle rozestavení takřka jistě znamená posazení Hložka. Konkrétně na Portugalsko si dovedu představit i double pivot Provod-Souček a před nimi zodpovědného Pavla Šulce, ale to čistě z pragmatických důvodů, ne z důvodu vytučnění Provodových silných stránek.

Vzpomeňte na Provodův nejlepší repre zápas proti Belgii v kvalifikaci na MS 2022 — ať už zleva nebo zprava, jeho hlavní příspěvek byl ve finální třetině, a jeho heat mapa proti favoritovi ve výsledku vypadala takto. Následně sice Provodovi skrz četná zranění dlouho trvalo, než se vrátil do herní pohody, ale teď se v ní nachází, a my ho z nějakého důvodu taháme daleko z komfortní zóny.

3) Vtisknout jasný řád chaotické křídelní hře, a pomoci si přitom stopery

Byť v zásadě chápu a respektuju trenérovu snahu držet soupeře do poslední chvíle v nevědomosti, obávám se, že celou nevyvedenou generálkou se Severní Makedonií jsme definitivně vstoupili do fáze, kdy už to nebezpečně smrdí tím, že do Eura nevstupují v mlze nejen naši soupeři, ale i Haškovi svěřenci. A nejvíce se to paradoxně, ale taky docela logicky, projevuje zrovna v krajních prostorách, kde Hašek oproti úvodnímu březnovému seznamování najednou operuje s game-changerem v osobě Vladimíra Coufala, a celkem výmluvně jej od začátku postavit do obou přípravných duelů.

Důvod se zdál prozaický: na poslední chvíli z(a)jistit, jak/aby se Coufal využil. Exhibici s Maltou a jednu brzkou polokolmici Holeše nepočítaje, v generálce Coufal vypadal jako pozapomenutý voják v poli. Zatímco David Douděra vlevo bez rozmyslu sázel do vápna jeden vtáčený centr za druhým (aniž by na něj byl kdokoliv připraven), k čemuž se tu a tam přidal i podstatně lépe vybavený Ladislav Krejčí, Coufal se ke svému trademarku — prudkému mrsknutí míče v náběhu — prakticky nedostával. Na pravé straně mezitím český plán na Severní Makedonii vesměs kopíroval obvyklé herní schéma Slavie, kdy přihrávku do kraje následuje okamžité sklepnutí z jedničky po lajně. Zásadní rozdíl spočítá ‚akorát‘ v tom, že ve Slavii tato sklepnutí umně provozuje Douděra coby wingbek na křídlo. Kdežto v českém podání se této role ujímá krajní stoper (Holeš) a nezřídka na nikoho. Coufal na tuto herní variantu zjevně nebyl moc připraven a křídla v tuhle chvíli neznáme.

Výsledkem byl příšerný chaos. Odlišný přístup k budování hry podél jedné a druhé postranní čáry samozřejmě není žádný problém, dokonce by se to dalo považovat i za dobrou praxi (Sparta v nějaké míře asymetrii obou krajů aplikovala po většinu Priskeho angažmá), ale tohle není ono.

Zaprvé, o Douděrovi se musí přestat nahlas říkat, že má dobrý centr, protože si to očividně vzal až příliš k srdci. Slávistický (křídelní) bek produkuje na ligový zápas 6,66 centrů. To je jednak samo o sobě ďábelské číslo (jeho konkurent Michal Tomič se dostal na 4,86), jednak je to rapidní nárůst oproti Douděrově standardu z první sezony v Edenu (4,45 z pozice wing/beka). Z tak velkého množství centrů se zákonitě nějaká (větší) porce ujme, ale to vypovídá pramálo o kvalitě samotného centrujícího hráče. Stačí si znovu přehrát veškeré jeho centry z klidu (!) proti Severní Makedonii. Rovnou do autu. Douděra ve své hře nezná pauzu, což je zejména ve chvílích, kdy dostává míč vtočený do středu vyloženě na škodu. Je to podobné, jako když sparťanští příznivci trpěli u Mejdrových centrů, když oproti hradeckým zvyklostem najednou měl centrovat z kroku, z pečlivě budované pozice, kdy více záleží na technice. Jako hráč bez výraznější schopnosti přejít 1 na 1 nebo rýsovat skrytou uličku přitom Douděra v podstatě může jenom centrovat. A pokud se tohle má dít v klasicky douděrovské (tedy závratné) kadenci, musíme na to mít ve vápně hráče — a to s pochodujícím Schickem, respektive všude možně cestujícím Kuchtou, takřka nikdy nemáme. To musíme hrát Chorého, a pořádně. Za nastalé konstelace je David Jurásek stoprocentně vhodnější volbou; krom toho, že má ještě lepší centr z kroku z hloubi pole i z běhu od postranní čáry, nabízí další nadstavbu v driblinku a technické vyspělosti potřebné pro rychlou narážečku.

Zadruhé, pokud už má náš herní plán stavět na centrech, je zajímavé, že ze všech stoperů byl nakonec směrem dopředu nejaktivnější Robin Hranáč z pozice středového jističe (ač Krejčí i Holeš z meziprostoru centrovat umí), jenž zase jednou ukázal, že v Plzni vyrostl v obdivuhodně všestranného zadáka, který míč i sebevědomě vyveze, zatímco schopně plní roli prvního vzadu. U Hranáče se vždy v první řadě mluví o rychlosti (zejména při dovírání volných prostor za kolegy), ale jeho přirozeností je zároveň i asertivní vystupování z řady, a to bez míče i s ním. V tomto je v zásadě věrnou kopií Filipa Panáka, a tedy plnohodnotnou kompenzaci za jeho hojně diskutovanou absenci.

Obecně, na toto Euro zajíždíme v dříve nevídané pozici, kdy se můžeme v jakémkoliv bodě rozhodnout, že chceme kreativní těžiště hry přesunout dozadu, a můžeme si přitom ještě vybírat. Martin Vitík potáhne míč na nejdelší vzdálenost. Krejčí má centr z meziprostoru a zároveň je nejprogresivnějším stoperem i s míčem pevně u kopaček. U Davida Zimy leccos zastínily laxní chyby, ale na balonu byl též velice důležitým podporovatelem útoku. Vlček má od všeho něco a určitou hmatatelnou chemii s Douděrou (z dob spolupráce v rolích pravý bek - pravé křídlo). Všichni s Hranáčem budou v perfektním věku i v příštích několika cyklech, ale zároveň jsou pospolu už zde v Německu, tak proč jich naplno nevyužít? I kdyby to znamenalo obětování či přesun Holeše.

Autor: Tomáš Daníček

Související články

Zobrazit jen nejnovější
Zobrazit všechny
Uděláme maximum, abychom tady zůstali. Třeba se k nám obrátí štěstí, prohlásil Hašek po Gruzii
22.06., 21:26
Poslední akce Gruzie? Doufal jsem, že to neskončí gólem, přiznal Krejčí
22.06., 20:19
Schicka zítra čeká magnetická rezonance. Momentálně nejsem úplně optimistou, konstatoval Hašek
22.06., 19:32
Výsledkově to nebylo povedené. Musíme zvládnout poslední zápas, nabádá Jurásek po debutu na Euru
22.06., 18:48
Dostat gól v nastavení bolelo. Ambicí zůstává postup do osmifinále, řekl Fousek
20.06., 23:50
Jurásek doufal, že nastoupí proti Portugalsku. Budu dál čekat na šanci, hlásí
20.06., 20:54
Součkovi se znovu ozvalo koleno. Věřím, že proti Gruzii bude hrát, je to bojovník, řekl asistent Köstl
19.06., 16:24
Češi se vlakem přesunuli do Lipska. Úvodní části tréninku se bez omezení zúčastnil i kapitán Souček
16.06., 19:19
Ronaldo často ani nejde bránit, ale musíme se připravit na všechny hráče, nabádá Vlček před Portugalskem
16.06., 13:14
Máme tady 26 vyrovnaných hráčů. Nemusíme mít strach postavit kohokoliv, hlásí Veselý
14.06., 22:06
FAČR ke zranění Sadílka: Případ jsme řešili, vrátíme se k tomu po Euru
12.06., 18:48
Hašek povolal náhradu za Sadílka, reprezentaci na Euru doplní Ševčík
12.06., 15:54
Chci dát týmu maximum. Fanoušci pro nás budou neuvěřitelné plus, řekl Černý před první účastí na Euru
10.06., 18:44
Jsem rád, že jsem po Belmondu dostal druhou šanci. Udělám všechno, abychom byli úspěšní, řekl Coufal
06.06., 21:55
Bral jsem to jako motivaci a cíl. Udělal jsem pro to maximum, vrátil se Jurečka k nominaci na Euro
06.06., 17:22

Komentáře (122)

Přidat komentář
oli9

Když vidím jak to na euru padá tak jen doufám že to s Portugalcema nebude 0:3 po poločase...

Reagovat
kattos

Ten první bod o Schichka je úplně mimo.

Pokud on nezahraje famózně, nepostoupime

Navíc nějaká narážka že Chytil když nastoupil proti Makedonii začal něco dělat. Ty vole. Máme fajn ostatní útočníky, ale to je všechno. Fajn

Chytil jinak vždycky selhal, Kuchta kdyby místo něho v play off o MS hrál Schick tak postoupime, Chorý má svojí nejlepší formu která nevydrží dlouho a Hlozan nikdy nebude útočník číslo 1, ten k sobě někoho potřebuje.

Jasně že Schick musí se přizpůsobovat taky, to je jasné.

Ale my musíme doufat že on ten spasitel bude, tak to prostě je. A to samé já kvaldu pro MS.

Reagovat
kattos

Však i ta formace je nastavena podle toho, budeš mít druhého útočníka který to odmaka aby Schick mohl zářit.

Hrát to nějak jinak, od Schicka čekat něco jiného nebo tam dát někoho jiného který by byl platný jinak proste nedava smysl. V repre musíš hrát na síly toho týmu, tam je hrozně těžké vytvorit styl a podle toho udělat hráče s našima možnostma dle mého nemůže fungovat.

Otázka pak je jestli to co vymyslel Hašek je skutečně to nejlepší. Ale tvrdit že o naší ofensivní hvězdě že nemůžeme si dovolit to hrát na něj a musíme hrát jinak, když na to ty hráče prostě nemáme... To si dokážu představit v klubu kdy ty hráče najdeš. V repre je nenajdeš pokud v naší zemi prostě neexistují.

Reagovat
fantomas

Až na to, že pro Schicka byla zcela evidentně vhodnější ta Šilhavýho původní 4141/4231, no.

Tahle formace mu určitě nějak na míru šitá (stavěná) neni, to je naprostej nesmysl.

Reagovat
kattos

? Já neřekl že je na míru jemu, to není, ale tu pozici tam má jasnou. On bude ten typ útočníka který nebude mít tolik povinností, o ty se bude starat druhý útočník a on si bude hrát to svoje. Je to tak nastavené, jak jsem psal v prvním odstavci. To že je to formace dělaná na něj jsem neřekl.

Reagovat
fantomas

A četl si reálně ten text, co neni tučně? Vždyť tam doslova píšu, že dokud bude Kuchta sbíhat až někam k půlce a rovněž bude mít volnou (a nízkou!) roli, Schick prostě nemůže hrát to, na co je zvyklej. To nebude fungovat. Na to ta formace fakt uzpůsobená neni, abysme měli dvě falešný 9.

Reagovat
naheCZ

Je otázka, jestli by mu to víc nevyhovovalo s Chytilem. Jenomže to se nezkusilo ani na minutu.

Reagovat
fantomas

Souhlasim. I to by bylo možný řešení.

Reagovat
Uwe háže buly

To spíš Hložkovi no, kterej nakonec skončí ještě níž.

Reagovat
mistr129

To se přeci nevylučuje s tím co se píše v článku, třeba proti Gruzii budeme na Schicka spoléhat. Ale nevím, jestli proti Portugalcům se víc vyplatí spoléhat na to, že Schick dá z hovna gól, a nebo tenhle prvek obětovat z jiné faktory. Dvojice Chory Chytil by mohla balon delší dobu udržet a ulevit tak obraně, Kuchta s Hložkem zase zrychlit přechodovou fázi a hrozit z brejků, třeba ještě v kombinaci se Šulcem na podhrotu

Reagovat
kattos

Takže říkáš posadit Schicka kvůli Chytilovi s Chorým?

Reagovat
kattos

Kuchta toho víc naběhá jinak když dáš Schikovi pokyny ty správné, Chytil toho víc neudělá. Ani ten Chorý ne.

Reagovat
mistr129

Říkám že bych to konkrétně proti Portugalcům nezavrhnul. Samozřejmě záleží i na tom, jak je Hašek u kterého hráče spokojen s plněním úkolů apod.

Reagovat
kattos

Chytil v repre vždy hrál hovno když jsi ho dal do základu a čekat že v něčem bude lepší než Schick a ještě k tomu že to překoná ty přednosti co Schick má je hrozně... Naivní.

Reagovat
mistr129

No tak zrovna v tom presinku a podržení míče lepší je, Schick má přednosti úplně jinde

Reagovat
kattos

v presinku možná ale udržení míče fakt ne.

Reagovat
Me2win

Reagovat
zorz767

Nikdo neříká ho posadit, ani článek ne. Jde jen o to, že aktuální hra mu nesedí a s tím by bylo potřeba něco dělat. Jenže na to je už pozdě.

Reagovat
kattos

Je brzo soudit jestli mu sedí nebo ne. Těch pár přátelaku kde to nebylo ono ale zároveň se všude vyhrálo nic neznamená

Schick musí být jasná volba č1. Pak se uvidí.

Reagovat
Sosi

Reagovat
zorz767

Podle mě jde hlavně o to, aby mančaft přizpůsobil hru tomu, jestli je Schick na hřišti. Když tam bude, tak tam potřebuje někoho, kdo to oběhá za něj (Kuchta), zatímco ofenziva bude hrát víc na něj. No a když tam zrovna nebude, mělo by se hrát zase trochu jinak. V tom vidím pointu článku.

Reagovat
verv

Reagovat
kattos

Jinak ale souhlasím hlavně s třetím bodem. I proto doufám že se v bráně využije Kovář se silnou rozehrávkou, ta je fakt na jiné úrovni než j Staňka.

Ovšem teda čekám že Staněk bude chytat, stejně jako si dovedu představit že v 2 bodě nebude v základu ani Hložek ani Provod ale nahoře začne Chorý a ve středu hodí Krejčího na střed mám pocit. I když bych radši videl taky jiného hráče tam a Krejčího na stopera.

Ale od Haška čekám tohle

Reagovat
Me2win

Reagovat
Greny

Absolutně nechápu, zde už se všichni posrali z toho fyzického fotbalu u nas že to není možný, o parník nejlepší ofenzivní hráč a uvažuje se že by měl sedet

Reagovat
kattos

Ale to tvrdí jen ti Slavisti ti se z toho úplně posrali.

Že jim to vyhrálo hodně titulu za 3 roky že..

Reagovat
Cotton

Reagovat
fantomas

O parník neni kvůli Hložkovi. A ten se jen díky technický vybavenosti taky netěší dvakrát silný pozici. A z fyzickýho fotbalu (resp. fotbalu plnýho bezhlavýho nakopávání, centrování) se posrali trenéři našeho nároďáku, ne všichni.

Reagovat
kattos

No Hložek je kvalitou mnohem blíže Chytilovi (pokud je vůbec lepší, což zase věřím že jo) než Schickovi.

Reagovat
Uwe háže buly

To vůbec. Proto je Hložek v Leverkusenu a i když nemá povedenou sezónu, tak se píše o zájmu Lazia a nováčků z PL. Ale Chytil je samozřejmě taky dobrý hráč.

Reagovat
mistr129

No já bych řekl, že nakonec bude Schick hrát všechny 3 zápasy, takže budeme moci posoudit, kolik dá gólů - mimo to moc platný není

Doufám že budete mít pravdu vy

Reagovat
smazaný uživatel

Kromě toho je to třeba taky náš jediný hráč, co dokáže s míčem pracovat pod tlakem.

Reagovat
Sosi

Reagovat
kattos

V držení míče, do kombinace atd je jasné náš nejlepší útočník. Jen v tom presingu tam máme docela silné útočníky jako jiné možnosti.

Ale dělat že Schicka vapnoveho hráče .. no takhle na top úrovni jo ale v poměru s nasema útočníkama fakt ne

Reagovat
Sosi

Reagovat
verv

Reagovat
oli9

Reagovat
20DollarsInMyPocket

Vyhazovat Schicka ze sestavy je stejnej nesmysl jako tvrdit, ze pokud on nezahraje famozne, tak nepostoupime.

Reagovat
fantomas

Mě by zajímalo, odkud tady všichni vyčetli to údajný vyhazování Schicka ze základu

Reagovat
smazaný uživatel

> Nakládat se Schickem jako se spasitelem, který je automaticky jedním z prvních jmen na seznamu startérů, je tudíž přežitek.

> Teď jsme v tomto směru v daleko komfortnější pozici, což by správně mělo znamenat menší pohodlí pro Schicka v základu.

Reagovat
fantomas

Ano - neměl by bejt automaticky v základu (není spasitel) NEROVNÁ se neměl by bejt v základu.

Ano - neměl by mít jistej základ stůj co stůj (menší pohodlí) NEROVNÁ se neměl by bejt v základu.

Docela základy čtení popravdě.

Reagovat
smazaný uživatel

Podle mě by ale v základu automaticky být měl a základ by měl mít jistý stůj co stůj.

Reagovat
fantomas

OK, tak pak máme co dělat, aby s nim ten tým v tomhle systému fungoval.

Reagovat
20DollarsInMyPocket

Kdyz nemusi bejt automaticky v zakladu, rovna se, ze ho ze zakladu (ac pro urcity typy zapasu) muzes vynechat. Docela zaklady logiky popravde.

Reagovat
mistr129

Ale zároveň to neznamená, že by ho autor vynechal. Když reknu, že Hranáč nemá být první místo při tvorbě sestavy, neznamená to, že bych ho posadil

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

Hrajeme ale jenom na jednoho útočníka.

Reagovat
fantomas

Nehrajeme?

Reagovat
smazaný uživatel

Podle mě budeme.

Reagovat
JeséRodriguez

s Portugalskem budeme hrát na 6 obránců, 3 DMka a jednu falešnou osmičku

Reagovat
Grupma

Neměl by být automaticky v základu znamená, že občas bude koukat na zápas z lavičky. Pokud jsi to myslel jinak, tak nevím: Jako že by měl hrát všechno, ale ne automaticky? Když už někomu předhazuješ "základy čtení", mohl bys pouvažovat o základech vyjadřování. A pak se v tom zlepšit. Nemusel bys pak chodit do diskuze vysvětlovat jak že jsi to vlastně myslel.

Možná je to blbá praxe, aby se autor míchal do diskuze - obecně.

Reagovat
fantomas

Autor by se do diskuze moc rád nemíchal a určitě by to nebyl problém, kdyby mu lidi nepřekrucovali myšlenky na základě jednoho podtitulku a ruda před očima. Vyjádřeno je to naprosto standardně. Neměl by být automaticky v základu a s volnou rolí (!, opět, píšu to velmi zřetelně v článku) znamená, že každý jeho nasazení by mělo být pečlivě zváženo ať už ve vztahu k partnerovi na hrotu, k systému jako celku nebo k soupeři. Ne že ho tam prostě mrdneš a budeš doufat, což se ted děje.

Reagovat
John Obi Mikel

Jen s náma diskutuj, od toho je diskuze.

Reagovat
fantomas

V tom případě se do diskuze nechodí, a nezačíná se, dezinterpretací a simplifikací článku. To se pak dotyčnej nemůže divit, že autor reaguje podrážděně, protože na takový věci je prostě háklivej každej jednotlivej autor bez výjimky. Můžeš si všimnout, že například jinde v diskuzi, kde někdo navrhl jít na to jinak s Chytilem místo Kuchty a dal jsem mu zapravdu. To je teprve příspěvek do diskuze, ne že "vyhazování Schicka ze základu je nesmysl". To předpokládám sám vidíš.

Reagovat
John Obi Mikel

Musíš rozlišovat mezi záměrnou dezinterpretací a špatným pochopením a mít pochopení pro špatné chápaní ostatních

Reagovat
fantomas

To je dost těžký, když ti lidi píšou, že seš "uplně mimo", protože jsou přesvědčený, že to pochopili správně.

Reagovat
verv

Klasickej arogantní Fantomas.

Reagovat
kattos

Oprostit se od Patrika Schicka jako nezpochybnitelné, neotřesitelné útočné volby č. 1

To zní jakože (tady na euru v současné situaci) by se mělo někdy přemýšlet jestli by jiný útočník neměl být volba č 1.

Což myšlenka toho že někdy fakt by si trenér měl říct jestli někdo bude lepší na hrotu než Schick v téhle 3 zápasech. Což je to nad čím se divime.

Reagovat
fantomas

Jak píšu, že Schick byl tou neotřesitelnou volbou v roce 2021, mělo svý opodstatnění. V systému, v jeho využití, v síle záskoků. Schick jako neotřesitelná volba v roce 2024 už zkrátka takový opodstatnění nemá.

Reagovat
kattos

Ale prd. Má.

Síla záskoku? O Kom teda přesně mluvíme? Je to lepší než minule euro ale pořád ne silné. Takovej Kuchta pozici útočníka číslo 1 už dostal a vyhořel.

Reagovat
Mrzutý Jarmil

A to se stalo kdy, jak vyhořel? Já si pamatuju jenom jeden zhruba půlrok, kdy byl Kuchta útočníkem č. 1 a za tu dobu zahrál parádně v baráži ve Švédsku, pak měl 1+1 se Švajcem a dal gól Španělsku.

Reagovat
okokolo

Reagovat
Modi6

Ten odstavec týkající se Schicka je neuvěřitelný blábol.

Kane také není celý zápas vidět ale když se dostane do šance ví, kam ten míč kopnout, nebo trknout. Na rozdíl od mnoha jiných zbrklých útočníků.

Reagovat
Acrocephalus

Zrovna Kane. První část věty je pravda: Kane není celý zápas vidět. Tečka.

Reagovat
JeséRodriguez

Zrovna včera byl vidět celý zápas, jak se válel po trávníku.

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
Acrocephalus

Kdyby to autor myslel tak, že v roce 2021 jsme v podstatě neměli místo Schicka alternativu, kdežto dnes si můžeme po X letech vybírat, dokonce bych řekl, že je na útočníka přetlak, tak jo, to je pravda. Aspoň v tom smyslu, že pokud by se nedejbože Schick zranil, tak v r. 2021 to je neřešitelná situace, protože náš útok byl na něm stavěný. V roce 2024 už ne, což je velké plus. Pořád ale Schick kvalitativně převyšuje zbytek kádru, je to technik, kterej když dostane míč do nohy, tak je takřka jistota, že to uklidí. Prostě ten útočný instinkt ve spojení s technikou je jeho neskutečná síla, není to prostě ten typ sklepávače a číhače typu Lafata.

Pokud chcete hodnotit jeho poslední výkony v přátelacích, je nutný jedním dechem dodat, že Schick taky potřebuje aspoň nějakej servis, aby jeho přednosti vynikly. Není to hráč, který si dojde doprostřed hřiště, přejde 3 hráče a dá gól. Potřebuje fungující a kreativní zálohu. A ta v přátelácích nebyla. Proti Makedonii to bylo hodně poznat. A nepomohlo, že měl vedle sebe ještě Kuchtu, který měl za úkol rozesrat psychiku obránců. Prostě nebyl servis. A tam potom ani Schick nepomohl. Připomíná mi to post-kollerovské obodbí, kdy se Baroš osamostatnil na hrotu. Jako měli jsme kvalitního útočníka, ale co z toho? Blbci mu to nakopávali dopředu, protože si mysleli, že tam furt ten Koller někde vypluje a dá hlavou gól. Ale on tam nebyl, místo na něj se tam trápil Baroš, který teda fakt s nakopávanými míči nic nemohl dělat. A pak se vypískával, protože hrál hovno. No hrál, protože neměl servis, nedivím se, že to pak zabalil.

Takže závěr: kreativní záloha je to, co nás momentálně pálí.

Reagovat
Kiss Me Polka!

Reagovat
meno

Ten Douděra ti hrozně leží v žaludku

Reagovat
Snatus

Já třeba s bodem č. 1 souhlasím a proti Portugalsku bych Shicka do základu nedal. Abychom v tom zápase urvali bod, budeme potřebovat pressing a ihned po ztrátě míče repressing na míč, což Schick má v tomhle ohledu značné mezery. Bylo by super to zkusit rozehrát s útočným středem Provod - Hložek a Kuchta s tím, že Schick půjde na hřiště okolo 60. minuty, aby svojí fotbalovostí zkusil vstřelit gol, ideálně za stavu 0:0 do té doby.

Reagovat
letitfly

Tak to ale autor nemyslel

Reagovat
Selänne

Adorace Douděry je skoro až komická. Tady narážím hlavně na současnou novinářskou elitu ze sportu a na samotnýho agenta Mullera. Já bych se víc zaobíral tím, zda by nebylo lepší ustoupit od rozestavení se třemi vzadu, protože jsme v tomhle rozestavení odehráli jeden jediný dobrý zápas - proti Polsku. To je za dva a půl roků fakt málo imho. Navíc i tam to bylo dost ovlivněný dvoubrankovým náskokem v prvních 2 minutách.

Reagovat
mistr129

Reagovat
fantomas

Reagovat
Me2win

Reagovat
johnik

Reagovat
Marisic

jako taky bych to nehrál, ale zas aktuálně máme nejvhodnější hráče na hru se 3 stoperama. Nemusíme tak řešit křídla, který nám vyjma Černýho chybí, a může hrát Krejčí a víc útočníků, kterejch máme zas naopak dost.

Reagovat
Luka3enko

Já si to třeba nemyslím, protože mi nepřijde Coufal jako ideální RWB a celá ta hra je absolutně bez kreativity a uchylujeme se k nákopům a centrům. Současně ani střed zálohy nemá dostatečnou kvalitu v rozehrávce. Mám Krejčího fakt rád, ale nevím jestli stojí za to s ním hrát na 3 stopery....

Reagovat
Selänne

Máme stopery, nemáme střední zálohu, která je pro tenhle systém klíč. To je pak těžký, no.

Reagovat
naheCZ

Reagovat
John Obi Mikel

Taky mam radši systém 4-2-3-1

Reagovat
Salfovic

U Hložka s Provodem bych akorát řešil, kdo si kam sedne na lavičku.

Reagovat
JeséRodriguez

Reagovat
Pablos

Tahounem týmu bude opět max na Euru Schick a né Souček… u tohohle jsem raději skončil: ,,že je tahounem týmu Tomáš Souček, nikdo znovu číst nepotřebuje.”

Reagovat
fantomas

Reagovat
John Obi Mikel

1. úkol porazit Portugalsko

2. úkol porazit Gruzii

3. úkol porazit Turecko

Reagovat
Pablos

Čus… a už to jede, kardiak

Reagovat
Pablos

Jinam

Reagovat
johnik

Hrát na systém se 3 stoperama v případě, že mám k dispozici fotbalisty typu Barák, Schick, Černý, Hložek je zhovadilost. Ale tak hlavně, aby bylo v základu co nejvíc běhačů

Reagovat
Modi6

Portugalci mají nesmírně silný tým. Všichni naši musí podat nadstandardní sebevědomý výkon. Hlavně ne tak příšerný, jaký předvedli Skotové.

Schick do základu samozřejmě patří. Neznám tým, který by dobrovolně posadil svého nejlepšího střelce na lavičku. To neznamená, že nemůže vedle něj hrát Chytil, nebo Kuchta třeba.

Reagovat
Me2win

Reagovat
Witcher

Tu naší neformu a nekvalitu nezachrání žádnej geniální tah stratéga Haška vítězství nad Gruzii a postup ze třetího místo a následná stopka na turnaji je nevyhnutelná

Reagovat
Luka3enko

Já si třeba myslím, že ten tým není špatný, ale hrajeme systémem který neumíme a nikdo z těch hráčů za normálních okolností nehraje. Za mě buď obětuješ Krejčího a budeš hrát na 4 vzadu, nebo Coufala, který je na tom RWB těžce průměrný a ani Součkovi mi přijde, že to nesedí.

Reagovat
naheCZ

U Schicka to má být prostě tak, aby se v reprezentaci hledali se cesty, jak z jeho schopností toho vytěžit nejvíc a ne řešit to, aby nějak zapadl do systému, který si realizák zrovna vymyslí. Nesedí mu to ve dvojici s Kuchtou? Tak pak prostě musí Kuchta ze základu ven.

Reagovat
oli9

Reagovat
Cotton

Reagovat
Simas92

Presne proto jsme tam kde jsme

Reagovat
kattos

Na euru?

Reagovat
Seydou Doumbia

Systém by se měl podřídit největší ofenzivní hvězdě týmu.

Reagovat
Bakary3

Reagovat
Luka3enko

Jako sorry, ale jestli vycházíš se zápasem s Makedonií, že jim to nesedí je prostě blbost. Na levé straně měli Douděru, který přes nohu nebyl schopný ani přihrát ani nacentrovat, střed zálohy byl absolutně bez jakékoliv schopnosti kvalitně kombinovat a napravo byl Coufal, kterému to taky slušně řečeno nešlo (osobně si myslím, že je skvělý pravý obránce, ale wing back prostě není). Dopředu jsme začali něco hrát až přišel Jurásek nalevo, takže už jsme měli konečně levou stranu a hlavně až přišel Barák s Provodem, kteří tam zlepšili pohyb a hlavně díky Barákovi kombinační kvalitu, ale to už byl Kuchta střídaný. Jako Kuchta je prostě hráč na trhání obrany nebo náběhy, ale kdo z těch hráčů co tam s ním byli byl schopný dát nějaký balón do prostoru? Vůbec nikdo. On potřebuje někoho s kvalitou rozehry jako Kairinen a to tam fakt takového hráče neměl.

Reagovat
naheCZ

Nevycházím. Prvně to nebylo myšleno úplně osobně na něj, ale že pokud by si nesedli, tak se holt bude muset Kuchta ze základu pakovat a uvolnit místo někomu, kdo si se Schickem líp vyhoví. Druhak, že to nefungovalo, bylo naznačeno již v článku, i když taky bylo naznačeno, že to mohlo být špatně nastavenými taktickými pokyny.

Pokud Kuchta potřebuje pod sebou servis, který mu třeba nenabidneme, tak opět, ať není ve startovací jedenácte. My nepotřebujeme dělat servis průměrňákovi, ale naší hlavní hvězdě.

Reagovat
Luka3enko

Tak já si třeba myslím, že tenhle systém prostě nesedí Součkovi, Coufalovi ani Schickovi. Raději bych to hrál (4-3-3, nebo 4-2-3-1 s barákem víc nahoře) Kovář-Jurásek, Holeš, Hranáč, Coufal - Červ(třeba), Souček, Barák - Hložek, Schick, Černý. Kdy Hložek by hrál takové to falešné křídlo a stahoval by se víc do středu a tím otvíral prostor pro náběhy Juráska dopředu.

Reagovat
naheCZ

Tak s tím s tebo souhlasím, zmiňujete to tu víc lidí, ale nemyslím si, že rozestavení budeme měnit no, i když by to vlastně bylo nejideálnější řešení.

Reagovat
Luka3enko

Jako co si budeme namlouvat, tak hrajem na 3 vzadu jen kvůli Krejčímu, kterého ale nedokážeme vůbec využít, protože jeho hlavní sila je to že si to narazí s někým směrem dopředu a ten jeho volný pohyb po hřišti, který ale v repre zatím nedělá. Nikdo si to sním nenarazí protože mu neodskočí do těch prostor kde by jim to mohl dát, tak jak mu to dělá v klubu Haraslín... v záloze hrát se součkem nemůže protože jsou si v některých ohledech podobní a upřímně tam dlouho nehrál, tak bych to asi ani nedoporučoval. Taky si ale nemyslím, že by měnili rozestavení.

Reagovat
icemike

Reagovat
Spalovač šancí

Osobně razím tezi, že hráč v repre by měl mít co nejpodobnější roli tomu, co hraje v klubu. Takže chválím, že jedničku bude dělat Staněk a dvojku Kovář, kteří jsou na to zvyklí ze svých klubů a jsou bez diskuze na těchto pozicích naši nejlepší hráči. Ohledně brankářů mám tedy jedinou výtku na pozici trojky, na kterou měl Hašek vzít Koláře ze Slavie.

...

Ohledně útoku a role Schicka, letos mu to náramně šlo jako střídajícímu hráči. Takže bych se vůbec nebál začínat zápasy s Kuchtou a Chorým, kteří obránce utahají a umlátí lokty. A pak vyslat Patrika, aby tam nasázel hattrick

Reagovat
Moshe Dajan

No jo, ale to už budeme hrát v devíti lidech

Reagovat
0:1

Hluboké rozbory jsou vzhledem ke nekvalitě naší obrany, k vynechání těch co v repre až na pár vyjímek nezklamali (Brabec, Král), k faktu, že musíme proti kádrům (až na Gruzii) jak s LM, jít prakticky s naší ligou, k absenci opravdu rychlých hráčů a k tomu co se mě zdálo ve snu( ano je to trapné ale občas sny, které stáhnu k fotbalu mám a nikdy se nemýlí) malicherné.

Reagovat
Bakary3

Nerozumím vůbec polemice kolem schicka, když je zdravý a ve formě, a sezóna ukázala, že je, není diskuze. Nikdo se mu kvalitativně ani neblíží.

Ano, musíme být připraveni, kdyby se zranil, to je přirozený, nic víc.

A pokud mu trenér nenajde systém, který mu sedí, je to špatně. Není to žádný atypický hráč typu ozil, kdy na něj musí makat x dalších, tohle je hrotak a nic mimořádného u něj nevidím.

Za nebude presovat nám vrátí jinak.

A pokud bychom takový hráče nedokázali využít, že hrajeme těžký zápasy a potřebujeme tam běžce, tak na co nám je, na kvaldu proti smudlum ? Tak to bysme ho nepotřebovali vůbec.

Coufal a game Changer, to ne a už vůbec ne v 352, kde dostává mic víc, než je zdrávo a vůbec neví, co s míčem dělat.

I vzhledem k tomu nevím, co vymyslime, umíme prostě 451, hráče na to máme, nic bych nevymyslel a to bych hrál. Beztak stoperu sice máme dost, ale většině z nich prostě něco chybí.

Staněk - Coufal, Hranac, Holeš, Jurasek - Souček, Provod (?) - Černý, Barák, Hložek - Schick

Hotovo...

Reagovat
fantomas

Oproti Douděrovi a Gabrielovi Coufal potenciální game changer samozřejmě je.

Že tak nevypadá, je věc druhá, a o tý je právě článek, žejo.

Reagovat
Bakary3

No, bohužel pri coufalovych výkonech v repre mi oproti douderovi jako gamechanger nepřijde, a to doudera není světový hráč, ale zlepšil se.

Reagovat
fantomas

Na minulym Euru to byl pro všechny klady i zápory naprosto stěžejní kreativní hub toho týmu.

A od tý doby sme se fakt do jiný dimenze neposunuli (kor pokud nalevo bude Douděra a na Jurásek).

Reagovat
letitfly

My jsme ale 451 zkoušeli proti Norsku a bylo to stejný, spíš ještě větší porno než 352. Vzhledem k nominaci a vůbec k možnostem, který i v širší nominaci jsou, dává 352 smysl. Máme relativně dost zajímavejch a kvalitních stoperů, málo bránicích beků, dost hrotovejch útočníků

Reagovat
Bakary3

Pro mě je Coufal ve 352 problém a ta hra na 3 se mi od nás nějak nelíbí, z mýho pohledu ty stoperu spíš nejsou dost kvalitní, proto bych hrál jen ty 2, proto to vidím spíš opačně.

Reagovat
naheCZ

Myslíš to, jak jsme to rozestavení zkoušeli tak, že na křídle běhal Chytil a střed hrál Souček společně s Krejčím? Něco, co dopředu bylo všem jasný, že nemůže fungovat? To vlastně vypadalo spíš jako sabotáž, aby si to 352 obhájil

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
letitfly

No ale jakej bude teda rozdíl v sestavě v různých rozestaveních? Napíšu to tak, jak si myslím, že by to postavil realizák

3-5-2: Staněk - Krejčí, Hranáč, Holeš - Jurásek (Douděra), Souček, Hložek, Provod, Coufal - Kuchta, Schick

4-2-3-1: Staněk - Jurásek (Douděra), Hranáč, Holeš, Coufal - Souček, Krejčí - Hložek, Provod, Černý - Schick

Sestavy totožný až na jedno místo, kde by i tak možná nastoupil spíš Kuchta místo Černýho. Takže mi to připadá prašť jako uhoď, stejně je ten systém hodně fluidní a v nějaký formaci útočíš, v nějaký bráníš, hodně se to prolíná.

Reagovat
naheCZ

Tak pokud se tam bude tlačit na sílu Krejčí a nedejbože na křídlo Kuchta, tak pak se nemáme o čem bavit, to v takovém případě to nemá smysl hrát. A pokud by fakt byl někod schopen něco takového postavit, tak by měl po ohlášení toho i na místě skončit jako trenér reprezentace.

Reagovat
Selänne

Reagovat
kattos

Tak ale na 3 stopery se hrát bude, ono je to těžké změnit když pořád vyhráváš. A proti Makedonii která hrála těžce na výsledek a my měli několik hráčů ze základu mimo... nemyslím si že bychom zase v takové situaci že bych očekával že by to mohlo být jinak.

Reagovat
Papra

půjdu proti proudu, ale já bych Shicka na ten první zápas opravdu posadil.

Podle mě bude mít max. 10 doteků s míčem, bude neviditelnej a Chytil/Chorý by byli platnější.

Ale nečekám, že se to stane a doufám, že mě vyvede z omylu. V dalších zápasech bych ho hrál určitě.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele