Trenérský zachránce Sage bude v Lyonu pokračovat, v klubu podepsal smlouvu do roku 2026

04.07., 11:58
Aktuality
Pierre Sage (© Olympique Lyonnais)

Byla to pro Lyon doslova a do písmene trefa do černého. Klub, jenž byl v uplynulé sezóně na padáka a z lavičky nesbírala přívětivé výsledky daleko známější jména Laurent Blanc a Fabio Grosso, vytáhl až na příčky zaručující pohárovou Evropu muž, který byl původně braný jako dočasná náhrada. Pierre Sage možná ani sám nečekal, že nyní bude stvrzovat novou smlouvu.

Pětačtyřicetiletý lodivod v minulosti působil jako skaut, technický ředitel, asistent trenéra nebo kouč mládežnických výběrů, ani to však nebylo na nějaké věhlasnější adrese. Než se Les Gones na konci loňského listopadu rozloučili s Grossem, šéfoval lyonským mladíkům. Vedení sedminásobných francouzských šampiónů jako by na podzim nevěděli, kudy kam, a tak Sageho povolali do zbraně k áčku. Původně jen na pár zápasů, než se najde někdo zkušenější.

Postupně však měl Lyon čím dál menší potřebu někoho shánět. Sage totiž vnesl nový řád a atraktivní hrou si nakonec jeho mužstvo dokráčelo pro šesté místo v Ligue 1. Může se tak těšit v následujícím ročníku na základní skupinu Evropské ligy. OL také úspěšně podstupovalo cestu v Coupe de France, v němž nakonec nestačilo ve finále na PSG. V jarní části sezóny to byl zkrátka silný kontrast oproti tomu, jak si ekipa počínala od startu sezóny.

Především příchod Sageho pomohl hráčům získat zpět ztracené sebevědomí. Statistiky to jenom dokazují. Ještě v prosinci před 15. kolem měl Lyon pouhých 7 bodů, nakonec posbíral 53 bodů. Celkem ve 22 ligových zápasech pod vedením rodáka z Burgundska-Franche-Comté uzmul 46 bodů. Majitel klubu John Textor společně s ostatními funkcionáři tak sáhli k logickému kroku, Sage si ve středu vysloužil kontrakt do června roku 2026.

Autor: Patrik Sandev / ol.fr

Komentáře (4)

Přidat komentář
Dirtyfoxx420

Naprosto logicke reseni

To uz se ovsem neda rici o aktivovani vystupni klauzule na Mangalu i kdyz nevim jake tam byli podminky a je dost mozne, ze to bylo povinne po postupu do Evropy.

Reagovat
PitchingWedge

Reagovat
Csaplárova past

Co na to pan Doumbia?

Reagovat
Seydou Doumbia

Spokojenost, zasloužil si to svými výsledky, dokázal klubu vrátit hlad po úspěchu. Navíc zná Lyon zevnitř díky působení u mládeži, lepší než sem tahat někoho jiného, kdo by se musel sžít s týmem a mezitím by vyletěl. Příjemné mě překvapil, čekal jsem že to bude jen zachránce mizerné sezony, ale ukázal že na to má.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele