Trenér reprezentace Hašek má po Euru nadále důvěru vedení FAČR

13.08., 18:27, aktualizováno 13.08., 19:54
Aktuality
Ivan Hašek (© AFP)

Trenér české reprezentace Ivan Hašek má po neúspěšném vystoupení na mistrovství Evropy v Německu nadále důvěru výkonného výboru Fotbalové asociace ČR. Vedení podle předsedy Petra Fouska ani na chvíli nepochybovalo o tom, že stávající kouč povede mužstvo i v nadcházející Lize národů. Zástupci FAČR to uvedli na tiskové konferenci po dnešním zasedání. Kouč prvoligových Bohemians Praha 1905 Jaroslav Veselý bude u národního týmu pokračovat v roli asistenta trenéra. Vedení asociace dál hledá nového manažera, kandidátů má několik.

Téma možného Haškova odvolání podle očekávání vůbec nebylo ve hře. "Ani na chvilku jsme nezapochybovali o tom, s jakým realizačním týmem a trenérem půjdeme do Ligy národů. Ivan Hašek má podepsanou dlouhodobou smlouvu. Diskuze o trenérovi nebyla, na tohle téma nepadlo nic. Věnovali jsme se tomu, abychom si vyhodnotili Euro, z čeho se poučit, abychom uspěli v Lize národů," řekl Fousek.

Český celek na Euru v Německu nenaplnil své ambice postoupit do vyřazovací fáze a skončil už po skupině, v níž obsadil poslední místo. Připsal si jediný bod za remízu 1:1 s Gruzií, s Portugalskem a Tureckem prohrál shodně 1:2.

Výkonný výbor vyslechl Haškovo obsáhlé hodnocení. Zároveň měl k dispozici i podrobnou datovou analýzu od specializované německé společnosti. Z hodnocení mimo jiné vyplynulo, že český tým oproti soupeřům zaostává v ofenzivních ukazatelích, například mu chybějí tvořiví hráči.

"Z pohledu výsledku jsme to pochopitelně charakterizovali jako neúspěch. Na druhou stranu jsme vzali v úvahu veškeré faktory, jak objektivní, tak subjektivní. Trenér s realizačním týmem nastoupili do funkce v lednu a měli omezenou dobu na přípravu. Pracovali s těmi nejlepšími hráči, které má Česká republika k dispozici," řekl Fousek.

"Výsledky v přípravě byly dobré. Na Euru jsme si přáli postoupit ze skupiny. Je potřeba říct, že hranice mezi úspěchem a neúspěchem je tenčí než ostří nože, což Euro jasně ukázalo. Bohužel se to nevyvinulo tak, jsme si představovali," uvedl Fousek.

Vedení FAČR si vyhodnotilo vystoupení na Euru až měsíc a půl poté, co český celek odehrál poslední zápas ve skupině. "Byli jsme často tázáni, proč vyhodnocení neproběhlo dříve. My to nevnímáme jako prodlení. Nechtěl jsem svolávat nějaký mimořádný výkonný výbor hned po Euru, sahat k jiným unáhleným krokům. Je potřeba věci řešit s chladnou hlavou, odstupem, s nadhledem. Pochopitelně také ty analýzy mají velký objem, trenér dostal na jejich vypracování čas," prohlásil Fousek.

U reprezentace bude pokračovat jako asistent trenéra Veselý, který měl původní smlouvu s FAČR do léta. Sedmačtyřicetiletý kouč zároveň vede prvoligové Bohemians 1905. "Jsem rád, že zůstává jako asistent, že nám Bohemians vyšli vstříc. Považuji ho za jednoho z nejprogresivnějších trenérů v České republice. Spolupráce s ním nám funguje," uvedl Hašek.

Vedení FAČR nadále hledá nového reprezentačního manažera. V lednu vpředvečer Haškova nástupu odmítl nabídku bývalý kapitán národního celku Pavel Nedvěd. Post manažera zůstal neobsazen a kompetence si rozdělilo několik osob včetně Fouska a technického ředitele FAČR Ericha Brabce.

"Chci zdůraznit, že v tomhle období nic nebylo zanedbáno, věci fungovaly. Jsme toho názoru, že bychom funkci manažera chtěli obsadit. Jednáme s několika kandidáty, chtěli bychom jednání dotáhnout do konce srpna. Jména bychom zatím nechtěli medializovat," řekl Fousek. "Karel Poborský nedostal přímou nabídku, to bych chtěl uvést na pravou míru. Od začátku věděl, že kandidátů je více," podotkl Fousek na adresu bývalého reprezentanta, který v médiích uvedl, že nabídku nepřijal.

Hašek s asistenty převzal národní mužstvo na začátku ledna poté, co v listopadu navzdory postupu z kvalifikace na mistrovství Evropy skončil Jaroslav Šilhavý. Šedesátiletý trenér má s vedením FAČR smlouvu do konce kvalifikace o mistrovství světa, tedy do listopadu příštího roku, s opcí na baráž, případně závěrečný turnaj. V září český celek rozehraje čtyřčlennou skupinu B1 Ligy národů, v níž se utká s Gruzií, Ukrajinou a Albánií.

Výkonný výbor se už více nezabýval kauzou okolo záložníka Michala Sadílka, který se zranil při volnočasové aktivitě na soustředění v Rakousku a přišel o Euro. Vedení reprezentace původně informovalo, že spadl na kole, později se ale ukázalo, že to bylo při sjezdu na tříkolce.

"Naposledy jsme se k tomu vyjádřili den před přípravným utkáním se Severní Makedonií. Realizační tým to tehdy vyřešil tak, jak to vyřešil. Následovala omluva trenéra. Dnes jsme se k tomu nevraceli. Průběh Eura nám ukázal, že Sadílek nám chyběl. Bylo to i jeho osobní lidské neštěstí," podotkl Fousek.

Autor: ČTK

Komentáře (73)

Přidat komentář
pobody's nerfect

Kdy bude čas na změnu? Po projebane lize národů nebo až později?

Reagovat
Simas92

Zalezi zda postoupi na MS, pokud ne tak ho urcite vymeni. (doufam)

Reagovat
Csaplárova past

Pokud si pamatuju spravne, tak rozsireni ucastniku MS se Evropy nijak zasadne netyka a EURO ukazalo, ze to stejne nic neznamena.

No byl bych velice prekvapeny, kdyby se tam tento tym alespon dostal

Reagovat
mistr129

Bude tam místo 13 evropských týmů 16, to je vcelku zásadní rozdíl. Máš těch 5 mistrů světa, Nizozemsko, Portugalsko a Belgii s obrovskou šancí se kvalifikovat a k tomu pravidelné účastníky jako Dánsko nebo Švýcarsko (tyhle země aspoň 9 míst zaberou), navyšuje se ti ta volná kapacita pro "zbytek Evropy" ze 4 na 7 míst.

Reagovat
mistr129

A to jsem ještě zapomněl na Chorvaty, ostatně i Srbové jsou v tom papírovém žebříčku před námi

Reagovat
Sigma Olomouc

Když budou k dispozici schopní trenéři

Reagovat
Mönchengladbach

Hapal > Hašek

Reagovat
Kepy_FCB

Reagovat
Seydou Doumbia

Tak snad nikdo nemohl čekat že po jedném blbém Euru vyhodí trenéra, takhle to nikdy nefungovalo u nás.

Reagovat
Csaplárova past

Je mi to u prdele

Reagovat
mesyas

Zlatej Jarda Šilhavý.

Reagovat
Kluivert9

Ještě aby ne, nejhorší tým na euru, to si zaslouží odměnit

Reagovat
Seydou Doumbia

horší už to být nemůže

Reagovat
Kily

tak po Španělsku a Německu byly naše zápasy nejatraktivnější na celém turnaji, no

Reagovat
JacoBee

Jasné Hasku

Reagovat
Puskas

Diváci vstávali ze sedadel a v druhé půlce si už ani nesedali.

Reagovat
Beči

Reagovat
krisa

Reagovat
kattos

"Výsledky v přípravě byly dobré. Na Euru jsme si přáli postoupit ze skupiny. Je potřeba říct, že hranice mezi úspěchem a neúspěchem je tenčí než ostří nože, což Euro jasně ukázalo. Bohužel se to nevyvinulo tak, jsme si představovali."

Čím více to člověk čte tím víc si člověk uvědomí jak náš fotbal je více v prdeli než se zdá

Reagovat
Simas92

Hlavne kdyz postupuji ze skupiny 3 tymy ze 4, tak je ta hranice logicky obvykle mezi 3. a 4. tymem relativne tenka (1 dobry/spatny vysledek ze 3 zapasu), je to logicke kvuli postupovemu klici.

Nechapu ze na to prisli az ted a vyhodnotili najednou to 4. misto jako super jen kvuli tomu ze je to jen jedno misto od postupu dal.

Reagovat
kattos

Reagovat
Bakary3

To jsou hrozný hovna, vyloženě.

A že prej ty analýzy byly hluboký, takže to není prodlení. Já bych ty analýzy chtěl viděl.

A že z pohledu výsledků to byl neúspěch.

A z pohledu hry jo ? Panebože

Reagovat
Puskas

Výsledky v přípravě byly dobré. Porazili jsme např. Maltu nebo Černou Horu.

Reagovat
Bakary3

A že byly dobré výsledky (na hru sere pes), o to přece jde !

Reagovat
Feind

jako, meli jsem na euru asi i docela smulu

problem ale je, ze tam vubec nemel byt

Reagovat
MoonKnight

To máš pravdu. Ten bod za remízu byl opravdu nezasloužený a velké štěstí, měli jsme prohrát všechno.

Reagovat
Transfermarkt

Expert

Reagovat
Feind

myslim ten zapas kdy jsme meli xg pres 3, na strely celkem 26-5, na branku 11-1 a to jeste ta jedina strela gruzincu byla z penalty? tohle vyhrat, tak jsme postoupili

proti portugalcum bida, ale gol v nastaveni a turci 2 blbe zlute karty za 20 minut a hotovo

Reagovat
Transfermarkt

Nikdo lepší samozřejmě k dispozici nebyl. Měl na turnaj zůstat Šilhavý, když ho vykopal a Hašek nastoupit až po EURU

Reagovat
FC-RUBRIKA

Na tuto analyzu jsme cekali mesic? FACR je nejvic nejneschopnejsi organ v CR.

Reagovat
Simas92

Hlavne tu analyzu delala agentura z Nemecka, kterou si na to zaplatili

Snad sis nemyslel ze by to za mesic stihli vyhodnotit sami

Reagovat
Bakary3

agentura z Německa?

Reagovat
Kily

Reagovat
kilobyte

A co NSA, která si nechala vypracovat analýzu oblíbenosti sportů a fotbal jim vyšel někde kolem 10. místa?

Reagovat
smazaný uživatel

Ja mu věřím maximálně. Je to máš spasitel a český Guardiola. Docenime ho až budeme na MS v semifinále. Uvidíte. Je to spasitel

Reagovat
Kixi Syhimour

Reagovat
Simas92

Podle me kdyz neco hodnoti svaz melo by to byt dle objektivnich veci, oni rikali ze vzali v potaz subjektivni? Vzdyt to nedava smysl

Reagovat
Csaplárova past

Nikoho nemaji, respektive soudny clovek ten job nevezme. Myslim, ze ten Hasek je proste ted ta nejlepsi volba.

Je tam nejaka historie, tak to aspon dobre vypada.

Reagovat
Luka3enko

Za ty prachy to vezme skoro každý, protože takhle dobře placený job v českém fotbale moc není

Reagovat
Transfermarkt

Reagovat
kattos

Svědík...

Reagovat
Csaplárova past

Ten to odmitl, nebo se pletu?

Reagovat
kilobyte

Protože mu nenabízeli post hlavního.

Reagovat
kattos

Reagovat
eder

Hašek out! Zakažte kopanou!

Reagovat
Coutinho10

jo už se konečně po tom Euru sešli

Reagovat
Puskas

Při jeho jmenování jim to taky trvalo.

Reagovat
Coutinho10

aspoň, že to stihli před ligou národů a další repre pauzou

Reagovat
Puskas

Měli by si dát prémie za expresní vyřízení.

Reagovat
Coutinho10

Reagovat
soukup

kdyby ho vyhodili, tak místo něj podepíšou nějakýho jinýho troubu, takže je to jedno

Reagovat
Luka3enko

Výkonný výbor vyslechl Haškovo obsáhlé hodnocení. Zároveň měl k dispozici i podrobnou datovou analýzu od specializované německé společnosti. Z hodnocení mimo jiné vyplynulo, že český tým oproti soupeřům zaostává v ofenzivních ukazatelích, například mu chybějí tvořiví hráči.

Snad taková epická analýza nebyla moc drahá

Reagovat
!!!OCIP_KINAB

Jak spousta komentářů výše píše.... horší to být nemůže, tak proč nezkusit Svědíka? Nezatížený Spartou a Slavii by tlačil jejich hráče .... prostě by se mi líbil někdo kdo bude i nominaci dělat podle výkonnosti a né politicky viz na euru v základu Kuchta např.

Reagovat
kattos

Spíše jsem nechápal tu důvěru v Chytila ten neměl jedinej balon.

A nebo to že do brány, kde máme spoustu moderních golmanu dáme nekopáče, když už každej konkurence schopnej tým/repre dává do brány za každou cenu golmana s rozehravkou.

A my měli jednoho který chytal finále evropské ligy.

Reagovat
Rezignuj

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Gedofrey

Reagovat
oli9

Spíš nemají koho. Bohužel..

Já si myslím, že oni ani dal nehledají což je největší průser.

Takže až zase přijde zkurvena kvalda na MS tak se vkastne projde na to že se zase nic nedělalo a bude se překvapivě hledat... A nebudou vědět koho..

Já bych se nebál zahraničniho trenéra

Reagovat
Puskas

A proč by měli hledat, když už v tom lednu avizovali, že se upínají především na MS. Z toho jasně vyznělo, že Euro je jen přípravný turnaj na kvaldu a je fuk, jak dopadne.

Reagovat
kattos

Přesně.

A pak Hašek předvedl první zápas Euru proti Portugalsku kde nešlo o nic beton horší než Bílek 2012

Reagovat
Csaplárova past

Beton proti Portugalsku je to nejmensi, co by melo vadit

Reagovat
kattos

Pokud chceš dělat tým na MS tak bych čekal že proti Portugalcům ukáže nějakou odvahu.

Tam jsme ty body nepotřebovali a stejně ted zandour nevyšel.

Bral bych to v osmifinále atd, ale tam se fakt nabízela odvaha jako svině.

Proti Gruzii z trenérského hlediska dobrý, než posral naprosto jednoduchá střídání.

Proti Turecku z trenérského hlediska asi fajn.

Reagovat
Csaplárova past

Nechces proste otevrit hru a riskovat, ze v prvnim zapase dostanes 4:0 kdyz i skore rozhoduje o postupu kdyz nemas nic jisteho proti ostatnim ... nebo aspon doufam, ze si nebyli jisti 6 body ...

Reagovat
Selänne

To je naopak to nejhorší, co mu můžeš vyčítat.

Reagovat
oli9

Protože hledat potencionální nástupce dopředu je úplně normální a právě by se to mělo dělat..

Potom do toho hodí vidle a budou brečet že není kdo a skončí tam Straka nebo Chovanec

Reagovat
Puskas

Já to nepsal na jejich obranu, právě naopak.

Reagovat
Kornovec

No, prdel bude kdyz se Jarda Silhavy na to MS dostane a my?

Reagovat
kilobyte

Takže hluboká analýza zjistila, že nemáme tvořivé hráče. Škoda, že si tu analýzu nenechal Fousek udělat před 4 roky a něco s tím nezačali dělat.

Reagovat
r.mrazik

FACR je spolecne s fotbalovou komisi rozhodcich (a pak Ujcikem) nejvic srandovni organizace u nas

Reagovat
Tomik111

A to jsem doufal, že po něm nějaký šejk sáhne, když se ukázal na euru, že existuje.

Reagovat
doshcz

nejsem zadny fanousek Haska ale chce to nakou koncepci a ne ho vyhazovat po par zapasech, tady v komentech je to samej Becali stejne misto nej v nasich moznostech nesezenem nic lepsiho

Reagovat
Grupma

O nedostatku tvořivých hráčů tady na EF víme dávno, jenže pro pana šéfa reprezentace co nepotřebuje managera Fouska jsme jen pseudoexperti s knížecími radami. Tak už na to přišli díky analýze německých odborníků. Zajímavé, že ty závěry se shodují.

Reagovat
Beči

Jakože vyhodit teď Haška by byl koncepčně nesmysl, to je jasný, ale jinak je to děs a hrůza ty naše věčné výmluvy, alibismus a vytahování nepodstatných problémů na úkor těch podstatných, které se neřeší...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele