TOP 5 největších přestupů volných hráčů ve 21. století: Cafú, polský kanonýr i čerstvá posila Realu Madrid

03.06., 23:53
Aktuality
Robert Lewandowski (© AFP)

Už je to uděláno, už je to hotovo. Příštích několik let bude domovem francouzského ostrostřelce Kyliana Mbappého madridské San Bernabéu a už teď je jasné, že jeho příchod z pařížského Parku princů do kádru úřadujícího šampiona LaLigy i Ligy mistrů se zařadil mezi nejlepší přestupy volných hráčů jednadvacátého století. Připomeňte si další hvězdy, které měnily dres po konci smlouvy.

Byť se svého času přesunovaly zadarmo také hvězdy jako Zlatan Ibrahimović (Paris Saint-Germain - Manchester United), Rivaldo (Barcelona - AC Milán), Gianluigi Buffon (Juventus - Paris Saint-Germain), Franck Ribéry (Bayern Mnichov - Fiorentina), Patrick Kluivert (Barcelona - Newcastle) nebo Miroslav Klose (Bayern - Lazio), specializovaný server transfermarkt.com považuje za pět nejlepších změn jiná esa. A na ty se teď můžeme společně podívat...

Kylian Mbappé

- z Paris Saint-Germain do Realu Madrid (2024)

Sága pětadvacetiletého majitele zlata i stříbra z posledních dvou světových šampionátů by vydala na několik románů. V Realu každopádně čeká na bývalý expres Monaka podpisový bonus ve výši 130 milionů eur, s tím, že ve španělské metropoli by si měl vydělat 15 až 20 milionů eur ročně. Pro "Bílý balet" jde v tomto směru o první velký úlovek po mnoha letech. V poslední době se totiž výhodně převlékaly trikoty spíše opačným směrem, což můžeme doložit na případech Ikera Casillase (FC Porto), Roberta Carlose (Fenerbahçe), Kaká (AC Milán), Ruuda van Nistelrooye (Hamburk), Luíse Figa (Inter) či Raúla (Schalke).

Andrea Pirlo

- z AC Milán do Juventusu (2011)

I když si někdejší uznávaný špílmachr italského národního mužstva se 116 reprezentačními starty zahrál na sklonku kariéry také za New York City, své nejzářivější dny samozřejmě prožil na Apeninském poloostrově, kde prošel celou velkou trojkou, čili Interem, AC Milán i Juventusem. Právě Bianconeri se ho povedlo před třinácti lety získat zdarma po vypršení kontraktu na San Siru a odchovanec Brescie se podepsal pod čtyři Scudetta v řadě. Když se tedy později přesouval v pokročilém fotbalovém věku do MLS, funkcionáře "Staré dámy" to nikterak nebolelo.

Paul Pogba

- z Manchesteru United do Juventusu (2012)

Juventus se zdá být na příchody "za hubičku" vyloženým specialistou. Jen o rok po Pirlovi se totiž podařilo nejúspěšnějšímu klubu Serie A ulovit z mládeže Manchesteru United tehdy náctiletého Paula Pogbu. Ten se tehdy stal - podobně jako zkušenější italský režisér, jenž nyní trénuje Sampdorii - jedním ze symbolů tehdejších turínských úspěchů. Když se po čtyřech letech vracel zpět do Manchesteru, dvacetinásobné mistry Premier League to vyšlo na astronomických 105 milionů eur. Není bez zajímavosti, že se momentálně suspendovaný odchovanec Le Havru na Juventus Stadium opět vrátil v roce 2022 a domácí to znovu nestálo ani euro.

Cafú

- z AS Řím do AC Milán (2003)

Ten čas ale letí. Řekli byste, že slavný brazilský bek Cafú už se rozloučil s profesionální kariérou před více než 15 lety? Jeho poslední krátkodobou štací byl po přerušení kariéry neznámý anglický celek Garforth Town AFC. I když v minulosti zářil v barvách Realu Zaragoza, Juventude či Palmeiras, o největší rozruch se postaral v roce 2003, když po šesti letech v AS Řím přestoupil do konkurenčního AC Milán, v němž vydržel dalších pět sezon. A čas na San Siru si dvojnásobný světový šampion z let 1994 a 2002 užil i díky ovládnutí Serie A, Coppa Italia i tamního Superpoháru, o slavném triumfu v Lize mistrů nemluvě.

Robert Lewandowski

- z Borussie Dortmund do Bayernu (2014)

I když byste možná řekli, že současného střelce Barcelony Roberta Lewandowského už získal výhodně celek Znicz Pruszkow, který si ho před osmnácti lety pořizoval z rezervy Legie za 15 tisíc eur, případně Lech Poznań, který do něj o dva roky později investoval 380 tisíc eur, ještě výhodněji se to povedlo Bayernu Mnichov a to před rovnými deseti lety. Bavorský obr ho totiž přetáhl z vestfálského Signal Iduna Parku do Allianz Areny zadarmo po vypršení smlouvy a protože "Lewa" následujících osm let v Mnichově vyučoval z produktivity, jednalo se o mistrovský tah. Bayern, jemuž vystřílel celou řadu bundesligových primátů, na něm navíc královsky vydělal - nedlouho před jeho čtyřiatřicátými narozeninami ho totiž poslal do Barcelony za 45 milionů eur.

Článek byl původně publikován pro eFotbal.cz.

Autor: eFotbal.cz / Robert Rohál

Komentáře (13)

Přidat komentář
king23

Snaha byla, ale máte to blbě. Správné pořadí je:

1. Mbappe

2. Rüdiger

3. Alaba

Reagovat
Jardman

Alaba?

Reagovat
king23

Alaba.

Reagovat
smazaný uživatel

Alaba!

Reagovat
inferno08

Alaba...

Reagovat
Salfovic

Alibaba

Reagovat
wwwx

Zababa

Reagovat
Frank Lampard 8

Alabama

Reagovat
smazaný uživatel

nice

Reagovat
Largo

Reagovat
Salfovic

Žlababa

Reagovat
Kluivert9

Reagovat
Front hell

Za snahu pobavit

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele