Terry má mojí absolutní důvěru, zdůraznil Mourinho

17.08.2015, 14:57
Aktuality
Chelsea včera nezvládla šlágr s Manchesterem City, na jehož půdě prohrála jasně 0:3. Kromě ztráty důležitých tří bodů vyvstala v souvislosti s Londýňany do popředí ještě jedna záležitost. Kapitán Blues a nejlepší obránce loňské Premier League John Terry totiž zůstal po přestávce pouze na lavičce. Manažer José Mourinho však na tiskovce jakékoli spekulace vyvrátil.

"Můj plán byl poslat na hřiště Kurta Zoumu, nikoli stáhnout Johna Terryho," vysvětlil portugalský stratég, který celý minulý týden plnil stránky pochybných plátků s kauzou ohledně "chybujícího" lékařského dua Eva Carneiro - Jon Fearn.

Dalším zbytečným spekulacím by však rád zamezil už v zárodku. "John Terry je hráč, který má mou absolutní důvěru, o tom není nejmenších pochyb," zdůraznil José Mourinho. "Zouma je však naším nejrychlejším obráncem a já ho chtěl mít na hřišti. Když chcete hrát s vysunutým blokem, nejrychlejší hráči musí být na hrací ploše," pokračoval.

Na Etihad Stadium obhájci anglického titulu totálně selhala hra defenzivy, která především v prvním poločase nechala Asmira Begoviće často na holičkách. Náhradník za suspendovaného Thibauta Courtoise však zachytal skvěle - přestože tři branky obdržel, dalším minimálně třem zamezil a pochytal i řadu dalších nebezpečných pokusů - především z kopačky Sergia Agüera.

Mourinho se na největší hrozbu soupeře důkladně připravoval, Agüero však i přesto rozložil kdysi dokonalou obranu Chelsea na maličké součástky. "Já jsem ten první, kdo je z toho zklamaný, jelikož celý týden mluvím o různých mechanismech, směrech hry, o Agüerových nábězích a pozicích. A po 10 sekundách hry jde sám na Begoviće," připomněl dvaapadesátiletý kouč.

Mourinho: Musel jsem zkrátka jednoho stopera stáhnout

Součástí hrůzné obranné hry byl i John Terry. Ani on po boku dalších odpadlíků Garyho Cahilla nebo překvapivě slabého Branislava Ivanoviće nepředvedl povedený výkon. Ve druhém dějství se po příchodu Kurta Zoumy defenziva o poznání zlepšila. "Terry nebyl zraněný. Musel jsem se zkrátka rozhodnout, zda stáhnout Johna nebo Cahilla," podotkl Mourinho.

"Věděl jsem, že bude soupeř hrát na protiútoky a dlouhé míče pro Agüera. Ve druhém poločase jsme kontrolovali hru," pochvaloval si změnu Mourinho. Jeho celek měl po obrátce vyšší procento držení míče a vyrovnal se i počet střel na branku. Citizens však byli o poznání efektivnější a potrestali individuální chyby Chelsea.

V závěru projevu se ještě jednou vrátil k Johnu Terrymu, kterému prý pšenka rozhodně kvést nepřestane. "Já jsem Johna nasazoval každý zápas, udělal jsem z něj kapitána, dostal ho ze složité situace s ostatními manažery," zavzpomínal na nepovedenou stoperovu sezónu pod Rafaelem Benítezem.

"Proto si myslím, že mám právo pohlédnout na průběh hry a říct, že chci na hřišti Zoumu. Už ve 35. minutě jsem mu dal pokyn k rozcvičení, věděl jsem, že musí hrát," zakončil Mourinho. Jeho Chelsea teď bude mít po zpackaném úvodu sezóny těžkou úlohu - právě na vedoucí Manchester City nyní ztrácí už pět bodů.

Autor: Marek Ustohal

Komentáře (323)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele