Sparťané budou hájit vedení v lize v Jablonci, Slavia přivítá Teplice

16.08., 19:43
Aktuality
Stadion Střelnice (© FK Jablonec)

Víkendové 5. kolo první ligy se z velké části ponese ve znamení generálek na úvodní utkání závěrečného play off v evropských pohárech. Obhájce titulu a jediný stoprocentní tým v sezoně Sparta se představí v Jablonci a bude hájit dvoubodový náskok v čele tabulky. Finální boj o Ligu mistrů začne příští týden i její pražský rival Slavia, ještě předtím ale vršovický celek v nejvyšší soutěži rovněž v sobotu přivítá Teplice. Třetí dosud neporažený celek Plzeň nastoupí v neděli v Českých Budějovicích, Dynamo jako jediné stále zůstává bez bodu. Čtvrtý pohárový zástupce Mladá Boleslav zamíří do Olomouce.

Sparta v úterní odvetě 3. předkola Ligy mistrů zvítězila v Bukurešti nad FCSB 3:2. Její poslední překážkou v návratu do "milionářské" soutěže po 19 letech je Malmö, kde se ve středu odehraje první zápas. Mezitím se Letenští musejí soustředit na Jablonec, na jehož stadionu v nejvyšší soutěži zvítězili jen v minulém z posledních pěti utkání.

"Musíme přepínat mezi českou ligou a Ligou mistrů, což není jednoduché. Teď potřebujeme vyhrát v Jablonci a pak se pustit do Malmö," řekl dánský trenér Sparty Lars Friis. Jablonec prohrál v jediném z úvodních čtyř kol a v minulém domácím duelu nečekaně obral o body po bezbrankové remíze Plzeň.

Slavia v úterý v odvetě v Belgii porazila Saint-Gilloise 1:0 a ve 4. předkole Ligy mistrů ji čeká Lille. Na souboj s favoritem se bude chtít ideálně naladit proti Teplicím, s nimiž v nejvyšší soutěži 19 zápasů po sobě neprohrála. "Skláři" minule v ligové sezoně zvítězili po úvodních třech porážkách.

"Zase plánujeme nějakou rotaci sestavy, to nám teď strašně pomohlo. Bude to pro nás opět důležité, protože po Teplicích hned zase jedeme do Francie," řekl trenér Pražanů Jindřich Trpišovský. "Slavia střídá ligu s poháry, ale i kdyby rotovali sestavu, tak mají natolik dobrý tým, že je to vlastně jedno. V podstatě každý hráč na jejich lavičce by si zasloužil i základní sestavu. Nebereme to tak, že jsou nějak unavení, budeme hrát proti nejlepšímu týmu," uvedl asistent teplického trenéra Jan Rezek.

Plzeň ve čtvrtek zdolala ukrajinský Kryvbas Kryvyj Rih i v odvetě a ve 4. předkole Evropské ligy narazí na skotské Hearts. Předtím Viktoria nastoupí v Českých Budějovicích, s nimiž od října 2006 v lize 25 duelů za sebou neprohrála a v posledních sedmi zvítězila. Trenér František Straka se ve třetím utkání po příchodu na lavičku Dynama pokusí s týmem favorita překvapit a poprvé bodovat. Zkušený kouč v minulosti vedl právě i Plzeň.

"Musíme opět přepnout na ligu. Na rozdíl od minulého zápasu s Karvinou už budeme muset sáhnout k rotaci hráčů. Končí druhý anglický týden, navíc je to tři dny po vyčerpávajícím zápase v těžkých klimatických podmínkách. Změny se dají očekávat," řekl plzeňský trenér Miroslav Koubek.

Mladá Boleslav ve čtvrtek postoupila do 4. předkola Konferenční ligy, přestože ve venkovní odvetě s Hapoelem Beer Ševa prohrávala po první půli 0:2. Nakonec ale zvítězila 4:2. Proti Olomouci se Středočeši v neděli pokusí zlepšit nepříznivou bilanci na Hané, kde prohráli tři z posledních čtyř ligových duelů.

Ostrava bude chtít na Slovácku přebít zklamání po čtvrtečním vyřazení na penalty s FC Kodaň v kvalifikaci Konferenční ligy. Baník v sezoně nejvyšší soutěže vyhrál dva ze tří zápasů, k dobru má odložené utkání v Karviné. Tým z Uherského Hradiště se v minulém týdnu dočkal prvního vítězství i vstřelené branky v ligovém ročníku.

"Zklamání z vyřazení v Konferenční lize musíme hodit za hlavu a vzít si z toho to pozitivní, že jsme i proti soupeři z evropského ranku dokázali odehrát velice dobré utkání. Na tom můžeme dále stavět. Věřím, že dokážeme navázat na výkon proti Kodani," uvedl ostravský trenér Pavel Hapal.

Liberec se doma utká s Pardubicemi. Zápas bude specifický pro trenéra Slovanu Radoslava Kováče, který právě ve východočeském klubu před současným angažmá působil. Hradec Králové přivítá jediného nováčka Duklu. "Votroci" zvítězili v obou dosavadních domácích zápasech ligové sezony, Pražané zatím získali body jen za vítězství nad Bohemians 1905. "Klokani" čekají na výhru už tři kola a čeká je duel v Karviné. Slezané také zvítězili zatím jen jednou, ale mají k dobru odložené regionální derby s Ostravou.

Autor: ČTK

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele