Španělsko čeká velké loučení, kariéru se chystá ukončit Andrés Iniesta

Dnes, 11:27
Aktuality
Anrés Iniesta (© Profimedia)

Na velké loučení se chystá Španělsko a především pak Katalánsko. Kopačky na hřebík co nevidět pověsí Andrés Iniesta, čtyřicetiletý záložník by své rozhodnutí měl oficiálně oznámit 8. října.

Zkušený fotbalista vše naznačil ve videu, které sdílel na sociálních sítích. Přesně za týden oznámí své další plány a neočekává se, že by ještě vyběhl na trávník k profesionálnímu utkání.

Iniesta je jednou z klíčových postav zlaté španělské generace a byl u triumfů národního týmu na mistrovstvích Evropy 2008 i 2012. Ve své sbírce má rovněž zlatou medaili ze světového šampionátu 2010, v Jihoafrické republice tehdy jedinou brankou rozhodl prodloužení finálového utkání proti Nizozemsku. Celkem na mezistátní scéně posbíral 131 startů a v nich čtrnáct gólů.

Na klubové úrovni dlouhodobě oblékal dres Barcelony a se 674 odehranými zápasy je v tomto ohledu na čtvrtém místě klubových tabulek. Do prvního týmu patřil od sezony 2002/2003, dal za něj 57 branek, k tomu přidal 135 asistencí a se spoluhráči vybojoval celkem 32 trofejí. Hned čtyřikrát vyhrál Ligu mistrů, devětkrát se stal šampionem Španělska a šestkrát byl u triumfu v tamním poháru.

Včetně působení v mládežnické akademii Iniesta v Barceloně strávil 22 let a rozloučil se s ní v červnu 2018. Pět sezon byl hráčem japonského Vissel Kobe a před rokem zamířil do Spojených arabských emirátů, kde nastupoval za Emirates Club. Od letošního léta je volným hráčem.

Autor: Tomáš Pavlík / mundodeportivo.com

Komentáře (48)

Přidat komentář
LyEX

To bol hráč

Reagovat
rave

Jeho sledovat byl vždycky zážitek a z té zlaté éry Barcy asi nejoblíbenější hráč. El Ilusionista.

Reagovat
Unique

Reagovat
7kaka7

U něj mě vždycky překvapí, že neukončil karieru už třeba před 5 lety (a že je o 4 roky mladší než Xavi)

Reagovat
Kejza

Navždycky největší sympaťák a nejelegantnější fotbalista, kterýho jsem kdy viděl hrát (Bergkamp a Zidane prominou). Doufám, že nebude chtít jít trénovat a vzpomínky zůstanou neporušený

Reagovat
Unique

Reagovat
Pepe1911

Proč by nemohl jít trénovat? rovnou mu kup rakev tyvole, aby ti náhodou nezrakvil vzpomínky

Reagovat
fantomas10

Reagovat
Kiss Me Polka!

Reagovat
Well

Taky nechápu, trénovat a hrát je něco jiného a nevím proč by to mělo nějak měnit vzpomínky, max i u některého hráče si zkazíš trošku ideály. To je jak kdybych se teď podíval na formu Rooneyho, Sneidera nebo Ronalda. Každý stárnem, tak ať si každý z nich dělá co uzná za vhodné, teď už i Hazardovi ty burgery přeji, když nehraje za Real.

Reagovat
$dolar$

Jsem myslel, ze karieru ukoncil uz tak 6 let zpatky..

Reagovat
rominhoFCB

Je to kral.

Reagovat
janinho

u andresa si vzdy spomeniem na tu reklamu s ikerom

https://www.youtube.com/watch?v=euB5vo2o-OI

iniesta a puyol boli vzdy velky sympataci. na nich 2 by som v zivote nepovedal zleho pol slova. xavi a pique boli presny opak.

Reagovat
7kaka7

jak objímá tu buchtu.... po Rubialesovi by to už neprošlo

Reagovat
janinho

jj, snazil sa dostat na 2.metu

Reagovat
Well

Reagovat
Well

Ještě jsem měl rád Abidala, kterého pak nahradil někdo jako Alba.

Reagovat
Pepe1911

Reagovat
janinho

u Abidala ma zase napadne jak si Song vykrocil po trofej ked si myslel ze Puyol si vybral jeho na tuto cestnu ulohu akoze hento bol vtedy ulet storocia Song sa potrollil sam jak by to nedokazal nikto

Reagovat
Puskas

Reagovat
Svatej

Reagovat
herbage
Reagovat
Pepe1911

Reagovat
Well

Nejlepsi byl ten jeho natěšený úsměv.

Reagovat
Pepe1911

Já ještě měl moc rád Davida Villu

Reagovat
oli9

skvělý hráč

Reagovat
Unique

Jeden z mých nejoblíbenějších hráčů. Působil jako skromný borec a čaroděj na hřišti. Vzpomínám si na jeden starší rozhovor s Lampardem, kde se ho ptali, kdo byl nejlepší hráč proti kterému hrál. Řekl, že Iniesta. Doslova zmínil, že mu nešel vzít balón.

Reagovat
DonAndres

DonAndres, legenda Barcelony. Radost ho v každém zápase sledovat.

Reagovat
alcantara

Legenda.

Reagovat
Seydou Doumbia

Top hráč a sympaták, ale ten gol Stekelenburgovi dávat fakt nemusel to byla poslední silná Oranje schopná vyhrát velký turnaj, dnešní generace je už gec co se týče kvality

Reagovat
vagneris

Mohl by ještě tak půl roku - rok počkat, zasloužil by si uspořádat rozlučkový zápas na novým Camp Nou se vší parádou.

Reagovat
Crustyq

Borec

Reagovat
Puskas

Jeden z mála současných hráčů, kteří měli charisma a působili na hřišti velice elegantně.

Reagovat
elChe

Nejlepší záložník ever

Reagovat
HalaMadrid_Flx

Legenda

Reagovat
ACSMan

Fotbalista skvělý, a navíc se mu povedlo přejít ze 30 let na 50 a to během pouhého roku

Reagovat
fantomas10

Jeden z nejlepsich hracu bez Zlateho mice, Xavi Messi Iniesta to byla radost sledovat fotbal, nenapada me nikdo v soucasnosti, ke komu bych ho prirovnal

Reagovat
anarchochuligan

Top Player

Reagovat
Albert Rusnák ml.

Kks a ja som myslel, že tento chlapík už 4-5 rokov súťažne nehrá...

Reagovat
SledujuPráciTrenérů

To byl jeden z těch, kterému se dnešní odpad atleti nemůžou rovnat. Dřív to byli páni fotbalisti, dneska atleti. Třeba v takovém United se mu nikdo nepriblizi ani z 60%.

Reagovat
SledujuPráciTrenérů

Doba, kdy jsme zazivali tyden co tyden umění těchto hráčů je navždy pryč. Fotbal se změnil a měnit se bude i dál pro atlety. Tito technici a virtuosové pomalu mizí. Za chvíli skončí Bruyne atd., a už nezbyde nikdo. Zbydou jen atleti, kteří zaběhnou stovku za 10,00, ale pak prestreli z vapna prázdnou bránu, a kterým doslova mnohdy balón překáží. Fotbal býval za časů těchto hráčů požehnáním pro oko diváka. Možná to bylo pomalejší, ale o to víc technické a zajímavější.

Mimochodem Guardiola prohlásil před mnoha lety: Xavi, ty mě jednou nahradíš, ale tady tento kluk (Iniesta), pošle do důchodu nás všechny.

Reagovat
Well

Tak zase tak černě bych to neviděl, fotbal je samozřejmě mnohem více atletický, ale pořád najdeš hráče s geniální myšlenkou a technikou jako Pedri, Wirtz nebo Guler jen jich je mnohem méně, protože spousta těch techniků prostě ztrácí fyzicky.

Reagovat
insane

Samozřejmě že tam jsou a vždycky budou, jenže ta fyzická náročnost a rychlost celý hry zkrátka dost znatelně sníží množství skutečně nečekanejch řešení nejrůznějších situací – a s pokračujícím vývojem datový analytiky a podobných záležitostí se samozřejmě čím dál víc bude spoléhat na funkčnost herních systému a jejich jaksi mechanický kvality. Je to holt přirozenej vývoj, kterej mají lidi v sobě zakódovanej – ve všech odvětvích se snažíme být perfekcionisty. A je to samozřejmě fascinující na zcela jinym levelu, nicméně srovnávat starej fotbal s moderním bude jako srovnávat malby starých mistrů s moderním uměním, který ovšem běžnýho nezaujatýho pozorovatele málokdy tak ohromí.

Reagovat
Well

Tak má to prirozeny vývoj, kdyby ses podíval na fotbal 30 let zpět je tam taky rozdíl. Už teď když se člověk třeba podívá na sestřih MLS a evropských top soutěži tak je to vše o hodně rychlejší.

Reagovat
insane

Tak nějak jsem si začal uvědomovat, že koukat v budoucnosti na fotbalový videa z 2000s a 2010s bude podobný, jako když se dneska člověk podívá na záběry NBA ještě předtím (cirka 60. léta), než tam začali hrát ve velkym černoši. Teda takhle, ne po stránce kvality, protože černí basketbalisti to prostě posunuli na úplně novou úroveň, ale zdá se to skoro jak jinej sport.

Reagovat
Sigma Olomouc

legenda

Reagovat
sergi

El Ilusionista. Pre mňa najlepšia 8 alebo 6 pre tú repre srandu. Je až k neuvereniu, že tú ten GB nevyhral, ale jemu to je asi jedno.

Jedno ma mrzí, že som ho nestihol vidieť naživo. Na zápas som sa dostal až sezónu nato.

Reagovat
MystycMac

V Tom 2010 asi mal mať GB v tom meritku že to dali aj Modričovi, ale keď si tak zoberiem z odstupom času tak taký Modrič Kroos mali lepšie Kariéry ako Iniesta či Xavi.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele