Soupeř Slavie: Lille vyměnilo trenéra, obávaný střelec z Kanady zůstává

15.08., 13:44
Aktuality
Edon Zhegrova (vlevo) a Jonathan David slaví postupový gól v utkání na hřišti Fenerbahçe. (© Profimedia)

Pražskou Slavii čeká poslední překážka na cestě do fotbalové Ligy mistrů. Týmem, který jí může zahradit cestu, je LOSC Lille, jehož největším klenotem je kanadský střelec Jonathan David (24). Před sezonou došlo v severofrancouzském městě ke změně trenéra, Bruno Genésio však dopředu ohlásil, že nehodlá dělat žádné převratné změny. První ostrý test sezony zvládlo Lille navzdory tomu, že nemělo k dispozici domácí prostředí.

LOSC patří v posledních šesti sezonách mezi absolutní špičku francouzské Ligue 1. Současná úspěšná éra začala velkou krizí v sezoně 2017/18, kdy si na lavičce mužstva vylámal zuby uznávaný Marcelo Bielsa. Argentinský stratég chtěl omladit tým, avšak nakonec sám skončil už v listopadu po 13 kolech na průběžné sestupové předposlední příčce. Konečné 17. místo znamenalo záchranu i restart, kterého se po dočasném kouči Fernandovi de la Cruzovi ujal Christopher Galtier.

Necelé čtyři sezony pod Galtierem se pak nesly ve znamení soubojů Lille s PSG a vygradovaly mistrovským titulem pro klub s dogou ve znaku v roce 2021. A i když se pak u týmu vystřídali Jocelyn Gourvennec a Paulo Fonseca, výkonnost zůstala na vysoké úrovni. Lille v minulém ročníku obsadilo čtvrté místo a vybojovalo si účast v kvalifikaci o Ligu mistrů.

Pamětníky mistrovského titulu z roku 2021 jsou v nynějším kádru jen stoper Benjamin André, střelec Jonathan David a mladý gólman Lukas Chevalier, který však tehdy jen plnil roli dvojky za Mike Maignanem. Jinak se tým opravdu výrazně proměnil. Už loni svěřil Paulo Fonseca klíčové role portugalskému wingbackovi Tiagu Santosovi a středopolaři s anglickým pasem Angelovi Gomesovi.

Svou pozici a hlavně čísla produktivity sice v uplynulé sezoně sice trochu ztratil mozek hry Rémy Cabella, ale s 34letým matadorem nový kouč Bruno Genésio stále počítá. Vždyť mu stále patří číslo 10... "Nepřicházím, abych dělal nějakou revoluci v klubu, který funguje velmi dobře. Je to jisté dědictví. Pokud jde o hru, budeme stavět na tom, co nám Paulo Fonseca zanechal," nechal se slyšet Genésio při svém nástupu.

Oporou obrany je tak nadále Brazilec Alexsandro, i když pro novou sezonu přišla do defenzivy ještě jedna výrazná posila - Bundesligou prověřený Belgičan Thomas Meunier. A vedení pošilhává i po stoperovi Robinu Hranáčovi. Vedle zmíněného Davida by se o góly měl starat také kosovský křídelník Edon Zhegrova, i když na začátku sezony více příležitostí dostává v ofenzivě Islanďan Hákon Arnar Haraldsson.

Lille vstoupilo do sezony po pěti přípravných zápasech ostrým dvojutkáním s Fenerbahce a experimenty se opravdu nekonaly, i když mohl dát Genésio šanci třeba 17letému Ethanovi Mbappému, mladšímu bratrovi superstar z Realu Madrid. Ten si ale na svou chvíli teprve musí počkat. Naopak kvůli zdravotním problémům jsou dočasně mimo hru exbarcelonský stoper Samuel Umtiti či alžírský defenzivní záložník Nabil Bentaleb, kterému lékaři po hospitalizaci a srdečním problémům doporučili minimálně delší pauzu.

V základní sestavě utkání 3. předkola se slavným tureckým soupeřem bylo sedm hráčů z tradiční loňské rotace. O postup se po výsledcích 2:1 a 1:1 gólově postarali Santos, Zhegrova a nakonec penaltou proměněnou v prodloužení odvety i David.

Klíčový moment kouč neviděl. "Abych řekl pravdu, tu penaltu jsem nesledoval. Až později jsem se na ni podíval, proměnil to nádherně. Jona je kluk, který umí velmi dobře zvládat své emoce. Spíš jsem rád, že jsem ho do té doby dokázal udržet na hřišti, to bylo naše plus," okomentoval Genésio moment, díky kterému Lille dál pokračuje v cestě za účastí v základní skupině Ligy mistrů.

Lille zvládlo těžký úvodní test i navzdory tomu, že domácí zápas muselo hrát v azylu na Stade du Hainaut v 50 kilometrů vzdáleném Valenciennes. Domácí stánek Lille si totiž pronajali organizátoři olympijských her a Pierre Mauroy Stadium sloužil jako aréna pro zápasy basketbalového Dream Teamu nebo utkání házenkářských turnajů. A ani pro utkání se Slavií ještě nebude tradiční domácí prostředí připravené. Vstupenky se opět prodávají na stadion do Valenciennes, který má kapacitu 25 172 sedaček.

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

Autor: Livesport.cz / Tomáš Rambousek

Komentáře (18)

Přidat komentář
Langi

Aby David ten ideální čas na přestup výš neprováhal...L1 už trochu přerostl

Reagovat
Di Stéfano

Ja som si dodnes myslel že v tom znaku je kôň

Reagovat
Mr.Mike

Reagovat
Remt

..To není koni snad ani trochu podobný

Reagovat
Mass

Už si viděl dogu s hřívou?

Reagovat
monty25
Reagovat
Mass

Reagovat
delfin

Reagovat
Remt

Tak vzhledem k tomu, že když se skloňuje častokrát Dogy z Lille, tak by mě nenapadlo, že to jsou dogy z Lille s koněm ve znaku

Reagovat
KoryVCF

Reagovat
Mass

Reagovat
Kucka

Reagovat
KingMaster13

Reagovat
SunFells

Luis Enrique: “We all know Kylian and his characteristics as a player, but as a coach, as a team, it's an exciting challenge for everyone. Based on my experience, there will be four who will score 12, which multiplied by four equals 42, that's more than 40”

Reagovat
vlastik

heh, tak to by mě zajímalo, které 4 má na mysli. Dembeleho a RKM škrtám hned, zbývají Ramos, ten by mohl, Barcola snad a pak mi to nevychází, leda by se ob zápas trefili Vitinha a Lee z dálky

Reagovat
SunFells

Mě zaujaly jeho propočty, asi fanoušek Stopařova průvodce, nicméně jinak má pravdu a těch kandidátů mají tak 7, kteří jsou schopni přispět 12 brankami.

Reagovat
Seydou Doumbia

Ramuš, Bicykel, Barcola, Dembélé a Vitinha bych viděl nejrealnějí...a pak nějaký geno, který ještě možná příjde, počítám že Mbappého nějakým pokemonem ještě nahradí

Reagovat
Seydou Doumbia

Bicykel Miami se taky zlepší, nečekám že Lee bude hrát každý duel

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele