Souhrn Ligy národů - pondělí 9.9.

09.09., 19:57, aktualizováno 09.09., 22:45
Komentáře a souhrny
Benjamin Šeško proti Kazachstánu zapsal hattrick. (© AFP)

Itálie vyhrála nad Izraelem a po dvou kolech Ligy národů zůstává stoprocentní. Francie napravila předchozí zaváhání vítězstvím 2:0 nad Belgií. Slovinci zásluhou hattricku Benjamina Šeška zdolali Kazachstán. Erling Haaland spasil Norsko. V Lize B triumfovaly rovněž Wales a Turecko. Kosovo veze tři body z Kypru, zatímco Rumunsko přehrálo Litvu.

Liga A - skupina 2

Francie - Belgie 2:0

09.09.2024 20:45

Góly: 29. Randal Kolo Muani, 57. Ousmane Dembélé

Ačkoli se Belgičané silného soupeře aspoň zpočátku nezalekli a byli aktivnějším týmem, nebylo jim to nic platné. Po půlhodině hry totiž jako první skóroval Randal Kolo Muani, na něhož po změně stran navázal stejným počinem také Ousmane Dembélé.

Tento třaskavý zápas sliboval ofenzivní hody, jednalo se o velmi kvalitní soupeře s vysokým ofenzivním potenciálem. Absolutní evropská špička na mezinárodním poli. A hned v úvodu jsme viděli několika zajímavých šancí, zejména z dílny Belgičanů. Kevin De Bruyne našel v sedmé minutě parádním pasem nabíhajícího Dodiho Lukébakia, jehož zajímavé zakončení zneškodnil připravený brankář Maignan.

Francouzům se zprvu absolutně nedařilo držet střed hřiště, Belgičané je v téhle klíčové fázi jasně přehrávali. Až po více než dvaceti minutách se Guendouzi dostal do zakončení, to ale nijak výrazně brankáře Casteelse nevyvedlo z míry. Lépe už si počínal Marcus Thuram, který si navedl míč na střelu a tu také sám provedl. Tentokrát si ještě Casteels dokázal poradit, ovšem po další minutě už kapituloval. Kanté na hranici vápna šikovně uhnul obránci a nahrál Dembélému. Jeho ránu Casteels ještě vyrazil, nicméně s velmi razantní dorážkou pohotového Kola Muaniho už nezmohl vůbec nic.

I do druhé půl vešli lépe Belgičané, kteří však svou převahu v držení míče nedokázali přetavit do ničeho jiného než bezvýznamných čísel ve statistice. Góly dnes sázela jen Francie. V 57. minutě nahrál Kanté do běhu Ousmanemu Dembélému, ten s ladností sobě vlastní obešel dva protihráče a namířil krásnou ránu přímo pod víko, kam už Casteels nedosáhl. V závěru utkání se už neujaly ani dva výborné náběhy střelce Kyliana Mbappého, to však Francouzům zas tak vadit nemuselo.

Více informací k zápasu

Izrael - Itálie 1:2

09.09.2024 20:45

Góly: 90. Mohammed Abu Fani - 38. Davide Frattesi, 62. Moise Kean

Už šest branek zaznamenal v dresu seniorské reprezentace Itálie mladý záložník Davide Frattesi. Stačilo mu k tomu jen patnáct zápasů. I díky jeho nynějšímu zásahu porazili svěřenci trenéra Luciana Spallettiho bojovný Izrael.

Trenér Spalletti po nedávných nezdarech upustil od svého dřívějšího systému 4-3-3 a na trávník vypustil Italy v rozestavení 3-5-1-1, kde si své místo našli Raspadori, Tonali, Ricci nebo Kean. Italové se spoléhali na osu z Interu Milán v podání Bastoni, Dimarco a Frattesi, zprvu se ale na hřišti přeci jen trošku hledali. První šanci obrana italské reprezentace hasila až na poslední chvíli.

Postupem času se ovšem usadili v těch správných stereotypech navyklých z tréninků. Trápila je na každý pád nepřesnost, ať už to bylo u Raspadoriho, Keana nebo Dimarca. Právě spolupráce posledních dvou jmenovaných nabídla zajímavou příležitost ve 27. minutě, jenže nový útočník Fiorentiny pálil nad bránu. Podobně zakončoval také na opačné straně aktivní hrot Solomon, který vsadil na razanci místo přesnosti.

O pár minut později už se ale fanoušci squadry azzurri dočkali. Raspadori rozehrál míč doleva na nabíhajícího beka Dimarca. Ten z první centroval do kapsy před brankářem, na místě se zjevil agilní Davide Frattesi a hrudníkem dostal míč za záda brankáře Gerafiho! Potvrdil tím svoji skvělou formu v reprezentaci a fakt, že má čich na náběhy ve správný čas - 1:0.

Frattesi byl hodně vidět i po změně stran, nicméně tentokrát se proti jeho ráně předvedl ve skvělém světle brankář Gerafi. Ani ten už však nezabránil dalšímu gólu Italů. Po hodině hry Giacomo Raspadori využil chvíle klidu a prostoru k ráně, kterou Gerafi sice vyrazil, jenže jeho obránci už nedostoupili Moiseho Keana.

Další brankou se chtěl pochlubit Sandro Tonali, avšak záložníkovi Newcastlu zkazil radost ofsajd. S nadějí na penaltu neuspěl ani mladý záložník Marco Brescianini, jenž upadl ve vápně. Naopak se nakonec prosadili i hosté. Italská defenziva nechala volného Mohammeda Abua Faniho, jenž si sklepl míč po hlavičce spoluhráče a prostřelil všechno před sebou.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Itálie
2
2
0
0
5 : 2
6
2
Belgie
2
1
0
1
3 : 3
3
Francie
2
1
0
1
3 : 3
3
4
Izrael
2
0
0
2
2 : 5
0

Liga B - skupina 3

Norsko - Rakousko 2:1

09.09.2024 20:45

Góly: 9. Felix Horn Myhre, 80. Erling Haaland - 37. Marcel Sabitzer

Po minulém utkání vládlo v norském kempu zklamání, protože se proti Kazachstánu obecně čekalo mnohem víc než jen remíza. Nedostatek produktivity si Norové ale brzy vynahradili, když si poradili s Rakouskem. O třech bodech opět rozhodl Erling Haaland.

Z minulého utkání se Norové chtěli poučit a hned od začátku zařadili proti silnějšímu soupeři na vyšší rychlostní stupeň. Trenér Solbakken udělal jednu změnu oproti prvnímu utkání, když stáhl mladíka Antonia Nusu a nahradil jej Felixem Myhrem. A dobře udělal, protože to byl právě Myhre, který se prosadil jako první. Změnu skóre potvrdil v deváté minutě, když si naběhl na nahrávku od zkušenějšího kolegy Alexandera Sørlotha, připravil si míč na střelu a krásným obstřelem se postaral o první gól utkání.

Ve středu dění se chtěl ocitnout také kapitán Martin Ødegaard, jenže tomu se nedařilo zbavit se několika stínujících obránců. Nory navíc začala trápit vynucená střídání. Jako první zápas ukončil předčasně Andreas Hanche-Olsen, který se vydal do péče lékařů už po 27 minutách. Tou dobou navíc Rakušané začali nepříjemně dotírat na domácí obranu. Jako první to střelecky zkoušel obránce Mwene a sledoval, jak jeho rána končí jen těsně vedle tyče.

Mnohem přesnější už ale byl Marcel Sabitzer, jemuž se povedlo srovnat. Psala se 37. minuta, když Laimer vyslal krásnou nahrávku na Wimmera, který celou akci ještě vyšperkoval vysunutím nabíhajícího Sabitzera. Zkušený záložník ze strany dokázal zakončit a prostřelil brankáře Nylanda.

Nory mohl po změně stran spasit nejprve kapitán Martin Ødegaard, jehož rána ale zamířila jen do boční sítě. Stejný hráč musel po faulu se Schmidem v 67. minutě ze hřiště. A jen ze šatny tak viděl, jak Nory opět zachránil Erling Haaland. Deset minut před koncem utkání si totiž zpracoval centr, poradil si se dvěma obránci a střelou do protipohybu brankáře Pentze rozhodl.

Více informací k zápasu

Slovinsko - Kazachstán 3:0

09.09.2024 20:45

Góly: 23. Benjamin Šeško, 28. Benjamin Šeško, 63. Benjamin Šeško

Slovinsko zvládlo až nečekaně snadno utkání na domácím stadionu Stožice, kam zavítal Kazachstán. Zápas, který sledovalo necelých deset tisícovek fanoušků, rozhodly trefy jedniného muže - mladého střelce Benjamina Šeška.

Slovinský kouč Matjaž Kek slavil 63. narozeniny a dostal k nim ten nejlepší dárek. Jeho mužstvo jasně přejelo soupeře a díky první výhře se usadilo na průběžném prvním místě své skupiny. Slovinci předčili Kazachy naprosto ve všem, nedali jim žádnou šanci a v každých statistikách byli o krok napřed. Od prvních minut hráli domácí prim, drželi míč a v klidu kombinovali na své i soupeřově polovině.

Delší dobu ale trvalo, než se Slovinci dostali k přímému a snad i vážnému ohrožení hostující brány. Gólman Šackij předváděl spolehlivé výkony proti méně nebezpečným střelám, kapituloval až ve 23. minutě. Brekalo vybídl Benjamina Šeška k sólu, mladý hrot proběhl kolem tří soupeřových obránců a ladné kroky zakončil elegantním lobem přes padajícího brankáře. Nádherný fotbalový moment.

Benjamin Šeško ale není jen technik, umí být jako správný hrot taky v pravý čas na správném místě. V 28. minutě číhal ve vápně na to, jak dopadne rána Stojanoviće. Tu sice Šackij vyrazil, ale na druhou ránu dobíhajícího Šeška už nestačil.

Kazachstán si nedal říct, Šeška nijak výrazně v jeho volném pohybu neomezoval a brzy na to znovu doplatil. Psala se 63. minuta, když mladý kanonýr další ranou zkompletoval hattrick. Tentokrát zakončoval hlavou po standardní situaci a centru, který mu na hlavu posadil Janža. Brankář Šackij se sice natahoval, seč mu údy stačily, ale na balon nedosáhl. Vytáhl se ale o pár minut později proti ráně Elšnika, která málem mířila do jeho šibenice.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Slovinsko
2
1
1
0
4 : 1
4
2
Norsko
2
1
1
0
2 : 1
4
3
Rakousko
2
0
1
1
2 : 3
1
4
Kazachstán
2
0
1
1
0 : 3
1

Liga B - skupina 4

Černá Hora - Wales 1:2

09.09.2024 20:45

Góly: 73. Driton Camaj - 1. Kieffer Moore, 3. Harry Wilson

Wales veze z Černé Hory tři body a děkuje za ně především fantastickému vstupu do celého utkání. Sotva uplynuly tři minuty, už se hosté stihli z gólu radovat hned dvakrát. Domácí Černohorci se sice pokusili o zvrat, ale nakonec dokázali zásluhou Dritona Camaje jen snížit.

Černohorci si jistě pečlivě rozvrhli, jak chtějí k utkání přistoupit, jak se budou prezentovat a jak budou reagovat na nebezpečné Velšany. Jakákoli možnost zvládnout utkání v klidu ale padla velmi brzy. Veškeré plány domácích se začaly bortit už v první minutě. Neco Williams totiž po centrovaném míči přisunul míč na spoluhráče Kieffera Moorea, který pohotově zakončil ještě předtím, než se k němu stihli dostatečně vrátit zmatení obránci Černé Hory.

A aby se domácí náhodou nestihli sebrat z nenadálé situace, pojistili si Velšané vedení jen o dvě minuty později. Psala se teprve třetí minuta, když Williams aktivně postupoval středem. Míč sice ztratil po souboji s vracejícím se soupeřem, jenže balon se od něj šťastně odrazil k Harrymu Wilsonovi. Ten na nic nečekal a nádhernou ranou k tyči zvýšil vedení velšského mužstva - 2:0.

S tímhle utkáním už mohli Černohorci jen těžko něco dělat a dlouho jim trvalo, než se do zápasu trochu vrátili. Stevan Jovetić později napálil břevno a to bylo z prvé půle vše. Po změně stran se pokoušel o kontaktní gól Adam Marušić, po něm neuspěl ani Mugoša, jenž se nepotkal s přesností. Přesto měli Černohorci ještě naději. V 73. minutě totiž dokázali snížit. Nikola Krstović našel krásnou nahrávkou Dritona Camaje a ten s vypětím sil dostal míč do sítě. Celou situaci ještě zkoumal VAR, ale provinění proti ofsajdovým pravidlům nenašel.

Více informací k zápasu

Turecko - Island 3:1

09.09.2024 20:45

Góly: 2. Kerem Aktürkoğlu, 52. Kerem Aktürkoğlu, 88. Kerem Aktürkoğlu - 37. Victor Pálsson

Velký večer ofenzivního záložníka Kerema Aktürkoğlua odnesl Island, který sledoval, jak se rodák z İzmitu postaral o hattrick. Rozdělil si ho šikovně na úvod, závěr a střed utkání, Island prakticky neměl šanci se zápasem cokoli udělat a odjíždí poražen.

Island šel do zápasu v lepším rozmaru, měl na kontě tři body, zatímco Turci se v úvodním utkání museli obejít bez jednoho muže v poli a smířili se s bodem. Dnes to ale bylo jiné, Turecko hrálo od začátku velmi aktivně a diváci v Göztepe Gürsel Aksel Stadı nečekali na branku moc dlouho. Někteří se asi ani nestihli usadit, protože skóre se ve prospěch Turků měnilo už po dvou odehraných minutách! Kerema Aktürkoğlua nikdo ve vápně dostatečně nehlídal, takže převzal míč zleva, otočil se a poslal ho krásně přímo k tyči!

Prohrávat o gól už po dvou minutách, to je samozřejmě hodně nepříjemný zážitek, který jakékoli snahy o dodržování původního plánu obrátí vzhůru nohama. Přesto Islanďané nesložili zbraně a bylo na nich vidět, že se chtějí do zápasu vrátit. Jen chvíli nemohli najít správný recept. Povedlo se jim to až ve 37. minutě. Rohového kopu se ujal Jóhann Gudmundsson a posadil ho na hlavu Victora Pálssona. Ten už neměl problémy správně ho umístit do sítě - 1:1.

Turky ale ani tahle epizoda nezlomila a do druhé půle vešli v mnohem lepším rozpoložení. Sedm minut po změně stran se míč dostal na střed opět k Aktürkoğluovi, ten nic nevymýšlel a nádhernou ranou překonal pozdě zasahujícího brankáře Hákona Valdimarssona.

Toho se o pár chvil pokoušel prostřelit také nabíhající Umut Nayir, jenže tentokrát se mu to nepovedlo. Dnes prostě nestřílel branky nikdo jiný než hbitý křídelník Aktürkoğlu. Dvě minuty před koncem ho krásnou průnikovou nahrávkou oslovil Arda Güler, Aktürkoğlu se ocitl sám před Valdimarssonem a dovolil si elegantní lob. Dnes odvedl perfektní práci a Turci mu můžou děkovat, protože díky třem bodům se jejich postavení výrazně vylepšilo.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Turecko
2
1
1
0
3 : 1
4
2
Wales
2
1
1
0
2 : 1
4
3
Island
2
1
0
1
3 : 3
3
4
Černá Hora
2
0
0
2
1 : 4
0

Liga C - skupina 2

Rumunsko - Litva 3:1

09.09.2024 20:45

Góly: 4. Valentin Mihăilă, 87. Răzvan Marin (pen.), 90+2. Alexandru Mitriţă - 34. Armandas Kučys

Reportáž z utkání připravujeme.

Více informací k zápasu

Kypr - Kosovo 0:4

09.09.2024 18:00

Góly: 9. Vedat Muriqi (pen.), 21. Vedat Muriqi, 48. Albion Rrahmani, 55. Lumbardh Dellova

Reportáž z utkání připravujeme.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Rumunsko
2
2
0
0
6 : 1
6
2
Kosovo
2
1
0
1
4 : 3
3
3
Kypr
2
1
0
1
1 : 4
3
4
Litva
2
0
0
2
1 : 4
0

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (2)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Šeška bych bral k nám na hrot, takový profil nám v útoku chybí.

Reagovat
Crownowner

Přesně tak, hodně dobrej střelec a abnormálně rychlej. Se s ním. :D

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele