Souhrn Ligy národů - pátek 11.10.

Včera, 22:48
Komentáře a souhrny
Deniz Undav (© CHRISTIAN CHARISIUS / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)

Německo vyhrálo v Bosně a Hercegovině a vede svou skupinu před Nizozemskem, které jen remizovalo v Maďarsku. Slovensko se doma rozešlo smírně se Švédskem, Ukrajina si poradila s Gruzií.

Liga A - skupina 3

Bosna a Hercegovina - Německo 1:2

11.10.2024 20:45

Góly: 71. Edin Džeko - 30. Deniz Undav, 36. Deniz Undav

Německá reprezentace vyhrála ve třetím kole Ligy národů nad Bosnou a Hercegovinou 2:1. Hlavní hvězdou zápasu se stal útočník Stuttgartu Deniz Undav, jenž se prosadil dvakrát během prvního poločasu. Fotbalista s kurdskými kořeny tak pomohl Němcům k setrvání na čele elitní skupiny A3. Němci tak neprohráli po 90 minutách už od listopadu loňského roku, v soutěžních zápasech dokonce už od posledního MS před dvěma lety.

Bosna, která se nachází až na 75. místě světového žebříčku FIFA, se proti čtvrtfinalistům Eura 2024 těžko prosazovala. Pro Německo tak nebyl problém dostat se ještě během první půle do dvoubrankového vedení. Vše začalo tím, že Florian Wirtz nádherným přiťuknutím dokonale vybídl k zakončení Undava, jehož pokus z 12 metrů proletěl až za brankáře Bosny Nikolu Vasilje. Undav, který v šesti bundesligových zápasech vstřelil čtyři góly, přidal před přestávkou druhý přesný zásah večera, když hvězda Stuttgartu proměnila v gól dobře načasovanou přihrávku Maximiliana Mittelstädta z levého křídla.

Německo mělo zápas pevně pod kontrolou a ve druhé půli pokračovalo v tlaku, přičemž Mittelstädt neustále hrozil svými přihrávkami z levé strany. Neúnavný obránce si připsal asistenci na další gól Undava, který ve skluzu uklidil míč do sítě a přidal třetí gól Německa. Dlouhá kontrola videorozhodčím však nakonec odhalila, že hráč Stuttgartu byl v postavení mimo hru, a tak se hattricku nakonec nedočkal.

Nečekaná výpomoc od videa působila jako katalyzátor pro Bosnu, která 20 minut před koncem snížila na rozdíl jediného gólu. Hráči z Balkánu zahrozili ze vzduchu, kdy se ostřílený útočník Edin Džeko vyšplhal ze všech nejvýše a razantní hlavičkou usměrnil míč za záda Alexandera Nübela. Domácí se poté snažili vstřelit vytoužený druhý gól, ten ale nepřišel. A jelikož Maďarsko v dalším zápase skupiny bodovalo na své půdě s Nizozemskem po remíze 1:1, Bosna se propadla na dno tabulky. Naopak Němci i nadále drží první místo.

Více informací k zápasu

Maďarsko - Nizozemsko 1:1

11.10.2024 20:45

Góly: 32. Roland Sallai - 83. Denzel Dumfries

Nizozemsko gólem Denzela Dumfriese v závěru zachránilo remízu 1:1 v zápase Ligy národů v Maďarsku. To tak bodovalo poprvé po osmi předchozích prohrách s Nizozemci.

Hosté okamžitě převzali kontrolu nad zápasem, i přes počáteční převahu Nizozemska to ale byli domácí, kdo byl blíže k otevření skóre, když se po rohovém kopu dostal na hranici pokutového území k míči Roland Sallai, jeho pokus se ale otřel jen o vnější stranu tyče. Sallai byl i nadále trnem v oku Nizozemců a těsně po půlhodině hry otevřel skóre. Zsolt Nagy se uvolnil na levé straně a jeho přihrávka našla útočníka Galatasaraye zcela osamoceného na zadní tyči, kde se z bezprostřední blízkosti prosadil.

Zmatek při odkopu od maďarské branky umožnil Nizozemsku těsně před přestávkou zahrávat nepřímý volný kop z deseti metrů od brány, ale Cody Gakpo poslal svůj pokus jen do zdi. Svěřenci Ronalda Koemana po přestávce zvýšili tempo, ale křížná přihrávka Joshuy Zirkzeeho jen těsně minula skluzujícího Denzela Dumfriese.

Střídající Brian Brobbey měl 10 minut před koncem velkou šanci vyrovnat, ale zamířil těsně vedle. Hned poté byl kapitán Nizozemců Virgil van Dijk byl vyloučen, přesto se hosté v 83. minutě dočkali vyrovnání, když Dumfries po přímém kopu Gakpa přesnou hlavičkou umlčel diváky.

Remíza ponechává Maďarsko na třetím místě skupiny A3 tři body za Nizozemskem, které ztrácí dva body na vedoucí Německo.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Německo
3
2
1
0
9 : 3
7
2
Nizozemsko
3
1
2
0
8 : 5
5
3
Maďarsko
3
0
2
1
1 : 6
2
4
Bosna a Hercegovina
3
0
1
2
3 : 7
1

Liga B - skupina 1

Česko - Albánie 2:0

11.10.2024 20:45

Góly: 3. Tomáš Chorý, 63. Tomáš Chorý

Česká reprezentace zvítězila ve třetím kole Ligy národů, když na Letné porazila Albánii 2:0. Domácí fanoušky rozradostnil v obou případech Tomáš Chorý. Až na nedávné derby pražských "S” se útočník Slavie přímo podílel na gólu v předchozích čtyřech zápasech. Češi tak navázali na předešlou výhru nad Ukrajinou a v tabulce Ligy B1 se bodově dotáhli na vedoucí Gruzii.

V utkání proti Orlům dostali důvěru především hráči s výbornou aktuální formou. Výjimkou bylo jen překvapivé nasazení v Leverkusenu opomíjeného Matěje Kováře mezi tři tyče na úkor pravidelně chytajícího Antonína Kinského. Na hrot nastoupil Chorý, který se v posledních sedmi zápasech za klub přímo podílel na šesti gólech. Po třech letech se pak vrátil do reprezentace Jan Bořil a rovnou nastoupil v základu.

Chorý potvrdil svou formu již ve třetí minutě. Míč, jenž se pokoušel ve vápně zkrotit Václav Černý, umístil útočník bez rozmýšlení střelou v pádu z otočky nechytatelně k tyči. V 18. minutě již byl úmysl v přihrávce křídelníka Rangers znatelnější, následnou ránu Lukáše Provoda zpoza vápna ale dokázal gólman vytěsnit. Albánci se poprvé připomněli před půlhodinou hry, Černého klubový spoluhráč Nedim Bajrami však obstřelem z hranice pokutového území Kováře nezaměstnal. Sklepnutí hrudí v podání Tomáše Součka pak chtěl přetavit v gól do kabiny Chorý, zblízka ale vysoko přestřelil.

Po výměně stran potřeboval tým s lvíčkem na hrudi uklidnit dění na hřišti, hra nahoru dolů totiž více vyhovovala spíše hostům. Český tým mohl potrestat Jasir Asani, po průniku z úhlu ale tváří v tvář Kovářovi výrazně přestřelil. O slovo se tak v 63. minutě znovu přihlásil Chorý, jehož nekompromisní hlavička po centru Vladimíra Coufala nedala brankářovi Thomasovi Strakoshovi šanci. Kouč hostů Sylvinho reagoval mimo jiné povoláním Indrita Tuciho, Sparta měla v sestavě Albánie i v základu nastoupivšího Qazima Laciho. Nejblíže snížení byl v 76. minutě střelou z dálky záložník Interu Kristjan Asllani, skvělý zákrok ovšem předvedl Kovář.

Češi tak získali důležité tři body do tabulky. V pondělí odehrají v polské Vratislavi zápas s Ukrajinou. Ta v pátečním souběžně hraném duelu připravila díky gólu Mychajla Mudryka o všechny body skupinu vedoucí Gruzii, která přivítá v pondělí doma Albánii.

Více informací k zápasu

Ukrajina - Gruzie 1:0

11.10.2024 20:45

Góly: 35. Mychajlo Mudryk

Reportáž z utkání připravujeme.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Gruzie
3
2
0
1
5 : 2
6
2
Česko
3
2
0
1
6 : 6
6
3
Ukrajina
3
1
0
2
4 : 5
3
4
Albánie
3
1
0
2
2 : 4
3

Liga B - skupina 4

Island - Wales 2:2

11.10.2024 20:45

Góly: 69. Logi Tómasson, 72. Danny Ward (vl.) - 11. Brennan Johnson, 29. Harry Wilson

Reportáž z utkání připravujeme.

Více informací k zápasu

Turecko - Černá Hora 1:0

11.10.2024 20:45

Góly: 69. Irfan Kahveci

Reportáž z utkání připravujeme.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Turecko
3
2
1
0
4 : 1
7
2
Wales
3
1
2
0
4 : 3
5
3
Island
3
1
1
1
5 : 5
4
4
Černá Hora
3
0
0
3
1 : 5
0

Liga C - skupina 1

Slovensko - Švédsko 2:2

11.10.2024 20:45

Góly: 45. Dávid Strelec, 72. Dávid Strelec - 25. Yasin Ayari, 32. Ken Sema

Reportáž z utkání připravujeme.

Více informací k zápasu

Estonsko - Ázerbájdžán 3:1

11.10.2024 18:00

Góly: 32. Ioan Jakovlev, 45+2. Vlasij Sinjavskij, 71. Rocco Robert Shein - 45+1. Toral Bajramov (pen.)

Reportáž z utkání připravujeme.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Švédsko
3
2
1
0
8 : 3
7
2
Slovensko
3
2
1
0
5 : 2
7
3
Estonsko
3
1
0
2
3 : 5
3
4
Ázerbájdžán
3
0
0
3
2 : 8
0

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (3)

Přidat komentář
Modi6

Pro mě je Liga národů výborný nápad. Ty zápasy mají mnohem větší nábor než když se hrály jen přáteláky. Ti hráči hrají s mnohem větším nasazením. Nemám tím na mysli jen naše dnes proti Albánii ale všechny ostatní týmy. Viz včera Řecko proti Anglii.

Ty. kteří tu LN kritizují, nechápu. Zřejmě se jim stýská po těch nudných zápasech, kdy se ve 2. půli dostalo na hřiště šest nových hráčů a už se na ten zápas nedalo většinou koukat.

Reagovat
JackDaniels.

Reagovat
Benfica

Moja rec ja sa na LN rad pozeram.. hlavne liga A je super

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele