Souhrn Ligy národů - neděle 13.10.

Včera, 16:54, aktualizováno včera, 22:43
Komentáře a souhrny
Marko Arnautović vstřelil dva góly proti Norsku. (© Harald Dostal / APA-PictureDesk / APA-PictureDesk via AFP)

Anglie zvítězila 3:1 ve Finsku a napravila nečekané selhání s Řeckem, které zůstává po výhře nad Irskem stoprocentní. Rakousko rozstřílelo Norsko a bodově se na něho dotáhlo. Sedm bodů v této skupině má rovněž slovinský výběr, jenž naplnil pozici favorita v Kazachstánu. Severní Makedonie porazila Arménii a má nakročeno k postupu do Ligy B.

Liga B - skupina 2

Řecko - Irsko 2:0

13.10.2024 20:45

Góly: 48. Anastasios Bakasetas, 90+2. Petros Mantalos

Řecko po senzačním úspěchu ve Wembley nad Anglií (2:1) zdolalo i další ostrovní reprezentaci z Irska a díky výhře 2:0 si s předstihem zajistilo minimálně druhé místo ve skupině. Po čtyřech odehraných zápasech má na kontě plný počet dvanácti bodů a je ve vedení o tři body právě před Anglií, o vítěznou trefu se postaral krátce po změně stran Anastasios Bakasetas. Irové naopak nenavázali na skalp Finska (2:1) a zůstávají na třetí příčce se třemi body.

Výběr vedený srbským trenérem Ivanem Jovanovičem zažívá naprosto fantastické období v Lize národů, ale dobře ví, že vyhráno ještě zdaleka nemá. V tomto utkání byl od samého začátku mnohem aktivnější a skórovat rozhodně mohl již v úvodním poločase. První větší šanci si vytvořil krátce po deseti odehraných minutách, ale pohotovou dělovku Masourase odvrátil brankář Kelleher skvělým reflexivním zákrokem do zámezí.

Hostující brankář se znovu blýskl v 19. minutě po skákavé střele Bakasetase, kterou ukryl ve svých rukavicích, a za dalších deset minut brilantně zneškodnil levou nohou i ránu Giannoulise z mírného úhlu. Řekové se přeci jen dočkali zaslouženého vedoucího gólu ve 48. minutě - Bakasetas totiž po finálním obloučku Tzolise vůbec na nic nečekal a jeho projektil z hranice šestnáctky zaplachtil přesně pod pravý horní roh nad marně se natahujícího Kellehera.

Irsko se v následujícím průběhu snažilo tlačit a z ničeho nic mohlo vyrovnat přesně v polovině druhého dějství, nicméně nepříjemnou hlavičku Jacka Taylora směřující pod břevno vyškrábl fantasticky jednoruč nad svou branku dobře postavený gólman Vlachodimos. Domácí národní tým definitivně pečetil své vítězství v první nastavené minutě, neboť se prosadil střídající Petros Mantalos. Ten vystihl hodně nepovedenou rozehrávku chybujícího Kellehera a odkrytou branku pak už nemohl minout.

Více informací k zápasu

Finsko - Anglie 1:3

13.10.2024 18:00

Góly: 87. Arttu Hoskonen - 18. Jack Grealish, 74. Trent Alexander-Arnold, 84. Declan Rice

Anglie porazila ve čtvrtém kole Ligy národů domácí Finsko 3:1. Díky triumfu se alespoň dočasně bodově dotáhla na Řecko, se kterým ve svém předchozím utkání překvapivě prohrála gólem v samotném závěru. Za výhrou Ostrovany nasměroval Jack Grealish, jenž vstřelil pod vedením nového trenéra Albionu Lee Carsleyho během tří duelů stejný počet gólů (2) jako za 36 zápasů, které koučoval Gareth Southgate.

Domácí možná tušili, že je Anglie po prohře s Řeckem ve Wembley křehká, a tak začali slibně. Topi Keskinen bohužel po zblokovaném pokusu Benjamina Källmana z dorážky přestřelil. Angel Gomes poté skvěle přihrál na Grealishe, který zakončil kolem Lukáše Hradeckého. Vstřelil svůj druhý gól ve třech zápasech poté, co byl vyřazen z týmu, který skončil na mistrovství Evropy jako vicemistr.

Finsko, které se nacházelo na konci skupiny B2 a hrozil mu sestup, se potřebovalo zvednout a ve zbytku poločasu o sobě dalo náležitě vědět. Kromě šancí Declana Rice se Anglie dostávala ke gólovým příležitostem jen sporadicky. Na druhé straně se objevily slibné náznaky v podání Keskinena a Fredrika Jensena, přičemž druhý jmenovaný přestřelil, když mířil na bližší tyč.

Hradecký poté vytěsnil střely Colea Palmera a Rice, ale s druhým gólem Anglie nemohl nic udělat. Trent Alexander-Arnold nádherně trefil přímý kop přes zeď a uklidil míč do šibenice. Střídající Ollie Watkins poté obešel obránce na levé straně a přihrál napříč pokutovým územím Riceovi, který přidal potřebnou pojistku.

Když už se zdálo, že Anglie dosáhne třetího čistého konta ve čtyřech zápasech pod vedením Carsleyho, Arttu Hoskonen u bližší tyče hlavičkoval po rohu Lea Walty. Tento zasloužený gól Finska se ovšem ukázal být pouhou útěchou. Přestože Anglie opět nebyla v nejlepší formě, nakonec pohodlně zvítězila a vyrovnala se Řecku s devíti body na čele tabulky skupiny B2. Carsley a spol. proto budou doufat ve vítězství Irska. To je přesný opak toho, co si bude přát Markku Kanerva, protože v případě takového výsledku by Huuhkajat prakticky sestoupili a ukončili tak třísezonní působení v Lize B.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Řecko
4
4
0
0
9 : 1
12
2
Anglie
4
3
0
1
8 : 3
9
3
Irsko
4
1
0
3
2 : 7
3
4
Finsko
4
0
0
4
2 : 10
0

Liga B - skupina 3

Rakousko - Norsko 5:1

13.10.2024 20:45

Góly: 8. Marko Arnautović, 48. Marko Arnautović (pen.), 58. Philipp Lienhart, 62. Stefan Posch, 71. Michael Gregoritsch - 39. Alexander Sørloth

Šlágr třetí skupiny Ligy B měl být podle papírových předpokladů nesmírně vyrovnaný, nicméně skvěle hrající Rakousko předvedlo fantastický výkon po změně stran, zastavilo tradiční "gólostroj" jménem Erling Haaland a severského rivala nečekaně deklasovalo po výsledku 5:1. Rakušané se tak po druhém vítězství ve skupině posunuli do čela se sedmi body díky lepšímu skóre před druhé Slovinsko a právě třetí Norsko.

Svěřenci trenéra Ståleho Solbakkena až do tohoto nedělního střetnutí ani jednou neprohráli a duel se mohl vyvíjet zcela jiným směrem, kdyby už po necelých sedmi odehraných minutách proměnili úvodní vyloženou možnost. Skóre tohoto očekávaného zápasu totiž mohl otevřít právě Haaland, jenomže ten po tečované přihrávce Ryersona a následné přízemní střele ze čtrnácti metrů pouze orazítkoval vnitřní část právě tyče domácí branky.

Naopak výběr vedený koučem Ralfem Rangnickem z ničeho nic udeřil z následné akce. Do vedení ho dostal zkušený pětatřicetiletý útočník italského Interu Milán Marko Arnautovič, když po finální pobídce Baumgartnera napřáhl jako správný kapitán z hranice pokutového území a jeho nechytatelná dělovka zapadla do sítě s pomocí horní tyčky. Hosté se ve zbytku prvního poločasu snažili vyrovnat a to se jim přeci jen povedlo ve 39. minutě.

Osmadvacetiletý kanonýr španělského Atlética Madrid Alexander Sørloth se po skvěle zahraném přímém volném kopu Ryersona zjevil před hranicí brankového území a prudkou hlavičkou pokořil marně se natahujícího brankáře Pentze. Domácí reprezentace však vstoupila do druhého dějství s velkou aktivitou a ani ne po čtyřech odehraných minutách si vzala zpět ztracený náskok.

Padající Andreas Hanche-Olsen totiž ve vlastní šestnáctce evidentně podrazil svým tělem dorážejícího Baumgartnera a maďarský rozhodčí Bognár neváhal s nařízením penalty ani udělením žluté karty ani vteřinu. Míč si postavil na penaltový puntík tradiční exekutor Arnautovič a svůj druhý gól zápasu vsítil pohotovou skákavou střelou k levé tyči kolem ruky gólmana Nylanda.

Rakousko od tohoto okamžiku ožilo a o svém drtivém vítězství rozhodlo hned třemi trefami v rozmezí 58. - 71. minuty. Nejprve navýšil jeho náskok Philipp Lienhart přesnou hlavičkou po rohovém kopu Schmida kolem dívajícího se Nylanda a za další čtyři minuty skóroval i Stefan Posch další povedenou hlavičkou po precizním pasu Sabitzera - 4:1. Zhruba dvacet minut před závěrečným hvizdem pečetil výhru červenobílých střídající Michael Gregoritsch do zcela odkryté branky další hlavičkou po křižném centru Sabitzera z levého křídla.

Více informací k zápasu

Kazachstán - Slovinsko 0:1

13.10.2024 15:00

Góly: 55. Jan Mlakar

Kazachstán v září začal remízou proti Norsku, od té doby ovšem zaznamenal tři porážky a stále čeká na první vstřelený gól. Nedočkal se ani proti Slovinsku, prohra 0:1 znamená už jen teoretickou naději na záchranu.

Domácí přitom do duelu vstoupili lépe a v sedmnácté minutě sahali po vedoucí brance. Ajmbetov si v pokutovém území prvním dotekem skvěle zpracoval míč, rychle se otočil a zakončil, míč ovšem k jeho smůle trefil jen břevno.

Na druhé straně se o chvíli později poprvé zapotil brankář Šackyj, jehož prověřil Šeško, krátce před odchodem do kabin si oba vzájemný souboj zopakovali a proti hlavičce útočníka RB Lipsko gólman vytasil ještě lepší zákrok.

Rozhodující moment se zrodil v 55. minutě a tentokráte už byl Šackyj bez šance. Z osmnácti metrů se do balónu opřel Jan Mlakar, jeho dělovka se otřela o břevno a zapadla do sítě - 0:1.

Kazachstán se do většího tlaku nedostal a naopak mohl ještě jednou inkasoval, po hodině hry ho od druhé pohromy zachránila branková konstrukce, která zastavila další pokus Šeška. Slovincům to nakonec vadit nemuselo, společně s Norskem a Rakouskem mají sedm bodů a v listopadu budou bojovat o postup do Ligy A.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Rakousko
4
2
1
1
11 : 4
7
2
Slovinsko
4
2
1
1
5 : 4
7
3
Norsko
4
2
1
1
6 : 6
7
4
Kazachstán
4
0
1
3
0 : 8
1

Liga C - skupina 4

Faerské ostrovy - Lotyšsko 1:1

13.10.2024 20:45

Góly: 40. Hanus Sørensen - 69. Dario Šits

Reportáž z utkání připravujeme.

Více informací k zápasu

Arménie - Severní Makedonie 0:2

13.10.2024 18:00

Góly: 72. Bojan Miovski, 85. Isnik Alimi

Reportáž z utkání připravujeme.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Severní Makedonie
4
3
1
0
8 : 1
10
2
Arménie
4
1
1
2
6 : 7
4
3
Lotyšsko
4
1
1
2
3 : 8
4
4
Faerské ostrovy
4
0
3
1
4 : 5
3

Liga D - skupina 1

Lichtenštejnsko - Gibraltar 0:0

13.10.2024 18:00

Góly: -

Reportáž z utkání připravujeme.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Gibraltar
3
1
2
0
3 : 2
5
2
San Marino
2
1
0
1
1 : 1
3
3
Lichtenštejnsko
3
0
2
1
2 : 3
2

Liga D - skupina 2

Malta - Moldavsko 1:0

13.10.2024 18:00

Góly: 87. Teddy Teuma (pen.)

Reportáž z utkání připravujeme.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Moldavsko
3
2
0
1
4 : 1
6
2
Malta
3
2
0
1
2 : 2
6
3
Andorra
2
0
0
2
0 : 3
0

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (4)

Přidat komentář
Novak.Usykovic

Vau vau vauuu, vynikající výsledek Norska. Veliký nabotoxovaný statný hřebec Erling a jeho one man show ZMARU.

Haaland byl dokonce zastíněn jakýmsi Sorlothem, o kterém jsem v životě neslyšel nebo jen z doslechu.

Všechna fakta z předchozího článku, co jsem vypsal, se do puntíku naplnila. Empirická data se oklamat nedají.

https://www.youtube.com/watch?v=CmeBxn-aMGo

https://www.youtube.com/watch?v=Ag6kZxbTdCs - tady Henryho taktická masterclass o tom, jak je Haaland naprosto stupidní s IQ tykve se svými předvídatelnými náběhy

Ten klučina selhává nejenom v nadstavbě, ale i v základních fundamentálních základech hrota. Prostě je to hlupák, neskutečné norské tupelo. Doufám, že už na tom teď zazní EF konsenzus.

Reagovat
netopier

Tak tebe dobre jebe kamarát

Reagovat
ratusek

Ty máš také svou one man show

Reagovat
frankiefcb

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele